Porady Admina: deluser

Pomoc drogowa Warszawa

W dzisiejszym tutorialu z cyklu Porady Admina zajmiemy się programami deluser i delgroup.

deluser i delgroup usuwają użytkowników i grupy z systemu zgodnie z opcjami wiersza poleceń i informacjami konfiguracyjnymi w /etc/deluser.conf i /etc/adduser.conf. Są bardziej przyjaznym interfejsem dla programów userdel i groupdel, usuwając katalog domowy jako opcję lub nawet wszystkie pliki w posiadanym systemie przez użytkownika.

Pakiet 'adduser’ dostarcza 4 narzędzia: adduser, addgroup, deluser i delgroup, my zajmiemy się dwoma ostatnimi.

'deluser’ i 'delgroup’ jest częścią pakietu ’adduser’, który omówiliśmy w jednym z poprzednich wpisów.

'deluser’ usuwa użytkowników i grupy oraz usuwa użytkowników z danej grupy.
'deluser’ może tworzyć kopie zapasowe i usuwać katalogi domowe użytkowników i bufor poczty lub wszystkie pliki, które są ich właścicielami w systemie.

Składnia
deluser [[opcje]] [--no-preserve-root] [--remove-home] [--remove-all-files] [--backup] [--backup-to dir] [użytkownik]
delgroup [[opcje]] [--only-if-empty] [grupa]

Opcje
-c plik : Użyj pliku zamiast domyślnych plików /etc/deluser.conf i /etc/adduser.conf.
–group : Usuń grupę. Jest to domyślna akcja, jeśli program jest wywoływany jako delgroup.
–system : Usuń tylko wtedy, gdy użytkownik/grupa jest użytkownikiem/grupą systemową. Pozwala to uniknąć przypadkowego usunięcia użytkowników/grup niesystemowych.
–only-if-empty : Usuń tylko wtedy, gdy nie ma już żadnych członków.
–backup : Utwórz kopię zapasową wszystkich plików zawartych w userhome i pliku mailspool do pliku o nazwie nazwa_użytkownika.tar.bz2 lub nazwa_użytkownika.tar.gz.
–backup-to-dir : Umieść pliki kopii zapasowej nie w bieżącym katalogu, ale w wybranym katalogu.
–removew-all-files : Usuń wszystkie pliki z systemu, którego właścicielem jest ten użytkownik.

Usunięcie zwykłego użytkownika
Jeśli program 'deluser’ jest wywołany z jednym argumentem nie będącym opcją, i bez opcji –group, deluser usunie zwykłego użytkownika.
Domyślnie deluser usunie użytkownika bez usuwania katalogu domowego, buforu poczty ani żadnych innych plików w systemie należącym do użytkownika.

Opcja –remove-all-files usuwa wszystkie pliki z systemu, którego właścicielem jest użytkownik.
deluser --remove-all-files pawel

Jeśli chcesz wykonać kopię zapasową wszystkich plików przed ich usunięciem, możesz aktywować opcję –backup, która utworzy plik nazwa_użytkownika.tar(.gz|.bz2) w katalogu określonym przez opcję –backup-to (domyślnie bieżący katalog roboczy).

Usunięcie grupy
Jeśli deluser zostanie wywołany z opcją –group lub delgroup, to grupa zostanie usunięta lecz nie można usunąć podstawowej grupy istniejącego użytkownika.
deluser --gropup pawel

Jeśli podano opcję –only-if-empty, grupa nie zostanie usunięta, jeśli pozostali w niej jacyś członkowie.

Usunięcie użytkownika z określonej grupy
Jeśli deluser zostanie wywołany z dwoma argumentami nie będącymi opcjami, deluser usunie użytkownika z określonej grupy.

Polecenia deluser i delgroup wymagają uprawnień administratora systemu.

Więcej informacji o programie deluser i delgroup uzyskasz poleceniami:
sudo delsuer -h
man deluser

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.