Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Instalacja Arch_proste problemy....  (Przeczytany 2862 razy)

Offline qwerty

  • Wiadomości: 9
Instalacja Arch_proste problemy....
« dnia: Kwiecień 06, 2012, 04:11:43 pm »
Witam,

jestem początkującym linusiarzem więc proszę o lekki opiernicz, bo prawdopodobnie robie jakąś głupią rzecz nie tak jak powinienem,

ale przestudiowałem już chyba wszystkie sposoby instalacji i nic....rzadko pisze na forach, ale jestescie moja ostatnia deska ratunku...

Chce zainstalować ArchLinuxa, już po raz chyba 15ty probowałem wersje rózne i Netinstal i COre, ale na żadnej nie moge zaktualizowac pacmana

nie mowiac o srodowisku graficznym zatem zakladam ze robie cos nie tak...

Dodam że nie pisze tutaj bo nie googlowałem, starałem się rozwiazać problem sam ale już nie wiem co mam robić jestem troche jak dziecko we mgle w temacie linuxa bardziej skomplikowanego w instalacji niż Ubuntu czy Fedora....Arch to jednak inny poziom który staram sie poznac aczkolwiek chyba ciężko mi będzie...



Opis problemu....

instalka z tego źródła http://linuxiarze.pl/download_arch/#core

-po wpisaniu /arch/setup przechodze do wyboru źródła

-zaznaczam core-local, core remote, extra remote, community remote (jak nie zaznacze to po instalacji pluje sie ze niema...)

-nastepnie "mirror selection"- wybieram pierwszy z brzegu czyli ftp://mirrors.kernel.org

-pojawia sie okno repository ordering(coś czego nie znalazłem w poradnikach ale...wybieram local_first...jest jeszcze opcja remote first) ale że to wersja Core to daje local first..łaczy sie z siecia sadze ze wtedy kiedy nie moze znalexc czegos lokalnie

-monit o sieci, ok....wybieram eth0...use dhcp...yes(mam neozdrade)...no i się konfiguruje zapewne

-kolejny krok to set editor(wybieram nano-pisze że jest łatwy...niechce wiedzieć jak wygląda trudny....:)

-set clock (timezone europe, warsaw...date and time...UTC..ok)looks good

-przygotowuje dyski twarde....ide juz po najmniejszej linii...czyli z automatu, auto-prepare....wybieram jako filesystem....ext3

-i sie przygotowuje....pracuje, pracuje.....

-teraz pakiety...refresh...wybieram GRUB..ok....i daje pakiety np.

base

base-devel

gnome-extra

gnome

fprint

gnome-shell-extensions

libreoffice

xorg-drivers

xorg

xorg-apps

xorg-fonts



i przechodze dalej

pojawia sie lista pakietów do zainstalowania tutaj już nic nie zaznaczam, bo pakiety zaznaczyłem wczesniej,wiec "ok"



-Instal package....be patient

po czym masa błedów sie wysypuje o tej samej treści tylko z innym pakietem w tle...

warning: cannot resolve "libffi", a dependency of "phyton2"

warning: cannot resolve "dbus-core>=1.4.16" a dependency of "dbus"

.....etc tak 10 stron.....



po czym moja instalacja dobiega końca i moge co najwyzej cofnac sie pare kroków do tyłu co oczywiscie robie...



Zakładam że chodzi o jakieś konflikty i zależności ale niemam pojecia jak to rozwiazac....

(wspomne, że przy wpisaniu samego pakietu



base



błedy sie nie pojawiaja i moge kontynuowac instalke)



Zaczynam wiec z samym pakietem



base



instalacja wciskam y, lecą sobie pakiety jakies sie instaluja, wyglada normalnie

(czasem wyskoczy optional przy jakims pakiecie ale nic nie monituje o błędzie tylko instalacja trwa)



Instalation package complete

Continue



Configuracja systemu:

-/etc/rc.conf

oto co wpisuje

LOCALE="pl_PL.UTF-8"

KEYMAP="pl"

CONSOLEMAP="pl"



Hostname="dell"



jako że używam neostrady i ip jest po dhcp reszte zostawiam i nie wpisuje nic w ustawiniach sieci....



Ctrl+O; Ctrl+X



opcja

-/mnt/etc/locale.gen

odznaczam # przy komendach

pl_PL.UTF-8 UTF-8

pl_PL ISO-8859-2



Ctrl+O; Ctrl+X



/etc/pacman.d/mirrorlist



i odznaczam na wszelki wypadek # w 3ech serwerach w różnych czesciach europy

dwa #przy nazwie kraju i #przy nazwie serwera



Ctrl+O; Ctrl+X



Kroki ostatnie to hasło

test



Done-OK

Rebuilding

generating glibc

.....



Instal bootloader OK

pokazuje mi konfiguracje



Ctrl+O; Ctrl+X



wybieram /dev/sda OK

GRUB was successfully instaled

Execution report, brak jakichkolwiek informacji że coś jest nie tak wiec "OK"



[root#archiso ~]# (wpisuje reboot) no i sie restartuje



po uruchomieniu ponownym wybieram boot from disc, na konsoli żadnych błedów

wiec zgodnie z ARCHWIKI



Arch Linux 3.0-ARCH (dell) (tty1)

dell login:root

Password: test

[root@dell `]# (i tutaj pojawiaja sie schody....) wpisuje za wiki i zgodnie z tym co przeczytałem w samym instalatorze..... locale-gen

pojawiaja sie pierwsze błedy.

Generating locales....

en_US.UTF-9... [204.688545] render error detected EIR 0x0000010

[  204.688619] page table error

PGTBL_ER

render error detected

.....etc.

done

en_US.ISO-8859-1....done

pl_PL.UTF-8...done

pl_PL ISO-8859-2 done

Generation complete



wpisuje ponownie locale-gen

i wszystko przechodzi bez problemów.....



niewiem co to oznacza ale próbuje jeszcze pacmana synchronizowac bo pisza ze trzeba



root@dell # pacman -Syu



http://linuxiarze.pl/arch2/

takie same komunikaty jak na pierwszym screenie

pobieranie pakietów z core....

,,,,etc



i na koncu (14/14) sprawdzanie pakietów spojnosci

sprawdzanie konfliktów plików

bład nie udało sie dokonać transakcji (konfliktujace pliki)

glibc: /usr/bin/tzselect znajduje sie w systemie plików

glibc: /usr/sbin/zdump znajduje sie w systemie plików

glibc: /usr/sbin/zic znajduje sie w systemie plików

wystapily bledy nie zaktualizowano zadnego pakietu







wyczytalem ze moze http://linuxiarze.pl/forum/dystrybucje-group4/arch-forum16/konflikt-pakiet%C3%B3w-thread36/



wiec pisze sobie

pacman -Sdd



błąd nie podano żadnych celów
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2012, 04:11:43 pm wysłana przez 175 »

Offline qwerty

  • Wiadomości: 9
Odp: Instalacja Arch_proste problemy....
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 06, 2012, 10:13:51 pm »
Ja nawet nie oczekuje że ktoś mi poda recepte, ale może chociaż kierunek w jakim mam szukac....google mi już nic nie mówia, albo niewiem co mówią....
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2012, 10:13:51 pm wysłana przez 175 »

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1523
Odp: Instalacja Arch_proste problemy....
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 07, 2012, 01:02:05 pm »
Witaj.

Sprawa nie jest jeszcze rozwiązana. Przy próbie aktualizacji mam ten sam problem.

Jedyną wskazówką może być wynik błędu :

Code:

nie udało się dokonać transakcji (konfliktujące pliki)
filesystem: /etc/mtab znajduje się w systemie plików
initscripts: / etc/profile.d/locale.sh znajduje się w systemie plików


Więc najpierw trzeba tam szukać.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2012, 01:02:05 pm wysłana przez 2 »
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline Bazyl

  • Wiadomości: 38
Odp: Instalacja Arch_proste problemy....
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 08, 2012, 12:34:13 am »
Qwerty spróbuj zaktualizowac poprzez pacman -Syuf

Sądzę, że to rozwiąże problem z /etc/mtab:

pacman -S filesystem --force
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 08, 2012, 12:34:13 am wysłana przez 122 »

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1523
Odp: Instalacja Arch_proste problemy....
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 08, 2012, 01:11:54 am »
Dzięki Bazyl.

U mnie pomogło.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 08, 2012, 01:11:54 am wysłana przez 2 »
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline LeonSJ

  • Wiadomości: 7
Odp: Instalacja Arch_proste problemy....
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 09, 2012, 01:53:11 pm »
Witajcie.

Jestem użytkownikiem linuxa już od ponad roku, lecz jest to moje pierwsze podejście do archa i od razu mam problem. Nie chcę zakładać nowego tematu, więc dopiszę się pod istniejącym. Problem jest z instalacją, a dokładnie z konfiguracją netu. W domu mam neostradę i liveboxa, lecz u mnie na kompie odbieram net bezprzewodowo. Problem polega na tym, że nie mogę/nie wiem jak tego skonfigurować. Może ktoś pomóc? Jest tu ktoś majacy neo, libeboxa i wifi?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2012, 01:53:11 pm wysłana przez 179 »

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1523
Odp: Instalacja Arch_proste problemy....
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 09, 2012, 09:38:28 pm »
Witaj LeonSJ.

Uruchomienie Wifi w Archu zostało już rozwiązane:

http://linuxiarze.pl/forum/dystrybucje-group4/arch-forum16/wi-fi-thread38/

Jeśli Network Manager nie wykryje Twojej karty Wifi to trzeba będzie doinstalować jeszcze do niej sterowniki.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2012, 09:38:28 pm wysłana przez 2 »
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline Bazyl

  • Wiadomości: 38
Odp: Instalacja Arch_proste problemy....
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 10, 2012, 02:57:10 pm »
a jakie doinstalowałeś paczki do sieci bezprzewodowej?? jakie masz środowisko graficzne??
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2012, 02:57:10 pm wysłana przez 122 »

Offline LeonSJ

  • Wiadomości: 7
Odp: Instalacja Arch_proste problemy....
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 10, 2012, 10:22:14 pm »
Niestety nie pomógł żaden sposób, więc spróbowałem czegoś innego. Przeniosłem komputer do innego pokoju i podpiąłem net za pomocą kabla i nadal nic. Postępując zgodnie z instrukcą instalacji na stronce po wpisaniu komendy 'pacman -Syu" nie pobiera żadnych danych. "przelatuje' wybrane serwery, lecz zawsze jest 'no address found'. Być może nie odhaczam lub nie wyłączam czegoś w rc.conf...  
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2012, 10:22:14 pm wysłana przez 179 »

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1523
Odp: Instalacja Arch_proste problemy....
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 10, 2012, 10:53:42 pm »
Pacman nie pobiera danych, ponieważ nie jesteś podłączony do sieci.

Spróbuj najpierw ręcznej konfiguracji wifi, jeśli nie możesz nawiązać połączenia przez kabel:

https://wiki.archlinux.org/index.php/Beginners%27_Guide#Setup_wireless_in_the_live_environment_.28optional.29

Jeśli nawiążesz połączenie zainstaluj Network-manager lub Wicd :

https://wiki.archlinux.org/index.php/Wireless_Setup
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2012, 10:53:42 pm wysłana przez 2 »
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline Bazyl

  • Wiadomości: 38
Odp: Instalacja Arch_proste problemy....
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 11, 2012, 07:26:03 am »
A czy odkomentowaleś jaki kolwiek serwer w /etc/pacman.d/mirrorlist ??
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 11, 2012, 07:26:03 am wysłana przez 122 »

Offline Bazyl

  • Wiadomości: 38
Odp: Instalacja Arch_proste problemy....
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 11, 2012, 07:32:49 am »
a co do sieci bezprzwodowej to czy przy instalacja zazaczyles paczkę Wireless Tools ??
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 11, 2012, 07:32:49 am wysłana przez 122 »

Offline LeonSJ

  • Wiadomości: 7
Odp: Instalacja Arch_proste problemy....
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 11, 2012, 11:47:17 am »


Quote:

Cytuj z Bazyl w 11/04/2012

A czy odkomentowaleś jaki kolwiek serwer w /etc/pacman.d/mirrorlist ??




Tak, dwa niemieckie, dwa polsskie i dwa pierwsze "Any"



Co do paczki, to zaznaczyłem wszystkie dostępne, nie wiem czy to dobra decyzja.



Quote:

Cytuj z pavroo w 10/04/2012

Pacman nie pobiera danych, ponieważ nie jesteś podłączony do sieci.

Spróbuj najpierw ręcznej konfiguracji wifi, jeśli nie możesz nawiązać połączenia przez kabel:

https://wiki.archlinux.org/index.php/Beginners%27_Guide#Setup_wireless_in_the_live_environment_.28optional.29

Jeśli nawiążesz połączenie zainstaluj Network-manager lub Wicd :

https://wiki.archlinux.org/index.php/Wireless_Setup




Dzisiaj spróbuje to zrobić, zobaczymy co z tego wyjdzie.



« Ostatnia zmiana: Kwiecień 11, 2012, 11:47:17 am wysłana przez 179 »

Offline Bazyl

  • Wiadomości: 38
Odp: Instalacja Arch_proste problemy....
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 11, 2012, 12:19:54 pm »
no moim zdaniem nie zbyt;] najlepiej zaznaczyc podstawowe a poźniej resztę pobrac.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 11, 2012, 12:19:54 pm wysłana przez 122 »

Offline LeonSJ

  • Wiadomości: 7
Odp: Instalacja Arch_proste problemy....
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 11, 2012, 01:48:18 pm »
Eh, myślałem już, że po problemie. Używając tego Beginners Guide bezproblemowo przypisałem moje Essid i wpa key, ale komenda 'dhcpcd wlan0' dala efekt w postaci 'timed out'. Nie zraziłem się tym, bo i na xubuntu przy instalacji i konfiguracji neta wyskoczył mi błąd, ale potem neta widziało i ściągało bezproblemowo. Przy archu jednak tak nie ma i nadal mam ten sam błąd. Będę jednak próbował dalej, według tego poradnika nie potrzebuje sterowników, więc błąd jest gdzie indziej
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 11, 2012, 01:48:18 pm wysłana przez 179 »