Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Jak zamontować modem zewnętyrzny sieci komórkowej  (Przeczytany 10396 razy)

Offline Akwila

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 12
Jak zamontować modem zewnętyrzny sieci komórkowej
« dnia: Lipiec 23, 2015, 08:37:52 pm »
Witam, Jestem nowym początkującym fascynatem Linuksa. Zainstalowałem sobie Debiana 7.3.1 . Cieszyłem się nim do czasu aż musiałem zmienić lokalizację. Niestety nie mam tam internetu przewodowego. Dostęp do internetu mam przez modem zewnętrzny Huawei E5372 podłączony przez kabel USB do komputera. Niestety działa tylko pod windowsem. Próbowałem kilku możliwości zamontowania, także poleceniem mount, ale pewnie robię jakieś błędy. Na komendę lsusb otrzymuję odpowiedź (dot. Modemu): BUS 001 Device 007: ID 12dl: 1506 Huawei Technologies Co., Ltd. E398 LTE/UMTS/GSM Modem/NetworkCard. Czasem pojawia mi się komunikat: Nie można zamontować Huawei E5372 Error mounting: block device/dev/sr0 is write protected, mounting read only mount:/dev/sr0 already mounted or /media/Huawei 5372 busy. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł jak to rozwiązać będę wdzięczny.

Dziękuję i pozdrawiam, Akwila

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1527
Odp: Jak zamontować modem zewnętyrzny sieci komórkowej
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 23, 2015, 10:25:44 pm »
Witaj
Modemu się nie montuje.
Sprawdź czy masz zainstalowane pakiety:
modemmanager
usb-modeswitch
usb-modeswitch-data
network-manager-gnome (lub plasma-nm jeśli masz KDE)

Jeśli nie, to doinstaluj, reboot i sprawdź modem ponownie.
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline Akwila

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 12
Odp: Jak zamontować modem zewnętyrzny sieci komórkowej
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 23, 2015, 10:38:56 pm »
Dziękuję za szybką reakcję. Niestety mam pytania:1. Jak sprawdzić czy mam te pakiety zainstalowane 2. Jak je zainstalować jeśli dostęp do internetu mam tylko przez windowsa po przełożeniu tasiemek w kompie? Dell Optiplex GX620 z preinstaowanym  windowsem, a dostęp do Debiana mam po przełożeniu tasiemek dysków SATA (Debiana mam na innym dysku)a dostęp do internetu mam tylko przez windowsa XP na innym dysku niż Debian 7.3.1
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2015, 10:52:03 pm wysłana przez Akwila »

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1527
Odp: Jak zamontować modem zewnętyrzny sieci komórkowej
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 24, 2015, 10:53:30 am »
Terminal:
apt-cache policy nazwa-pakiet
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline Akwila

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 12
Odp: Jak zamontować modem zewnętyrzny sieci komórkowej
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 24, 2015, 03:41:23 pm »
Dzięki za podpowidź Pavroo. Co prawda system nie rozpoznał mi polecenia apt cache..., ale sprawdziłem aptitude show i mam te wszystkie programy. Co ciekawe połączenie komórkowe czasami pokazuje mi się jako dostępne ale i tak nie mogę się połączyć. Po wyjęciu kabelka z modemu i ponownym wpięciu pojawia się komunikat Nie można zamontować Huawei E5372
Error mounting exited with exit code 1: helper failed with: mount: block device/dev/sr0 (czasem zamiast sr0 jest sr1) is write protected, mounting read-only mount: /dev/sr0 (lub1) already mounted or /media cdrom0 busy

Offline Maromann

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 61
Odp: Jak zamontować modem zewnętyrzny sieci komórkowej
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 24, 2015, 05:09:51 pm »
w pierwotnym tekście wymieniane są dwa różne urządzenia - Huawei E5372, a po komendzie lsusb E398. to którego dotyczy pytanie? pierwszy z nich jest routerem. drugi modemem i rozumiem, że z nim jest problem. są co najmniej dwa rozwiązania. pierwsze, to kupujemy router np. tp-link http://www.tp-link.com/en/products/list-4691.html wpinamy modem - jest on obsługiwany przez router i mamy sieć wifi.
drugie może być bardziej skomplikowane. postaraj się zaktualizować pakiety usb_modeswitch (widzę, że masz Debiana oldstable, to trzeba go upgradować i może dołączyć repozytorium backportowe). trzeba też sprawdzić w jakim trybie włącza się ten modem. co otrzymujesz po komendzie
ls /dev/ttyUSB*jeżeli nic, to znaczy, że modem jest postrzegany jako pamięć. czy tak jest?

Offline Albedo 0.64

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 593
Odp: Jak zamontować modem zewnętyrzny sieci komórkowej
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 24, 2015, 06:27:29 pm »
A może trzeba zastosować starą metodę i po prostu zainstalować sterownik? W przypadku Huawei jest dostępny program Mobile Partner (Movistar 3.5G), taki sam jak do Windows. Opisywałem ten temat jakiś czas temu w tym miejscu: http://linuxiarze.pl/modemy-usb/
Oczywiście program należy pobrać przy użyciu działającego Windows, przenieść do Debiana i zainstalować według instrukcji.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2015, 06:29:54 pm wysłana przez Albedo 0.64 »
Linux Mint Debian
Linux registered user 556565

Offline Akwila

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 12
Odp: Jak zamontować modem zewnętyrzny sieci komórkowej
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 24, 2015, 07:26:20 pm »
1. Huawei E5372 i E398 dotyczy tego samego urządzenia
2. Po komendzie ls /dev....... otrzymuję komunikat /dev/ttyUSB0
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2015, 08:20:17 pm wysłana przez Akwila »

Offline Akwila

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 12
Odp: Jak zamontować modem zewnętyrzny sieci komórkowej
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 24, 2015, 09:48:02 pm »
Pytanie do Albedo: W internecie znalazłem ten program ale ma rozszerzenie exe. Dla Windowsa. Nic dla linuxa. Otwarłem stronę którą podałeś, ale dla mnie opis trochę niezrozumiały. Jeśli mógłbyś trochę bardziej łopatologicznie? Napisałeś: Potrzeba nieco zabiegów i instalacji w konsoli bo paczki .deb nie udało mi się namierzyć. Ale jakich zabiegów? Co powinienem napisać w konsoli? Plik Escritorio_Movistar_8.6.exe mam zapisany w katalogu domowym
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2015, 09:54:51 pm wysłana przez Akwila »

Offline Albedo 0.64

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 593
Odp: Jak zamontować modem zewnętyrzny sieci komórkowej
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 25, 2015, 05:08:31 pm »
Wiem, że nie jest łatwo znaleźć wersję linuksową, binarka exe tu nie zadziała. Szukaj pod nazwą Linux Mobile Partner. Ja też poszukam i jak znajdę to dam znać.
Linux Mint Debian
Linux registered user 556565

Offline Albedo 0.64

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 593
Odp: Jak zamontować modem zewnętyrzny sieci komórkowej
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 25, 2015, 05:34:24 pm »
Znalazłem dosyć szybko dwa rozwiązania:
1. trudniejsze -  http://askubuntu.com/questions/323396/how-to-install-huawei-mobile-partner-21-in-ubuntu
2. łatwiejsze - w Ubuntu od wersji 14.04 (a więc także Mint 17) dostępna jest obsługa modemów komórkowych przez program Modem Manager  który można zainstalować z repozytorium przez centrum oprogramowania lub synaptic. W moim LMDE (Debian 8 ) wygląda to tak:

Usługa D-Bus do zarządzania modemami
 
ModemManager jest demonem aktywowanym przez DBus, kontrolującym urządzenia
i połączenia w szerokopasmowej sieci komórkowej (2G/3G/4G). Niezależnie od
tego, czy jest to urządzenie wbudowane, urządzenie USB, sparowany telefon
Bluetooth, profesjonalne urządzenie RS232 lub USB z zasilaczem zewnętrznym,
ModemManager jest w stanie przygotować i skonfigurować modemy oraz ustawić
z nimi połączenia.

Proponuję w pierwszej kolejności zainstalować pakiety z repozytorium.

Trochę mi się posty pomyliły, przepraszam za niedokładność i wskazywanie Ubuntu/Mint. Niemniej jednak w Debianie 7 Wheezy również powinno to zadziałać, procedura jest identyczna. Swoją drogą możesz śmiało przejść na nowsze wydanie stabilne Debian 8 Jessie. Proponuję zainteresowanie LMDE 2 Betsy, działa znakomicie.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 25, 2015, 05:48:31 pm wysłana przez Albedo 0.64 »
Linux Mint Debian
Linux registered user 556565

Offline Akwila

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 12
Odp: Jak zamontować modem zewnętyrzny sieci komórkowej
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 27, 2015, 02:24:30 pm »
Dziękuję Albedo. Jak zauważyłeś mam Debiana, ale dopóki nie uzyskam dostępu do internetu nie jestem w stanie nic zaktualizować. Za chwilę wkleję co pokazuje mi komenda aptidude show jeśli chodzi o program modem manager ale trochę to potrwa (przełożenie tasiemek itd.)

Po aptitude show modeswitch otrzymałem:
 aptitude show usb-modeswitch
Pakiet: usb-modeswitch                       
Stan: zainstalowany
Zainstalowany automatycznie: tak
Wersja: 1.2.3+repack0-1
Priorytet: dodatkowy
Sekcja: comm
Opiekun: Didier Raboud <odyx@debian.org>
Architektura: amd64
Rozmiar rozpakowanego: 170 k
Wymaga: libc6 (>= 2.4), libjim0debian2 (>= 0.72), libusb-0.1-4 (>= 2:0.1.12),
        usb-modeswitch-data (>= 20110227-1~)
Wymaga wstępnie: dpkg (>= 1.15.7.2)
Sugeruje: comgt, wvdial
W konflikcie z: usb-modeswitch
Narusza zależności: usb-modeswitch-data (< 20100127), usb-modeswitch-data (<
                      20100127)
Opis: Narzędzie trybu przełączania do kontrolowania urządzeń USB "flip flop"
 Kilka nowych urządzeń USB ma swoje własnościowe sterowniki z systemu Windows na
 pokładzie, zwłaszcza urządzenia typu WAN. Po podłączeniu po raz pierwszy,
 zachowują się jak pamięć flash i rozpoczynają z niej instalację sterownika.
 Jeśli sterownik jest już zainstalowany, urządzenie pamięci masowej znika a nowe
 urządzenie, takie jak modem USB, pojawia się. Jest to tak zwana funkcja
 "ZeroCD". 
 
 W systemie Debian nie jest to konieczne, ponieważ sterownik dołączony jest jako
 moduł jądra Linux, taki jak "usbserial". Jednakże, urządzenie nadal pokazuje
 się domyślnie jako "usb-storage". usb-modeswitch rozwiązuje ten problem,
 wysyłając polecenie, które faktycznie wykonuje przełączenie urządzenia z
 "usb-storage" na "usbserial". 
 
 Pakiet zawiera pliki binarne i pokrewne skrypty.
Strona internetowa: http://www.draisberghof.de/usb_modeswitch/
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2015, 02:59:32 pm wysłana przez Akwila »

Offline Akwila

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 12
Odp: Jak zamontować modem zewnętyrzny sieci komórkowej
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 27, 2015, 03:05:56 pm »
Jeszcze trochę a zdecyduję się stracić to co miałem zachowane i zainstalować od nowa system, zwłaszcza że dysk w obecnym kompie przełożyłem z innego i może z tego powodu jest jakiś konflikt (choć przy innych okazjach nic nie zauważyłem). Co zaintalować nowego? Czy Ubuntu jest lepsze od Debiana? Mogę się przesiąść, nie ma problemu, tylko co jest lepsze. Nie jestem informatykiem choć jakieś zacięcie mam. Tylko czy wtedynie będę miał problemu z połączeniem z inetnetem jak teraz? Może po zainstalowaniu systemu problemy jakiem mam znikną?

Offline Akwila

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 12
Odp: Jak zamontować modem zewnętyrzny sieci komórkowej
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 01, 2015, 07:26:15 pm »
Wpiąłem inny dysk i zainstalowałem na nim Debiana LMDE Betsy  - wersja Mate 64 bit i:
1.  zainstalowało mi się automatycznie a chciałem zainstalować obok Windoesa XP. Co zrobiłem nie tak?
2. jeśli chodzi o internet - dalej to samo - disconected. Jedyna różnica na pulpicie pojawiła się ikonka modemu Huawei E5372

Offline Maromann

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 61
Odp: Jak zamontować modem zewnętyrzny sieci komórkowej
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 02, 2015, 07:17:17 pm »
z tego widać, że modem jest rozpoznawalny i montuje się prawidłowo. modem nie startuje automatycznie w żadnym przypadku. nawet jeżeli już był prawidłowo skonfigurowany i działał. Twój modem nie jest jakąś nowością i raczej podejrzewam, że nie potrafisz go skonfigurować (patrz Twój problem nr 1 powyżej )
do łączności służy albo network manager albo vwdial. przed połączeniem network manager wymaga podania parametrów sieci. po włożeniu i odczekaniu chwilę kliknij na ikonkę sieci. powinien wskazać połączenie komórkowe. wskazuje? jeżeli nie, to problem. jeżeli tak, to trzeba przeklikać nowe połączenie ustawiając parametry sieci.
czasami lepiej jest używać wvdial (w wielu przypadkach wymaga doinstalowania). konfiguracja jest w pliku /etc/wvdial.conf (do edycji tylko jako root). w jakiej sieci masz kartę? podam stosowny fragment configa. czasami jest tak, że network manager nie działa lub działa słabo, a wvdial bezbłędnie. szczególnie przy aero2, bo nm nie potrafi zrestartować połączenia po jego przerwaniu.