Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Neostrada  (Przeczytany 1419 razy)

Offline piotrek

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 16
Neostrada
« dnia: Kwiecień 05, 2015, 01:03:20 pm »
Jak zainstalować neostradę bez dostępu do internety ?
modem fast 800

Offline darekradzan

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 264
Odp: Neostrada
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 05, 2015, 01:22:12 pm »
za pomoca plyty instalacyjnej , ale i tak w pewnym momencie musisz wejsc na strone http://rejestracja.neostrada.pl , tak ze bez internetu ciezka sprawa  :'(

Offline piotrek

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 16
Odp: Neostrada
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 06, 2015, 09:07:59 pm »
Mam Login i haslo
Tylko nie mogę sobie poradzić w Network Manager
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2015, 09:11:12 pm wysłana przez piotrek »

Offline darekradzan

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 264
Odp: Neostrada
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 07, 2015, 07:00:35 am »
@piotrek
napisz troszke dokladniej z czym masz problem , bo z Twojego poprzedniego postu troszke malo wynika , pzdr.

Offline piotrek

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 16
Odp: Neostrada
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 07, 2015, 08:37:25 am »
Chciałem "uruchomić" neostradę
podłączyłem modem do kompa ale w nim nie ma internetu chyba że uruchomię  neostradę
komputer ma windowsa i łączy się przez program z neostrady gdzie wpisuje się login i haslo.
w internecie ktoś tam napisał komendę do sciągnięcia programu obsługującego neostrade ale niestety trzeba być połączony żeby  go zassać.

Próbowałem połączyć  sie przez NetworkMenadzer i jedyne co by tam pasowało to nowe połączenie przez DSL bo jest tam haslo i login  ale niestety tez jakiś "Usluga" wiec  to chyba odpada. wiec pomyślałem że jest jakiś inny sposób aby się połączyć bez zasysania innych programów bo tam nie ma takiej możliwości

Mam tylko Login i hasło i płytę.
Pozdrwaiam

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1523
Odp: Neostrada
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 07, 2015, 01:21:22 pm »
W Twoim przypadku problemem jest brak firmware dla modemu "sagem fast 800" w oficjalnym repo Debiana.
W takim przypadku należy pobrać odpowiednie pliki ze strony producenta modemu, rozpakować je i załadować moduły jądra.
Zapoznaj się z instrukcjami, których jest dośc sporo w sieci, np:
http://www.linux.rk.edu.pl/w/p/neostrada-sagem-fast-800/
oraz
http://www.ubuntu-pomoc.org/konfiguracja-neostrady-na-modemie-sagem-fast-800/
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel