Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Laik a Sparky (linux ogólnie)  (Przeczytany 2734 razy)

Offline Justme

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 11
Laik a Sparky (linux ogólnie)
« dnia: Kwiecień 01, 2015, 01:43:24 pm »
Witam, na wstępie zaznaczę, że linuxa nie znam zupełnie. Jedyne co osiągnąłem do tej pory, to zainstalowanie Wine na Fedorze :p

Moje pytanie jest takie, czy mogę zainstalować ten system obok windowsa, jak np. Ultimate Edition. Nie chciałbym na razie rezygnować z okienka, a VMware jest dobre do sprawdzenia czy w ogóle działa, ale nie do pogłębienia znajomości.

Edit: Cos takiego wyskakuje mi przy prubie zainstalowania Sparky GameOver na VMware

http://prntscr.com/6o46zv
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2015, 02:48:26 pm wysłana przez Justme »

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1527
Odp: Laik a Sparky (linux ogólnie)
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 01, 2015, 05:12:31 pm »
Witaj
Zainstalować możesz, tak jak prawie każdą inna dystrybucję.

Prawdopodobnie Twoja kopia obrazu iso jest uszkodzona (nie może zamontować filesystem.squashfs).
Sprawdzałeś sumę md5?
Sugeruję ponownie pobranie obrazu, przy użyciu dowolnego menadżera pobierania lub w sieci Bittorrent.
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline Justme

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 11
Odp: Laik a Sparky (linux ogólnie)
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 01, 2015, 05:44:09 pm »
Pobierałem już 2 razy ^^ W tej chiwli ściągam zorina 9, później spróbuje jeszcze raz.

Na razie udało mi się zainstalować i uruchomić bez problemu Fedore i Ultimate Edition. SteamOS się zainstalował, ale po resecie odmówił współpracy. Żadnego błędu, czarny ekran i tyle.

Offline darekradzan

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 264
Odp: Laik a Sparky (linux ogólnie)
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 01, 2015, 06:08:07 pm »
Witaj,odnosnie SteamOs  i czarnego ekranu po restarcie , moze to byc -strzelam,  problem ze sterownikami do grafiki
A jesli chodzi o jakis system  do
Cytuj
pogłębienia znajomości
, to polecam cos co ma dobre polskie wsparcie oraz dokumentacje , czyli Sparky - ale piszesz ze masz problemy , to moze xubuntu , manjaro , a nawet samego debiana .
Co do Zorin-a , to pamietaj ze aby byl on w pelni uzyteczny/aktualny , to dobrze jest doinstalowac  kilka tzw. narzedzi  PPA , czyli repozytorii , np
LibreOffice ppa , czyli
sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/ppaWine
sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-wine/ppaSilverlight substitute - Pipelight
sudo add-apt-repository ppa:mqchael/pipelight-daily
i tak dalej . Chodzi mi o to ze jest to na pewno bardzo dobry system , ale nie jestem w stu procentach przekonany czy na poczatku drogi z linux-em
pozdrawiam

Offline Justme

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 11
Odp: Laik a Sparky (linux ogólnie)
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 01, 2015, 06:33:24 pm »
Na razie instaluje wszystko w VMware, a z doświadczenia wiem, że to co tam nie działa, przy normalnej instalacjy może śmigać aż miło ^^ Właśnie skończyłem ściągać po raz 3 Sparky. Zobaczymy, może tym razem się uda.

Nic z tego, 3 raz ściągane, z trzeciego mirrora i ciągle to samo.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2015, 06:36:38 pm wysłana przez Justme »

Offline darekradzan

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 264
Odp: Laik a Sparky (linux ogólnie)
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 01, 2015, 06:43:05 pm »
Spróbuj tak jak napisal pavroo , przez torrenta

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1527
Odp: Laik a Sparky (linux ogólnie)
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 01, 2015, 06:56:45 pm »
Która to wersja? i586 czy x86_64?

Czy sprawdziłeś sumę md5?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2015, 07:05:35 pm wysłana przez pavroo »
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline Justme

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 11
Odp: Laik a Sparky (linux ogólnie)
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 01, 2015, 07:28:00 pm »
Za czwartym razem wszystko poszło. problem był po mojej stronie. x86_64

Offline Justme

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 11
Odp: Laik a Sparky (linux ogólnie)
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 01, 2015, 08:14:18 pm »
no dobra. Uruchomiem Spatky na VMware, odpali sie chyba w wersji Live. Klikam na Spark install (przypuszczam ze to jest instalacja na dysku) i wyskakuje mi cos takiego:

Spoiler (Rozwiń)
Traceback (most recent call last):

  File "/usr/lib/live-installer/frontend/gtk_interface.py", line 608, in assign_language
    and not hasInternetConnection():

  File "/usr/lib/live-installer/utils.py", line 68, in hasInternetConnection
    urllib2.urlopen(testUrl, timeout=1)

  File "/usr/lib/python2.7/urllib2.py", line 127, in urlopen
    return _opener.open(url, data, timeout)

  File "/usr/lib/python2.7/urllib2.py", line 410, in open
    response = meth(req, response)

  File "/usr/lib/python2.7/urllib2.py", line 523, in http_response
    'http', request, response, code, msg, hdrs)

  File "/usr/lib/python2.7/urllib2.py", line 442, in error
    result = self._call_chain(*args)

  File "/usr/lib/python2.7/urllib2.py", line 382, in _call_chain
    result = func(*args)

  File "/usr/lib/python2.7/urllib2.py", line 629, in http_error_302
    return self.parent.open(new, timeout=req.timeout)

  File "/usr/lib/python2.7/urllib2.py", line 404, in open
    response = self._open(req, data)

  File "/usr/lib/python2.7/urllib2.py", line 422, in _open
    '_open', req)

  File "/usr/lib/python2.7/urllib2.py", line 382, in _call_chain
    result = func(*args)

  File "/usr/lib/python2.7/urllib2.py", line 1199, in http_open
    return self.do_open(httplib.HTTPConnection, req)

  File "/usr/lib/python2.7/urllib2.py", line 1172, in do_open
    r = h.getresponse(buffering=True)

  File "/usr/lib/python2.7/httplib.py", line 1073, in getresponse
    response.begin()

  File "/usr/lib/python2.7/httplib.py", line 415, in begin
    version, status, reason = self._read_status()

  File "/usr/lib/python2.7/httplib.py", line 371, in _read_status
    line = self.fp.readline(_MAXLINE + 1)

  File "/usr/lib/python2.7/socket.py", line 476, in readline
    data = self._sock.recv(self._rbufsize)

timeout: timed out

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1527
Odp: Laik a Sparky (linux ogólnie)
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 01, 2015, 09:34:40 pm »
Masz dzisiaj wyrażnego pecha.
Instalator w Sparky 3.6 ma defekt w niektórych przypadkach.
Uruchom Sparka jeszcze raz i w terminalu uruchom starszą wersję instalatora, który ciągle jest tam dostępny, poleceniem:
sudo sparkylinux-installer gui
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline Justme

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 11
Odp: Laik a Sparky (linux ogólnie)
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 01, 2015, 09:52:59 pm »
Dzieki, instalacja w toku ^^

Teraz ostatnie pytanie na dzisiaj (mam taka nadzieje przynajmniej), jak to bedzie z win 8.1 i Sparky?

Mam jeden dysk, 500 gb podzielony na 3 partycje. na pierwszej Viste, na drugiej win 8.1, trzecia to skladzik. Zrezygnuje z Visty, i tak lezy odlogiem, i tam chcialbym zainstalowac linuxa. Teraz pytanie czy nie bedzie sie on gryzl z 8.1 i jak bedzie wygladac wybor systemu?

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1527
Odp: Laik a Sparky (linux ogólnie)
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 01, 2015, 10:23:18 pm »
Każdą (prawie) dystrybucję Linuksa można zainstalować na dysku obok Windowsa.
Instalujesz na osobnej partycji (potrzebujesz minimum 2 partycje- 1- system, 2-swap około 1-2GB) a program rozruchowy Grub daje mozliwość wyboru pomiędzy Linux i Windows podczas uruchomienia komputera.

W przypadku Sparky 3.6, jak sam zauważyłeś wystapił u Ciebie problem z domyślnym instalatorem.
Możliwe, że problem zaistniał na maszynie wirtualnej, a na fizycznej nie sprawi problemu.
Wtedy możesz pominąć resztę tekstu.
Jeśli problem na fizycznej maszynie również wyskoczy, wtedy możesz użyć starego instalatora, ale tylko w przypadku jeśli Twój komputer posiada Bios (nie posiada UEFI).

Jeśli posiada UEFI, wtedy trzeba będzie usunąć obecny instalator i zainstalować jego najnowszą wersję.
 
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2015, 10:25:40 pm wysłana przez pavroo »
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline Justme

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 11
Odp: Laik a Sparky (linux ogólnie)
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 01, 2015, 10:27:45 pm »
To stara maszyna, wiec BIOS jest ^^ Dobra, to biore sie za instalowanie Spawkiego na dysku. Dzieki za pomoc, na pewno jeszcze tu zajrze ^^

Offline Justme

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 11
Odp: Laik a Sparky (linux ogólnie)
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 02, 2015, 01:47:38 am »
Zrobiłem bootowalny pendrive ze spraky programem uNetBootin, jednak nie wykrywa go jako botowalnego. Jakies sugestie? ^^

Edit: Inny program wykazał że brakuje mi 50 MB na pendraku, pewnie dlatego nie poszlo botowanie.

Edit2:  Zainstalowałem starszą wersje i updatowałem co się dało (a właściwie to co znalazłem ;) ). Pewnie nie jest to najlepsze rozwiązanie, ale na razie musi wystarczyć.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2015, 04:54:14 am wysłana przez Justme »

Offline Justme

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 11
Odp: Laik a Sparky (linux ogólnie)
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 02, 2015, 08:24:21 pm »
Udało mi się coś zepsuć ^^ Nie bardzo mogę się zalogować na użytkownika, pojawia się czarny ekran na 2-3 sekundy i wraca do ekranu logowania. Na roota loguje się bez problemu. prboel w tym, że nie wiem jak mi się to udało zrobić, bo w zasadzie nic nie zmieniałem, oprócz wrzucenia updateow.

Druga sprawa, to taka, że coś mu nie gra ze sterownikami. Maksymalna rozdzielczość to 1024x768 przy odświeżaniu 61. Zmiana sterowników na Nvidia nic nie dała.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2015, 08:26:54 pm wysłana przez Justme »