Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Drukarka w CUPS-ie  (Przeczytany 8102 razy)

Offline Grzegorz

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 160
  • Inżynier to pewien stan umysłu , a nie tytuł.
Drukarka w CUPS-ie
« dnia: Marzec 20, 2015, 11:08:11 am »
Dzień dobry bardzo
Czy żeby zainstalować ponownie drukarkę w systemie należy stary CUPS usunąć i zainstalować ponownie?
Grzegorz

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1523
Odp: Drukarka w CUPS-ie
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 20, 2015, 12:48:18 pm »
Witaj
Narzędzia do instalacji drukarki w systemie powinny posiadać opcję odinstalowania już zainstalowanej drukarki.
Do tego zadania nie jest konieczne reinstalowanie CUPS.
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline Grzegorz

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 160
  • Inżynier to pewien stan umysłu , a nie tytuł.
Odp: Drukarka w CUPS-ie
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 20, 2015, 04:32:25 pm »
Może nie potrzebnie ale wykonałem :
sudo pacman -S cups ghostscript gsfonts
ostrzeżenie: cups-2.0.1-1 jest w najnowszej wersji -- ponowne instalowanie
ostrzeżenie: ghostscript-9.15-1 jest w najnowszej wersji -- ponowne instalowanie
ostrzeżenie: gsfonts-20130917-1 jest w najnowszej wersji -- ponowne instalowanie
rozwiązywanie zależności...
szukanie konfliktów międzypakietowych...

Pakiety (3): cups-2.0.1-1  ghostscript-9.15-1  gsfonts-20130917-1

Całkowity rozmiar do pobrania:    21,18 MiB
Całkowity rozmiar po instalacji:  72,41 MiB
Zmiana po aktualizacji:            0,00 MiB

i nie pomogło.Za to straciłem z panelu sterowania ---> system--->dodaj drukarkę
Grzegorz

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1523
Odp: Drukarka w CUPS-ie
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 20, 2015, 04:42:26 pm »
W takim wypadku spróbuj interfejsu webowego.
Uruchom przeglądarke internetową i wpisz adres:
http://localhost:631/
Wybierz: CUPS for Administrators-> Adding Printers and Classes
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline Grzegorz

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 160
  • Inżynier to pewien stan umysłu , a nie tytuł.
Odp: Drukarka w CUPS-ie
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 20, 2015, 05:10:34 pm »

Add Printer
Add Printer Error

Unable to add printer:

    Forbidden

Grzegorz

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1523
Odp: Drukarka w CUPS-ie
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 20, 2015, 06:06:49 pm »
W każdym systemie jest to trochę inaczej ustawione.
Spróbuj uruchomić przeglądarkę www z prawami administratora systemu.
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline Grzegorz

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 160
  • Inżynier to pewien stan umysłu , a nie tytuł.
Odp: Drukarka w CUPS-ie
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 20, 2015, 06:11:09 pm »
Administratora systemu ? nie wiem jak to zrobić.
Grzegorz

Offline Grzegorz

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 160
  • Inżynier to pewien stan umysłu , a nie tytuł.
Odp: Drukarka w CUPS-ie
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 20, 2015, 06:24:57 pm »
Znalazłem taką stronę
http://pl.docs.pld-linux.org/uslugi_cups.html
Grzegorz

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1523
Odp: Drukarka w CUPS-ie
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 20, 2015, 06:27:44 pm »
su lub sudo, np (w terminalu):
sudo firefox
« Ostatnia zmiana: Marzec 20, 2015, 06:29:27 pm wysłana przez pavroo »
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline darekradzan

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 264
Odp: Drukarka w CUPS-ie
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 20, 2015, 06:30:25 pm »
jaka masz drukarke ? , juz raz to przerabialismy przeciez , sterowniki doinstalowales?
dla drukarki samsung
sudo pacman -S splixjesli nie zadziala
to jeszcze
yaourt -S samsung-unified-driver
dla druk. HP
sudo pacman -S hplipnieraz jeszcze trzeba doinstalowac
yaourt -S hpoj
i na koiniec podalem Ci strone do poczytania
sudo systemctl  enable org.cups.cupsd.serviceoraz
sudo systemctl start org.cups.cupsd.service
chyba tak musza byc te  komendy ,sprawdz na stronie ktora Ci podalem , czyli https://wiki.archlinux.org/index.php/CUPSi masz po klopocie
« Ostatnia zmiana: Marzec 20, 2015, 06:40:34 pm wysłana przez darekradzan »

Offline Grzegorz

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 160
  • Inżynier to pewien stan umysłu , a nie tytuł.
Odp: Drukarka w CUPS-ie
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 20, 2015, 06:39:55 pm »
sudo firefox
(process:3976): GLib-CRITICAL **: g_slice_set_config: assertion 'sys_page_size == 0' failed
Grzegorz

Offline Grzegorz

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 160
  • Inżynier to pewien stan umysłu , a nie tytuł.
Odp: Drukarka w CUPS-ie
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 20, 2015, 06:41:40 pm »
Dareczku
Tak myśmy to już przerabiali. Mam Samsunga ML-1675.
Grzegorz

Offline darekradzan

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 264
Odp: Drukarka w CUPS-ie
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 20, 2015, 06:42:10 pm »
a masz w ogole w swoim systemie firefox-a jako przegladarke?

Edit.
Masz samsunga , czyli zainstaluj te sterowniki , co podalem Ci w poprzednim poscie , wykonaj te polecenia co napisalem aby zrobic/zapisac zmiany w grubie i sprobuj
« Ostatnia zmiana: Marzec 20, 2015, 06:46:25 pm wysłana przez darekradzan »

Offline Grzegorz

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 160
  • Inżynier to pewien stan umysłu , a nie tytuł.
Odp: Drukarka w CUPS-ie
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 20, 2015, 06:46:31 pm »
Używam tylko Firefox-a.
sudo firefox
(process:3976): GLib-CRITICAL **: g_slice_set_config: assertion 'sys_page_size == 0' failed
1426873394775   addons.update-checker   WARN   Update manifest for {972ce4c6-7e08-4474-a285-3208198ce6fd} did not contain an updates property
Grzegorz

Offline darekradzan

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 264
Odp: Drukarka w CUPS-ie
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 20, 2015, 06:52:52 pm »
najpierw zainstaluj sterowniki i wykonaj te polecenia