Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Brak jakiegokolwiek dźwięku w systemie  (Przeczytany 1448 razy)

Offline roocik

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 2
Brak jakiegokolwiek dźwięku w systemie
« dnia: Luty 24, 2015, 04:59:15 pm »
Witam. Zainstalowałem sobie Xubuntu 14.10 i nagle zniknął mi dźwięk. Na początku był, ale nawet nie zauważyłem kiedy zniknął. Nie mam dźwięku, kiedy odtwarzam z dysku muzykę, jak i w przeglądarce na Youtubie i innych tego typu multimediach. Próbowałem alsamixera, ale mam jedynie coś takiego:



i nic nie idzie tam zrobić. Proszę o poradę, co jest nie tak. Nadmieniam, że głośnik jest przekreślony tylko, gdy chcę odtworzyć media, a ustawienia dźwięków mam nieaktywne.

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1527
Odp: Brak jakiegokolwiek dźwięku w systemie
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 24, 2015, 05:13:34 pm »
Witaj
1. Klawiszem 'górny kursor' spróbuj zwięszyć poziom dźwięku.
2. F6 - sprawdź czy alsamixer 'widzi Twoją kartę.
3. Jaką masz kartę dźwiękową, pokaż wynik polecenia:
lspci | grep Audio
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline roocik

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 2
Odp: Brak jakiegokolwiek dźwięku w systemie
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 25, 2015, 02:17:59 pm »
Problem już się rozwiązał sam, tak samo jak powstał. Mam nadzieję, że teraz będzie oki. Dzięki, temat można zamknąć.