Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Wiadomość na ekranie  (Przeczytany 1313 razy)

Offline Dregorio

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 11
Wiadomość na ekranie
« dnia: Listopad 15, 2014, 05:21:26 pm »
Hej. Chciałbym by na ekranie po odpaleniu systemu wyskoczył mi komunikat tak jak w Windows mogę ustawić by wraz z uruchomieniem systemu odpalił się notatnik w komunikatem. Najpierw bawiłem sie z .bashrc, ale tam komunikat będzie tylko w powłoce. Co mam zrobić by odpalał się od razu przy starcie?

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1523
Odp: Wiadomość na ekranie
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 15, 2014, 07:03:28 pm »
Witaj
Skopiuj plik .desktop notatnika z katalogu:
/usr/share/applicationsdo katalogu domowego:
~HOME/.config/autostartJeśli katalogu autostart nie ma, to utwórz go.
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline Dregorio

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 11
Odp: Wiadomość na ekranie
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 15, 2014, 07:53:41 pm »
.desktop nie istnieje.

EDIT. głupi ja, już wiem co robie źle :P
EDIT2. Jak mniemam ~HOME, to tak naprawde mój domowy katalog, czyli w moim przypadku maciek?
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2014, 08:03:54 pm wysłana przez Dregorio »

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1523
Odp: Wiadomość na ekranie
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 15, 2014, 08:11:28 pm »
Chodzi o rozszerzenie .desktop.
Plik powinien mieć nazwę: tomboy.desktop lub inną, nie wiem o jaki dokładnie notatnik Ci chodzi.
 
Tak, Twój katalog domowy to:
/home/macieka to jest to samo co ~HOME
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline Dregorio

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 11
Odp: Wiadomość na ekranie
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 15, 2014, 09:14:56 pm »
Teraz jak już to zrobiel, co jeszcze musze zrobic by mi włączyło ten program z napisem juz?

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1523
Odp: Wiadomość na ekranie
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 15, 2014, 09:53:55 pm »
Nic, po prostu wrzuć go do katalogu:
/home/maciek/.config/autostart
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline Dregorio

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 11
Odp: Wiadomość na ekranie
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 15, 2014, 11:08:47 pm »
No, ale jak mam wypisać co chce? Bo teraz zrobiłem to i jak odpalilem kompa to nic sie nie pokazuje.

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1523
Odp: Wiadomość na ekranie
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 16, 2014, 03:50:30 pm »
Który dokładnie plik przeniosłeś do autostart?
Jaką masz wersję *buntu? Podaj pełną nazwę pliku iso, którą użyłeś do instalacji.
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2014, 07:58:24 pm wysłana przez pavroo »
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline Dregorio

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 11
Odp: Wiadomość na ekranie
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 16, 2014, 09:37:50 pm »
Mam wersje Ubuntu 14.10. Przenoszę to co mi kazałeś tomboy.desktop.

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1523
Odp: Wiadomość na ekranie
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 16, 2014, 10:43:49 pm »
Nie wiem co zrobiłeś źle, ale tomboy startuje automatycznie po wrzuceniu pliku desktop do autostartu.
Jednak tomboy uruchamia okno główne, a nie wybraną notatkę.

Proponuje Ci zainstalowanie pakietu screenlets. Jeden ze screenletów o nazwie Lipik to właśnie notatnik.
Po zaznaczeniu opcji Automatyczny start będzie startował wraz z systemem.
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel