Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: linux pod sony vaio?  (Przeczytany 1779 razy)

Offline groverr

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 23
linux pod sony vaio?
« dnia: Listopad 11, 2014, 08:32:39 pm »
Witam, W sumie wybór padł na Mint Cinnamon 17  Lub mint 17 kde lub sabayon kde . Piszę żeby się  nie pochwalić ,a zapytać czy na takim lapku jak Sony Vaio ruszy w pełni taki linux ?

Dane techniczne owego lapka ...

-Model Sony Vaio PCG-71811M
-Procesor Intel Core i3-2310M (2,1 GHz)
-Pamięć 4GB
-Matryca 15.6'' LED 1366 x 768 Błyszcząca
-Dysk 320 GB
-Napęd optyczny DVD-RW
-Karta graficzna NVIDIA GeForce 410M (1GB pamięci własnej)
-Karta dźwiękowa NVIDIA HD Audio
-WiFi 802.11 b/g/n
-Ethernet 10/100/1000 Mb/s
-Bluetooth
-4 x USB 2.0
-1 x HDMI

Dodatkowo chciałbym od razu zapytać się o sterowniki do karty graficznej , żebym mógł w chwili obecnej pobawić się w pełni Compiz fusion , później pewnie znudzi mi się Compiz , ale jak można to czemu by nie pobawić się ...W linuxie jestem początkującym , znudził mi już się system microsoft windows ,a  już patrzeć na niego nie mogę .. Prosił bym o odpowiedz , podpowiedz względem sterowników itp.Pozdrawiam

@edit: Dodam że zainstalowałem oba wersie minta i compiz nie działa na żadnych z nich .Czy jakiś compiz działa pod nvidie ?
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2014, 09:49:00 pm wysłana przez groverr »

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1523
Odp: linux pod sony vaio?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 11, 2014, 10:48:31 pm »
Witaj
Przy tej specyfikacji, chyba nie powienineś mieć problemów z normalym użytkowaniem komputera, jak również z Compiz-em.
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline groverr

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 23
Odp: linux pod sony vaio?
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 11, 2014, 11:58:24 pm »
pobrałem sabayona i nie chce mi się zainstalować , teraz instaluję minta .Zobaczymy czy pójdzie compiz. Co do Sabayona to mogę pobrać wersję /amd64_KDE ? Czy mam szukać bez amd? Bo wersja Sabayon_Linux_14.11_amd64_KDE wyskakuje komunikat że coś z nvidią itd jutro pokaże screen,jeszcze raz pobiorę i zobaczę ale jak coś to jutro napiszę  bo już za późno dziś .Dzięki za odpowiedz.Pozdrawiam

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1523
Odp: linux pod sony vaio?
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 12, 2014, 02:04:26 am »
Sabayona innego niż amd64 nie ma, w tym roku porzucili system 32 bitowy.
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline groverr

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 23
Odp: linux pod sony vaio?
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 12, 2014, 06:23:21 am »
Wgrałem obraz na usb , i tak kilka razy, restart lapka i próba linuxa , a ze ciekaw jestem jakie są inne wiec tak kilka razy  .. Nagle po formacie usb oraz  wgraniu przez Universal USB na pendrive restart lapka wyskakuje napis--- linux ,  wersja coś tam coś tam  i du...a stoi nic się nie robi. Jest możliwość zablokowania usb pendrive ?Format pendrive nic nie daje
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2014, 12:45:27 pm wysłana przez groverr »

Offline groverr

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 23
Odp: linux pod sony vaio?
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 12, 2014, 06:26:14 pm »
Taki owy mam komunikat
syslinux 4.03 2010-10-22 EDD Copyright (c) 1994-2010 H. Peter Anvin et al Stoi i nic się nie dzieje ..

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1523
Odp: linux pod sony vaio?
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 12, 2014, 07:10:53 pm »
Program bootujący uruchamia się, lecz systemu Live nie chce uruchomić. Prawdopodobna przyczyna to uszkodzony obraz iso - pobierz inny lub nagraj na płytę lub przetestuj na wirtualnej maszynie.
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline groverr

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 23
Odp: linux pod sony vaio?
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 13, 2014, 08:59:56 pm »
Ok w innym USB poszło , ale jak zawsze muszę mieć Pod górkę , więc wersja 14.11 nie chce u mnie iść
http://www.tinypic.pl/aobfak5u7onm
A jak to zniknie wiesza się na tym
http://www.tinypic.pl/aumzqtvf87ir
Zobaczę inną wersję 14.10
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2014, 09:13:09 pm wysłana przez groverr »