Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Elementary OS Luna gniazda jack nie działają  (Przeczytany 1436 razy)

Offline ESelw

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
Elementary OS Luna gniazda jack nie działają
« dnia: Listopad 09, 2014, 08:12:11 pm »
Witam! Mam problem z działaniem gniazd słuchawek i mikrofonu w moim laptopie. Po zainstalowaniu systemu (Elementary OS Luna) po podłączeniu słuchawek dźwięk nadal emitowany jest przez głośniki, zaś mikrofon w ogóle nie jest wykrywany. Laptop jest w 100% sprawny, bowiem dotychczas korzystałem i korzystam z Xubuntu 14.04.1 i tam wszystko działa jak należy.

Offline darekradzan

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 264
Odp: Elementary OS Luna gniazda jack nie działają
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 10, 2014, 09:13:07 am »
witam , napisze jak kiedys poradzilem sobie z takim problemem , wyszukaj w repozytoriach pakiety zawierajace slowa "jack" , i je zainstaluj , powinno byc dobrze , bedzie to cos w stylu:  alsaplayer-jack , libbio2jack0 , itp
 potem reboot (restart) , mozesz jeszcze poprobowac cos pokombinowac w poziomach wyjscia alsamixera ,

nie wiem czy nie trzeba tez zainstalowac linux-backports-modules , chyba tak , ale sprawdz
pozdrawiam , napisz czy sie udalo

Offline ESelw

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
Odp: Elementary OS Luna gniazda jack nie działają
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 10, 2014, 09:44:18 pm »
Niestety bez zmian... :/ Poza wspomnianymi sposobami próbowałem jeszcze QjackCtl, LADYTray,  Linux Audio Configuration. Alsaplayer-jack dorzuca jedynie jeszcze kolejny odtwarzacz muzyki...
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2014, 09:47:28 pm wysłana przez ESelw »

Offline darekradzan

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 264
Odp: Elementary OS Luna gniazda jack nie działają
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 11, 2014, 08:05:46 am »
A w alsamixerze  , masz wszystko ok? , headphone działa dobrze ?
tu masz link , sprawdz jeszcze te komendy
http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=en&rurl=translate.google.com&tl=pl&u=http://askubuntu.com/questions/132440/headphone-jack-not-working&usg=ALkJrhi8QhnHoPXYEErglz2IN35Bh9MYgQ
pozdrawiam

Offline ESelw

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
Odp: Elementary OS Luna gniazda jack nie działają
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 14, 2014, 11:53:22 am »
Wypróbowałem po kolei wszystkie podane pod linkiem rozwiązania, lecz żaden nie dał jakiegokolwiek efektu. Na pierwsze (działania na terminalu) laptop reaguje zupełnie inaczej niżby to wg instrukcji miało być (nie odnajduje pliku lub dodając wpisaną sekwencję przechodzi do następnego wersu), zaś sposób z urządzeniem wyjściowym nie wyjdzie, bo w ustawieniach (wyjście, urządzenia wyjściowe...) wogóle brak słuchawek.

System instalowałem dwukrotnie i za każdym razem gniazda nie działały. Ze względu na korzystanie na laptopie z Xubuntu 14.04.1 instalowany był on na pendrivie. Za trzecim razem zainstalowałem go po formacie na twardym dysku i wszystko gra jak należy, jeśli pominąć fakt, że po włączeniu głośników do gniazda jack słuchawek dźwięk emitowany jest z głośników wbudowanych i podłączonych poprzez gniazdo słuchawkowe. Poza tym nie działa bluetooth :(
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2014, 03:15:48 pm wysłana przez ESelw »