Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Problem z Wi-Fi  (Przeczytany 2479 razy)

Offline nathy

  • Wiadomości: 11
Problem z Wi-Fi
« dnia: Styczeń 28, 2012, 07:15:09 pm »
Zapomniałem dodać,że w ue17r wifi śmigało bez żadnych problemów.Chętnie przesiąde się z Peppermint'a na Sparky'ego:)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2012, 07:15:09 pm wysłana przez 67 »

Offline nathy

  • Wiadomości: 11
Odp: Problem z Wi-Fi
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 28, 2012, 07:23:04 pm »
Zapomniałem dodać,że w ue17r wifi śmigało bez żadnych problemów.Chętnie przesiąde się z Peppermint'a na Sparky'ego:)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2012, 07:23:04 pm wysłana przez 67 »

Offline nathy

  • Wiadomości: 11
Odp: Problem z Wi-Fi
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 31, 2012, 01:40:56 pm »
Ok,dzieki za informacje..Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2012, 01:40:56 pm wysłana przez 67 »

Offline Albedo 0.64

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 593
Odp: Problem z Wi-Fi
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 30, 2012, 02:33:46 pm »
Witaj nathy. ue17r był oparty na Ubuntu, dlatego nie było problemów z wifi. Sparky zbudowany jest na Debianie a tu już takie kwiatki występują. U mnie już na początku instalacji Debiana Squeeze okazało się, że nie ma sterów do mojego wifi Intela i netinstall diabli wzięli. Wyświetlił się komunikat o braku sterownika ale już nie pamiętam jakiego. Sprawdź jaki sterownik masz w Mincie, zapisz i poszukaj w sieci. Możesz też spróbować zainstalować sterowniki windowsowe przez ndiswrapper.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2012, 02:33:46 pm wysłana przez 90 »
Linux Mint Debian
Linux registered user 556565

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1527
Odp: Problem z Wi-Fi
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 30, 2012, 03:14:10 pm »
W drugiej becie Sparkiego doinstalowałem sporo sterowników do obsługi kart bezprzewodowych. Mam nadzieję, iż nie będzie z tym problemu :)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2012, 03:14:10 pm wysłana przez 2 »
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline nathy

  • Wiadomości: 11
Odp: Problem z Wi-Fi
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 08, 2012, 05:42:57 pm »
Witam ponownie, wersja Beta2 nie rozwiązuje mojego problemu.Spróbuję podpiąć się pos stałe łącze i wtedy działać.Pclos ma ten sam problem (z E17),pozostałe dystrybucje-bez zarzutu.Może problem tkwi w samym Enlightenment?
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2012, 05:42:57 pm wysłana przez 67 »

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1527
Odp: Problem z Wi-Fi
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 08, 2012, 05:51:52 pm »
Witam

Jeśli podepniesz się pod łącze przewodowe to doinstaluj pakiet :

Code:

ndisgtk


i spróbuj doinstalować sterowniki do Twojej karty Wi-fi.
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2012, 05:51:52 pm wysłana przez 2 »
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline MoroS

  • Wiadomości: 52
  • Problem solver ;)
Odp: Problem z Wi-Fi
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 12, 2012, 07:18:04 pm »
Witam.

Z tego co wybadałem TP-Link WN722N bazuje na układzie Atheros z serii 9, więc żeby była widzialna wystarczy wydać jako root polecenie:

Code:

modprobe ath9k




i zrestartować nm-applet (jako zwykły użytkownik):

Code:

killall -9 nm-applet
nm-applet &




Żeby utrwalić ten efekt możecie też dopisać do /etc/modules:

Code:

ath9k


Po restarcie moduł będzie się ładował automatycznie.



Sterownik ath9k jest już domyślnie zainstalowany w beta 2.



Pavroo, temat automatycznej obsługi urządzeń USB/ExpressCard (domyślam się, że wspomniana karta TP Link jest tak podłączana) ogólnie nie jest prosty, ale można by było zastanowić się nad dopisaniem paru plików konfiguracyjnych do udev, żeby automatycznie na starcie systemu ładował odpowiednie moduły w zależności od wykrytego sprzętu. Niestety nie widziałem jeszcze żadnej uniwersalnej listy, więc będziemy musieli pewnie aktualizować ją na bieżąco na zasadzie zgłoszeń błędów (takich jak zgłoszenie Nathy'iego).



@Nathy: mała prośba. Jeżeli karta zadziała, to czy mógłbyś wkleić to, co wypisze Ci polecenie:

Code:

lsusb




Dzięki temu będziemy mogli stworzyć informację dla udev odnoście wspomnianej przez Ciebie karty TP-Link, żeby moduł ath9k ładował się automatycznie przy wykryciu jej identyfikatora.

Pozdrawiam. :)
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2012, 07:18:04 pm wysłana przez 28 »
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko takie, których jeszcze nie umiemy wykonać. ;)

Offline nathy

  • Wiadomości: 11
Odp: Problem z Wi-Fi
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 12, 2012, 08:08:36 pm »
Dzięki ,napewno sprawdzę. Jadę teraz na PCLOSIE ale nie przypadł mi on do gustu. Co do prosby-wkleję jak tylko sie zabiorę za Sparky'ego. Dzięki raz jeszcze i pozdrawiam..
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2012, 08:08:36 pm wysłana przez 67 »

Offline nathy

  • Wiadomości: 11
Odp: Problem z Wi-Fi
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 13, 2012, 03:46:20 pm »
Witam ponownie,niestety pomimo zastasowanych wskazówek (MoroS) nie udało mi się "odpalić" WiFi.Nie mam pojecia w czym może tkwićproblem.Rozwiązanie wydawało się dość proste ale u mnie to nie zadziałało..Owszem,widać sieć ale próba połączenia się nie powiodła..Może komus się uda,będę obserwował. W każdym bądź razie dziękuje za pomoc.
« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2012, 03:46:20 pm wysłana przez 67 »

Offline Albedo 0.64

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 593
Odp: Problem z Wi-Fi
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 13, 2012, 03:24:06 pm »
WiFi nie funkcjonuje w Sparky Linux! Na karcie Intel Pro Wireless nie udało mi się znaleźć sieci w Sparkym mimo doinstalowania kilku paczek.
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2012, 03:24:06 pm wysłana przez 90 »
Linux Mint Debian
Linux registered user 556565

Offline MoroS

  • Wiadomości: 52
  • Problem solver ;)
Odp: Problem z Wi-Fi
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 13, 2012, 03:41:52 pm »
Witam.

Rozumiem, że z widocznością samej karty Wifi nie ma problemu, tylko z znalezieniem/połączeniem się do AP?



Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2012, 03:41:52 pm wysłana przez 28 »
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko takie, których jeszcze nie umiemy wykonać. ;)

Offline MoroS

  • Wiadomości: 52
  • Problem solver ;)
Odp: Problem z Wi-Fi
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 31, 2012, 11:27:26 pm »


Quote:

Cytuj z Albedo 0.64 w 13/03/2012

WiFi nie funkcjonuje w Sparky Linux! Na karcie Intel Pro Wireless nie udało mi się znaleźć sieci w Sparkym mimo doinstalowania kilku paczek.




Albedo, możesz z grubsza napisać jakie paczki doinstalowałeś? Problem wydaje się głębszy niż myślałem. :/
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2012, 11:27:26 pm wysłana przez 28 »
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko takie, których jeszcze nie umiemy wykonać. ;)

Offline Albedo 0.64

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 593
Odp: Problem z Wi-Fi
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 02, 2012, 08:45:44 pm »
Witaj MoroS. Sparka instalowałem 3 razy (2xE17 plus 1xFlux) i za chorobę nie pamiętam co miałem na myśli pisząc o doinstalowaniu kilku paczek, przecież nie miałem połączenia z siecią a więc z repo także. W międzyczasie walczyłem z LMDE Gnome i Trinity więc może coś mi się potaśtało. Brak sieci dotyczy także połączenia GSM, modem jest, ustawienia ok a netu jak nie było tak nie ma. Obiecuję w najbliższym czasie ponownie zająć się Sparkiem bardziej poważnie, na razie wróciłem do Xubuntu bo potrzebuję działającego systemu. Jak coś wymyślę to napiszę. Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2012, 08:45:44 pm wysłana przez 90 »
Linux Mint Debian
Linux registered user 556565

Offline MoroS

  • Wiadomości: 52
  • Problem solver ;)
Odp: Problem z Wi-Fi
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 02, 2012, 09:01:10 pm »
Ok. :) Tymczasem Pavroo natknął się na parę brakujących pakietów, które są ściśle powiązane z połączeniami bezprzewodowymi. Testy w toku. ;)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2012, 09:01:10 pm wysłana przez 28 »
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko takie, których jeszcze nie umiemy wykonać. ;)