Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: dodanie repozytorii  (Przeczytany 7265 razy)

Offline darekradzan

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 264
dodanie repozytorii
« dnia: Lipiec 24, 2014, 10:18:54 am »
Witam , zainstalowalem sobie wczoraj sabayona xfce , mam takie pytanie , czy w systemie tym mozna w jakis sposob dodac repozytoria (chodzi mi o to aby Sabayona upodobnic do  Gentoo) ,
czytam czytam i czym wiecej czytam tym mniej wiem , na zdrowy rozum chyba da sie to zrobic , lecz nie wiem jak , robilem tak np. z crunchbangem , ze do dawalem repozytoria Debiana
Sabayona zainstalowalem zeby zobaczyc z czym w ogole to "gentoo sie je " , bardzo duzo czytam pozytywnych waszych opinii i dlatego z ciekawosci chcialem zobaczyc , czym on sie charakteryzuje , z gory dziekuje za wszelka pomoc , pozdrawiam wszystkich

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1523
Odp: dodanie repozytorii
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 25, 2014, 12:20:51 am »
Witaj

Nie duplikuj wpisów, jeden w zupełności wystarczy.

Cytuj
zy w systemie tym mozna w jakis sposob dodac repozytoria (chodzi mi o to aby Sabayona upodobnic do  Gentoo)
Upodobnić?
Jeśli chcesz poćwiczyć na Sabayon gentoo-wą instalację pakietów, to użyj portage, jeśli wiesz co robisz:
wiki.sabayon.org/index.php?title=HOWTOs_for_Portage
Poza tym, sprawdź również na wiki Sabayon.
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline darekradzan

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 264
Odp: dodanie repozytorii
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 25, 2014, 04:23:22 pm »
dzieki pavroo , a jeszcze takie pytanko
czy to prawda ze z  sabayona korzysta sie do pierwszej wiekszej aktualizacji , bo ponoc regula jest ze po niej system sie  "uwala"
pozdrawiam


Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1523
Odp: dodanie repozytorii
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 25, 2014, 06:27:50 pm »
Osobiście tego nie doświadczyłem.
Lepiej jest robić aktualizacje częściej (codziennie) niż raz na tydzień lub rzadziej.
Unikniesz w ten sposób ewentualnych problemów.
Jedyne co powodowało moją antypatię do sabayon jest konieczność ręcznego doinstalowania nowszego jądra przy dużej aktualizacji.
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline darekradzan

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 264
Odp: dodanie repozytorii
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 25, 2014, 06:42:34 pm »
jeszcze raz stokrotne dzieki ,
powiem Ci szczerze , ze dla mnie jako laika to ten sabayon calkiem fajny , w miare szybki (w porównaniu z Debian), wszystkie sterowniki dzialaja  bez zarzutu , troszke tam z niego powywalalem , troszke doinstalowalem rzeczy do ktorych jestem przyzwyczajony i naprawde spisuje sie bardzo dobrze
, a jesli chodzi o to reczne doinstalowywanie jadra , to musze poczytac , bo nawet o tym nie wiedzialem , widze tylko ze w rigo jest cos takiego jak "pokaz dostepne kernele "
to z tamtad w razie czego nalezy to jadro doinstalowac?
jeszcze raz dzieki , fajnie jak ktos z duza wiedza , mysle oczywiscie o Tobie , stara sie innym pomoc
pozdrawiam Darek

Offline darekradzan

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 264
Odp: dodanie repozytorii
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 25, 2014, 08:22:41 pm »
@pavroo
czytalem akurat twoj poradnik na linuxiarze.pl , dotyczacy aktualizacji systemu oraz jadra , wszystko jest super opisane , chce sie tylko dowiedziec czy nadal jest taka sama procedura (odnosnie jadra) ,
 czy po zainstalowaniu nowego jadra stare mozemy usunac (jak np. w debian-ie , aptitude purge linux-image....)
i ostatnie pytanie , na pewno glupkowate , ale poprostu nie wiem , jak zobaczyc ktore z tych krerneli jest najnowsze i mozna je zainstalowac , napisales w poradniku-
 "9. Najnowsze dostępne jądro oznaczone jest numerem 3.0-r10 i właśnie to można zainstalować"
ja sobie ten obrazek powiekszylem , ale i tak nie doszedlem w jaki sposob znalezc to odpowiednie jadro

Pavroo , z gory dziekuje za odpowiedz , nie zlosc sie w razie czego na trywialne pytania
pozdrawiam

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1523
Odp: dodanie repozytorii
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 25, 2014, 11:37:45 pm »
Cytuj
ja sobie ten obrazek powiekszylem , ale i tak nie doszedlem w jaki sposob znalezc to odpowiednie jadro
Na zrzucie tego dokładnie nie widać.
Według wiki saboyon nic sie nie zmieniło:
wiki.sabayon.org/index.php?title=En:Entropy#The_kernel
Czy w Ringo widoczne są różne wersje jądra?
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline darekradzan

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 264
Odp: dodanie repozytorii
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 26, 2014, 08:33:00 am »
@Pavroo
Witam , w rigo wyglada to mniej wiecej tak:
(zrobilem zrzuty ekranu , ale nie wiem jak tu to dodac jako zalaczniki , wiec napisze)
1) Pokaz dostepne stabilne dlugoterminowe kernele
(przegladaj dostepne i mozliwe do zainstalowania kernele Linux LTS.)
jest w nim 6 opcji
linux sabayon 3.14.3 .linux sabayon 3.12.24 , li.sab 3.10.49  oraz linux Ec2 3.12.24 , 3.10.49 ,3.14.13


2)Pokaz dostepne kernele
(przegladaj dostepne i mozliwe do zainstalowania kernele Linux)
jest w  nim 14 opcji , i tak
LInux Sabayon 3.11.10 , 3.9.11 , 3.13.11 , 3.15.6 ,  312.24

Linux Ec2  - najwyzszy 3.15.6 , a najnizszy 3.9.11
aha i jeszcze przy Linux Sabayon jest napisane "official Sabayon Linux Standard kernel image
, a przy Linux Ec2 "Official Sabayon Linux Server kernel image , lub ... kernel image for Amazon EC2"
Pozdrawiam Darek

Offline darekradzan

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 264
Odp: dodanie repozytorii
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 26, 2014, 08:40:49 am »
@Pavroo
Czytalem , juz wczesniej te wiki sabayona , ale twoj sposob na reczne przeinstalowanie jadra wydaje sie duzo latwiejszy ( na pewno jest duzo bardzie zrozumiale napisany niz to Wiki) , dlatego tez moje pytanie wczorajsze , czy w razie czego mozna jakos stare jadro wywalic , , aha i jeszcze jesli używal bym twojego sposobu , to czy nalezy jakos potem specjalnie te nowe jadro konfigurowac
Ps.
Dzieki za pomoc , jak bedziesz gdzies w poblizu Gdanska to zapraszam na dobre piwo

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1523
Odp: dodanie repozytorii
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 26, 2014, 05:00:54 pm »
Zainstalowałem Sabayon (nie używałem go ponad 2 lata) i muszę powiedzić, że Ringo nie spełnia wszystkich moich oczekiwań.
Próbowałem zainstalowac nowsze jądro, Ringo je łyknął, ale nie zainstalował  >:(

Więc...
System po instalacji działa na jądrze 3.14 a w repo jest dostępne 3.15.

Instalacja nowego:
Znajdź nowe jądro:
equo search linux-sabayonZainstaluj:
equo install sys-kernel/linux-sabayon-3.15i reboot - jądro i grub zostały skonfigurowane poprawnie.

Usunięcie starego jądra:
Znajdź stare jądro:
equo search linux-sabayonUsuń (podaj całą nazwę/numer - tutaj: 3.14.10):
equo remove linux-sabayon-3.14.10Operacja ta usunie również wszystkie dodatkowe moduły do starego jądra, mam nadzieję, że instalacja nowszego konfiguruje te moduły.

p.s.
Jak będę wybierał się nad morze to dam Ci znać :)
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline darekradzan

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 264
Odp: dodanie repozytorii
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 26, 2014, 05:52:35 pm »
@pavroo
czekajac na wiadomosc od Ciebie troche czytalem i znalazlem takie rozwiazanie jesli chodzi o jadro , znaczy jego aktualizacje , chcial bym sie zapytac czy jest cos warte?
# equo install --ask linux-sabayon
#eselect kernel list
#eselect kernel set x

Wielkie dzieki po raz kolejny , trzymam Cie za slowo w zwiazku z tym piwem , prosze odpowiedz jeszcze na to pytanie , jw , oraz na jeszcze jedno jaki linux , Twoim zdaniem , jest najbardziej weskazany do nauki administracji systemow linux , (podaj chociaz z dwa , jak bys mogl)
wiem ze duzo jest na ten temat napisane , ale chcialbym poznac Twoje zdanie , jako super fachowca w tej dziedzinie
Ps
dlaczego wszyscy ktorzy maja jakies pojecie na temat linux-a , tak psiocza na ten " SystemD" ?
to naprawdę az takie dziadostwo?
pozdrawiam Darek

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1523
Odp: dodanie repozytorii
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 26, 2014, 06:38:11 pm »
Equo jak najbardziej.
Eselect pokazuje tylko linki symboliczne do wszystkich zainstalowanych jąder. Jak dla mnie to za mało, equo sprawdza sie lepiej.
Cytuj
najbardziej wskazany do nauki administracji systemow linux
Na to pytanie nie odpowiem, ponieważ każdy do tego się nadaje. Wybierz taki, który posiada dużą bazę oprogramowania, abyś nie spędził czasu na kompilację pakietów, zamiast na właściwa pracę/naukę.
Cytuj
dlaczego wszyscy ktorzy maja jakies pojecie na temat linux-a , tak psiocza na ten " SystemD" ?
Z tego co czytałem i słyszałem od innych, systemd jest dużo bardziej rozbudowany od innych systemów inicjujących, a jeśli cos jest do wszystkiego to znaczy, że do niczego.
Jednak, jak na razie, jestem zadowolony z systemd w sparku i mam nadzieję, że będzie jeszcze lepiej.
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline darekradzan

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 264
Odp: dodanie repozytorii
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 26, 2014, 06:53:12 pm »
dzieki bardzo , zaraz poczytam ktore z linux-ow maja ta baze oprogramowania mocno rozbudowana , a Twoj  Sparky linux sie nadaje ?

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1523
Odp: dodanie repozytorii
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 26, 2014, 08:05:05 pm »
Oczywiście, chociaż do nauki wybrałbym coś bardziej stabilnego, np. Debian z gałęzi stabilnej lub *buntu LTS.
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline darekradzan

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 264
Odp: dodanie repozytorii
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 26, 2014, 08:30:50 pm »
Pavroo , czytalem Twoj opis Tooroxa , i mysle ze moze jego bym sobie zainstalowal , mam go z gnome , a chcialbym z xfce , napisz tylko jeszcze prosze jak usunac gnome a zainstalowac xfce na tooroxie i obiecuje ze juz wiecej nie bede Ci zawracal glowy , dobrze pisales o tym systemie, mam go na plytce , to mysle ze to bedzxie dobry wybor
z gory dziekuje pozdrawiam