Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Linux Mint 13 Maya Lxde czy XFCE?  (Przeczytany 1623 razy)

Offline krzysiekp

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 26
Linux Mint 13 Maya Lxde czy XFCE?
« dnia: Maj 30, 2014, 12:11:35 pm »
Wyjaśnijcie laikowi o co tu chodzi. W nazwie instalki było LXDE a system

mi pokazuje, że jest to wersja XFCE. Menu jest takie jak w LXDE (skromne, lekkie).

Mam rozumieć, że nie jest to pełne LXDE ?

Interesuje mnie najlżejsza wersja Minta.



Druga sprawa: Dlaczego nie odpalają mi się niektóre programy, min. np. Htop ?

Próba reinstalacji Htop się nie powiodła bo synaptic się nie może połączyć z serwerem.

Co robić w takich wypadkach? Szukać innych repo? Gdzie?
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2014, 12:11:35 pm wysłana przez 1097 »

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1523
Odp: Linux Mint 13 Maya Lxde czy XFCE?
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 30, 2014, 01:26:11 pm »
Czy chodzi Ci o nieoficjalną wersję Linux Mint LXDE ?

Możliwe, że zostały dodane elementy pulpity Xfce i dlatego wyświetla się info o Xfce.

Najlepiej zapytać autora na polskiej stronie minta.



Jeśli manadżer pakietów nie może połączyć się z serwerem, to trzeba sprawdzić, jakie są oficjalne adresy repozytoriów i skonfrontować z istniejącymi w systemie (w pliku /etc/apt/sources.list)

Przykładowe repozytoria Minta i Ubuntu, na którym bazuje Mint znajdziesz na stronie:

http://linuxiarze.pl/repozytoria_mint
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2014, 01:26:11 pm wysłana przez 2 »
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline krzysiekp

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 26
Odp: Linux Mint 13 Maya Lxde czy XFCE?
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 30, 2014, 03:46:04 pm »


Quote:

Cytuj z pavroo w May 30, 2014, 13:26

Czy chodzi Ci o nieoficjalną wersję Linux Mint LXDE ?

Możliwe, że zostały dodane elementy pulpity Xfce i dlatego wyświetla się info o Xfce.

Najlepiej zapytać autora na polskiej stronie minta.



Jeśli manadżer pakietów nie może połączyć się z serwerem, to trzeba sprawdzić, jakie są oficjalne adresy repozytoriów i skonfrontować z istniejącymi w systemie (w pliku /etc/apt/sources.list)

Przykładowe repozytoria Minta i Ubuntu, na którym bazuje Mint znajdziesz na stronie:

http://linuxiarze.pl/repozytoria_mint




Zeby to zrobic musze z tego co widze dodac nowe zrodlo i odnalezc na liscie czy sie nie dubluje.

Nie ma komunikatu, ze juz istnieje. Natomiast link ma zawsze inny adres na liscie a inny ten wklejany.

Dlatego musze wkleic by zobaczyc adres www.

Zakrecone to wszystko. W kazdym razie po wklejeniu kazdego z tych adresow mam duble. Tylko ten

moj nowo wklejony ma dopisek "(kod zrodlowy)"

Nadal nie moge pobrac pliku z Htop. Kominikat brzmi tak:

"Nie można pobrać ppa.launchpad.net/mati75/mint-lxde/ubuntu/pool/main/h/htop

/htop_1.0.2-1linuxmint1maya2_i386.deb  404  Not Found"



Nie rozumiem tez czemu nie dziala mi Midnight Commander. Nie moge tez odpalic "run" z "menu"

W przypadku MC i Htop sie odpala zupelnie puste okno terminala.

Podobna sytuacja jest gdy doinstalowalem na laptopie srodowisko LXDE do minta 16. Domyslnie bylo XFCE.

Tam chyba cos jeszcze sie nie otwieralo.



« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2014, 03:46:04 pm wysłana przez 1097 »

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1523
Odp: Linux Mint 13 Maya Lxde czy XFCE?
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 30, 2014, 03:59:39 pm »
Widocznie plik z tego repozytorium został usunięty.

Poza tym, nie wiadomo czy jest wciąż rozwijane.

Nie musisz pobierać paczek instalacyjnych ręcznie, Htop jest w repozytoriach każdej dystrybucji Linuksa.

Moja propozycja jest taka: jesli potrzebujesz podobnego systemu z lxde i aktualnego to wypróbuj Lubuntu 14.04 LTS lub 12.04 LTS.

« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2014, 03:59:39 pm wysłana przez 2 »
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline krzysiekp

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 26
Odp: Linux Mint 13 Maya Lxde czy XFCE?
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 30, 2014, 04:19:04 pm »
Co znaczy "recznie" ? Pobieranie z Synaptica to reczne pobieranie?

Ja reczne rozumiem pobieranie ze stron www przez przegladarke  i instalowanie

samodzielne (jak w windows).

Tylko ze w Linuksie jest to za trudne (czasochlonne), wiec wole z Synaptica korzystac

(albo przez dwuklik na *.deb i mi sie otworzy Synaptic)

Z tego co czytalem lubuntu jest ciezsze od minta. Pozatym nie twierdze ze mi sie mint nie podoba.

Z powodu nie dzialania tych programikow nie bede rezygnowal z calego systemu.

Jak to aktualnego? Przeciez Mint 13 Maya LTS ma wsparcie do 2017r w przeciwienstwie do np. Mint 16.

Jak jest z Lubuntu 12.04, nie wiem ale seria Ubuntu nie pasuje mi graficznie jak i finkcjoalnie, no i nie jest tak lekka (podobno) jak Mint. W kazdym razie Ubuntu 12.04 LTS XFCE byl zbyt ciezki jak dla mnie.

Mysle jeszcze nad Antixem ale malo ludzi go ma i trudno o porade.

W kwestii porad:

Czy jak sa porady, tutoriale w sieci do serii Ubuntu, Debiana, Minta, to dotyczy to tez Antixa?

On tez jest oparty na Debianie a wiec i na Ubuntu.



System Linux by spenlnial moje wymagania powinien byc ultra lekki, po zainstalowaniu miec wszystko co

potrzeba do pracy(rowniez nie wolne oprogramowanie, oryginalne sterowniki do sprzetu itd.) Mint podobno najlepiej w tym wypada. Nie mniej jednak po instalacji na penie nie zauwazylem bym mial sterowniki od ESI(karta dzwiekowa Juli@) czy tez do karty graficznej ATI. Dlatego jestem sceptyczny co do innych Linuksow, gdzie moze byc z tym tylko gorzej.
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2014, 04:19:04 pm wysłana przez 1097 »

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1523
Odp: Linux Mint 13 Maya Lxde czy XFCE?
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 30, 2014, 05:45:07 pm »
Czy Lubuntu jest cięższe od Minta in na odwrót? To kwestia względna, każdy może powiedzieć coś innego.



AntiX bazuje na Debianie i nie ma nic wspólnego z Ubuntu.



Czy zaktualizowałeś listę pakietów przed instalacją htop?

Lista pakietów znajdująca się w systemie po instalacji jest nieaktualna.

Możesz zaktualizować listę w Synaptic -> ikona Odśwież/Reload lub w terminalu, poleceniem:

Code:

sudo apt-get update


Dopiero teraz możesz aktualizować system i instalować nowe pakiety.



Htop jest zainstalowany w systemie, czego dowodem jest wpis w Menu.

Powodem, dla którego Htop nie uruchamia się jest jakiś błąd w pliku uruchomieniowym.

Aby uruchomić Htop ręcznie, uruchom z Menu Lxtermial i wpisz polecenie:

Code:

htop


i wciśnij Enter.
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2014, 05:45:07 pm wysłana przez 2 »
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline krzysiekp

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 26
Odp: Linux Mint 13 Maya Lxde czy XFCE?
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 31, 2014, 01:48:20 pm »
Oba sposoby już sprawdzałem. Aktualizacja z poziomu synaptica nie pomogła.

Po zaktualizowaniu wszystkiego i godzeniu się na wszystko po restarcie nie miałem pulpitu :)

Tylko pod prawym klawiszem miałem dostęp do kompa z menu. Musiałem ponownie instalować minta.

Aha instaluję go teraz na osobnym dysku podpiętym kabelkiem sata. Mimo iż dysk ma sporo realokowanych sektorów, to mint chodzi jak burza w porównaniu z tym co się działo na penie.

Natomiast masz rację. Z terminala się uruchamia zarówno Htop jak i MC ale nie będę ich w taki sposób uruchamiał przecież :)

Mam krótką pamięć. Komendy do terminala musiałbym mieć spisane.

Aha przy odświeżaniu Synaptica był błąd, bo jeden z adresów repo był nie aktualny. Program zaciął się i nawet

nic nie komunikował na zewnątrz. Dopiero w szczegółach było widać problem. Odznaczyłem więc

nieaktualny adres i pomogło. Mam tak wiele problemów, pytań, że nie wiem w którym z wątków o tym napisać.

Nie mam pojęcia jak ustawiać karty dźwiękowe. W sensie, która ma być domyślna. Kombinuję z edycją plików.

Jeden sposób nie działa, to testuję drugi. Jak potem po tym posprzątać by nie było bałaganu w systemie?

Ponadto w Synapticu nie ma sterów do mojej karty Esi Juli@. Dowiedziałem się, że odpowiada za to kontroler ICE1724. Instalowałem Alsamixer, pavucontrol, grzebałem w alsa-base.conf, w terminalu wchodziłem do alsamixera, mam też GUI do niego. Nigdzie nie mogę ustawić dźwięku na moją kartę. Mogę tę zintegrowaną wyłaczyć w biosie ale chcę ją mieć włączoną, bo korzystam z niej czasem.



EDIT: Udało się jednak ustawić moją kartę jako domyślną edytując plik alsa-base.conf i dodając

odpowiednie wpisy z priorytetami. Tyle, że to powinno być możliwe w jakimś programie.

Ponadto nie wiem teraz jak ustawić parametry zintegrowanej. Nie ma jej teraz w alsamixerze a głośniczek

na panelu komunikuje przy próbie konfiguracji, że nie mam alsamixera i pavucontrol mimo iż jedno i drugie mam zainstalowane. Zresztą teraz już nie wiem bo pulse audio odinstalowywałem a przy tym znikł VLC player a jego nie chciałem odinstalowywać, więc ponownie zainstalowałem.
« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2014, 01:48:20 pm wysłana przez 1097 »