Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Jaki linux do laptopa  (Przeczytany 3282 razy)

Offline lars233

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 31
Jaki linux do laptopa
« dnia: Styczeń 19, 2014, 05:59:40 pm »
Witam wszystkich serdecznie. Chciałbym zacząć swoją przygodę z linuxem i tutaj standardowe pytanie co wybrać.

Sprzęt jaki posiadam to laptop Acer TravelMate 7720. Jego parametry:

- procesor Intel Pentium Dual-Core 2,1 GHz

- grafika ATI Radeon HD2400

- 2GB RAM

- 250 GB HDD

- matryca 17 cali

- kamerka internetowa, wi-fi

Jakie mam wymagania? Laptop będzie mi służył do oglądania filmów, słuchania muzyki i do komunikacji z bliskimi (żeby działał na nim skype). W gry nie gram. Będę wdzięczny za pomoc.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2014, 05:59:40 pm wysłana przez 879 »

Offline Kornelo98PL

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 34
Odp: Jaki linux do laptopa
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 20, 2014, 02:38:38 pm »
wszystkie odpalą, i spełnią twoje wymagania ... skype działą na wszystkich distrach :> do takich zastosowań może ubuntu/mint

albo debian, to łatwe distra :) albo może fedora/mageia/rosa



skype dla linuksa :

http://pkgs.org/search/?query=skype&type=smart
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2014, 02:38:38 pm wysłana przez 712 »

Offline lars233

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 31
Odp: Jaki linux do laptopa
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 20, 2014, 04:18:17 pm »
A jak sprawuje się najnowsza Mandriva Lx 2013?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2014, 04:18:17 pm wysłana przez 879 »

Offline lars233

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 31
Odp: Jaki linux do laptopa
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 21, 2014, 11:37:00 pm »
Mam już na lapku openmandriva lx. Generalnie jest OK ale wystąpiło kilka problemów:

1. Na pasku mam pomarańczow kółko ze znakiem zapytania. Po najechaniu wyskakuje- nie odnaleziono nośnika. Dodaj nośnik w menedżerze nośników oprogramowania. Po otwarciu tego nie wiem co dalej mam zrobić.

2. Skonfigurowałem kmail. Mam dwa konta pocztowe. Odbiera pocztę bez problemu z obydwu. Natomiast nie chce mi wysyłać poczty z jednego konta. Drugie wysyła bez problemów. Pojawia się komunikat- w polu from/send użyłeś adresu, który nie jest przypisany do twojego konta.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2014, 11:37:00 pm wysłana przez 879 »

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1523
Odp: Jaki linux do laptopa
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 22, 2014, 02:52:20 pm »
Dodać nośnik oznacza dodanie listy serwerów, z których menadżer pakietów będzie korzystał.

Otwórz Menu-> Konfiguracja komputera (Configure Your Computer)-> Zarządzanie oprogramowaniem-> Konfiguracja nośników do instalacji i aktualizacji.

Kliknik "Dodaj", potwierdź "Tak".

Lista nośników zostanie pobrana z sewera OpenMandriva.

Do tego zadania musisz mieć aktywne połączenie z internetem.



Nie używam KMail, lecz możliwe, że masz skonfigurowane tylko jedno, podstawowe konto do wysyłania wiadomości. Jeśli używasz drugiego konta to program nie jest w stanie wysłać wiadomości.

Powinieneś w ustawieniach KMail-> Konta-> Wysyłanie dodać drugie konto.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2014, 02:52:20 pm wysłana przez 2 »
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline lars233

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 31
Odp: Jaki linux do laptopa
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 22, 2014, 06:37:20 pm »
Dzięki :) Zrobiłem tak i działa.

Mam jeszcze jeden problem. W Firefoxsie nie chce mi się zainstalować wtyczka flash.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2014, 06:37:20 pm wysłana przez 879 »

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1523
Odp: Jaki linux do laptopa
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 22, 2014, 07:02:37 pm »
Jak to nie chce się zainstalować? Co to znaczy? Czy zainstalowałeś pakiet 'flash-player-plugin'?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2014, 07:02:37 pm wysłana przez 2 »
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline lars233

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 31
Odp: Jaki linux do laptopa
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 22, 2014, 07:49:56 pm »
W przeglądarce firefox mi wyskoczyło, że trzeba zainstalować wtyczkę flash. Wcisnąłem OK i nie chciało się zainstalować. Myślał, myślał i nic. Ale wyszukałem pakiet który napisałeś i chyba działa, bo odpaliłem firefoxa i nie woła już wtyczki. Dzięki, Coraz bardziej podoba mi się ten linux :)

To kolejne pytanie. Zainstalowałem sobie z pakietów taki dodatkowy pasek Cairo-Dock. Poustawiałem go sobie i działa fajnie. Ale za każdym razem jak wyłączę komputer i odpalę od nowa to pasek muszę włączać ręcznie. Co trzeba zrobić by startował automatycznie wraz z linuxem?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2014, 07:49:56 pm wysłana przez 879 »

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1523
Odp: Jaki linux do laptopa
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 22, 2014, 08:03:13 pm »
Dodać do autostartu.

Wyszukaj pakiet 'cairo-dock.desktop' lub o podobnej nazwie w katalogu:

Code:

/usr/share/applications/


Skopiuj go i wklej do katalogu:

Code:

/home/twoj-nick/.config/autostart/


Folder '.config' jest ukryty, więc zaznacz w Dolphinie opcję wyświetlania ukrytych plików i foderów.

Następnie zrestartuj i sprawdź.

Nie używam KDE, ale zasady są takie same, więc powinno zadziałać.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2014, 08:03:13 pm wysłana przez 2 »
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline lars233

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 31
Odp: Jaki linux do laptopa
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 22, 2014, 08:21:35 pm »
Wszedłem w aplications. Był tam cairo-docks. Wziąłem kopiuj. Później wszedłem home/mój nick/config. Ale w config nie ma katalogu autostart. Są takie: akonadi, cairo-docks, dconf, gconf, gtk.2.0, gtk.3.0, libreoffice, menus, pulse, rosamp i skype.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2014, 08:21:35 pm wysłana przez 879 »

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1523
Odp: Jaki linux do laptopa
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 22, 2014, 08:25:00 pm »
To go utwórz.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2014, 08:25:00 pm wysłana przez 2 »
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline lars233

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 31
Odp: Jaki linux do laptopa
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 22, 2014, 08:50:42 pm »
Znalazłem w katalogu KDE autostart i tam skopiowałem. Teraz startuje przu uruchamianiu ale i tak się pyta czy program jest zaufany. Jak zaakceptuję to dopiero odpala.

A znasz jakiś fajny program co pokazuje w pasku informacje na temat komputera takie jak użycie procesora, ram, stan baterii, stan sieci wi-fi itp? I jakiś fajny program typu pogodynka na pulpit. Zainstalowałem supercaramba ale nic nie przypadło mi do gustu. Z resztą dużo z tych motywów co tam jest nie chodzi u mnie. Np. fajnie wyglądający liquid Weather++ nie chce odpalić.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2014, 08:50:42 pm wysłana przez 879 »

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1523
Odp: Jaki linux do laptopa
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 22, 2014, 09:00:22 pm »
Nie znam, KDE to nie moja bajka.

Sprawdź na stronie kde-look.org
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2014, 09:00:22 pm wysłana przez 2 »
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline Albedo 0.64

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 593
Odp: Jaki linux do laptopa
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 23, 2014, 09:26:12 pm »
@lars233: gadżety/widżety i inne bajery na pulpicie obsługuje Cairo-Dock, są też w ustawieniach środowiska. Wystarczy trochę poszukać w menu aplikacji.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2014, 09:26:12 pm wysłana przez 90 »
Linux Mint Debian
Linux registered user 556565

Offline lars233

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 31
Odp: Jaki linux do laptopa
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 01, 2014, 08:14:44 am »
Już poszukałem. Fajna pogodynka to yaWP a po zainstalowaniu dodatkowych komponentów w plaźmie fajny jest monitor systemu. Mam jeszcze jedno pytanie. KMail nie przypadł mi do gustu i zainstalowałem Thunderbirda i pakiet PL do niego ale nie chce mi zmienić języka na polski. Ktoś wie jak to zrobić?
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2014, 08:14:44 am wysłana przez 879 »