Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Kadu  (Przeczytany 936 razy)

Offline pasta20

  • Wiadomości: 9
Kadu
« dnia: Grudzień 13, 2013, 02:51:25 pm »
Witam wszystkich czytelników tego forum. Miałem już kilka razy kadu na Mint 16 i działało bezzarzutu aż do wczoraj. Po nowej instalce Mint i kadu okazało się że jak nie używam przez przynajmniej 2 minuty powiesza się kadu i nic nie moigę zrobić :( pod ikonka kadu powstaje kreska czy móglby mi ktoś powiedzieć co jest nie tak, czy to aplikacja kadu się zwiesza czy jakiś sterownik który obsługuje kadu.

Paweł.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2013, 02:51:25 pm wysłana przez 791 »

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1527
Odp: Kadu
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 14, 2013, 01:00:52 am »
Nie używam kadu, więc najlepiej zrobisz zgłaszając problem na forum kadu:

http://www.kadu.im/forum/
« Ostatnia zmiana: Grudzień 14, 2013, 01:00:52 am wysłana przez 2 »
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1527
Odp: Kadu
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 14, 2013, 02:07:46 pm »
Polecenie top lub htop wyświetli użycie CPU i RAM wszystkich procesów. Jeśli coś używa górnego limitu mocy to pewnie się zawiesił.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 14, 2013, 02:07:46 pm wysłana przez 2 »
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline pasta20

  • Wiadomości: 9
Odp: Kadu
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 14, 2013, 03:23:14 pm »
ok, dzięki mam tę aplikację używalem jej a myśałem że jest jeszcze jakaś inna

« Ostatnia zmiana: Grudzień 14, 2013, 03:23:14 pm wysłana przez 791 »

Offline pasta20

  • Wiadomości: 9
Odp: Kadu
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 14, 2013, 12:52:14 pm »
ok, a jeszcze jedno nie da sie sprawdzić jaki proces zamilkł powiesił się lub nie działa jest jakaś aplikacja lub z konsoli da się jakoś sprawwdzic :)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 14, 2013, 12:52:14 pm wysłana przez 791 »

Offline Albedo 0.64

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 593
Odp: Kadu
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 17, 2013, 03:22:10 pm »
W podobnych sytuacjach sprawdzam problem przy pomocy alternatywnego programu. W przypadku problemów z Kadu najlepiej skonfigurować konto GG w Pidginie i porównać działanie obu. Może być, że kłopoty sprawia operator GG a nie sam komunikator.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2013, 03:22:10 pm wysłana przez 90 »
Linux Mint Debian
Linux registered user 556565