Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: problem z touchpadem  (Przeczytany 2135 razy)

Offline lenwe

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 14
problem z touchpadem
« dnia: Listopad 07, 2013, 11:09:23 am »
Właśnie zainstalowałem na netbooku (Samsung N230) sparkyego w wersji LXDE i choć system chodzi w sumie dość dobrze mam kilka irytujących problemów.

Touchapd nie do końca działa poprawnie, tzn. niezależnie od tegu co bym zmienił w ustawieniach nie działa funkcja klikniencia przez uderzenie (tapping),

nie mogę również zmienić jasności matrycy która ustawiona jest na bardzo nikskim poziomie, próbowałem zainstalować przez synaptica gddccontrol ale wyświetla informacje o (prawdopodobnym) braku modułów w jądrze (i2c-dev i framebuffer /edit: po ściągnięciu tego pierwszego jest jaśniej ale nadal nie ma regulacji )  , poza tym standardowo nie działają klawisze funkcyjne
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2013, 11:09:23 am wysłana przez 760 »

Offline urbek

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 95
Odp: problem z touchpadem
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 07, 2013, 02:36:22 pm »
Witaj lenwe:) touchpad i środowisko lxde zawsze mnie doprowadzało do szewskiej pasji:) , ale spróbuj mu zapodać to polecenie: synclient TapButton1=1 i powinno pomóc. Jeżeli to polecenia zadziała to dodaj je do autostartu i zapomnisz o problemie touchpada. Co do drugiego problemu to niestety nie umiem ci pomóc z jasnością matrycy.
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2013, 02:36:22 pm wysłana przez 350 »

Offline lenwe

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 14
Odp: problem z touchpadem
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 07, 2013, 04:28:38 pm »
Dziękuję bardzo, metoda działa rewelacyjnie.



Z podświetleniem matrycy mam problem tylko gdy komputer w momencie uruchamiania systemu nie jest podłączony pod ładowarkę więc da się wytrzymać.
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2013, 04:28:38 pm wysłana przez 760 »

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1332
    • SparkyLinux
Odp: problem z touchpadem
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 08, 2013, 12:58:23 pm »
Podczas startu systemu wedytuj listę GRUB i dodaj opcję startową acpi_osi=Linux

Po uruchomieniu systemu spróbuj regulacji jasności dostępnej w klawiaturze/monitorze.
« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2013, 12:58:23 pm wysłana przez 2 »
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline lenwe

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 14
Odp: problem z touchpadem
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 09, 2013, 02:33:29 am »
dodałem tą frazę a potem jeszcze jedną którą znalazłem na jakimś forum, teraz wygląda to w ten sposób

Code:

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="lang=pl quiet acpi_osi=Linux acpi_backlight=vendor"




i cały czas nie działa

Wydaje mi się że problem jest z klawiszami funkcyjnymi i klawiaturą, zastanawiam się czy czegoś nie zwaliłem w trakcie instalacji





Quote:

Cytuj z pavroo w November 8, 2013, 12:58

Podczas startu systemu wedytuj listę GRUB i dodaj opcję startową acpi_osi=Linux

Po uruchomieniu systemu spróbuj regulacji jasności dostępnej w klawiaturze/monitorze.


« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2013, 02:33:29 am wysłana przez 760 »

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1332
    • SparkyLinux
Odp: problem z touchpadem
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 09, 2013, 05:49:46 pm »
Mówiłem o dodaniu tej opcji podczas startu systemu na próbę.

Jeśli dodałeś to na stałe, to dodaj również do pliku: /etc/rc.local wpisu:

Code:

setpci -s 00:02.0 F4.B=00


Powinienieś równeż zaktualizować grub poleceniem: update-grub

Jeśli uważasz, że źle skonfigurowałeś układ klawiatury, to możesz go re-konfigurować: SparkyCenter-> System-> Ustawienia układu klawiatury
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2013, 05:49:46 pm wysłana przez 2 »
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline lenwe

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 14
Odp: problem z touchpadem
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 09, 2013, 10:07:58 pm »
Dziękuje za pomoc chociaż porady nie wykorzystałem bo nie do końca wiem o co w niej chodzi (na poprzednim komputerze z idiotlinuxem nigdy nie musiałem tak głęboko grzebać). Chodzi mi głównie o to w którym miejscu dodać ten wpis w rc loca i co on tak właściwie robi, bo to wyjaśnienie które znalazłem (jeśli dobrze rozumiem po angielskiemu) oznaczało że ustawia ono na sztywno podświetlenie matrycy.



Klawiatura jest ustawiona Intel105 więc chyba poprawnie, choć ta ma 95 klawiszy.



Szukając informacji na temat instalacji debiana na netbooku podobnym do mojego trafiłem na dokładny opis mojego problemu (działa tylko kombinacja klawiszy Fn+F10, reszta nie https://wiki.debian.org/InstallingDebianOn/Samsung/SamsungNC10/Lenny) - ale jako rozwiązanie podają zainstalowanie hotkey-setup - pakietu którego nie ma w repo - ściągałem ze go ze strony http://packages.debian.org i wrzuciłem uruchomiłem za pomocą get-deb ale nadal nie działa regulacja jasności przy użyciu kombinacji Fn+strzałka w górę, za to chyba popsułem sobie skrót ctrl + F - zaczął nagle uruchamiać xterm  8O



Na innych stronach mówią o instalacji pakietu samsung-tools ale on jest tylko dla ubuntu i w przypadku debiana wymaga kompilacji ze źródeł  :?







Quote:

Cytuj z pavroo w November 9, 2013, 17:49

Mówiłem o dodaniu tej opcji podczas startu systemu na próbę.

Jeśli dodałeś to na stałe, to dodaj również do pliku: /etc/rc.local wpisu:

Code:

setpci -s 00:02.0 F4.B=00


Powinienieś równeż zaktualizować grub poleceniem: update-grub

Jeśli uważasz, że źle skonfigurowałeś układ klawiatury, to możesz go re-konfigurować: SparkyCenter-> System-> Ustawienia układu klawiatury


« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2013, 10:07:58 pm wysłana przez 760 »

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1332
    • SparkyLinux
Odp: problem z touchpadem
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 09, 2013, 11:08:40 pm »
Tę linię dodaj za pomocą edytora tekstu jako administrator, poleceniem:

Code:

su
leafpad /etc/rc.local


do pliku dodaj:

Code:

setpci -s 00:02.0 F4.B=00


a po zapisaniu zmian i zamknięciu leafpad możesz również zaktualizować grub poleceniem:

Code:

update-grub


Następnie uruchom ponownie kompa i sprawdź czy jest jakiś efekt.

« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2013, 11:08:40 pm wysłana przez 2 »
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline lenwe

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 14
Odp: problem z touchpadem
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 11, 2013, 11:11:05 pm »
Hm.. nieprecyzyjnie się wyraziłem, nie chodziło mi o to jak dodać tą linijkę ale czy jest jakieś specyficzne miejsce w tym pliku gdzie należy ten tekst dodać. Wkleiłem to na końcu (przed exit), zaktualizowałem grub, zrestartowałem komputer i zobaczyłem... ciemność  8-)



Odpaliłem live cd, wykasowałem wpis z pliku i zaktualizowałem grub w trybie ratunkowym. No i jestem z powrotem.





Quote:

Cytuj z pavroo w November 9, 2013, 23:08

Tę linię dodaj za pomocą edytora tekstu jako administrator, poleceniem:

Code:

su
leafpad /etc/rc.local


do pliku dodaj:

Code:

setpci -s 00:02.0 F4.B=00


a po zapisaniu zmian i zamknięciu leafpad możesz również zaktualizować grub poleceniem:

Code:

update-grub


Następnie uruchom ponownie kompa i sprawdź czy jest jakiś efekt.


« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2013, 11:11:05 pm wysłana przez 760 »

Offline urbek

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 95
Odp: problem z touchpadem
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 01, 2016, 10:37:47 am »
Ja odświeżę temat, bo choć od bardzo dawna byłem szczęśliwym użytkownikiem Sparky XFCE, gdzie nic w zasadzie się nie działo to po ostatniej aktualizacji, bo aktualizuję regularnie coś mi chyba uwaliło ze sterownikami touchpada, gdyż przestało działać przewijanie przy krawędziach i kliknięcie stuknięciem w panel i o ile kiedyś miałem to w opcjach ustawień mysz i panel dotykowy tak teraz mi te opcje zniknęły a dla mnie te funkcje w lapku są bardzo ważne, gdyż bez nich użytkowanie robi się koszmarnie niewygodne.

Offline urbek

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 95
Odp: problem z touchpadem
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 01, 2016, 10:11:56 pm »
Teraz się zorientowałem, że przewijanie działa tak jak w win10 dwoma palcami :) a nie jak wcześniej przy krawędziach, ale kliknięcie stukaniem nie działa i nie idzie tego żadną miarą zmienić, nawet metodą, którą sam wyżej zapodałem swego czasu.

Offline urbek

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 95
Odp: problem z touchpadem
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 03, 2016, 10:55:43 pm »
Co Debian zepsuł to Debian naprawił po jakimś czasie wyszłą aktualizacja, która wszystko przywróciła do porządku :)