Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: KDEneon czy Manjaro z KDE Plasma  (Przeczytany 795 razy)

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1161
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: KDEneon czy Manjaro z KDE Plasma
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 11, 2019, 02:32:31 pm »
@pandom
A jeżeli instalatory cli sprawiają Ci trudności to proponuje instalacje BlueStar z graficznym instalatorem calamares.
https://distrowatch.com/table.php?distribution=bluestar
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1424
Odp: KDEneon czy Manjaro z KDE Plasma
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 11, 2019, 02:39:29 pm »
@robson75 - Absolutnie nie!!!. BlueStar to przeładowana, nikomu niepotrzebna dystrybucja, która jest tak pokopana, że z wyjątkiem jej autora nikt nie będzie w ogóle mógł pomyśleć, jak można było skopać coś, by osiągnąć to "coś".
Raz jeszcze - sens jest używać dystrybucji, które mają wsparcie, mają sporą społeczność. Jeśli już pada na Archa, a instalacja przeraża, to najprościej jak to tylko możliwe ów Arch zainstalowany, a nie jakaś dystrybucja pochodna. W takim przypadku to w istocie już lepiej się bawić w Manjaro, bo przynajmniej użytkowników więcej i być może ktoś z nich wpadnie na pomysł co zrobić w określonej, a niespodziewanej, sytuacji.
Spośród tych archowych, być może za jakiś czas będzie fajnym pomysłem Endeavour OS z KDE na pokładzie, bo to zasadniczo ma być Arch tyle, że łatwo instalowany (chyba, że to "first stable" już potrafi zainstalować cokolwiek on-line).

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1161
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: KDEneon czy Manjaro z KDE Plasma
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 11, 2019, 02:47:00 pm »
@pavbaranov
Nie wiedziałem że Bluestar jest aż tak złą dystrybucją, ale ja nie używam KDE tylko Ty, więc chyba wiesz co piszesz.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1424
Odp: KDEneon czy Manjaro z KDE Plasma
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 11, 2019, 03:01:08 pm »
To już ostatni OT: nie istnieje żaden, absolutnie żaden, sens używania niszowych dystrybucji. Ze stajni Archa - był Bridge (dystrybucja rozwijana przez jedną osobę) i kto go jeszcze pamięta, było Apricity, był Antergos i nie tak dawno pisałem jak przejść na Archa... Tego typu dystrybucji... a zerknijmy: https://wiki.archlinux.org/index.php/Arch-based_distributions#Inactive... Po co to komu?

Offline pandom

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 17
Odp: KDEneon czy Manjaro z KDE Plasma
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 11, 2019, 11:19:48 pm »
Pierwszy krok już za mną. Wybrałem najtrudniejszą opcję bo instalacja czystego Archa bez środowiska aktualnie. Udało się po 2 godzinach z poradnikami z internetu bez komplikacji czy błędów. Tylko internet miałem po kablu podłączony bo wifi nie umiałem skonfigurować w konsoli. Mam nadzieję, że potem da się to skonfigurować. Jutro instaluję Plasmę ale to już będzie łatwiej. I tak oto ostatni komputer w rodzinie przechodzi na Linuksa a kiedyś to było nie do pomyślenia.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1161
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: KDEneon czy Manjaro z KDE Plasma
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 11, 2019, 11:45:30 pm »
Dla osób które posiadają 2 komputery to oczywiście żadem problem zainstalować czystego Arch-a, ja niestety nie mam tego komfortu, więc muszę instalować ze skryptem instalacyjnym.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1513
  • witam na moim kanale jutub
Odp: KDEneon czy Manjaro z KDE Plasma
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 12, 2019, 07:47:44 am »
Wystarczy umieć dograć środowisko do live i jeden komp starczy. Trzy polecenia w sumie.

Do wifi w Archu jest dobre wifi-menu.
Zmieniłem dwie rzeczy w systemie - zapraszam do testowania mojej nowej dystrybucji!
Widzę, że masz problem - wgraj tę dystrybucję, z której ja korzystam!

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1338
Odp: KDEneon czy Manjaro z KDE Plasma
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 12, 2019, 09:22:16 am »
I tak oto ostatni komputer w rodzinie przechodzi na Linuksa a kiedyś to było nie do pomyślenia.

Chmmm..., ale to tylko tak, w ramach małej dygresji....
- jeśli to początki przygody z linuksem "rodziny", a tym bardziej, jeśli "rodzina" bazuje na centralnym serwerze (dane, media itp), dodatkowo istnieje jakiś NAS, router itd., to odradzam archa w takim wydaniu, a polecam raczej jakieś bardziej "przyjazne" (do wstępnych konfiguracji, ustawień itd) dystra....
Oczywiście, arch jest profesjonalnym wydaniem linuksa, ale, by potrafić go prawidłowo "obsługiwać" powinno się posiadać również trochę szerszej wiedzy o samym uniksie...

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1424
Odp: KDEneon czy Manjaro z KDE Plasma
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 12, 2019, 10:10:20 am »
@TataPingu - Oprócz tego, że Arch wymaga od tego, kto go stawia pewnej wiedzy, a przede wszystkim... umiejętności czytania ze zrozumieniem i przede wszystkim chęci poznawania, a nie otrzymania wszystkiego na talerzu, albowiem "mi się należy", to nie jest on trudniejszy od żadnej innej dystrybucji. Atutem Archa jest bardzo dobre, choć nie doskonałe, wiki, gdzie opisane jest bardzo wiele rzeczy, które występują przy typowym użytkowaniu komputera/programów. Pewną wadą - ale wynikającą z nieświadomości użytkowników raczej - jest inny sposób postępowania z Archem. Zatem na szybko 4 informacje dla wszystkich:
1. Instalując jakikolwiek program w dystrybucji rolling release, a w Arch na pewno, wykonaj jednocześnie pełną aktualizację systemu, zatem:
# pacman -Syu programa nie:
# pacman -S programTylko pierwszy sposób nie dopuści do tzw. częściowej aktualizacji systemu, która nie jest wspierana przez pacmana i jest prostą drogą do rozwalenia sobie systemu.
2. Instalując cokolwiek z AUR stajesz się odpowiedzialny za swój system w jeszcze większym stopniu niż mając oprogramowanie wyłącznie z repozytoriów; nikt nie wie, nie może nawet przewidzieć co z AUR zainstalowałeś, jak o to dbasz i jakie konsekwencje ma ta paczka dla systemeu; jeden program z AUR i to użytkownik staje się wyłączym deweloperem danej instalacji Archa. Zatem - nie instaluj z AUR niczego, dopóki rzeczywiście nie musisz. W tym ostatnim przypadku - może sensowniej jest rozglądnąć się za AppImage jeśli masz skromną wiedzę?
3. Należy czytać, czytać i jeszcze raz czytać to co wypisuje podczas instalacji pacman. Czytać ze zrozumieniem i w zależności od w ten sposób zdobytych informacji oraz swojej wiedzy (w tym przeczytanej np. z wiki) postępować odpowiednio. Tylko bowiem takie postępowanie spowoduje, że programy będą działać w sposób oczekiwany przez użytkownika. Zbyt długa tu byłaby dygresja by tłumaczyć dlaczego.
4. Staraj się rozumieć! Co? Wszystko! Np. zrozumienie prostej reguły, że aktualizacja kernela niekoniecznie pociągnie za sobą aktualizację jakiegoś sterownika (zwłaszcza, gdy naruszona została zasada z pkt. 1) umożliwi pewniejszy, mniej problemowy lub w ogóle problemów pozbawiony start po aktualizacji kernela. Zrozumienie, że paczki *-dkms są zasadniczo zdecydowanie łatwiejszym sposobem radzenia sobie z aktualizacjami różnego rodzaju sterowników itp. również przybliży do bezproblemowego restartu po aktualizacji. Itd. itp.

Stosowanie się do tych 3 (i dodatkowego 4) zaleceń może w zdecydowany sposób zaważyć na ocenie Archa. Osobiście, używając go od bodaj 7 lat (a wcześniej najmniej drugie tyle użytkując inne dystrybucje, różne i na różnych komputerach, w tym także te "user-friendly" jak np. Ubuntu, te "stabilne" jak np. Debian) i stosując się do powyższych zaleceń uważam, że jest to najmniej problematyczna dystrybucja na świecie owego stabilnego Debiana, czy user-firendly (dowolne) dystrybucje wliczywszy.

Offline pandom

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 17
Odp: KDEneon czy Manjaro z KDE Plasma
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 12, 2019, 11:34:47 am »
Ja jestem niedzielnym użytkownikiem komputera jak i reszta domowników i rodziny. Jak działa internet to 90% sukcesu. Zainstalowałem Plasmę i działa ale to było już proste. Teraz będę mógł mieć namiastkę Maca z wyglądu i programy z KDE a na tym mi zależało. Dzięki za pomoc

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1424
Odp: KDEneon czy Manjaro z KDE Plasma
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 12, 2019, 01:12:23 pm »
Jeśli Ci zależy na makówkowym wyglądzie, to przeglądnij sobie store.kde.org, bo znajdziesz tu nieco skórek. Dodatkowo zainteresuj się latte-dock (Jest w repozytorium). Niemniej jednak to już lekko nadaje się chyba na inny wątek.
PS: Nie wiem jak obecnie, ale kiedyś istniało rozwiązanie dla Gnome 2 (zatem może działa na MATE), które upodobniało je do MacOSa w takim stopniu, że przy tych samych aplikacjach otwartych w obu środowiskach trudno było odróżnić.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1161
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: KDEneon czy Manjaro z KDE Plasma
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 12, 2019, 02:15:50 pm »
Wystarczy umieć dograć środowisko do live i jeden komp starczy. Trzy polecenia w sumie.

Do wifi w Archu jest dobre wifi-menu.
Mnie raczej chodziło o stawianiu czystego Arch-a od podstaw, i nie ma bata, że do tego jest potrzebny drugi komp.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1513
  • witam na moim kanale jutub
Odp: KDEneon czy Manjaro z KDE Plasma
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 12, 2019, 05:57:18 pm »
Wystarczy umieć dograć środowisko do live i jeden komp starczy. Trzy polecenia w sumie.

Do wifi w Archu jest dobre wifi-menu.
Mnie raczej chodziło o stawianiu czystego Arch-a od podstaw, i nie ma bata, że do tego jest potrzebny drugi komp.
No o tym mówię. Jak ktoś umie postawić Archa na dysku, to też będzie umiał na live postawić jakieś środowisko, byle odpalić z parametrem cow_spacesize=2G, coby pamięci starczyło.

Ktoś mniej doświadczony wystarczy, że posłucha, bo to serio trzy polecenia: wifi-menu, pacman z dograniem xorg, sterowników, środowiska i co kto chce, systemctl start <co kto wgrał jako display manager>
« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2019, 05:59:25 pm wysłana przez PomPom »
Zmieniłem dwie rzeczy w systemie - zapraszam do testowania mojej nowej dystrybucji!
Widzę, że masz problem - wgraj tę dystrybucję, z której ja korzystam!