Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: [ROZWIĄZANY] Problem z wyświetlaczem w MX ...  (Przeczytany 1550 razy)

Offline ciubaka

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 281
[ROZWIĄZANY] Problem z wyświetlaczem w MX ...
« dnia: Lipiec 11, 2019, 08:38:15 am »
... mam taki, że nie mogę ustawić dwóch monitorów (laptopa zazwyczaj używam w stacji dokującej, z dodatkowym monitorem FullHD 24 cale). I zagwozdka polega na tym, że w każdej innej używanej przeze mnie dystrybucji (Lubuntu, Xubuntu, Sparky, Manjaro, Gecko) była opcja ustawienia/ekrany i w niej automatyczne wykrywanie monitorów (display/laptop) wraz z zalecaną rozdzielczością i odświeżaniem. A tu nic, widzi tylko default, maxymalnie 1620 zamiast 1940, odświeżanie pokazuje zero. I jak mu dam rozdzielczość 1024, to MX na wyświetlaczu laptopa się odpali, a na monitorze będzie widzialny jako ćwiartka. A jak mu dam 1620, to na monitorze się odpali na całym ekranie, a na wyświetlaczu mie ruszy, będą bohomazy po starcie. Dodatkowo - tylko jeden ekran będzie pokazywał, ten na którym się odpali system, drugiego nie zobaczy, czyli jak uruchomię na wyświetlaczu i włożę do stacji dokującej, to nie ma opcji do przejścia na monitor. A jak uruchomię stację dokującą i otworzę pokrywę monitora, to wyświetlacz i tak będzie czarny. Jednym zdaniem - nie działa ustawianie ekranów w moim MX, wersja 32 bity (bo 64 nie dała się zainstalować na tym starym Lenovo, na którym wszystkie pozostałe linuxy są w wersji 64 - dziw taki, nie uruchamiała się nawet taka live). Jak to obejść, czy coś źle robię w ustawieniach, czy może wpływ na to miało że instalowałem MX w stacji dokującej (ale przecież nie powinno). Czy dograć coś, na przykład jakiś Xrandr, ale przecież on nie jest do xfce ... Dodatkowo problem standartowy - jak tu zmienić jasność wyświetlacza, metoda ze Sparkiego - wymusić na panelu ikonę bateryjki nie zadziałała - ikona jest ale suwaka jasności w niej nie ma. Uprzejma prośba o pomoc, chciałem zatrzymać MXa jako drugi system za Sparkim na moim wiekowym laptopie, wygląda przyjaźnie, ale ta walka z ekranami go zdyskwalifikuje niestety u mnie ...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2019, 08:30:35 am wysłana przez ciubaka »

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1390
Odp: Problem z wyświetlaczem w MX ...
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 11, 2019, 09:31:35 am »
Wychodzę z założenia, że chodzi Ci o XFCE, więc prawdopodobnie Twój monitor nie został prawidłowo rozpoznany...
Poprawić to możesz w "konfiguratorze XFCE" (jak zwykle, nie wiem, jak to "leci" w polskiej wersji, ale "dotrzesz" do tego klikając prawym klawiszem myszki na desktopie: "Programy"->"Ustawienia (Konfiguracja?)"->"Ustawienia(Konfiguracja?)" i "Monitor (ew. "Ekran" czy coś takiego)"...

Offline ciubaka

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 281
Odp: Problem z wyświetlaczem w MX ...
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 11, 2019, 09:46:44 am »
Tak xfce, domyślna instalacja MX 32 bity. I w tychże ustawieniach, ekran, nie rozpoznaje monitorów, winno być laptop i  Gateway, a jest tylko jedno default, które nie pokazuje wszystkich dostępnych rozdzielczości , a odświeżania wcale. Coś tu jest nie tak, tylko nie wiem co i jak to poprawić, pierwszy raz coś takiego mam ...
Taka zagwozdka jak z niedziałającą siecią w Gecko, która doprowadziła mnie do zaorania systemu jako nieprzydatnego do niczego poza jego posiadaniem :-(

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1390
Odp: Problem z wyświetlaczem w MX ...
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 11, 2019, 10:39:37 am »
I w tychże ustawieniach, ekran, nie rozpoznaje monitorów

Jak zauważyłem, należysz do aktywnych userów, którzy nie mają problemów z szukaniem rozwiązań i przyswajaniem sobie nowych tematów...
- zainteresuj się tematem Xorg (MX bazuje jeszcze na nim) i jego konfiguracją (/etc/X11)...
Na pewno tam jest rozwiązanie. Podpatrz ew., jak wyglądały pliki xorg.conf i xorg.conf.in pod działającymi OSami...
Poniżej przykładowy listing mojej, analogicznej służbowej konstelacji (lapek, docking-station, 24"):

/etc/X11/xorg.conf
#-----------------------------------------------------------------------------
# xorg.conf file
#
# Generated by make-xorg-conf sometime around Sat Jan  5 21:32:16 CET 2019
#
# If you want to save customizations, delete the line above or this
# file will get automatically deleted on the next live boot.
#
# Command line parameters: --output=/etc/X11/xorg.conf uxa
#-----------------------------------------------------------------------------

Section "Monitor"
    Identifier "Monitor0"
    Option "DPMS" "true"
EndSection

Section "Device"
    Identifier "Device0"
    Driver     "intel"
    Option     "AccelMethod"  "uxa"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier      "Screen0"
    Monitor         "Monitor0"
    Device          "Device0"
EndSection

/etc/X11/xorg.conf.in (wybrane)
Section "Monitor"
    Identifier "Monitor0"
    VendorName "unknown"
    ModelName "unknown"
    Option "DPMS" "true"
    HorizSync    30-75
    VertRefresh  55-70
EndSection

Section "Screen"
    Identifier "Screen0"
    Device "Card0"
    Monitor "Monitor0"
    DefaultColorDepth 16
   
    SubSection "Display"
    Depth 8
    @@MODES@@
    EndSubSection
    SubSection "Display"
    Depth 15
    @@MODES@@
    EndSubSection
    SubSection "Display"
    Depth 16
    @@MODES@@
    EndSubSection
    SubSection "Display"
    Depth 24
    @@MODES@@
    EndSubSection
    SubSection "Display"
    Depth 32
    @@MODES@@
    EndSubSection
   
    # Only the official NVIDIA driver supports twinview
    # these setting are an example
    Option "TwinView" "false"
    Option "SecondMonitorVendorName" "unknown"
    Option "SecondMonitorModelName" "unknown"
    Option "SecondMonitorHorizSync" "30-75"
    Option "SecondMonitorVertRefresh" "55-70"
   #Option "MetaModes" "1024x768, 1024x768"
    Option "TwinViewOrientation" "RightOf"
    Option "ConnectedMonitor" "dfp,dfp"
EndSection
« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2019, 11:27:28 am wysłana przez TataPingu »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1491
Odp: Problem z wyświetlaczem w MX ...
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 11, 2019, 11:01:19 am »
Zerknij sobie na: https://wiki.archlinux.org/index.php/Xorg#Monitor_settings i zrób ręcznie plik konfiguracyjny z odpowiednimi rozdzielczościami itd. Jeśli chodzi o multihead: https://wiki.archlinux.org/index.php/Multihead. Oglądnij sobie również tematy z linków do ustawiania Xów dla poszczególnych rodzajów GPU i sterowników (są linki w pierwszym).

Offline ciubaka

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 281
Odp: Problem z wyświetlaczem w MX ...
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 13, 2019, 11:09:38 am »
Ogarnięcie ustawień monitora z konsoli to jednak dla mnie męka i krzyż pański. Nie ma na to jakiejś prostszej metody, "na wyklikanie"? Tak żeby menu ustawień ekranów raczyło chcieć działać, jak w innych dystrybucjach? Bez tego jak bez ręki ...
« Ostatnia zmiana: Lipiec 15, 2019, 06:44:33 pm wysłana przez ciubaka »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1491
Odp: Problem z wyświetlaczem w MX ...
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 13, 2019, 11:25:06 am »
Osobiście nie znam narzędzia, które modyfikowałoby w "klikalny" sposób ustawienia rozdzielczości monitora, które są nieznane Xom. Być może jednak ktoś w dystrybucji, którą masz coś takiego zrobił (choć bladego pojęcia nie mam po co miałby to robić, zwłaszcza, że aplikacja musiałaby pracować z uprawnieniami roota, co w Xach dla GUI jest mocno niezalecane; no chyba, że polkit).
Raczej zatem o klikalnej aplikacji, która dokonywałaby tego, czego oczekujesz - zapomnij.

EDIT:
Przyszło mi do głowy jeszcze coś. Sprawdź sobie co odpowiada za wyświetlanie w tych dystrybucjach, w których masz oczekiwane rozdzielczości i w MX. Jeśli są to te same sterowniki, to sprawdź ich wersje. Sprawdź też wersje kernela oraz Xów.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2019, 11:38:45 am wysłana przez pavbaranov »

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1390
Odp: Problem z wyświetlaczem w MX ...
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 13, 2019, 12:06:44 pm »
Ogarnięcie ustawień monitora z konsoli to jednak dla mnie męka i krzyż pański

Zainstaluj sobie graficzne narzędzie:

sudo apt-get install arandr
Po instalacji powinien pojawić się w menu, jeśli nie, to wystartuj go z terminala
arandr

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1491
Odp: Problem z wyświetlaczem w MX ...
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 13, 2019, 12:19:59 pm »
Tyle, że arandr - jeśli się nie mylę - umożliwi wybór rozdzielczości spośród wykrywanych automatycznie przez Xy, a nie dodanie tam rozdzielczości monitora, która winna być, ale nie jest wykrywana w ogóle, a chyba o tę ostatnią możliwość chodzi @ciubaka.

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1390
Odp: Problem z wyświetlaczem w MX ...
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 13, 2019, 04:26:24 pm »
Tyle, że arandr - jeśli się nie mylę - umożliwi wybór rozdzielczości spośród wykrywanych automatycznie przez Xy

Sprawdzić nie zawadzi, bo tutaj chyba bardziej "winna jest" stacja dokująca, niż X....

@ciubaka
Zrób kilka prób:
- rozłącz wszystko (lapka i monitor od stacji)
- wyłącz lapka całkowicie
- załącz ponownie
- jeśli masz odpowiedni interfejs w lapku, po zameldowaniu się, podłącz feralny monitor
- jeśli został rozpoznany (sprawdzasz albo randrem, albo w konfiguracji desktopu), to go ponownie rozłącz
- wyłącz znowu lapka
- zamontuj na stacji
- załącz ponownie (już ze stacją)
- tym razem, gdy będziesz już zameldowany, dopiero teraz łączysz dodatkowy monitor ze stacją...

Daj znać, jak wyszło...

Offline ciubaka

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 281
Odp: Problem z wyświetlaczem w MX ...
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 13, 2019, 05:48:43 pm »
Mam arandra, ale nie zadziałał, spróbuję odpalić bez stacji dokującej i zamelduję. Ale najpierw muszę w stacji żeby zmienić rozdzielczość na laptopową, bo nie ruszę - same bohomazy po starcie...

Offline ciubaka

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 281
Odp: Problem z wyświetlaczem w MX ...
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 13, 2019, 11:42:29 pm »
Nie działa. Nie widzi ustawień ekranów. Wyjęcie ze stacji nie pomaga. Coś tu jest nie halo na styku mx-lenovo. 64 bity nie szło. 32 jest jakieś lewe.

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1390
Odp: Problem z wyświetlaczem w MX ...
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 13, 2019, 11:55:45 pm »
Nie działa. Nie widzi ustawień ekranów. Wyjęcie ze stacji nie pomaga. Coś tu jest nie halo na styku mx-lenovo. 64 bity nie szło. 32 jest jakieś lewe.

Może ściągnij sobie jeszcze raz obraz iso MXa (aktualny to teraz chyba już 18.3), jeśli lapek to 64bity, to lepiej taki, spreparuj botowalnego USB, czy DVD i wystartuj live...
- od razu powinieneś widzieć "efekt"...

Jakoś dziwne mi to jest, że akurat MX stwarza Ci problemy.
W ostatnim czasie (chyba w ostatnim półroczu, gdy wyszedł MX 18.0) zainstalowałem go na kilku (jeśli nie kilkunastu) lapkach, czy PCtach znajomych i powiem szczerze, takiego "spokoju", jak mam teraz, to dawno nie miałem...
- OS sprawuje się bez zarzutu...

Offline ciubaka

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 281
Odp: Problem z wyświetlaczem w MX ...
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 14, 2019, 01:10:54 am »
spokojnie. linux to nie siatkówka. tu nie trzeba wygrać, i tak sparky u mnie rządzi teraz :-)
mx wygląda super.
ale też musi działać w podstawowym zakresie niestety ...

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1491
Odp: Problem z wyświetlaczem w MX ...
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 14, 2019, 02:24:51 am »
Pokaż z MX wynik poleceń:
xrandr
inxi -Gxx
Najlepiej byłoby, abyś wpierw usunął zmiany jakie dokonałeś, czyli przywrócił domyślną konfigurację.
Jak rozumiem, różnica pojawia się/nie pojawia się po podłączeniu stacji dokującej, a zatem ww. polecenia również i po jej podłączeniu.
Oprócz tego wynik: uname -a
« Ostatnia zmiana: Lipiec 14, 2019, 02:27:22 am wysłana przez pavbaranov »