Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: [Rozwiązany] Tuner DVB-T - problem z wydajnością  (Przeczytany 1033 razy)

Offline mirekc

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 55
Odp: Tuner DVB-T - problem z wydajnością
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 09, 2019, 05:31:48 pm »
Wymieniłem grafikę ATI na Nvidia GeForce FX 5200. Sterowniki zainstalowały się tak:
Graphics:
  Device-1: NVIDIA NV34 [GeForce FX 5200] vendor: Micro-Star MSI
  driver: nouveau v: kernel bus ID: 01:00.0
  Display: x11 server: X.Org 1.19.2 driver: nouveau
  unloaded: fbdev,modesetting,vesa resolution: 1280x1024~60Hz, 720x576~50Hz
  OpenGL: renderer: NV34 v: 1.5 Mesa 18.2.6 direct render: Yes
Efekt: DVB-T odtwarza się płynnie w Kaffeine bez żadnego kombinowania.

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1319
Odp: Tuner DVB-T - problem z wydajnością
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 09, 2019, 07:40:48 pm »
Efekt: DVB-T odtwarza się płynnie w Kaffeine bez żadnego kombinowania.

Stąd nie znałem tych problemów z Kaffeine, ponieważ, gdy używałem tego programu miałem NVidię...

Offline mirekc

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 55
Odp: Tuner DVB-T - problem z wydajnością
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 09, 2019, 09:50:14 pm »
Efekt: DVB-T odtwarza się płynnie w Kaffeine bez żadnego kombinowania.

Stąd nie znałem tych problemów z Kaffeine, ponieważ, gdy używałem tego programu miałem NVidię...
Tylko że moja radość okazała się przedwczesna. Wprawdzie Kaffeine działa jak burza, ale przestały działać poprawnie przeglądarki Chromium i Opera. Tam gdzie powinny pojawiać się menu czy podpowiedzi są czarne prostokąty. Wyświetlanie video w tych przeglądarkach też przestało działać, zamiast obrazu jest ciemny prostokąt. Wprawdzie działa poprawnie Firefox, ale ta przeglądarka zawsze była i jest mocno do tyłu jeśli chodzi o wydajność w multimediach. Normalnie witki opadają.

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1319
Odp: Tuner DVB-T - problem z wydajnością
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 09, 2019, 10:21:11 pm »
Wprawdzie Kaffeine działa jak burza, ale przestały działać poprawnie przeglądarki Chromium i Opera.

No to ustaw sobie teraz odpowiednio przeglądarki, np. w konfiguracji Opery jest opcja używania "hardwarowego przyspieszenia" (czy coś w tym rodzaju, nie używam polskiej wersji), podobnie chyba będzie z Chromium...

A tak ogólnie, wpierw dokładnie sprawdzić możliwości konfiguracyjne danego programu...
- przecież, jeśli np. dostajesz nowy samochód, to w pierwszym rzędzie sprawdzasz funkcjonalność każdego "przycisku"...

Offline mirekc

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 55
Odp: Tuner DVB-T - problem z wydajnością
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 10, 2019, 07:33:51 am »
No to ustaw sobie teraz odpowiednio przeglądarki, np. w konfiguracji Opery jest opcja używania "hardwarowego przyspieszenia" (czy coś w tym rodzaju, nie używam polskiej wersji), podobnie chyba będzie z Chromium...

A tak ogólnie, wpierw dokładnie sprawdzić możliwości konfiguracyjne danego programu...
- przecież, jeśli np. dostajesz nowy samochód, to w pierwszym rzędzie sprawdzasz funkcjonalność każdego "przycisku"...
Tylko że jak dostaję nowy samochód, to widzę w nim wszystkie przyciski i nie muszę klikać na ślepo na czarnej desce rozdzielczej, i nie znika mi kierownica jak wymienię silnik albo sprzęgło.

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1319
Odp: Tuner DVB-T - problem z wydajnością
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 10, 2019, 08:11:26 am »
Tylko że jak dostaję nowy samochód, to widzę w nim wszystkie przyciski i nie muszę klikać na ślepo na czarnej desce rozdzielczej, i nie znika mi kierownica jak wymienię silnik albo sprzęgło.

No cóż, to są "uroki" wolnego oprogramowania i trzeba się do tego przyzwyczaić....
Zauważ, że nawet w windzie musisz wiecznie "grzebać", co prawda, ale tylko teoretycznie, jeśli kupiłeś jakiś program, to najczęściej funkcjonuje poprawnie po świeżej instalacji, ale...

Offline mirekc

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 55
Odp: Tuner DVB-T - problem z wydajnością
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 10, 2019, 04:31:57 pm »
No to ustaw sobie teraz odpowiednio przeglądarki, np. w konfiguracji Opery jest opcja używania "hardwarowego przyspieszenia" (czy coś w tym rodzaju, nie używam polskiej wersji), podobnie chyba będzie z Chromium...
To jest na nic. Wyłączenie akceleracji w Chromium powoduje tak drastyczny spadek wydajności wyświetlania video, że przestaje się to do czegokolwiek nadawać. Tymczasem na przeglądarce zależy mi bardziej niż na DVB-T, bo to zaczyna być problem pod Windows XP.

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1319
Odp: Tuner DVB-T - problem z wydajnością
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 10, 2019, 09:21:41 pm »
bo to zaczyna być problem pod Windows XP.

A teraz to już zupełnie nic nie rozumiem, XP !?

Offline mirekc

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 55
Odp: Tuner DVB-T - problem z wydajnością
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 10, 2019, 09:49:42 pm »
bo to zaczyna być problem pod Windows XP.

A teraz to już zupełnie nic nie rozumiem, XP !?
Z nowszego bym nie rozważał migracji do linuksa. ;)

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1319
Odp: Tuner DVB-T - problem z wydajnością
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 10, 2019, 10:09:41 pm »
Z nowszego bym nie rozważał migracji do linuksa. ;)

Nadal nie rozumiem...
- "migrujesz" ze względu na stary sprzęt, czy ze względu na przestarzały OS (XP) ?

Jeśli to pierwsze, to nie wymagaj "cudów" od linuksa. Fakt, linuks nie potrzebuje takiego sprzętu, jak nowe windy, ale są pewne granice, których i linuksem przeskoczyć się nie da...
- np. oglądnięcie filmu w formacie 4k, ba, wystarczy format Full HD, po prostu, stary sprzęt nie jest w stanie tego "przerobić"....

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1333
Odp: Tuner DVB-T - problem z wydajnością
« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 10, 2019, 10:55:38 pm »
Tylko że moja radość okazała się przedwczesna. (...)
Załóż nowy wątek, bowiem jak ktoś tu trafi to kociokwiku dostanie i nic z tego nie wyciągnie.
Rozumiem, że - na kłopoty z wydajnością DVB-T pomogła zmiana GPU. Bez żadnego dodatkowego ustawiania - działa "jak burza", jak pisesz.
Natomiast masz problem z przeglądaniem treści multimedialnych na NVidii - i to nadaje się na nowy wątek, a ten winien zostać zamknięty.

Offline mirekc

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 55
Odp: Tuner DVB-T - problem z wydajnością
« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 11, 2019, 07:08:33 am »
Z nowszego bym nie rozważał migracji do linuksa. ;)

Nadal nie rozumiem...
- "migrujesz" ze względu na stary sprzęt, czy ze względu na przestarzały OS (XP) ?

Jeśli to pierwsze, to nie wymagaj "cudów" od linuksa. Fakt, linuks nie potrzebuje takiego sprzętu, jak nowe windy, ale są pewne granice, których i linuksem przeskoczyć się nie da...
- np. oglądnięcie filmu w formacie 4k, ba, wystarczy format Full HD, po prostu, stary sprzęt nie jest w stanie tego "przerobić"....
Znowu się robi temat na „pogaduchy”. Przenosimy?

Offline mirekc

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 55
Odp: Tuner DVB-T - problem z wydajnością
« Odpowiedź #27 dnia: Lipiec 11, 2019, 07:27:10 am »
Tylko że moja radość okazała się przedwczesna. (...)
Załóż nowy wątek, bowiem jak ktoś tu trafi to kociokwiku dostanie i nic z tego nie wyciągnie.
Rozumiem, że - na kłopoty z wydajnością DVB-T pomogła zmiana GPU. Bez żadnego dodatkowego ustawiania - działa "jak burza", jak pisesz.
Natomiast masz problem z przeglądaniem treści multimedialnych na NVidii - i to nadaje się na nowy wątek, a ten winien zostać zamknięty.
Prawda, jednakże te problemy z NVidią sprawiają, że rozwiązanie z wymianą GPU jest dla mnie zdecydowanie niesatysfakcjonujące. Rozważam nawet powrót do Radeona. Dlatego postuluję pozostawić ten wątek otwarty, może komuś coś przyjdzie do głowy. Ewentualnie można by jakoś dodać w temacie, że sprawa dotyczy Radeona 2900, bo jak się okazuje ma to znaczenie. W sprawie Nvidii i ewentualnie w innych wyłonionych w trakcie – założę nowe wątki.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1333
Odp: Tuner DVB-T - problem z wydajnością
« Odpowiedź #28 dnia: Lipiec 11, 2019, 12:41:05 pm »
Ok, czyli wracamy do Radeona. Pokaż jakie masz zainstalowane sterowniki (najlepiej z inxi -Gxx. Rozumiem też, że nic nie zmieniałeś w jego ustawieniach.

Offline mirekc

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 55
Odp: Tuner DVB-T - problem z wydajnością
« Odpowiedź #29 dnia: Lipiec 12, 2019, 07:53:28 am »
Ok, czyli wracamy do Radeona. Pokaż jakie masz zainstalowane sterowniki (najlepiej z inxi -Gxx. Rozumiem też, że nic nie zmieniałeś w jego ustawieniach.
Obecnie mam włożonego Radeona 9200SE. Niestety to budżetowa karta z pasywnym chłodzeniem i 128MB DDR RAM. Sterowniki zainstalowały się następująco:
Graphics:  Device-1: AMD RV280 [Radeon 9200 PRO] vendor: Tul driver: radeon v: kernel
           bus ID: 01:00.0 chip ID: 1002:5960
           Display: server: X.Org 1.19.2 driver: ati,radeon unloaded: fbdev,modesetting,vesa
           resolution: 1280x1024~60Hz, 1360x768~60Hz
           OpenGL: renderer: Mesa DRI R200 (RV280 5960) x86/MMX/SSE2 DRI2 v: 1.3 Mesa 18.2.6
           direct render: Yes
Wydajność jest wystarczająca do odbioru programów SD przez tuner DVB-T (na HD mój sprzęt jest za słaby), pod warunkiem dodatkowej konfiguracji odtwarzacza.

VLC: ustawić Video -> Output -> XVideo output (XCB)

Kaffeine: Settings --> Configure Kaffeine --> libVLC wpisać parametry:
--no-video-title-show -V xcb_xv

Problem uważam za rozwiązany.

Tak BTW, to nie wiem, dlaczego to samo nie udało mi się w Kaffeine dla Radeona HD 2400 Pro (początkowa konfiguracja). Karta niby nieco starsza, ale wydajniejsza bo z wyższej półki (wyższe taktowanie, dodatkowe zasilanie, chłodzenie aktywne). Jak patrzę na sterowniki – przypominam:
Graphics:  Device-1: AMD RV610 LE [Radeon HD 2400 PRO AGP] vendor: Hightech Information System
           driver: radeon v: kernel bus ID: 01:00.0
           Display: x11 server: X.Org 1.19.2 driver: ati,radeon unloaded: fbdev,modesetting,vesa
           resolution: 1280x1024~60Hz, 1360x768~60Hz
           OpenGL: renderer: AMD RV610 (DRM 2.50.0 / 4.19.0-5-686-pae LLVM 7.0.0)
           v: 3.3 Mesa 18.2.6 direct render: Yes
to prawie to samo (OpenGL renderer inny). Może jakiś błąd zrobiłem, ale ponownie weryfikować już nie będę.