Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: [ROZWIĄZANY] OpenMediaVault  (Przeczytany 393 razy)

Offline aruszaba

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
[ROZWIĄZANY] OpenMediaVault
« dnia: Czerwiec 25, 2019, 11:39:18 am »
Witam. Na początek wybaczcie jeśli ten post trafił w złe miejsce ale nie znalazłem lepszego.
W czym rzecz:
Otóż zaczęło się od tego że mojego nas-a nie był widać w jednym kompie w10, a na drugim bez problemu, wiec zacząłem grzebać w ustawieniach sieci serwera i ustawiłem static ip na 192.168.0.192 oraz maskę 255.255.255.252, brame standardowo na 192.168.0.1 przy zapisie konfiguracji wystąpił błąd i od tego czasu nie mogę załadować panelu admina html, mam dostęp do konsoli serwera.
Jak naprawić ustawienia sieci pomóżcie proszę.     
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2019, 12:32:52 pm wysłana przez lami07 »

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1319
Odp: OpenMediaVault
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 25, 2019, 12:21:28 pm »
Otóż zaczęło się od tego że mojego nas-a nie był widać w jednym kompie w10, a na drugim bez problemu, wiec zacząłem grzebać w ustawieniach sieci serwera i ustawiłem static ip na 192.168.0.192 oraz maskę 255.255.255.252, brame standardowo na 192.168.0.1 przy zapisie konfiguracji wystąpił błąd i od tego czasu nie mogę załadować panelu admina html, mam dostęp do konsoli serwera.

Trochę niezrozumiałe, ale wychodzę z założenia, że chodzi o NASa...
- OpenMediaVault bazuje na debianie, więc sieć możesz konfigurować w pliku
/etc/network/interfaces
No, chyba, że coś zmieniono w samej konfiguracji NASa (nie znam OpenMedia), ale powiedzmy, że to debian, więc na pewno plik powinien zawierać:
# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback
i to zostawiasz w spokoju.

Jeśli przekonfigurowałeś sieć na stałe IP, to w dalszej części plik wygląda w ten sposób:
iface eth0 inet static
        address 192.168.0.111
        netmask 255.255.255.0
        gateway 192.168.0.1
        dns-search somedomain.org
        dns-nameservers 192.168.0.1

Oczywiście, musisz wszystko dopasować do swojej konstelacji sieci....

Jeśli chciałbyś automatycznie przydzielać ip (poprzez DHCP), to w/w powinno tak wyglądać:
iface eth0 inet dhcp
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2019, 12:44:51 pm wysłana przez pavroo »

Offline aruszaba

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
Odp: OpenMediaVault
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 25, 2019, 02:14:40 pm »
Dziękuję bardzo, będę próbował, odezwę się czy się udało :)

Offline aruszaba

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
Odp: OpenMediaVault
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 25, 2019, 02:25:59 pm »
no więc ani z poziomu użytkownika, ani z root-a nie mam dostępu przez konsolę do /etc/network/interface przyznaję że jeśli chodzi o linuxa to zieloniutki jestem.
Jak się dostać do tej konfiguracji?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2019, 02:29:08 pm wysłana przez aruszaba »

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1319
Odp: OpenMediaVault
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 25, 2019, 03:35:58 pm »
przyznaję że jeśli chodzi o linuxa to zieloniutki jestem.

Po pierwsze, opisz nam dokładniej sprzęt, w jaki sposób masz dostęp do terminala (poprzez ssh, bezpośrednio ?) itp, a po drugie, powinieneś poznać podstawowe komendy:
https://maker.pro/linux/tutorial/basic-linux-commands-for-beginners
Na razie, to musiałbym się domyślać...

Offline aruszaba

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
Odp: OpenMediaVault
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 25, 2019, 04:47:55 pm »
OK. Serwer zrobiłem ze starego laptopa, (magazyny) dyski zewnętrzne podłączone przez usb, w laptopie dysk z systemem, po uruchomieniu i zalogowaniu (użytkownik/root) mam dostęp do terminala bezpośrednio na laptopie(serwerze).
 
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2019, 05:07:53 pm wysłana przez aruszaba »

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1319
Odp: OpenMediaVault
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 25, 2019, 04:55:15 pm »
OK. Serwer zrobiłem ze starego laptopa.....

W takim razie nie ma problemu, ściągnij sobie jakieś dystro live, przygotuj botowalnego "pendraka", lub DVD (o ile masz ten napęd w lapku) i popraw plik konfiguracyjny (na lapku)  z wystartowanego systemu live

Offline aruszaba

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
Odp: OpenMediaVault
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 25, 2019, 05:02:24 pm »
na to kurcze nie wpadłem ;D, a z ciekawości (jaka/czy) jest metoda aby edytować go z poziomu konsoli ?

Offline aruszaba

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
Odp: OpenMediaVault
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 25, 2019, 06:10:32 pm »
No cóż, dziękuję ślicznie za pomoc. ?gdzie się tu zamyka temat?

Offline lami07

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Wiadomości: 304
Odp: OpenMediaVault
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 25, 2019, 06:34:10 pm »
Oznacz wątek jako [ROZWIĄZANY] , a wtedy go zamknę.
Cytat: punkt piąty prostych zasad naszego forum
Jeśli problem został rozwiązany, edytuj pierwszy wpis wątku, dopisując w temacie [ROZWIĄZANY].
IRC  - kanał #linuxiarze.pl w sieci freenode.net