Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: thinkpad x240 problem z internetem mobilnym  (Przeczytany 351 razy)

Offline pampersowy

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
thinkpad x240 problem z internetem mobilnym
« dnia: Czerwiec 23, 2019, 01:35:56 pm »
Witajcie.
Najnowszy sparky 5.7.1, połaczenie zrobione przy probie polączenia caly czas wisi na probie łaczenia i nic sie nie dzieje... mam tak na kazdym distro zwiazanym z debianem... na ubuntu dziala.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1333
Odp: thinkpad x240 problem z internetem mobilnym
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 23, 2019, 08:25:49 pm »
Szklana kula nic w Twoim przypadku nie wie. Łącznie z tym czy próbujesz się łączyć modemem komórkowym, a wówczas jakim, czy komórką. Kompletnie nic.

Offline pampersowy

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
Odp: thinkpad x240 problem z internetem mobilnym
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 23, 2019, 09:04:58 pm »
modem wbudowany w laptopa EM7345 dostawca neta jest toya na nadajnikach playa.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1333
Odp: thinkpad x240 problem z internetem mobilnym
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 23, 2019, 09:24:36 pm »
A ja mam kolekcję znaczków pocztowych wbudowanych w klaser :)
Ok. Zacznijmy od podstaw. Jak widzę jakieś połączenie z netem masz - zainstaluj program inxi (winien być w repozytorium) i potem pokaż wynik polecenia:
inxi -FxxJeśli masz z tym jakiś problem, to wynik polecenia:
lsusbJak konfigurowałeś to połączenie?

Offline pampersowy

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
Odp: thinkpad x240 problem z internetem mobilnym
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 23, 2019, 10:05:46 pm »
nowe połaczenie komorkowe, tam wszytko zrobilem co trzeba ustawiłem swoją sieć.
System:
  Host: maciej-pc Kernel: 4.19.0-5-amd64 x86_64 bits: 64
  compiler: gcc v: 8.3.0 Desktop: LXQt 0.14.1 wm: Openbox
  dm: LightDM Distro: SparkyLinux 5.7 (Nibiru)
  base: Debian buster/sid
Machine:
  Type: Laptop System: LENOVO product: 20AMS0R806
  v: ThinkPad X240 serial: <root required> Chassis:
  type: 10 serial: <root required>
  Mobo: LENOVO model: 20AMS0R806 serial: <root required>
  UEFI [Legacy]: LENOVO v: GIET96WW (2.46 )
  date: 05/08/2019
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 20.5 Wh
  condition: 20.6/23.2 Wh (89%) volts: 12.2/11.1
  model: SONY 45N1111 serial: 14934 status: Unknown
  ID-2: BAT1 charge: 16.9 Wh
  condition: 17.2/23.2 Wh (74%) volts: 12.3/11.1
  model: SANYO 45N1775 serial: 17819 status: Unknown
CPU:
  Topology: Dual Core model: Intel Core i5-4300U bits: 64
  type: MT MCP arch: Haswell rev: 1 L2 cache: 3072 KiB
  flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
  bogomips: 19953
  Speed: 798 MHz min/max: 800/2900 MHz Core speeds (MHz):
  1: 798 2: 798 3: 798 4: 798
Graphics:
  Device-1: Intel Haswell-ULT Integrated Graphics
  vendor: Lenovo ThinkPad X240 driver: i915 v: kernel
  bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:0a16
  Display: x11 server: X.Org 1.20.4 driver: modesetting
  unloaded: fbdev,vesa resolution: 1366x768~60Hz
  OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel Haswell Mobile
  v: 4.5 Mesa 18.3.6 compat-v: 3.0 direct render: Yes
Audio:
  Device-1: Intel Haswell-ULT HD Audio
  vendor: Lenovo ThinkPad X240 driver: snd_hda_intel
  v: kernel bus ID: 00:03.0 chip ID: 8086:0a0c
  Device-2: Intel 8 Series HD Audio
  vendor: Lenovo ThinkPad X240 driver: snd_hda_intel
  v: kernel bus ID: 00:1b.0 chip ID: 8086:9c20
  Sound Server: ALSA v: k4.19.0-5-amd64
Network:
  Device-1: Intel Ethernet I218-LM
  vendor: Lenovo ThinkPad X240 driver: e1000e v: 3.2.6-k
  port: 3080 bus ID: 00:19.0 chip ID: 8086:155a
  IF: eth0 state: down mac: 28:d2:44:62:00:b4
  Device-2: Intel Wireless 7260 driver: iwlwifi v: kernel
  port: efa0 bus ID: 03:00.0 chip ID: 8086:08b2
  IF: wlan0 state: up mac: 7c:7a:91:70:e2:3e
  IF-ID-1: usb0 state: down mac: 00:00:11:12:13:14
Drives:
  Local Storage: total: 223.57 GiB used: 4.97 GiB (2.2%)
  ID-1: /dev/sda model: SSDPR-CL100-240 size: 223.57 GiB
  speed: 6.0 Gb/s serial: GT0019319
Partition:
  ID-1: / size: 122.86 GiB used: 4.97 GiB (4.0%) fs: ext4
  dev: /dev/sda3
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 49.0 C mobo: N/A
  Fan Speeds (RPM): cpu: 4092
Info:
  Processes: 163 Uptime: 10m Memory: 7.49 GiB
  used: 736.5 MiB (9.6%) Init: systemd v: 241 runlevel: 5
  default: 2 Compilers: gcc: 8.3.0 alt: 8 Shell: bash
  v: 5.0.3 running in: qterminal inxi: 3.0.32

Bus 002 Device 003: ID 058f:9540 Alcor Micro Corp. AU9540 Smartcard Reader
Bus 002 Device 002: ID 8087:8000 Intel Corp.
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 001 Device 005: ID 04ca:7035 Lite-On Technology Corp.
Bus 001 Device 004: ID 8087:07dc Intel Corp.
Bus 001 Device 003: ID 138a:0017 Validity Sensors, Inc. VFS 5011 fingerprint sensor
Bus 001 Device 002: ID 1199:a001 Sierra Wireless, Inc.
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

Edit.
https://s6.ifotos.pl/img/internetp_qsnrsnq.png
i caly czas wisi tak jak na zdjeciu
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 24, 2019, 01:00:19 am wysłana przez lami07 »

Offline pampersowy

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
Odp: thinkpad x240 problem z internetem mobilnym
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 01, 2019, 09:20:01 pm »
A ja mam kolekcję znaczków pocztowych wbudowanych w klaser :)
Ok. Zacznijmy od podstaw. Jak widzę jakieś połączenie z netem masz - zainstaluj program inxi (winien być w repozytorium) i potem pokaż wynik polecenia:
inxi -FxxJeśli masz z tym jakiś problem, to wynik polecenia:
lsusbJak konfigurowałeś to połączenie?

pomożesz ?? Proszę?

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1333
Odp: thinkpad x240 problem z internetem mobilnym
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 01, 2019, 10:35:05 pm »
Nie bardzo znam Sparky (tj. wcale) - czym tam ustawiasz połączenie? Wicd? NetworkManager? (a w zasadzie, to ModemManager). Cholera zrzut ekranu zbyt podobny by po tym cokolwiek ustalić.