Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Initr Load ("Stuck")/ Black Screen  (Przeczytany 2905 razy)

Online lami07

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Wiadomości: 315
Odp: Initr Load ("Stuck")/ Black Screen
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 10, 2019, 06:07:42 pm »
Cytat: TataPingu
6. po wystartowaniu livea musisz odpowiednio przygotować HDD pod linuksa. HDD pod tryb BIOS (bez UEFI) nie może być formatowany w trybie GPT

Dysk pod tryb BIOS może mieć układ partycji GPT. Jedyne o czym trzeba pamiętać o 1MB, nieformatowanej, partycji z flagą BIOS boot.
Detale :
https://wiki.archlinux.org/index.php/Grub#GUID_Partition_Table_(GPT)_specific_instructions
IRC  - kanał #linuxiarze.pl w sieci freenode.net

Offline rajd3r

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 60
Odp: Initr Load ("Stuck")/ Black Screen
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 10, 2019, 06:59:39 pm »
Cytat: TataPingu
6. po wystartowaniu livea musisz odpowiednio przygotować HDD pod linuksa. HDD pod tryb BIOS (bez UEFI) nie może być formatowany w trybie GPT

Dysk pod tryb BIOS może mieć układ partycji GPT. Jedyne o czym trzeba pamiętać o 1MB, nieformatowanej, partycji z flagą BIOS boot.
Detale :
https://wiki.archlinux.org/index.php/Grub#GUID_Partition_Table_(GPT)_specific_instructions
Czyli jeśli dobrze rozumiem, gdybym wybrał GPT (bo faktycznie to miałem, nie MBR) to w przypadku partycjonowania mam zrobić mniej więcej tak:
--> ext4 (XXX GB)
--> swap (XXX GB)
--> EFI (XXX MB) - tutaj poleci GRUB
--> BIOS /boot (1 MB)
?

Online lami07

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Wiadomości: 315
Odp: Initr Load ("Stuck")/ Black Screen
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 10, 2019, 08:05:51 pm »
Nie. Przeczytaj uważnie podany przeze mnie link.
IRC  - kanał #linuxiarze.pl w sieci freenode.net

Offline rajd3r

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 60
Odp: Initr Load ("Stuck")/ Black Screen
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 10, 2019, 08:46:26 pm »
Nie. Przeczytaj uważnie podany przeze mnie link.
A faktycznie, nie zauważyłem odnośnika. Jutro zrobię wszystko i dam znać czy coś się zmieniło czy dalej jest to samo  :)

Online TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1336
Odp: Initr Load ("Stuck")/ Black Screen
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 10, 2019, 09:32:50 pm »
Dysk pod tryb BIOS może mieć układ partycji GPT. Jedyne o czym trzeba pamiętać o 1MB, nieformatowanej, partycji z flagą BIOS boot.

Tak, zgadza się, tylko zauważ, nasz Kolega nie za bardzo rozeznaje się w różnicach BIOS, UEFI, bootowanie itd., podając mu rozwiązanie startu w trybie BIOS starałem się uprościć cały proces do jak najłatwiejszej formy, ale (za chwilę mu odpowiem), jak widzę, to start bez UEFI w jego przypadku odpada, więc i mój post nieaktualny...

Online TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1336
Odp: Initr Load ("Stuck")/ Black Screen
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 10, 2019, 09:49:35 pm »
Ad 1 - Mam Windowsa 10 - startuje i z UEFI i bez niego :)

Nie Kolego, to niemożliwe....
- windows 10 startuje tylko w trybie EFI !

Tak więc, możesz zapomnieć o moim drugim poście, bo odnosi się do konstelacji startu OSów w starym trybie BIOS (szkoda, że od razu nie nadmieniłeś, że masz win10).

A co się tyczy Twojej obecnej konstelacji, to wróć do mojego pierwszego postu i dodatkowo zapoznaj się ze sposobami startu różnych OSów w trybie EUEFI.
Co do BIOSu w Twoim kompie, może być tak, że, pomimo, iż zmieniasz w nim tryby startu, to i tak startuje UEFI (wszystko zależy od sprzętu i samego oprogramowania).
Ale to temat na odrębną dyskusję...
W obecnej sytuacji, to HDD powinien być sformatowany właśnie GPT

Offline rajd3r

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 60
Odp: Initr Load ("Stuck")/ Black Screen
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 12, 2019, 08:18:13 am »
Pozmieniałem wszystko wg rad - napiszę po kolei co (bo efekt jest niestety dalej ten sam).
1 - W BIOSie wyłączyłem LEGACY - wówcas pojawiłą się opcja startowania Bez EFI
2 - Nagrałem obraz na USB, a wcześniej upewniłem się jak jest sformatowany Dysk 2 (pod Linuxa) - i ma GPT
3 - Po dojściu do najważniejszego, czyli partycjonowania ustawiłem tak (w kolejności) [MP - Mount Point]:
--> (MP None)/ sda1 / BIOS Boot partition (1 MB)
--> (MP /) sda2 /ext4 (30 GB)
--> (MP) sda3 / swap (15GB)
--> (MP /home) sda4 / ext4 (75GB)
Instalator wszystko zainstalowałem, nawet GRUBA - tylko pod koniec zapytał:
"Nie znalazłem żadnego innego systemu (a jest W10) - czy kontynuować?"
TAK
"Wybierz dysk rozruchowy na który zainstalować GRUB" (Do wyboru SSD1 [W10] i SSD2 [Linux])
Z ciekawości wybrałem W10 - ale od razu wyszedł Fail, więc jedyna opcja to (co logiczne) - SSD2 Linux.
I cała instalacja przebiegłą bez najmniejszego problemu, JEDNAK
Po restarcie zamiast GRUBa pojawia się GRUB console, gdzie jedynie jak wpisze exit, to pojawia mi się dokladnie to samo co jakbym nacisnął ESC, F9 /Choose Boot to start --> I tu jak wybiorę ręcznie Adatę (Czyli Linuxa) to pięknie się pojawia GRUB z wyborem samego Linuxa (WIndowsa nie ma bo go nie wykrył, ale to najmniejszy problem)

Po wyborze Linuxa --> Loading Linux, Loading Init Ram .... I nic

PS Nie wiem czy to istotne czy nie, ale chyba tak ma być, bo zauważyłem że w instalacji Bez EFI jakby rozdzielczość trybu graficznego czy tekstowego jest mniejsza (ale to tak na marginesie)
Napisałem krok po kroku żeby zobrazować gdzie ewentualnie wkradł się błąd (obstawiam partycje, chociaż ustawiałem je wg Przykładów z Wiki pod hasłem BIOS/GPT).


Online TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1336
Odp: Initr Load ("Stuck")/ Black Screen
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 12, 2019, 07:18:39 pm »
......

W pierwszym rzędzie sprawdź, czy nie ma aktualniejszego BIOSu do twojego matheboardu, jeśli jest, to wgraj ten najaktualniejszy...
- coś mi się zdaje, że u Ciebie jest coś nie tak z biosem...

Offline rajd3r

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 60
Odp: Initr Load ("Stuck")/ Black Screen
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 12, 2019, 08:04:17 pm »
......

W pierwszym rzędzie sprawdź, czy nie ma aktualniejszego BIOSu do twojego matheboardu, jeśli jest, to wgraj ten najaktualniejszy...
- coś mi się zdaje, że u Ciebie jest coś nie tak z biosem...

Jak na złość jakaś przerwa jest na stronie (ale ostatnio go aktualizowałem - chociaż sprawdzę, a nóż wyszło coś nowszego).
PS. (nie bardzo wiem czy można dawać odnośniki do innych stron - chociaż to jest zagraniczna)
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=240610 - bardzo podobny przykład do mojego, ale przeczytałem go kilka razy i nie bardzo rozumiem o co im chodzi. Faktycznie jak sprawdziłem
"fstab" --> TO nie wiedzieć czemu, Boot/Efi ma odnośnik do sda2 (czyli partycji na Windzie), a nie na sdb2 (czyli partycji na ... linuxie). Zagmatwane to jest bo ogólnie z tego co czytałem to nie powinno to być trudne wszystko, a nie wiedzieć czemu Linux sobie instaluje wszystko gdzie chce i jak chce (mimo ustawienia w partycjonowaniu dokładnych lokalizacji) ... Ale mówię - to tylko podobny przykład który udało mi się znaleźć, ale jest w nim jakiś sens, chociaż n miesięcy temu nie miałem ŻADNEGO problemu z Linuxem ... - możliwe że dlatego że go instalowałem jednocześnie na 1 SSD z Windowsem, a teraz mam 2 dyski i system głupieje (a w zasadzie GRUB --> Kernel/ Boot i inne loadingi kolejnościowe)

Offline rajd3r

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 60
Odp: Initr Load ("Stuck")/ Black Screen
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 13, 2019, 08:01:32 am »
Zaktualizowałem BIOSa, ale poza tym że mi wywalił Linux Boot OS (dostęp tylko przez "Start from EFI file) - to nic się nie zmieniło.
/Jak wrócę to spróbuję się jeszcze raz pobawić z tym partycjonowaniem - pójdę tokiem tym, by może ESP (lub katalog boot) wcisnąć na dysk Windowsa

Online TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1336
Odp: Initr Load ("Stuck")/ Black Screen
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 13, 2019, 08:30:44 am »
Zagmatwane to jest bo ogólnie z tego co czytałem to nie powinno to być trudne wszystko, a nie wiedzieć czemu Linux sobie instaluje wszystko gdzie chce i jak chce (mimo ustawienia w partycjonowaniu dokładnych lokalizacji)  ...
- możliwe że dlatego że go instalowałem jednocześnie na 1 SSD z Windowsem, a teraz mam 2 dyski i system głupieje (a w zasadzie GRUB --> Kernel/ Boot i inne loadingi kolejnościowe)

Jesteś pewny, że to linuks "tak robi", a nie winda ?
- UEFI to "pomysł" "spółki" WIN-TEL (M$-Soft-Intel) i praktycznie, jak na razie, nie wnosi żadnych udogodnień, a wręcz odwrotnie !

Linuks podczas instalacji stara się tylko "dopasować" do Twojej konstelacji (nastawionej w BIOSie), ale czy winda podczas startu czegoś automatycznie nie zmienia, trudno powiedzieć.
Jedno jest pewne, po pierwsze tylko jeden HDD (SSD) może być "startowy" i tylko jedna partycja może być "oznaczona", jako "boot"...

Offline rajd3r

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 60
Odp: Initr Load ("Stuck")/ Black Screen
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 13, 2019, 12:26:46 pm »
Zagmatwane to jest bo ogólnie z tego co czytałem to nie powinno to być trudne wszystko, a nie wiedzieć czemu Linux sobie instaluje wszystko gdzie chce i jak chce (mimo ustawienia w partycjonowaniu dokładnych lokalizacji)  ...
- możliwe że dlatego że go instalowałem jednocześnie na 1 SSD z Windowsem, a teraz mam 2 dyski i system głupieje (a w zasadzie GRUB --> Kernel/ Boot i inne loadingi kolejnościowe)

Jesteś pewny, że to linuks "tak robi", a nie winda ?
- UEFI to "pomysł" "spółki" WIN-TEL (M$-Soft-Intel) i praktycznie, jak na razie, nie wnosi żadnych udogodnień, a wręcz odwrotnie !

Linuks podczas instalacji stara się tylko "dopasować" do Twojej konstelacji (nastawionej w BIOSie), ale czy winda podczas startu czegoś automatycznie nie zmienia, trudno powiedzieć.
Jedno jest pewne, po pierwsze tylko jeden HDD (SSD) może być "startowy" i tylko jedna partycja może być "oznaczona", jako "boot"...

No właśnie z partycją /boot obstawiam jakiś problem - a co myślisz o tym by nie tworzyć partycji ESP (EFI) tylko wybrać instalację GRUBA na partycji ... Windowsa (jeśli tak się w ogóle da)?
Jak zainstaluje Linuxa jeszcze raz na spokojnie, z uwzględnieniem partycji i ich tworzenia to wrzucę wynik pliku fstab i ewentualnie config GRUBa i zobaczymy czy tutaj odnajdzie się źródło problemu.

Online TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1336
Odp: Initr Load ("Stuck")/ Black Screen
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 13, 2019, 01:45:28 pm »
No właśnie z partycją /boot obstawiam jakiś problem

Nie miałem na myśli /boot, tylko coś innego...
Nie wiem, jak to jest w j. polskim, ale chodziło mi o pewną "własność" (mark ?), którą mogą mieć partycje (np. boot, diag, esp, hidden, lba, lvm, raid itp)...
A co do Twojego problemu to osobiście musiałbym mieć sprzęt, by móc coś doradzić. Na pewno powiązany jest z BIOSem, GRUBem i partycjonowaniem...

Dla testu wyciągnij dysk z windą, zamień dyski miejscami, zainstaluj linuksa, włóż ponownie dysk z windą (na byłe miejsce dysku z linuksem) i zaktualizuj GRUBa...
Windows powinien pojawić się w menu GRUBa, ale, czy w nowej konstelacji winda wystartuje, tego nie wiem...

Offline rajd3r

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 60
Odp: Initr Load ("Stuck")/ Black Screen
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 13, 2019, 02:02:12 pm »
No właśnie z partycją /boot obstawiam jakiś problem

Nie miałem na myśli /boot, tylko coś innego...
Nie wiem, jak to jest w j. polskim, ale chodziło mi o pewną "własność" (mark ?), którą mogą mieć partycje (np. boot, diag, esp, hidden, lba, lvm, raid itp)...
A co do Twojego problemu to osobiście musiałbym mieć sprzęt, by móc coś doradzić. Na pewno powiązany jest z BIOSem, GRUBem i partycjonowaniem...

Dla testu wyciągnij dysk z windą, zamień dyski miejscami, zainstaluj linuksa, włóż ponownie dysk z windą (na byłe miejsce dysku z linuksem) i zaktualizuj GRUBa...
Windows powinien pojawić się w menu GRUBa, ale, czy w nowej konstelacji winda wystartuje, tego nie wiem...

Odpiąć Windowsa mogę, ale miejscami ich nie zamienię bo WInda jest na M2, a Linux na zwykłym :)

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1424
Odp: Initr Load ("Stuck")/ Black Screen
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 13, 2019, 02:03:46 pm »
@rajd3r - A ja mam kilka pytań, w tym pierwsze zasadnicze: czy zapoznałeś się z dokumentacją i zgodnie z nią to robisz: https://wiki.debian.org/DualBoot/Windows?action=show&redirect=WindowsDualBoot?
Drugie - czy sesja Win10 została tylko "zakończona", czy też wyszedłeś z tego systemu "do końca"? Znane mi sią przypadki, gdy w tym pierwszym przypadku w istocie występują problemy z instalacją innych systemów obok Windows.

PS: Jeśli masz Win10, to musisz mieć EFI. Inaczej ten system - o ile wiem - po prostu nie włączy się.