Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Initr Load ("Stuck")/ Black Screen  (Przeczytany 2910 razy)

Offline rajd3r

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 60
Initr Load ("Stuck")/ Black Screen
« dnia: Maj 05, 2019, 05:31:41 pm »
Cześć,
Mam problem z Debianem (Kernel 4.19). Ale po kolei:
- Mam 2 dyski, gdzie na 1: Windows, 2: Owy Debian
- Po instalacji Linuxa - (wcześniej miałem na 1 dysku z wcześniejszym Kernelem i wszystko działało, ale wyszła aktualizacja i...) - i właśnie - wszystko się instaluje jak należy, tylko przy wyborze systemu - i kliknięciu w Debian - pokazuje się "Loading init ramdisk" ... I koniec - cały czas widnieje ten napis i nic się nie rusza

Co "wygooglowałem":
- problem jest z kartą graficzną (mam AMD Radeon R7) - dlaczego z nią? Bo na Live działa
- próbowałem z włączonym jak i wyłączonym UEFI (bez znaczenia)
- probowałem ACPI (chyba nie przekręciłem nazwy) = off, nomodeset - nic nie dało
Nie mam pomysłu - ale ktoś zasugerował że to wina właśnie UEFI bo ponoć nie jest to przystosowane do rozdzielczości/ grafiki? (nie wiem o co chodzi).
W każdym razie - ja nie mam na razie pomysłu - to co zdołałem znaleźć i wypróbować - wypróbowałem i nie pomogło, niestety. Nie chcę też się kolejny raz cofać z kernelem bo za niedługo wyjdzie kolejny, nowy i tak trochę słabo (jeśli już nie będzie innego rozwiązania to pobiorę starszą wersję, ale ponoć da się to jakoś obejść - choćby zainstalowaniem sterowników, ale nie mam pomysłu jak to zrobić - nie mogąc wejść do systemu czy nawet terminalu).
/Z góry dzięki za pomoc/ odpowiedzi!
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2019, 08:03:17 am wysłana przez rajd3r »

Offline arecki

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 102
Odp: Debian - Problem
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 05, 2019, 05:45:44 pm »
Chcesz powiedzieć, że nie masz poprzedniego kernela?
Debian testing.

Offline rajd3r

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 60
Odp: Debian - Problem
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 05, 2019, 05:58:01 pm »
A no nie mam - bo wcześniej miałem linuxa na jednym dysku SSD łącznie z windowsem, a zaopatrzyłem się w drugi i instalowałem tutaj linuxa od 0  :-\

Offline arecki

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 102
Odp: Debian - Problem
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 05, 2019, 08:02:21 pm »
Myślałem, że po prostu nowy kernel instalowałeś, a to jak rozumiem pierwsze uruchomienie po nowej instalacji Debiana.
Jest jeszcze coś takiego jak recovery mode.
Debian testing.

Offline rajd3r

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 60
Odp: Debian - Problem
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 05, 2019, 08:31:56 pm »
Myślałem, że po prostu nowy kernel instalowałeś, a to jak rozumiem pierwsze uruchomienie po nowej instalacji Debiana.
Jest jeszcze coś takiego jak recovery mode.
Niestety nic nie działa - w każdej "opcji" do wyboru jest to samo :/

Offline arecki

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 102
Odp: Debian - Problem
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 05, 2019, 08:42:09 pm »
Jaki obraz próbujesz instalować i na jakiej maszynie?
Debian testing.

Offline rajd3r

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 60
Odp: Debian - Problem
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 05, 2019, 08:58:24 pm »
Jaki obraz próbujesz instalować i na jakiej maszynie?
Mint 19.1
hp 15-bn070

Online lami07

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Wiadomości: 315
Odp: Debian - Problem
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 05, 2019, 09:18:31 pm »
Rajd3r zmień tytuł wątku , obecny nic nie mówi o twoim problemie.
IRC  - kanał #linuxiarze.pl w sieci freenode.net

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1338
Odp: Debian - Problem
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 05, 2019, 09:29:46 pm »
...........

Poczytaj trochę na temat GRUB, zainteresuj się na którym dysku został zainstalowany i z którego startuje, jak również tym, w którym miejscu jest instalowany podczas upgrade systemu (prawdopodobnie, podczas procesu aktualizacji nie wybrałeś punktu instalacji GRUBA w terminalu).
Poza tym, do czego służy i co robi komenda update-grub....

Albo, co Ci bardziej polecam, weź sobie inne, bardziej przyjazne dystro...
- do Twojego sprzętu bardzo dobrze nadaje się np. MX-Linux, lub Q4OS...

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1424
Odp: Init Ramdisk - system się nie ładuje
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 05, 2019, 09:45:40 pm »
Tu masz wytłumaczone i rozwiązane: http://forums.debian.net/viewtopic.php?t=65926 - dostosuj do swoich potrzeb.

Offline rajd3r

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 60
Odp: Debian - Problem
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 10, 2019, 07:41:53 am »
...........

Poczytaj trochę na temat GRUB, zainteresuj się na którym dysku został zainstalowany i z którego startuje, jak również tym, w którym miejscu jest instalowany podczas upgrade systemu (prawdopodobnie, podczas procesu aktualizacji nie wybrałeś punktu instalacji GRUBA w terminalu).
Poza tym, do czego służy i co robi komenda update-grub....

Albo, co Ci bardziej polecam, weź sobie inne, bardziej przyjazne dystro...
- do Twojego sprzętu bardzo dobrze nadaje się np. MX-Linux, lub Q4OS...

Próbowałem KDE neon, MX-Linux - i za każdym razem efekt jest podobny. Przy KDE neon w ogóle przy wyborze systemu jest Black Screen, a przy MX - to co wyżej.
Nie wiem - to już kwestia Kernelu chyba, bo oba mają 4.19 - ale co dziwne, nie widziałem by miał on jakiś zgrzyt z ADM R7 (chyba że się mylę?) ... Człowiek by chciał w Linuxie porobić to wszędzie z górki.
Dodam że przy GRUBie/ EFI itp - Booty nie booty próbowałem wszystkich opcji, np.
Instalacja EFI na dysku z WIndowsem
Instalacji EFI na dysku z Linuxem
On/Off UEFI
Startowanie GRUBA z EFI (przez bios)

Myślałem by po prostu zrobić downgrade kernela (o ile się da i jest to potrzebne), ale chyba innego wyjścia tu nie ma.

EDIT: Zawsze można sobie porobić w Live (tu przynajmniej śmiga :D )

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1424
Odp: Initr Load ("Stuck")/ Black Screen
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 10, 2019, 08:24:18 am »
4.19 ma jeszcze lepsze wsparcie dla CPU/GPU AMD. To nie jest problem z kernelem, a z GRUB (na 99%) i jego skonfigurowaniem.
Osobiście - po wielu latach używania GRUB - przeszedłem na systemd-boot i jestem bardzo zadowolony (to jest na EFI). Możesz spróbować.

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1338
Odp: Initr Load ("Stuck")/ Black Screen
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 10, 2019, 10:21:11 am »
Próbowałem...

W tym przypadku to bardzo relatywne określenie (jak wyglądały dokładnie te "próby"?)...
- ale OK, zostawmy to "w spokoju"...

Zrób tak:
1. nie piszesz, jaką masz wersję windy, ale wychodzę z założenia, że to 7-ka (inaczej nie mógłbyś wystartować windowsa bez UEFI), więc, jeśli to możliwe, odłącz w BIOSie start z UEFI ( Secure Boot)
2. wystartuj ponownie komputer
3. wybierz (również w BIOSIE) prawidłową kolejność startu HDD (jako pierwszy ten HDD na którym ma być linux)
4. wystartuj ponownie komputer
5. wystartuj livea (może być MX, Q4OS), tylko uważaj w jakim trybie go startujesz, ponieważ większość live jest już tak spreparowanych, że może startować w obiu (EFI i BIOS). Np., jeśli startujesz z USB-live, to, zależnie od kompa/BIOSu możesz go wybrać, albo bezpośrednio w BIOSie, albo którymś klawiszem funkcyjnym (F2, F8 - zależy od kompa). Tak, czy owak powinny pojawić Ci się obie możliwości (USB i USB-UEFI). Oczywiście, wybierasz bez EFI
Jako ciekawostkę podpowiem, że np. MX-live przy starcie w trabie UEFI startuje bezpośrednio, bez możliwości np. wybrania języka (F2), a w trybie BIOS pojawi Ci się kilka dodatkowych opcji (F2- wybór języka, F3-wybór trybu graficznego itp)
6. po wystartowaniu livea musisz odpowiednio przygotować HDD pod linuksa. HDD pod tryb BIOS (bez UEFI) nie może być formatowany w trybie GPT
Musi być sformatowany jeszcze w starym trybie MBR, więc może się tak zdarzyć, że musisz sformatować jeszcze raz cały HDD przeznaczony pod linuksa (jeśli masz tam dane to wpierw je skopiować!)
Sama partycja pod OS-linuks może być formatowana na EXT4
- dopiero teraz możesz instalować sam system na partycji do tego przeznaczonej
7. i teraz najważniejszy punkt: ulokowanie GRUBa
- GRUB powinien być ulokowany na tym HDD, który w BIOSie ustawiony jest, jako startowy (pierwszy) i w Twojej konstelacji najlepiej by było, gdyby to był HDD z linuksem (sda1, sda2 ?)

Zapewne, jak już zauważyłeś, winda zostanie automatycznie wciągnięty do menu GRUBa, a po jakimkolwiek upgrade systemu na pewno wszystko startować będzie "po staremu"...

Offline Fibogacci

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 116
Odp: Initr Load ("Stuck")/ Black Screen
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 10, 2019, 12:38:44 pm »

Jako ciekawostkę podpowiem, że np. MX-live przy starcie w trabie UEFI startuje bezpośrednio, bez możliwości np. wybrania języka (F2), a w trybie BIOS pojawi Ci się kilka dodatkowych opcji (F2- wybór języka, F3-wybór trybu graficznego itp)

Jako ciekawostkę napiszę, że opcja wyboru języka w UEFI jest, tylko nie jest 'na wierzchu'.

Kolega mazak32 próbując uruchamiać MX ustawił to (z moją podpowiedzią), wybierając Custom boots (with menus) na ekranie pierwszym przy starcie w trybie UEFI. Są tam m.in. opcje wyboru języka.

System uruchomił mu się po polsku.

Offline rajd3r

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 60
Odp: Initr Load ("Stuck")/ Black Screen
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 10, 2019, 03:00:57 pm »
Próbowałem...

W tym przypadku to bardzo relatywne określenie (jak wyglądały dokładnie te "próby"?)...
- ale OK, zostawmy to "w spokoju"...

Zrób tak:
1. nie piszesz, jaką masz wersję windy, ale wychodzę z założenia, że to 7-ka (inaczej nie mógłbyś wystartować windowsa bez UEFI), więc, jeśli to możliwe, odłącz w BIOSie start z UEFI ( Secure Boot)
2. wystartuj ponownie komputer
3. wybierz (również w BIOSIE) prawidłową kolejność startu HDD (jako pierwszy ten HDD na którym ma być linux)
4. wystartuj ponownie komputer
5. wystartuj livea (może być MX, Q4OS), tylko uważaj w jakim trybie go startujesz, ponieważ większość live jest już tak spreparowanych, że może startować w obiu (EFI i BIOS). Np., jeśli startujesz z USB-live, to, zależnie od kompa/BIOSu możesz go wybrać, albo bezpośrednio w BIOSie, albo którymś klawiszem funkcyjnym (F2, F8 - zależy od kompa). Tak, czy owak powinny pojawić Ci się obie możliwości (USB i USB-UEFI). Oczywiście, wybierasz bez EFI
Jako ciekawostkę podpowiem, że np. MX-live przy starcie w trabie UEFI startuje bezpośrednio, bez możliwości np. wybrania języka (F2), a w trybie BIOS pojawi Ci się kilka dodatkowych opcji (F2- wybór języka, F3-wybór trybu graficznego itp)
6. po wystartowaniu livea musisz odpowiednio przygotować HDD pod linuksa. HDD pod tryb BIOS (bez UEFI) nie może być formatowany w trybie GPT
Musi być sformatowany jeszcze w starym trybie MBR, więc może się tak zdarzyć, że musisz sformatować jeszcze raz cały HDD przeznaczony pod linuksa (jeśli masz tam dane to wpierw je skopiować!)
Sama partycja pod OS-linuks może być formatowana na EXT4
- dopiero teraz możesz instalować sam system na partycji do tego przeznaczonej
7. i teraz najważniejszy punkt: ulokowanie GRUBa
- GRUB powinien być ulokowany na tym HDD, który w BIOSie ustawiony jest, jako startowy (pierwszy) i w Twojej konstelacji najlepiej by było, gdyby to był HDD z linuksem (sda1, sda2 ?)

Zapewne, jak już zauważyłeś, winda zostanie automatycznie wciągnięty do menu GRUBa, a po jakimkolwiek upgrade systemu na pewno wszystko startować będzie "po staremu"...

Dziękuję Ci bardzo za poświęcony czas i odpowiedź. Na razie jestem w biegu więc odpowiem na to co mogę (a jak podążę Twoimi sugestiami to dam znać dalej).
Ad 1 - Mam Windowsa 10 - startuje i z UEFI i bez niego :)
Znaczy co do samego Bootowania i kolejności - zazwyczaj (w sumie zawsze) robiłem tak, że:
ESC --> F9 --> Select OS You want to Start (czy Boot) i tu mam 2 do wyboru:
Windows (SSD1) - Pojawia się normalnie Windows (bez Linuxa) - czyli od razu go łąduje
Linux (SSD2) - Pojawia się GRUB i tu normalnie do wyboru - WIndows/ Linux/ Advanced/ Cuda 1 słowem

Co do lokalizacji GRUBa - próbowałem 2 ścieżek:
1 - Na WIndowsie
2 - Na linuxe
(Czyli odpowiednio SSD1, SSD2) - bez różnicy

W kwestii samej instalacji Linuxa (bo może tu jest pies pogrzebany)
WIęc tak:
Jakie tworzę partycje na SSD 120 GB
1 --> btrfs (lub ext4, ale ponoć to 1. lepsze) - jeśli btfrs to 119 GB (a jeśli ext4 to 100 GB + 18 GB na swap [mam 8GB RAMu])
2 --> EFI (500MB) - i tu daje flagę rozruchową
Jedyne co mnie zastanawia i czy ma to znaczenie to:
a) Jest opcja czy instalować wszystkie katalogi na btrfs (root/home - dla początkujących czy osobno - zaawansowani) - ale to chyba wielkiego znaczenia dla mnie nie ma?
b) Czy w EFI mam jakiekolwiek dodatkowe katalogi wybierać, np. /boot? (albo ogólnie czy ruszać coś z katalogami w instalacji)?
I generalnie takie mam partycjonowanie - i później instalacja no i dalej znacie historię.

Faktycznie nie ustawiałem SSD2 jako 1. w BIOSIe - jedynie przy syzbkim starci po kliknięciu F9 i dorywczym wybraniu (później oczywiście wraca do normy).