Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Klonowanie płyt w K3b  (Przeczytany 1387 razy)

Offline NAD

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
Klonowanie płyt w K3b
« dnia: Maj 01, 2019, 07:56:28 pm »
Witam , potrzebuje pomocy. Jak sklonuje płytę w tym programie to płyta cd jest widoczna tylko na kompie.
Pozdrawiam

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1424
Odp: Klonowanie płyt w K3b
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 01, 2019, 08:17:06 pm »
Moja magiczna kula mówi, że nic nam nie powiedziałeś.

Offline NAD

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
Odp: Klonowanie płyt w K3b
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 01, 2019, 09:12:01 pm »
Gdyby to było proste to bym nie pytał.
Oczekuje albo ,że był taki temat albo bardzo konkretnej odpowiedzi czyt. mowy eksperckiej.
Nie będę pisał co próbowałem, a co nie.
W obecnym stanie płyta nagrana w k3b nie jest widziana na odtwarzaczach cd.

Offline LinGruby

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 52
Odp: Klonowanie płyt w K3b
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 02, 2019, 12:32:38 am »
...
W obecnym stanie płyta nagrana w k3b nie jest widziana na odtwarzaczach cd.

a sesja została na płycie zamknięta i czy była nagrywana jako audio CD?

bo z tego co pamiętam ( jak wieki temu korzystałem z K3B ) były problemy jak sesja nie była zamknięta i nie była nagrana jako audio cd
o ile chodzi o muzykę, bo do innych celów k3b nie używałem no poza jeszcze iso systemów ale to było z 10 lat temu...
( ͡° ͜ʖ ͡°)  Linux User #592024  System:  arch-bspwm  Kernel: 5.2.9.ll24-1-lingruby-git+ x86_64 (64 bit gcc: 9.1.0)
Desktop: mwm info: polybar wm: bspwm 0.9.9  dm: lightdm  Distro: Arch Linux

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1424
Odp: Klonowanie płyt w K3b
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 02, 2019, 12:45:15 am »
Oczekuje albo ,że był taki temat albo bardzo konkretnej odpowiedzi czyt. mowy eksperckiej.
Nie będę pisał co próbowałem, a co nie.
A ja oczekuję poprawnie zadanego pytania, bowiem w przeciwnym przypadku - nie ma możliwości udzielenia Ci odpowiedzi. Powodów może być wiele. Pierwszy lepszy: płyta klonowana jest zabezpieczona przed klonowaniem.

Offline NAD

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
Odp: Klonowanie płyt w K3b
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 02, 2019, 08:57:17 am »
Witam ponownie. Niby płytę zamyka. W brasero kopiuje bez problemu. Clone cd też.
https://ibb.co/bBr4T5x
Dziękuje za odpowiedzi.

ps. chciałem obrazek wstawić ,ale chyba coś nie umiem ;(
To nie jest kwestia zabezpieczenia płyt.
Może nie zamyka sesji, a pisze że zamyka.
Jak uzyskać dokładne dane o płycie?
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2019, 11:33:28 am wysłana przez NAD »

Offline NAD

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
Odp: Klonowanie płyt w K3b
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 28, 2019, 05:30:45 pm »
Aktualizacja tylko niektóre odtwarzacze widzą takie sklonowane płyty. Dlaczego tylko niektóre?

Online TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1336
Odp: Klonowanie płyt w K3b
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 28, 2019, 07:55:07 pm »
Aktualizacja tylko niektóre odtwarzacze widzą takie sklonowane płyty. Dlaczego tylko niektóre?

To pytanie musisz już zadać producentom danych sprzętów, "dlaczego odstają od standardów ?"...

Swego czasu, prawie 20 lat temu, nabyłem odtwarzacz DVD firmy "Sony" (i to taki z "górnej półki"). Używałem go może ze dwa miesiące, po czym ROZBIŁEM (tak, po prostu roztrzaskałem w drobny mak!) o podłogę, po czym kupiłem najtaszy model Philipsa, który działa właściwie do dzisiaj (już go po prostu nie używam, ale jest "na chodzie")...

Przyczyną była "nadgorliwość" producenta, który prawdopodobnie "wbudował" wszystkie możliwe "encodery", tak, że sprzęt "wariował" po zmianie CD-ka, czy DVD-ka i jedyne, co było możliwe, to całkowite odłączenie odtwarzacza od prądu i ponowny start...

Było "fantastycznie", szczególnie, gdy żona chciała sobie posłuchać różnych (ze zróżnicowanymi zabezpieczeniami) CD-ków...

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1424
Odp: Klonowanie płyt w K3b
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 28, 2019, 08:44:43 pm »
Aktualizacja tylko niektóre odtwarzacze widzą takie sklonowane płyty. Dlaczego tylko niektóre?
Więcej informacji. W zależności od tego jak kopiujesz pojawia się "klon". Niektóre płyty są zabezpieczone przed klonowaniem. Zatem konkret.

Offline NAD

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
Odp: Klonowanie płyt w K3b
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 29, 2019, 10:53:28 am »
Klonuje płytę, niezabezpieczoną. Widzą ją tylko niektóre odtwarzacze, nowsze, DVD nie widzą, które są jeszcze nowsze.
Starsze cd w ogóle nie widzą płyty.
Jakie mam podać jeszcze  informacje?
Moim zdaniem słabo wypala płytę, albo może "przepala".
Jeszcze coś popróbuje i dam znać.
Dziękuje z góry za wszelkie pomysły

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1424
Odp: Klonowanie płyt w K3b
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 29, 2019, 11:06:08 am »
1. Nie wszystkie odtwarzacze w ogóle są w stanie czytać CD/DVD wypalone na komputerze. Z mojego doświadczenia wynika też, że im dłużej użytkowany odtwarzacz, to ma większe z nimi problemy. Inna sprawa, że rok produkcji odtwarzacza też nie ma tu nic do rzeczy. Tego typu zachowanie jest - być może nienormalne - jednakże obserwuję je od z górą 20 lat.
2. Skąd pewność, że płyta nie jest zabezpieczona? (Pytanie retoryczne).
3. K3b ma szereg różnych opcji "przegrywania" płyt. Niekoniecznie dana opcja jest właściwa dla danego odtwarzacza. Niekiedy odtwarzane są płyty "sklonowane" ("zgraj płytę X", a potem "nagraj obraz płyty"), niekiedy lepiej są odtwarzane płyty "skopiowane". Dla niektórych odtwarzaczy ważne jest również z jaką prędkością płyta wpierw była zgrywana, potem nagrywana. I też nie ma tu reguły, bo miałem płyty kopiowane z maksymalną prędkością, które były bezproblemowo odtwarzane, jak i płyty zgrywane z minimalnymi i nie były one widoczne ("no disc").
4. Jeśli płyta jest czytana na innych komputerach, na niektórych odtwarzaczach, to istnieje prawdopodobieństwo, że dla tych odtwarzaczy, które nie potrafią jej przeczytać, została ona przygotowana w sposób, którego nie są w stanie odczytać.
5. Możliwe jest też, że sama wypalarka w jakiś sposób szwankuje.
6. I na koniec - też mi się zdarzało - odtwarzaczowi po prostu nie odpowiada CD/DVD-ROM określonej marki, albo nawet dany egzemplarz płytki (np. z pudełka miałem zgrane na dwu płytkach ten sam materiał, przy takich samych ustawieniach - jedna płyta była czytana, druga nie).
To tak z doświadczeń z wielu lat.

Online TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1336
Odp: Klonowanie płyt w K3b
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 29, 2019, 03:54:21 pm »
6. I na koniec - też mi się zdarzało - odtwarzaczowi po prostu nie odpowiada CD/DVD-ROM określonej marki

Słuszna uwaga...
- nawet kolor/odcień materiału płyty miał na to wpływ...
Niektóre odtwarzacze "lubiły" np. srebrne/niebieskie itp., a innych w ogóle nie rozpoznawały.

"Kiedyś" było to "żelazną zasadą"...
- trafiłeś na płytę, która po wypaleniu "sprawuje się dobrze", to kupuj tylko ten produkt do Twojej wypalarki.

A wypalarek miałem już sporo w użyciu...