Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Gecko Tumbleweed nie łączy się z internetem ...  (Przeczytany 1394 razy)

Offline ciubaka

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 173
Gecko Tumbleweed nie łączy się z internetem ...
« dnia: Kwiecień 05, 2019, 05:34:44 pm »
... z routera HG553 z modemem Huawei 3372 w sieci Plus. Przez WIFI i przez kabel z Acces Pointa Netgear WG604 też nie. Łączy się z oboma urządzeniami, ale internetu nie pobiera. Z innymi modemami (telefon mój obecny i poprzedni oraz żony - w sumie 3) współpracuje należycie, czyli łączy się z nimi i z siecią też. I inne WIFI też go bez problemu obsługują, tylko ten router nie.
Inne linuxy na tym kompie (Lubuntu, Xubuntu i Manjaro) działają w pełni z tą samą konfiguracją sprzętową. Również drugi komputer z W10, oraz każdy linux z pena - sprawdzone Q4OS, Knoppix i LxPup, a poprzednio różne wcielenia Mintów, Antegros, Sparky i nawet ten chiński Debian. I Elementary działało i Bóg wie co jeszcze. Tylko GT nie chce połączyć się z siecią z tego routera.
Jego adres to 192.168.1.1. A telefon z którego ciągnie w tej chwili to 192.168.43.1. Czyli podobnie. Ma ktoś jakiś pomysł na usprawnienie urządzenia?
To mój domowy router bez niego na nic mi Zuźka. Nie chciałbym jej się pozbywać. Mogę podać jakieś logi czy zrzuty z terminala, tylko poproszę o komendy, którymi je mam wywołać.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1064
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Gecko Tumbleweed nie łączy się z internetem ...
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 05, 2019, 06:19:46 pm »
A czy próbowałeś tego:
https://linuxiarze.pl/forum/index.php/topic,3435.msg19985.html#msg19985
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Offline ciubaka

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 173
Odp: Gecko Tumbleweed nie łączy się z internetem ...
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 05, 2019, 06:30:28 pm »
Tamten kolega skarżył się że go czasem sieć wywala.
Mnie nie wpuszcza wcale.
Ale tylko i wyłącznie Zuźka.
Stąd ponura moja buźka :-(

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1064
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Gecko Tumbleweed nie łączy się z internetem ...
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 05, 2019, 06:47:09 pm »
Nie wiem czy OpenSuse używa systemd, ale jeżeli tak to uruchom systemd-resolved.
systemctl enable systemd-resolvedsystemctl start systemd-resolvedMoże pomoże, na pewno nie zaszkodzi.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1229
Odp: Gecko Tumbleweed nie łączy się z internetem ...
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 05, 2019, 06:54:23 pm »
Mnie nie wpuszcza wcale.

W pierwszej kolejności sprawdź połączenie (rozumiem, że z routerem próbujesz łączyć się LANem, a z telefonem przez WiFI) w terminalu:
ping 192.168.1.1
Poza tym, na feralnym kompie nastawiłeś stały IP, czy automatycznie, poprzez DHCP ?
- jeśli "auto", to nastaw stały, np 192.168.1.10 i sprawdź jeszcze raz "pingiem"...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2019, 11:11:30 am wysłana przez TataPingu »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1114
Odp: Gecko Tumbleweed nie łączy się z internetem ...
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 06, 2019, 07:51:41 am »
journalctl -fi spróbuj się połączyć - co wywala wówczas dziennik? Jakieś sensowne informacje pojawiają się?

Offline ciubaka

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 173
Odp: Gecko Tumbleweed nie łączy się z internetem ...
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 12, 2019, 08:21:45 pm »
przepraszam że tak późno, podaję zrzut z terminala po żurnalu:
  https://pastebin.com/jbZj4kNL
To jest najpierw na ruterze z którym się łączy ale nie daje internetu
i potem się włączyła sieć z telefonu
wszystko po wifi
jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to będę wdzięczny za wskazówki

i z rzut z pinga:

[ciubaka@ciubaka-pc:~> sudo ping 192.168.1.1
[sudo] hasło użytkownika root:
PING 192.168.1.1 (192.168.1.1) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=1 ttl=64 time=3.74 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=2 ttl=64 time=4.22 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=3 ttl=64 time=4.52 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=4 ttl=64 time=4.17 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=5 ttl=64 time=1.21 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=6 ttl=64 time=3.70 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=7 ttl=64 time=4.88 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=8 ttl=64 time=4.22 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=9 ttl=64 time=3.91 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=10 ttl=64 time=1.46 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=11 ttl=64 time=3.75 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=12 ttl=64 time=3.58 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=13 ttl=64 time=5.09 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=14 ttl=64 time=3.50 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=15 ttl=64 time=1.14 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=16 ttl=64 time=3.63 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=17 ttl=64 time=3.63 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=18 ttl=64 time=4.31 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=19 ttl=64 time=3.62 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=20 ttl=64 time=1.45 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=21 ttl=64 time=4.52 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=22 ttl=64 time=3.82 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=23 ttl=64 time=3.94 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=24 ttl=64 time=3.61 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=25 ttl=64 time=1.20 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=26 ttl=64 time=4.19 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=27 ttl=64 time=4.12 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=28 ttl=64 time=3.95 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=29 ttl=64 time=3.67 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=30 ttl=64 time=1.17 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=31 ttl=64 time=3.82 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=32 ttl=64 time=3.79 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=33 ttl=64 time=3.98 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=34 ttl=64 time=3.61 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=35 ttl=64 time=3.11 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=36 ttl=64 time=4.07 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=37 ttl=64 time=4.18 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=38 ttl=64 time=4.06 ms
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=39 ttl=64 time=4.06 ms]

coś tam międli coś pokazuje że pobiera ale nic nie działa
a jak włączam na wifi z telefonu to od razu rakieta
o co chodzi temu gekonowi czemu nie chce dawać internetu z rutera po wifi i po kablu tez?

telefon ma adres 192.168.43.1 ruter 192.168.1.1

te komendy  systemd gekon przyjął ale nadal nie działa internet z rutera


« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2019, 09:40:57 pm wysłana przez lami07 »

Offline lami07

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Wiadomości: 281
Odp: Gecko Tumbleweed nie łączy się z internetem ...
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 12, 2019, 09:22:26 pm »
@ciubaka dwie sprawy. Po pierwsze tagi ”kod” poproszę następnym razem. Druga sprawa 4 posty w przeciągu 30 minut, jeden pod drugim. Nie jesteś już nowicjuszem na naszym forum. Ostatni raz sprzątałem po Tobie. Od teraz taki bajzel usuwam.
Cytat: punkt piąty prostych zasad naszego forum
Jeśli problem został rozwiązany, edytuj pierwszy wpis wątku, dopisując w temacie [ROZWIĄZANY].
IRC  - kanał #linuxiarze.pl w sieci freenode.net

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1229
Odp: Gecko Tumbleweed nie łączy się z internetem ...
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 12, 2019, 09:50:28 pm »
@ciubaka
Co do pinga, wynik:
64 bytes from 192.168.1.1: icmp_seq=2 ttl=64 time=4.22 mswskazuje, że połączenie z routerem jest, tylko bardzo wolne...

Poniżej przykładowy ping z mojej sieci:
64 bytes from 192.168.0.1: icmp_seq=1 ttl=64 time=0.027 ms
"Coś" blokuje i to raczej nie na routerze (inne sprzęty działają "normalnie), a na Zuśce, może masz włączonego i źle skonfigurowanego firewalla ?

Offline ciubaka

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 173
Odp: Gecko Tumbleweed nie łączy się z internetem ...
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 13, 2019, 09:15:52 pm »
Nie ma firewalla ani w Gekonie ani nigdzie indziej.
Tak jakoś nie używam tego typu zabezpieczeń i już.
Żeby było śmieszniej to wyjąłem modem usb z routera (huawei 3372 bodajże) i włożyłem do kompa.
I odpaliłem, skonfigurowałem poprawnie w sieci Plus którą hołubię i na rzecz której pracuję.
I co się okazało?
Jajco holenderskie blus!
Komputer podłączony z modemem, zalogowany, pokazuje Network Manager jakieś tam parametry...
Tyle że internet nie działa :-(
Czyli wygląda że problem siedzi w modemie, a przez niego w ruuterze.
Telefony z których ciągnę internet bez problemu (trzy!!!) zeby było  śmieszniej też pracują w sieci Plus.
Wszystkie inne wifi obojętnie gdzie by nie były zalogowane, też działąją.
Tylko ten jeden modem Huawei 3372 wpięty w router też Huawei HG553, albo i bez routera łączy mnie z komputerem w Gecko, ale nie internetem.
Ten sam komputer pod innymi Linuxami z tym modemem i routerem bez problemu działają>
O co może chodzić z tym Gekonem/Zuźką?
To ewidentnie dydstrybucja gryzie się z urządzeniem, ale dlaczego?
Admina przepraszam za brak pamięci, za Boga nie potrafię sobie przypomnieć co ma wklikać żeby były spoilery w momencie wpisywania.
Powinienem mieć więcej czasu albo mniej lat, może byłoby łatwiej :-)
Kiedyś się poprawię, przyrzekam, nie banujcie mnie ...

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1229
Odp: Gecko Tumbleweed nie łączy się z internetem ...
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 13, 2019, 11:10:15 pm »
Tyle że internet nie działa :-(

To prawdopodobnie kwestia konfiguracji, DHCP, DNS, domena itp..
- nie da się tak "na sucho" (bez tego sprzętu) nic doradzić...

Offline ciubaka

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 173
Odp: Gecko Tumbleweed nie łączy się z internetem ...
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 14, 2019, 09:39:22 am »
Te ustawienia Gecko ma domyślne i AUTO.
DHCP to nawet nie mam jak zmienić z Auto bo Network Manager nie podświetla tych opcji.
Można je ruszać w Wicked, ale ja nie mam Wicked, więc nie wiem skąd się wzięły w parametrach konfiguracyjnych.
Poza tym - nie działa tylko jeden router/modem - gdyby coś było nie tak to nic by działąć nie chciało :-(

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1114
Odp: Gecko Tumbleweed nie łączy się z internetem ...
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 14, 2019, 09:58:21 am »
Połącz się z routerem po kablu i sprawdź jak wówczas się zachowuje.
Spróbuj zmienić DNS na np. 1.1.1.1, 8.8.8.8, czy 9.9.9.9

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1064
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Gecko Tumbleweed nie łączy się z internetem ...
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 16, 2019, 12:29:28 pm »
Nie wiem czy to pomoże, ale warto spróbować.
Dwa dni temu doinstalowałem pakiet python2-twisted, który to był zależnością avahi, ale że nie mam uruchomionej usługi avahi to postanowiłem usunąć python2-twisted. (miało to na celu sprawdzenia jak system będzie działał)
I na drugi dzień gdy uruchomiłem kompa nie miałem połączenia z netem, tzn. ikona NM wskazywała że jest połączenie, ale tak naprawdę go nie było.
Pomogła komenda:
systemctl stop NetworkManager.servicesystemctl disable NetworkManager.serviceI nowa aktywacja NM
systemctl enable NetworkManager.servicesystemctl start NetworkManager.serviceI po reboot-e odzyskałem połączenie.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1064
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Gecko Tumbleweed nie łączy się z internetem ...
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 16, 2019, 01:07:57 pm »
DHCP to nawet nie mam jak zmienić z Auto bo Network Manager nie podświetla tych opcji.
Bo aby mieć aktywną usługę DHCP trzeba doinstalować paczkę dhcpcd, i ją aktywować:
systemctl enable dhcpcd.servicesystemctl start dhcpcd.service
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB