Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: [SNAP] Polskie znaki w aplikacji snap  (Przeczytany 443 razy)

Offline Mr_Ulcer

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 21
[SNAP] Polskie znaki w aplikacji snap
« dnia: Marzec 26, 2019, 04:22:00 pm »
Cześć,
ostatnio szukałem aplikacji dla listy TO DO, która miałaby klienta dla iOS oraz minta.
Padło na Microsoft TO-DO, bo używałem od jakiegoś czasu na telefonie i znalazłem klienta na desktop mianowicie Ao. Ao instaluje się jako aplikacja snap i tu zaczynają się problemy, bo font nie zawiera polskich znaków.
Stąd pytanie:
Czy mogę zamienić plik z fontami takiej aplikacji? Jeśli tak to na jaki?
Czy mogę wymusić na aplikacji by korzystała z fontów systemowych? Jeśli tak to jak to zrobić?
Ewentualnie jeśli powyższe działania nie ograniczają się do kilku komend to czy znacie aplikację To do list'ową, która nie przejawia problemu?

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 995
Odp: [SNAP] Polskie znaki w aplikacji snap
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 26, 2019, 07:04:02 pm »
Zanim spróbujemy się pochylić - spróbuj jakiejś alternatywy dla snapa (to strasznie g... format :)). Na stronce: https://github.com/klaussinani/ao/releases/tag/v6.8.0 masz od groma. Najłatwiej będzie Ci z appimage, bo to tylko nadanie uprawnień. Masz jeszcze paczki *.deb. Dlaczego się upierasz przy snap, skoro są te ostatnie?

Offline Mr_Ulcer

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 21
Odp: [SNAP] Polskie znaki w aplikacji snap
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 27, 2019, 02:55:38 pm »
Wydawało mi się, że mają klienta tylko jako aplikacja snap. Myliłem się, dzięki za wskazany link, bo osobiście preferuję paczki deb.
Niemniej problem nie został rozwiązany.
To znaczy nadal między innymi literki z ogonkami są źle wyświetlane.
Do tego zauważyłem, że w przeglądarce (FF 66.0.1) na stronie: https://404.g-net.pl, również źle są wyświetlane polskie znaki co szczególnie widać na literze "ą".
Wymuszenie w FF wyświetlania konkretną czcionką rozwiązuje problem, ale wolę by strony samodzielnie dobierały fonty.
Czcionki MS mam dograne jakby co.
Może zmiana czcionki aplikacji coś zmieni? Tyle tylko, że nie wiem jak to zrobić.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 995
Odp: [SNAP] Polskie znaki w aplikacji snap
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 27, 2019, 07:53:03 pm »
Chwila moment, gdzie Ci się te czcionki źle wyświetlają, bo do tej pory mamy tak:
- klient jakiegoś MS pod nazwą ao jako snap,
- firefox - nie wiadomo jakiej wersji i jak zainstalowany.
Konkret zatem prosimy. Włącznie z info o DE, o jego spolonizowaniu itp.

Offline Mr_Ulcer

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 21
Odp: [SNAP] Polskie znaki w aplikacji snap
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 27, 2019, 09:43:25 pm »
To tak trochę o systemie:
$ inxi -F
System:
  Host: PC Kernel: 4.15.0-46-generic x86_64 bits: 64
  Desktop: Cinnamon 4.0.10 Distro: Linux Mint 19.1 Tessa
Machine:
  Type: Desktop System: Gigabyte product: M68MT-S2P v: N/A
  serial: <root required>
  Mobo: Gigabyte model: M68MT-S2P v: x.x serial: <root required> BIOS: Award
  v: F1 date: 12/24/2010
CPU:
  Topology: Quad Core model: AMD Phenom II X4 955 bits: 64 type: MCP
  L2 cache: 2048 KiB
  Speed: 800 MHz min/max: 800/3200 MHz Core speeds (MHz): 1: 800 2: 800
  3: 800 4: 800
Graphics:
  Device-1: NVIDIA GF116 [GeForce GTX 550 Ti] driver: nvidia v: 390.116
  Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: nvidia
  resolution: 1920x1080~60Hz
  OpenGL: renderer: GeForce GTX 550 Ti/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA 390.116
Audio:
  Device-1: NVIDIA MCP61 High Definition Audio driver: snd_hda_intel
  Device-2: NVIDIA GF116 High Definition Audio driver: snd_hda_intel
  Sound Server: ALSA v: k4.15.0-46-generic
Network:
  Device-1: NVIDIA MCP61 Ethernet type: network bridge driver: forcedeth
  IF: enp0s7 state: down mac: 1c:6f:65:bd:a7:72
  Device-2: Ralink RT3060 Wireless 802.11n 1T/1R driver: rt2800pci
  IF: wlp1s6 state: up mac: c8:3a:35:c8:02:05
Drives:
  Local Storage: total: 689.33 GiB used: 30.76 GiB (4.5%)
  ID-1: /dev/sda model: SSDPR-CL100-240 size: 223.57 GiB
  ID-2: /dev/sdb vendor: Seagate model: ST500DM002-1BD142 size: 465.76 GiB
Partition:
  ID-1: / size: 211.31 GiB used: 30.76 GiB (14.6%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 36.2 C mobo: N/A gpu: nvidia temp: 42 C
  Fan Speeds (RPM): N/A gpu: nvidia fan: 30%
Info:
  Processes: 212 Uptime: 1h 50m Memory: 7.79 GiB used: 3.69 GiB (47.4%)
  Shell: bash inxi: 3.0.27

przeinstalowałem aplikację Ao na wersję dostarczaną poprzez paczkę .deb.

Przeglądarkato aktualizowany firefox, który był od świeżości w dystrybucji:
$ firefox -v
Mozilla Firefox 66.0.1
Niemniej na Chromium występuje ten sam problem z wyświetlaniem na wyżej wymienionej stronie.
Nieprawidłowo wyświetlana czcionka to: Pontano Sans, jeśli to coś zmienia.

Co do polonizacji potrafię jedynie powiedzieć, że w ustawieniach językowych język to:
Polish, Poland UTF-8
Region ustawiony tak samo.
W obsłudze języków Polski widnieje jako w pełni zainstalowany.

[EDIT]
Otwierając stronę na telefonie (iOS) strona owiera się prawidłowo nie wiem z jakim fontem.
Pod Windowsem 10 Firefox 66.0.1 strona wyświetla się również prawidłowo i jest to font Pontano Sans

[EDIT2]
$ sudo locale
[sudo] hasło użytkownika :           
LANG=pl_PL.UTF-8
LANGUAGE=pl
LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8"
LC_NUMERIC=pl_PL.UTF-8
LC_TIME=pl_PL.UTF-8
LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8"
LC_MONETARY=pl_PL.UTF-8
LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8"
LC_PAPER=pl_PL.UTF-8
LC_NAME=pl_PL.UTF-8
LC_ADDRESS=pl_PL.UTF-8
LC_TELEPHONE=pl_PL.UTF-8
LC_MEASUREMENT=pl_PL.UTF-8
LC_IDENTIFICATION=pl_PL.UTF-8
LC_ALL=
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2019, 10:03:48 pm wysłana przez Mr_Ulcer »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 995
Odp: [SNAP] Polskie znaki w aplikacji snap
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 27, 2019, 10:14:31 pm »
Choć wydaje się, że pontano obsługuje pl-literki w sposób prawidłowy - sprawdź na innych.
Wszystko inne wydaje się być prawidłowo ustawione.

Offline Mr_Ulcer

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 21
Odp: [SNAP] Polskie znaki w aplikacji snap
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 27, 2019, 10:18:41 pm »
[ROZWIĄZANIE 1/2]
Tak więc niepoprawne wyświetlanie fontów przez Firefox'a rozwiązałem z pomocą zawartych porad w tym miejscu
https://support.mozilla.org/pl/questions/1188968
a konkretnie w about:config zmieniłem wartość pozycji
security.sandbox.content.level
z domyślnego 4 na 1.
Niemniej mam wątpliwości, czy nie niesie to za sobą pewnego ryzyka.

Co do aplikacji Ao nadal nie udało mi się znaleźć rozwiązania.