Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Linux Mint 19 - po kilku dniach od instalacji -straciły się Dźwięki Systemowe  (Przeczytany 1363 razy)

Offline arek1194

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 40
Witam, Jak w temacie - po kilku dniach zauważyłem że nie działają dźwięki ,ale tylko systemowe.
W alsamixer ustawiłem wszystko do samej góry i nic (chociaż wątpię aby tu coś alsamixer pomogło)
w ustawieniach systemu jedyne co znalazłem to "kontrola głośności" (Pulse Audio) i tam jak reguluję suwaki " urządzenia wyjściowe" to nawet słychać takie klikanie.. Ale jak wejdę w  Odtwarzanie-> " dźwięki systemowe" to suwak można ustawiać na rożne sposoby, przy tym jest zupełna cisza i zmiany te nic nie wnoszą..
(domyślam się że skoro wszystkie dźwięki są prócz systemowych to problem w ustawianiach Systemu zapewne tylko gdzie?)

Pomoże Ktoś ?

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1182
Och, że też ludzie nie pomyślą...
- kręcę kierownicą, ryram biegami, wciskam sprzęgło i pedał gazu, a auto mi niejedzie..
"Pomoże ktoś" ?

Co to za sprzęt, stacjonarka, laptop, z jaką kartą dźwiękową (jaki czip), jakie żrodowisko (Cinnamon, Mate, inne?)...
- przybliż nam to trochę...

Zainstaluj (w terminalu):
gnome-alsamixer
Uruchom potem program (po instalacji pojawi się w menu) i pokombinuj, na pewno to naprawisz
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2019, 11:42:40 am wysłana przez TataPingu »

Offline arek1194

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 40
Kurka ,pomyślałem ze skoro inne dźwięki są, to sprzęt niema tu nic do rzeczy, ale już się poprawiam:
Laptop Dell Inspiron 5537
Linux Mint 19 xfce
a dane karty takie
Haswell-ULT HD Audio Controller
vendor:    Intel Corporation

 czip- Realtek ALC3223
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2019, 11:50:32 am wysłana przez arek1194 »

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1045
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Ja na Twoim miejscu bym sprawdził czy masz w systemie zainstalowane paczki:
gst-libav
gst-plugins-bad
gst-plugins-good
gst-plugins-ugly
To wszystko jest zależnościami gstreamer-a.
Sam miałem taki przypadek że brak jednego z pluginów, powodował problemy z dżwiękiem, a raczej z brakiem dżwięku.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Offline arek1194

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 40

Zainstaluj (w terminalu):
gnome-alsamixer
Uruchom potem program (po instalacji pojawi się w menu) i pokombinuj, na pewno to naprawisz
to powyżej nie przyniosło rezultatu..
Ja na Twoim miejscu bym sprawdził czy masz w systemie zainstalowane paczki:
gst-libav
gst-plugins-bad
gst-plugins-good
gst-plugins-ugly
To wszystko jest zależnościami gstreamer-a.
Sam miałem taki przypadek że brak jednego z pluginów, powodował problemy z dżwiękiem, a raczej z brakiem dżwięku.

Sprawdziłem pierwsze dwie, i nie mam ich zainstalowanych - Tylko nie chciał bym sobie namieszać, Bo u mnie wszystkie dźwięki działają tylko Dźwięki systemowe przestały działać :-(     

a klikając na instalację tych pakietów pojawia się komunikat w rodzaju "wybrane przez ciebie zmiany mają wpływ na inne pakiety itd"
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2019, 12:47:58 pm wysłana przez arek1194 »

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1045
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Właśnie gstreamer odpowiada za dżwięki systemowe.
Bez obawy, nic nie namieszasz w systemie instalując brakujące pluginy.
EDIT:
Z tego co pamiętam to mint miał taką opcje dodatkowe kodeki, wpisz w whiskermenu kodeki, i powinno się pokazać.
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2019, 01:01:34 pm wysłana przez robson75 »
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Offline arek1194

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 40
Właśnie gstreamer odpowiada za dżwięki systemowe.
Bez obawy, nic nie namieszasz w systemie instalując brakujące pluginy.
EDIT:
Z tego co pamiętam to mint miał taką opcje dodatkowe kodeki, wpisz w whiskermenu kodeki, i powinno się pokazać.

Piersze dwie paczki zainstalowałem :
gst-libav
gst-plugins-bad

ale tych dwóch :
gst-plugins-good
gst-plugins-ugly
nie wyszukuje mi nawet w Menadżerze pakietów synaptic (bo z tego korzystałem)

po wpisaniu kodeki - klikłem "zainstaluj"   zainstalowało się wszystko
uruchomiłem ponownie (co ciekawe teraz po wpisaniu "kodeki" juz tego wcale nie znajduje )
A dźwięki systemowe dalej kaput.

Offline arek1194

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 40
Co ciekawe -Proszę spójrzcie na zdjęcia ustawień "kontrola głośności"

tutaj - zdjęcie " Dźwięki systemowe"  i zakładce  "wyświetlanie " nie ma  tak jak poniżej w Urządzaniach wyjściowych opcji " Hardware Output Devices"

https://drive.google.com/file/d/1viMReM9gNbBua0cf2ZMJsuWqef1rDeM0/view?usp=sharing

Natomiast w "Urządzenia wyjściowe" które działają dobrze - jest "Hardware Output Devices"

https://drive.google.com/file/d/1p9_jjCUiCL7Vtu2Vk9KqUw7N0_FAFe80/view?usp=sharing


Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1045
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.

uruchomiłem ponownie (co ciekawe teraz po wpisaniu "kodeki" juz tego wcale nie znajduje )
A dźwięki systemowe dalej kaput.
Nie znajduje opcji kodeki, bo zostały już zainstalowane.
Wracając do Twojego problemu, uruchom terminal i wpisz:
alsamixerNastępnie F6 wybierz swoją kartę dżwiękową, i ustaw tak jak ja mam ustawione:
https://i.postimg.cc/KjW9RNkW/Screenshot-20190211-134145.png
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Offline arek1194

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 40
http://i.imgur.com/ghHDBmZ.png
ja mam tak JW
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2019, 02:02:55 pm wysłana przez lami07 »

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1045
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
A powiedz konkretnie o jakie dżwięki systemowe Ci chodzi.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Offline arek1194

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 40
A powiedz konkretnie o jakie dżwięki systemowe Ci chodzi.

w sumie chciałbym wszystkie dźwięki normalnie jak było..

teraz nie słychać np jak otwieram folder, zamykam i uruchamiam system, wkładam jakieś nowe urządzenie do USB itp..
wygląda na to że żaden dźwięk systemowy nie działa - bo nawet własnie przy tym suwaku  (dźwięki systemowe) nic nie słychać,
kiedy przy innych (ruszając suwakiem) słychać  (o dziwo  chyba dźwięk systemowy - takie kliknięcia jak się przesuwa)

(Ja już w drodze do pracy jak wrócę , to będę walczył z tym dalej . Za każdą radę Jestem Wdzięczny..
Mam nadzieję że obejdzie się bez ponownej instalacji.. :-/ )
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2019, 02:18:40 pm wysłana przez arek1194 »

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1045
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
O kolego, to Ty masz wysokie wymagania, pamiętaj o tym że to jest Xfce, i tutaj praktycznie jest brak jakichkolwiek dżwięków systemowych.
Ja również używam Xfce, i jedynie mam ustawione dżwięk powitalny podczas logowania, ale to trzeba sobie samemu we własnym zakresie ustawić, domyślnie w Xfce jest brak takich ustawień.
Ja np. ustawiając dżwięk powitalny podczas logowania, robiłem to według tego:
https://linuxiarze.pl/forum/index.php/topic,2144.0.html
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Offline arek1194

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 40
No dobra, może tam jest mniej tych dźwięków, ale chyba jednak coś "siadło" najzwyczajniej bo kojarzy mi się że, dźwięki wymienione wcześniej przez mnie były..

A tak z ciekawości, czy dużo trzeba by się natrudzić (i czy to ma sens) aby zmienić bez utraty programów ustawień etc. na cinnamon?
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2019, 03:28:00 pm wysłana przez arek1194 »

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1045
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Nie znam się na mincie ale żeby doinstalować DE Cinnamon, musisz wklepać do terminala:
sudo apt install cinnamonNastępnie musisz się wylogować, i zaznaczyć Cinnamon.
Programy powinny powinny być i działać, co do ustawień to Xfce ma inne ustawienia, i Cinnamon  inne.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB