@stefan1980:
1. To o czym pisałem - warto spróbować zrobić; nie jest inwazyjne, zawsze można usunąć (nawiasem mówiąc można to robić w ogóle bez zmian na stałe, wprowadzając odpowiednie komendy przy starcie systemu, ale chyba łatwiej mi jest wytłumaczyć to tak jak zrobiłem, a Tobie prościej zrozumieć).
2. Jeśli chodzi o firmware dla Intela - też warto zainstalować. Nie wiem jak w Debianie, ale w innych systemach, po instalacji należy jeszcze przebudować GRUBego (czyli to update-grub/grub-update; sprawdź, czy coś takiego masz - jeśli nie - wyżej masz całą formułkę).
@TataPingu
Nie, firmware-samsung jest dla procesorów Samsung Exynos, które są dostępne wyłącznie w tzw. systemach/urządzeniach wbudowanych. W przypadku Samsung R-530 mamy do czynienia ze zwykłym Intelem pracującym jako APU, przy czym w tym przypadku za sterownik grafiki odpowiada modesetting + (dla 3D) mesa. Zresztą kwestia podświetlania raczej nie jest z tym związana (na pewno nie z Mesą).
Swoją ścieżką, to musiałbym włączyć Cinnamona, bowiem najprawdopodobniej w ogóle kwestia polega na jakichś ustawieniach, które być może są możliwe do zrobienia z poziomu tego DE. Wszak na zasilaniu z gniazdka wszystko jest ok, a jedynie coś jest - zdaniem Stefana - nie tak, przy bateryjnym.
A propos...
@stefan1980 - Do mnie, niestety, teraz dużymi literami i wolno

- Czym dokładnie objawia Ci się ta dysfunkcja? Wiemy, że przy zasilaniu z gniazdka jest tak, jak sobie tego życzysz. W przypadku zasilania z baterii jest coś nie tak, jak oczekujesz. Możesz to dokładniej opisać?