Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Budowanie NAS  (Przeczytany 6744 razy)

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1063
Odp: Budowanie NAS
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 18, 2019, 02:51:58 pm »
Ale wykład ja za czasów studiów sprzed 20 lat - kawał czasu. Czuje się młody ale niestety ponad 40 wiosen to już nie mało.

I nie odnoś tego czasem do siebie, po prostu, to takie moje przemyślenia na podstawie obserwacji otaczającego mnie współcześnie Swiata...
A na te "40" to chętnie bym się zamienił (mój wiek to półtora Twojego ;)

Co się tyczy sprzętu, to na serwer aż "za dobry".
Jedynie pojemność dysku może być niewystarczająca, ale wszystko zależy od tego, do jakich celów ma służyć serwer. Rozumiem, że jest to stacjonarka, więc nawet gdyby zaszła taka potrzeba, to nie będzie problemu dołożyć następnego HDD...

A więc mam zainstalowane ubuntu server i webmin.

OK, webmina zostawimy "na później", to bardzo fajne i pomocne narzędzie, ale konfiguracje samego serwera lepiej jednak zrobić "piechotą", tzn. narzędziami dostępnymi na serwerze.

Teraz jeszcze kilka informacji dodatkowych:
- czy wymienione przez Ciebie usługi mają być udostępniane publicznie w sieci?
- jeśli tak, to jakim sposobem (masz stałe łącze, stały IP, domenę, jak jest z DHCP) ?
- sposób dojścia do sieci (modem, router, karta sieciowa itd) ?

Równolegle, przygotuj odpowiednio serwer, t.j. załóż ew. dodatkowe konta, no chyba, że chcesz wszystko robić z założonego konta administratora (1000). W przypadku, gdybyś w przyszłości planował zrobić serwer mailowy, to dobrze byłoby już teraz założyć konta, ale w danym momeńcie nie jest to aż tak istotne.

Bardziej istotna jest instalacja oprogramowania dla usług, które chcesz mieć w przyszłości na serwerze.
Samba jest na pewno zainstalowana, ale inne, tego nie wiem. Spójrz w poradnik PDF i jeśli są tam wymienione, to zainstaluj je zgodnie z instrukcją. Konfiguracją zajmiemy się później.

Co prawda, serwer "z prawdziwego zdarzenia", ze względów bezpieczeństwa, nie powinien mieć żadnego graficznego GUI, ale, jeśli masz fizyczny dostęp do niego, to w celu ułatwienia Ci jego obsługi, proponuję instalację bardzo przydatnych narzędzi i prostego środowiska, jakim jest IceWM:

sudo apt-get install mc
sudo apt-get install icewm
sudo apt-get install leafpad
i jeśli jeszcze nie ma to:

sudo apt-get install ssh
sudo apt-get install rsync
sudo apt-get install synaptic
a także (nie wiem czy będziemy potrzebować):

sudo apt-get install nfs-kernel-server
IceWM startujesz w ten sposób, że meldujesz się w konsoli i typujesz: startx

Resztę zrobimy w następnych krokach...

PS
Właściwie odnoszę to do moderatora...
- widzę, że wątek przybiera formy bardziej "instruktażowej", więc chyba dział pod którym teraz piszemy nie jest zbyt odpowiednim działem ("Jaki linux wybrać").
Moją propozycją byłoby przeniesienie wątka w bardziej adekwatne ku temu miejsce. Tym bardziej, jeśli miałby się w dalszej części rozwinąć.
Myślę, że chyba autor wątku nie będzie mieć nic przeciwko, a może to innym pomóc w przyszłości...
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2019, 02:58:18 pm wysłana przez TataPingu »

Offline sebekoo

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 116
Odp: Budowanie NAS
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 18, 2019, 05:43:12 pm »
I nie odnoś tego czasem do siebie, po prostu, to takie moje przemyślenia na podstawie obserwacji otaczającego mnie współcześnie Swiata...

Spokojnie, ja się cieszę że ktoś poświęca swój czas na pomoc innym "zielonym" w tych sprawach osobom
Mnie też denerwują te "lajki" "łapki" "XD" i sam nie wiem jak co one oznaczają i nie raz pytam synów - przecież to nastolatki

Cytuj
Jedynie pojemność dysku może być niewystarczająca, ale wszystko zależy od tego, do jakich celów ma służyć serwer. Rozumiem, że jest to stacjonarka, więc nawet gdyby zaszła taka potrzeba, to nie będzie problemu dołożyć następnego HDD...
Właśnie nie zapominałem o dyskach - ten 80GB to przeznaczyłem na system.
A mam dwa dyski WD 1TB na DANE które chciałbym mieć w RAID


Cytuj
Teraz jeszcze kilka informacji dodatkowych:
- czy wymienione przez Ciebie usługi mają być udostępniane publicznie w sieci?
- jeśli tak, to jakim sposobem (masz stałe łącze, stały IP, domenę, jak jest z DHCP) ?
- sposób dojścia do sieci (modem, router, karta sieciowa itd) ?

Publicznie to te poniżej:
- FTP,
- Samba
- WordPressa,
- Owncloud
To chyba wszystko

Mam stałe łącze, zewnętrzne IP, również mam konto na no-ip (nieużywane)
DHCP:
Internet mam radiowy
Z anteny przewodem schodzi do rutera ( w razie potrzeby mam możliwość otwarcia portów, przekierowania na ruterze
Ruter - DHCP wyłączone dla urządzeń stałych, DHCP włączone chyba 20 IP adresów dla gości
Mam przypisane MAC - IP  -  nazwa urządzenia - do urządzenia


Cytuj
Równolegle, przygotuj odpowiednio serwer, t.j. załóż ew. dodatkowe konta, no chyba, że chcesz wszystko robić z założonego konta administratora (1000).

Chyba nie ma co za dużo kombinować bo to tylko ja będę obsługiwał (to prywatny serwer w domu) a użytkownicy (rodzina) będą ale w poszczególnych programach.

Cytuj
W przypadku, gdybyś w przyszłości planował zrobić serwer mailowy, to dobrze byłoby już teraz założyć konta, ale w danym momeńcie nie jest to aż tak istotne.

Chyba nie będę z tym eksperymentował


Cytuj
Bardziej istotna jest instalacja oprogramowania dla usług, które chcesz mieć w przyszłości na serwerze.
Samba jest na pewno zainstalowana, ale inne, tego nie wiem. Spójrz w poradnik PDF i jeśli są tam wymienione, to zainstaluj je zgodnie z instrukcją. Konfiguracją zajmiemy się później.

Co bym jeszcze chciał - być może do tego samba lub NFS można wykorzystać
Mam komputery w sieci i na tych PC konta użytkowników i jeśli dany użytkownik coś pobiera to nie zapisuje na dysku lokalnym komputera tylko do katalogu na serwerze w taki sposób aby mieć np dostęp drugiego kompa do tego pobranego pliku

Jedynie BACKUP - coś na zasadzie po skonfigurowaniu, aktualizacji itd  tworzę obraz,
w razie awarii  - przywracam z obrazu.
Tylko nie wiem czy to jest to co w PDF-ie rozdział 19
Myślę że te co wymieniłem na chwilę obecna wystarczy.

Cytuj
Co prawda, serwer "z prawdziwego zdarzenia", ze względów bezpieczeństwa, nie powinien mieć żadnego graficznego GUI, ale, jeśli masz fizyczny dostęp do niego, to w celu ułatwienia Ci jego obsługi, proponuję instalację bardzo przydatnych narzędzi i prostego środowiska, jakim jest IceWM:

sudo apt-get install mc
sudo apt-get install icewm
sudo apt-get install leafpad
i jeśli jeszcze nie ma to:

sudo apt-get install ssh
sudo apt-get install rsync
sudo apt-get install synaptic
a także (nie wiem czy będziemy potrzebować):

sudo apt-get install nfs-kernel-server

Zainstalowane wszystko

Cytuj
PS
Właściwie odnoszę to do moderatora...
- widzę, że wątek przybiera formy bardziej "instruktażowej", więc chyba dział pod którym teraz piszemy nie jest zbyt odpowiednim działem ("Jaki linux wybrać").
Moją propozycją byłoby przeniesienie wątka w bardziej adekwatne ku temu miejsce. Tym bardziej, jeśli miałby się w dalszej części rozwinąć.
Myślę, że chyba autor wątku nie będzie mieć nic przeciwko, a może to innym pomóc w przyszłości...

Oczywiście że zgadzam się, nie mam nic przeciwko.
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2019, 06:24:25 pm wysłana przez sebekoo »

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1063
Odp: Budowanie NAS
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 18, 2019, 08:30:17 pm »
Właśnie nie zapominałem o dyskach - ten 80GB to przeznaczyłem na system.
A mam dwa dyski WD 1TB na DANE które chciałbym mieć w RAID

80GB na OS w zupełności wystarczy.
Ba, jeśli masz tyle dla OSa, a chcesz mieć system "pewny w 200%", to możemy go tak przygotować....
- oczywiście, te "200%" to przenośnia.
Chodzi o to, że na obecnie budowany serwer przeznaczasz połowę, t.j. ok 40GB, a drugą połowę zostawiasz wolną.
Po skonfigurowaniu serwera, po prostu wgrywasz jego "klona" na te pozostałe 40GB. W ten sposób masz równolegle działającego serwera. Jedyne co trzeba zrobić, to odpowiednio zmanipulować fstab w "klonie" i od czasu do czasu go wystartować dla aktualizacji.
W ten sposób użytkowany(e) serwer(y), nawet, gdy coś "nawali" np. podczas aktualizacji "oryginału", można zawsze wystartować jego prawidłowo działającego "klona".
Oczywiście, /home ulokowane jest na dysku 1TB i będzie współdzielone.

Ale to sprawa na przyszłość, teraz jedynie, jeśli planowałbyś takie rozwiązanie, musiałbyś odpowiednio "ścieśnić" obecnego Ubuntu.

Jeśli ma to być tzw "homeserver", a wynika to z Twoich planów, to odradzam RAIDa...
- czeka Cię (może czakać) więcej kłopotów, czy problemów, niż pożytku (przy takiej konstelacji)
Dobrze przygotowany i regularnie robiony backup jest lepszym i pewniejszym rozwiązaniem (o rsyncu już pomyślałem). Wszystko można tak zautomatyzować, że praktycznie nie musisz w ogóle tego kontrolować.

To na tyle wstępnej "teorii", widzę, że wiesz co robisz, więc myślę, że nie będziesz mieć żadnych problemów z przygotowaniem całości.


Publicznie to te poniżej:
- FTP,
- Samba
- WordPressa,
- Owncloud

To w takim razie te usługi zrobimy na samym końcu, wpierw powinniśmy przygotować odpowiednio serwer.

Mam stałe łącze, zewnętrzne IP, również mam konto na no-ip (nieużywane)
DHCP:
Internet mam radiowy
Z anteny przewodem schodzi do rutera ( w razie potrzeby mam możliwość otwarcia portów, przekierowania na ruterze
Ruter - DHCP wyłączone dla urządzeń stałych, DHCP włączone chyba 20 IP adresów dla gości
Mam przypisane MAC - IP  -  nazwa urządzenia - do urządzenia

OK, wrócimy do tego


Chyba nie ma co za dużo kombinować bo to tylko ja będę obsługiwał (to prywatny serwer w domu) a użytkownicy (rodzina) będą ale w poszczególnych programach.
....
Co bym jeszcze chciał - być może do tego samba lub NFS można wykorzystać
Mam komputery w sieci i na tych PC konta użytkowników i jeśli dany użytkownik coś pobiera to nie zapisuje na dysku lokalnym komputera tylko do katalogu na serwerze w taki sposób aby mieć np dostęp drugiego kompa do tego pobranego pliku

No właśnie, jeśli OSy użytkowników to linuksy, to byłoby to optymalnie. Zrobilibyśmy to na NFS. Jeśli to mieszane systemy, to w grę wchodzi SAMBA. Na pewno jest to możliwe i rozsądne rozwiązanie.


Jedynie BACKUP - coś na zasadzie po skonfigurowaniu, aktualizacji itd  tworzę obraz,
w razie awarii  - przywracam z obrazu.
Tylko nie wiem czy to jest to co w PDF-ie rozdział 19

W tym przypadku nie musisz tego "rozgryzać", podpowiem, jak i ew. podrzucę gotowe skrypty do takiego backupa. Acha, zainstaluj jeszcze:

sudo apt-get install fsarchiver
sudo apt-get install apache2 libapache2-mod-php7.2 php7.2 php7.2-mysql mysql-server
Prawidłowość instalacji sprawdzasz przeglądarką z innego kompa w sieci wbijając IP serwera
- powinieneś wylądopwać na Apache-Webserver...

sudo apt-get install phpmyadmin
Tutaj, podczas instalacji będziesz pytany o kilka rzeczy, wszystko potwierdź OK.
Prawidłowość instalacji kontrolujesz znowu w przeglądarce typując:
IP-SERWERA/phpmyadmin
Jeśli miałoby być coś "nie tak", już na serwerze przekonfigurowywujesz phpmyadmina

dpkg-reconfigure phpmyadmin

Teraz czekam na odpowiedź o systemach użytkowników, bo od tego zależy przyszła struktura sieci
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2019, 09:20:13 pm wysłana przez TataPingu »

Offline sebekoo

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 116
Odp: Budowanie NAS
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 18, 2019, 09:27:53 pm »

Acha, zainstaluj jeszcze:

sudo apt-get install fsarchiver
sudo apt-get install apache2 libapache2-mod-php7.2 php7.2 php7.2-mysql mysql-server
Prawidłowość instalacji sprawdzasz przeglądarką z innego kompa w sieci wbijając IP serwera
- powinieneś wylądopwać na Apache-Webserver...

sudo apt-get install phpmyadmin
Tutaj, podczas instalacji będziesz pytany o kilka rzeczy, wszystko potwierdź OK.
Prawidłowość instalacji kontrolujesz znowu w przeglądarce typując:
IP-SERWERA/phpmyadmin
Jeśli miałoby być coś "nie tak", już na serwerze przekonfigurowywujesz phpmyadmina

dpkg-reconfigure phpmyadmin

Zainstalowałem to co powyżej

Apache2 w przeglądarce działa
Apache2 Ubuntu Default Page
It works!

natomiat PHPMYADMIN  nie działa

Not Found

The requested URL /phpmyadmin/ was not found on this server.
Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at 192.168.1.13 Port 80

Cytuj
Teraz czekam na odpowiedź o systemach użytkowników, bo od tego zależy przyszła struktura sieci

Systemy jakie są w użytkowaniu w domu i będą miały powiązanie z serwerem to
Windows 10
Windows 7
Android
Linux - Tuner SAT-TV - to głównie do odtwarzania filmów/zdjęć

Jeszcze napomnę o PostgreSQL Bedę jej potrzebował (chyba że można zastąpić np SQL-el) do termometru https://eko.one.pl/?p=Termometr

« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2019, 10:04:14 pm wysłana przez sebekoo »

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1063
Odp: Budowanie NAS
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 19, 2019, 09:49:52 pm »
Systemy jakie są w użytkowaniu w domu i będą miały powiązanie z serwerem to
Windows 10
Windows 7
Android
Linux - Tuner SAT-TV - to głównie do odtwarzania filmów/zdjęć

Byłem dzisiaj trochę zajęty...
OK, to rysuje mi się już cała struktura...
- NFSów w takim razie raczej nie będziemy używać, samba i ew. NTP.

Drobiazgami zajmiemy się później (phpmyadmin), teraz powinieneś przygotować już docelowo nośniki i strukturę serwera.
Jeszcze mam jedną "niewiadomą", t.j. "Linux - Tuner SAT-TV"...
- czy jest to jakaś "samoróbka" (np. mini-PC, karta TV, serwer-TV TVheadent itp), czy jakiś "gotowiec" ?
Niezależnie od tego, co to jest, to w jaki sposób chciałbyś go zintegrować z systemem ?

Poza tym, rozumiem, że HDD 1 TB masz już fizycznie w PCcie ?
- jeśli nie, to zainstaluj, spreparujemy tam /home i trzeba będzie przygotować odpowiednią strukturę katalogów

Offline sebekoo

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 116
Odp: Budowanie NAS
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 19, 2019, 10:38:45 pm »
Byłem dzisiaj trochę zajęty...
Rozumiem to, najważniejsze to dążyć do celu małymi krokami

Cytuj
Jeszcze mam jedną "niewiadomą", t.j. "Linux - Tuner SAT-TV"...
- czy jest to jakaś "samoróbka" (np. mini-PC, karta TV, serwer-TV TVheadent itp), czy jakiś "gotowiec" ?
Niezależnie od tego, co to jest, to w jaki sposób chciałbyś go zintegrować z systemem ?
To zwykły tuner satelitarny z softem pkteam na linuksie.
Połączenie z sambą to chyba jedyne wykorzystanie.

Cytuj
Poza tym, rozumiem, że HDD 1 TB masz już fizycznie w PCcie ?
- jeśli nie, to zainstaluj, spreparujemy tam /home i trzeba będzie przygotować odpowiednią strukturę katalogów

Zainstaluje. 
Mam dwa dyski. Bo jak wcześniej pisałem miałem RAID. Czy teraz instalować jeden czy dwa?? Oba mogą być przeznaczone na dane. Są jednakowej pojemności, marki....
« Ostatnia zmiana: Luty 19, 2019, 10:46:46 pm wysłana przez lami07 »

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1063
Odp: Budowanie NAS
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 19, 2019, 11:04:56 pm »
To zwykły tuner satelitarny z softem pkteam na linuksie.

Powiem szczerze, że nie znam tego, czy to jakaś karta TV (pci) ?
- podrzuć jakiegoś linka z opisem, czy specyfikacją...

Mam dwa dyski. Bo jak wcześniej pisałem miałem RAID. Czy teraz instalować jeden czy dwa?? Oba mogą być przeznaczone na dane. Są jednakowej pojemności, marki....

Aaa, rozumiem, masz 2 x 1TB ?
- jeśli tak, to już wiem skąd ten RAID

W sumie w tej konstelacji miałoby to sens.
Wszystko zależy od tego ile w przyszłości potrzebować będziesz miejsca. Jedno jest pewne, im więcej do dyspozycji, tym lepiej...

Osobiście kupiłbym jeszcze jeden HDD o pojemności 2 TB i włożył wszyskie 3 do serwera...
- 2 TB przeznaczyłbym na /home, a z 2 x 1TB zrobiłbym RAIDa i robił tam regularnie automatyczny backup serwera...
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2019, 11:37:00 am wysłana przez TataPingu »

Offline sebekoo

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 116
Odp: Budowanie NAS
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 20, 2019, 07:26:03 am »
https://www.dipol.com.pl/tuner_dvb-s-s2_golden_media_gm990_cr_hd_pvr_spark_linux_A99450.htm
Link do specyfikacji tunera.

Mam jeszcze jeden ale nieużywany
https://dreambox.de/en/dm-7020

Z dyskami sprawa wygląda tak:
Mam 2x1TB - aktualnie są one używane w NAS zyxel 325v2, który jeszcze jest w sieci do czasu uruchomienia tego co pomagasz stworzyć. W sumie to Ty tworzysz, a ja jestem prawa ręką wykonującą polecenia.
Dane które są na tym dysku (w RAID) skopiowałem na kolejny dysk Seagate 1TB ( zajętość danych na dysku ok 900GB).
Jeśli jest to konieczne teraz to przełożenie dyski do "nowego" serwera (będę musiał być kilka dni bez dostępu do danych - jakoś chyba sobie poradzę). Zresztą przecież mam dysk z danymi to mogę go sobie podłączyć bezpośrednio do PC.

Chyba kupię 2TB dysk aby nie brakowało miejsca jak to jest teraz.
Cytuj
zrobiłbym RAIDa i robił tam regularnie automatyczny backup serwera...

O takie coś mi chodzi
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2019, 09:08:28 am wysłana przez sebekoo »

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1063
Odp: Budowanie NAS
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 20, 2019, 09:27:04 am »
Link do specyfikacji tunera.

Pytałem tak szczegółowo, bo myślałem, że masz jakąś oddzielną kartę-TV (właściwie to masz, tylko jest już w Twoim "tunerze"). Właśnie z tą myślą, że ew. serwer możnaby również przygotować, jako serwer multimedialny i TV (dokładnie tak, jak gotowy "tuner"). To bardzo fajnie można rozwiązać (TV>Ip) plus serwer DLNA.
Widzę, że takim mini-serwerem jest już Twój sprzęt, więc zależeć Ci będzie tylko na regularnym kopiowaniu danych z niego.

Z dyskami sprawa wygląda tak:
Mam 2x1TB - aktualnie są one używane w NAS zyxel 325v2, który jeszcze jest w sieci do czasu uruchomienia tego co pomagasz stworzyć.
Dane które są na tym dysku (w RAID) skopiowałem na kolejny dysk Seagate 1TB ( zajętość danych na dysku ok 900GB).
Jeśli jest to konieczne teraz to przełożenie dyski do "nowego" serwera (będę musiał być kilka dni bez dostępu do danych - jakoś chyba sobie poradzę). Zresztą przecież mam dysk z danymi to mogę go sobie podłączyć bezpośrednio do PC.
Chyba kupię 2TB dysk aby nie brakowało miejsca ja to jest teraz.

Cytuję wszystko, bo chcę odnieść się właściwie do całości.
W pierwszym rzędzie koryguję swoją poprzednią wypowiedź, piszę:
"- 2 TB przeznaczyłbym na /home, a z 2 x 1TB zrobiłbym RAIDa i robił tam regularnie automatyczny backup serwera."
Myślałem o jednym, a napisałem coś innego, powinno być: z 2 x 1TB ZROBIŁBYM RAIDa I Z TEGO /HOME, a 2 TB PRZEZNACZYŁBYM NA KOPIE (za nieścisłość przepraszam)

W 2 słowach o RAID...
I to są powody, dlaczego nie polecam RAIDa.
Nie wiem, jakiego RAIDa używasz w ZYXELU (RAID 0, czy RAID 1), ale jeśli jest to RAID 0, to za jakiś czas miałbyś problemy. Dajmy na to objętość Twoich danych powiększyłaby się do 1,3 TB (RAID 0 to 2 x 1TB), więc dane położone byłyby na 2 HDD. Kopie tych danych możliwe by były tylko w przypadku, gdy ZYXEL i 2 HDD są sprawne!
Abstrachuję już od tego, że nośnik na który kopiujesz musi być co najmniej tak pojemny, jak zawartość danych (w naszym przykładzie 1,3 TB).
Jeśli jest tam RAID 1, to OK, nic złego się nie stanie, bo drugi HDD to "lustro" pierwszego. Jedynie, nie masz już wiele miejsca.

Ogólnie, chodzi o to, by mieć tak przygotowany sprzęt, by w razie jakijś usterki czy to samego sprzętu, czy to tylko nośników, móc po prostu wyciągnąć HDD, podpiąć pod inny PC i bez problemów kopiować dane.

Takim rozwiązaniem byłaby poniższa konstelacja np:

/home=2TB(Raid0=2x1TB)--kopie-->HDD=2TB

Tylko, że to rozwiązanie nie jest zbyt korzystne.
Już kilka razy gdzieś to nadmieniałem, ale powtórzę jeszcze raz:
- awaria HDD, to nie jest kwestia "czy siądzie", tylko "KIEDY SIąDZIE" ?

Weź pod uwagę, że ileś tam lat Twoje HDD (z ZYXELA) są już w użyciu i prędzej, czy później ulegną awarii...
- na Twoim miejscu, kupiłbym nowy HDD 2TB, użył go jako /home w budowanym serwerze, a co do robienia kopii z serwera, to albo wykorzystał potem te 2 TB Zyxela (jako RAID0 2x1TB), albo po prostu od razu kupił drugi HDD 2 TB.
W obiu przypadkach nie musisz rezygnować (na razie) z ZYXELA

Offline sebekoo

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 116
Odp: Budowanie NAS
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 20, 2019, 09:53:00 am »
Cytuj
...że masz jakąś oddzielną kartę-TV (właściwie to masz, tylko jest już w Twoim "tunerze").
mam karte jednego z operatorów

Cytuj
Właśnie z tą myślą, że ew. serwer możnaby również przygotować, jako serwer multimedialny i TV (dokładnie tak, jak gotowy "tuner"). To bardzo fajnie można rozwiązać (TV>Ip) plus serwer DLNA.
Widzę, że takim mini-serwerem jest już Twój sprzęt, więc zależeć Ci będzie tylko na regularnym kopiowaniu danych z niego.
DLNA to już kiedyś miałem na ruterze z podpiętym dyskiem w USB rutera. ale zrezygnowałem na rzecz Zyxela

Cytuj
Nie wiem, jakiego RAIDa używasz w ZYXELU (RAID 0, czy RAID 1)
RAID 1

Cytuj
Ogólnie, chodzi o to, by mieć tak przygotowany sprzęt, by w razie jakijś usterki czy to samego sprzętu, czy to tylko nośników, móc po prostu wyciągnąć HDD, podpiąć pod inny PC i bez problemów kopiować dane.
Też tak myślę, i tak chciałbym mieć zrobione.

Cytuj
Takim rozwiązaniem byłaby poniższa konstelacja np:

/home=2TB(Raid0=2x1TB)--kopie-->HDD=2TB
Nie rozumiem chyba tego zapisu do końca
Czyli 2TB= /home,
a Raid0=2x1TB)--kopie dysku 2TB RAID1
Chodzi o to aby 2x1TB zrobić wirtualnie jako jeden dysk 2TB dlatego RAID0?



Cytuj
Weź pod uwagę, że ileś tam lat Twoje HDD (z ZYXELA) są już w użyciu i prędzej, czy później ulegną awarii...
- na Twoim miejscu, kupiłbym nowy HDD 2TB, użył go jako /home w budowanym serwerze, a co do robienia kopii z serwera, to albo wykorzystał potem te 2 TB Zyxela (jako RAID0 2x1TB), albo po prostu od razu kupił drugi HDD 2 TB.
W obiu przypadkach nie musisz rezygnować (na razie) z ZYXELA

Dyski coś ok 4 lat
Kupie 2TB  -> /Home
(2x1TB)RAID0  -> RAID1 kopia
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2019, 09:57:16 am wysłana przez sebekoo »

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1063
Odp: Budowanie NAS
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 20, 2019, 10:20:36 am »
Kupie 2TB  -> /Home

I to na razie będzie optymalne rozwiązanie (nie trzeba "odcinać" Zyxela)

(2x1TB)RAID0  -> RAID1 kopia

Jeśli zrobisz RAID1, to na kopie będziesz mieć tylko 1TB

https://pl.wikipedia.org/wiki/RAID

Offline sebekoo

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 116
Odp: Budowanie NAS
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 20, 2019, 10:38:37 am »
Dokładnie o to chodzi jak piszesz i to co w wiki jest napisane, tylko ja nie umiem tego wytłumaczyć drugiej osobie.

Czyli reasumując sprawę: kupuje dysk 2TB i dalej bez tego dysku (2TB) możemy pracować nad postawieniem serwera.

Offline sebekoo

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 116
Odp: Budowanie NAS
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 20, 2019, 10:51:37 am »
Dokładnie o to chodzi jak piszesz i to co w wiki jest napisane, tylko ja nie umiem tego wytłumaczyć drugiej osobie.

Czyli reasumując sprawę: kupuje dysk 2TB i dalej bez tego dysku (2TB) możemy pracować nad postawieniem serwera.

Jak już tak czytam
https://pl.wikipedia.org/wiki/RAID
to wpadł mi pewien pomysł.
Skoro mam 2x1TB, dokupię 1x2TB i jak wcześniej wspominałem że nam jeszcze 1x1TB na który zgrałem dane aby je później skopiować na serwer.
Czyli będę miał 4 dyski 3x1TB i 1x2TB

To czy nie warto pójść w RAID 6 ??

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1063
Odp: Budowanie NAS
« Odpowiedź #28 dnia: Luty 20, 2019, 11:03:44 am »
Czyli reasumując sprawę: kupuje dysk 2TB i dalej bez tego dysku (2TB) możemy pracować nad postawieniem serwera.

W takim razie, zainstaluj jeszcze sobie synaptica (będzie przydatne pod IceWM)

sudo apt-get install synaptic
i co kilka dni aktualizuj ubuntu (ważna kolejność):

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get autoremove
Może się zdarzyć, że nie wszystkie pakiety się zaktualizują, trzeba to zrobić innym sposobem, ale teraz zostawmy to na potem.

Ewentualnie, przeinstaluj jeszcze raz LAMPa na czysto:

sudo apt-get --purge remove apache2 libapache2-mod-php7.2 php7.2 php7.2-mysql mysql-server
i

sudo apt-get install apache2 libapache2-mod-php7.2 php7.2 php7.2-mysql mysql-server
Resztę zostawimy na wieczór, bo teraz już nie mogę...

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1063
Odp: Budowanie NAS
« Odpowiedź #29 dnia: Luty 20, 2019, 11:35:55 am »
Skoro mam 2x1TB, dokupię 1x2TB i jak wcześniej wspominałem że nam jeszcze 1x1TB na który zgrałem dane aby je później skopiować na serwer.
Czyli będę miał 4 dyski 3x1TB i 1x2TB

To czy nie warto pójść w RAID 6 ??

Jak widzisz, rozwiązań może być więcej.
Co zrobisz zależy od wielu czynników, m. in. ilości danych w przyszłości na serwerze, "zasobów finansowych", a także ilości planowanych backupów.

Jedno jest pewne, pojemność nośnika backupa(ów) powinna być co najmniej tak duża, jak docelowa pojemność serwera. Nie chciałbym tutaj niczego podpowiadać, bo nie jestem zorientowany ani w Twoich planach, ani możliwościach (i nie wnikam w nie!)

Jedynie mogę ew. wyrazić swoje zdanie na ten temat. Osobiście nie jestem zwolennikiem żadnych RAIDów...
- już przerabiałem kilka przykrych "niespodzianek"
W domu np. mam tak "zorganizowany" serwer, że /home ma 2TB (jeden HDD), do tego jest drugi, oddzielny HDD (również 2TB) na regularne kopie i dodatkowo zewnętrzny USB-HDD 2TB (również przy serwerze) na kopie cykliczne (1-2-3 tygodniowe) dysku z backupem.
Wszystkie kopie robione są własnymi skryptami, rsyncem, i, lub fsarchiverem (OSy)
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2019, 11:40:11 am wysłana przez TataPingu »