Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Budowanie NAS  (Przeczytany 13274 razy)

Offline sebekoo

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 199
Odp: Budowanie NAS
« Odpowiedź #30 dnia: Luty 20, 2019, 01:52:16 pm »
Idźmy drogą doświadczenia
Cytuj
W domu np. mam tak "zorganizowany" serwer, że /home ma 2TB (jeden HDD), do tego jest drugi, oddzielny HDD (również 2TB) na regularne kopie i dodatkowo zewnętrzny USB-HDD 2TB (również przy serwerze) na kopie cykliczne (1-2-3 tygodniowe) dysku z backupem.
Wszystkie kopie robione są własnymi skryptami, rsyncem, i, lub fsarchiverem (OSy)

i zróbmy tak jak masz w domu

Offline sebekoo

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 199
Odp: Budowanie NAS
« Odpowiedź #31 dnia: Luty 20, 2019, 03:20:47 pm »
Ewentualnie, przeinstaluj jeszcze raz LAMPa na czysto:

sudo apt-get --purge remove apache2 libapache2-mod-php7.2 php7.2 php7.2-mysql mysql-server

Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu hicolor-icon-theme (0.17-2)...
(Odczytywanie bazy danych ... 117169 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.)
Czyszczenie z plików konfiguracyjnych pakietu php7.2-mysql (7.2.15-0ubuntu0.18.04.1) ...
Czyszczenie z plików konfiguracyjnych pakietu apache2 (2.4.29-1ubuntu4.5) ...
dpkg: ostrzeżenie: podczas usuwania pakietu apache2, katalog "/etc/apache2/sites-available" nie był pusty, więc nie został usunięty
Czyszczenie z plików konfiguracyjnych pakietu phpmyadmin (4:4.6.6-5) ...
Czyszczenie z plików konfiguracyjnych pakietu libapache2-mod-php7.2 (7.2.15-0ubuntu0.18.04.1) ...
dpkg: ostrzeżenie: podczas usuwania pakietu libapache2-mod-php7.2, katalog "/etc/php/7.2/apache2/conf.d" nie był pusty, więc nie został usunięty

dwa katalogi nie usunięte usunąć ręcznie  i instalować czy instalować bez usuwania ??

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1173
Odp: Budowanie NAS
« Odpowiedź #32 dnia: Luty 20, 2019, 04:00:18 pm »
dwa katalogi nie usunięte usunąć ręcznie  i instalować czy instalować bez usuwania ??

Usuń ręcznie, przy ponownej instalacji zostanie stworzony na nowo...

Zapomniałem wspomnieć, żebyś przed reinstalką zatrzymał apache...
- nic się nie stało, jedynie przed nową instalacją na czysto wystartuj serwer na nowo

Offline sebekoo

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 199
Odp: Budowanie NAS
« Odpowiedź #33 dnia: Luty 20, 2019, 04:45:22 pm »
Zrestartowałem przed instalacją.

Podczas instalacji
Następujące pakiety zostały zainstalowane automatycznie i nie są już więcej wymagane:
  dbconfig-common dbconfig-mysql javascript-common libgd3 libjs-jquery libjs-sphinxdoc libjs-underscore libwebp6 libzip4 php-bz2 php-curl php-gd php-mbstring
  php-php-gettext php-phpseclib php-tcpdf php-zip php7.2-bz2 php7.2-curl php7.2-gd php7.2-mbstring php7.2-zip
Aby je usunąć należy użyć "sudo apt autoremove".
usuwać??

i takie coś
Konfigurowanie pakietu php7.2-mysql (7.2.15-0ubuntu0.18.04.1) ...

Creating config file /etc/php/7.2/mods-available/mysqlnd.ini with new version
WARNING: Directory /etc/php/7.2/cli/conf.d doesn't exist, not enabling the module
php_invoke: Enabled module mysqlnd for cli sapi

Creating config file /etc/php/7.2/mods-available/mysqli.ini with new version
WARNING: Directory /etc/php/7.2/cli/conf.d doesn't exist, not enabling the module
php_invoke: Enabled module mysqli for cli sapi

Creating config file /etc/php/7.2/mods-available/pdo_mysql.ini with new version
WARNING: Directory /etc/php/7.2/cli/conf.d doesn't exist, not enabling the module
php_invoke: Enabled module pdo_mysql for cli sapi
Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu ufw (0.35-5)...
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2019, 04:47:01 pm wysłana przez sebekoo »

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1173
Odp: Budowanie NAS
« Odpowiedź #34 dnia: Luty 20, 2019, 08:01:06 pm »
OK, na ostatnie posty spojrzałem "naprędce". Myślałem, że instalacja LAMPa przeleci bezproblemowo, jak pod debkiem. A tak na marginesie, to szkoda, że już podczas instalacji systemu nie wybrałeś również opcji "LAMP"

Polecimy więc inaczej. Odinstaluj jeszcze raz wszystko:

sudo apt-get purge apache2 apache2-utils apache2.2-bin apache2-common libapache2-mod-php7.2 php7.2 php7.2-mysql mysql-server
sudo apt-get autoremove
potem

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install tasksel
sudo tasksel install lamp-server
Edyt.
- jedyne, czego nie wiem przy tej opcji instalacji LAMPa, to jaka baza d. zostanie zainstalowana (MariaDB czy MySQL ?)

Ew., po instalacji wystartuj serwer na nowo
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2019, 08:16:11 pm wysłana przez TataPingu »

Offline sebekoo

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 199
Odp: Budowanie NAS
« Odpowiedź #35 dnia: Luty 20, 2019, 10:20:06 pm »
OK, na ostatnie posty spojrzałem "naprędce". Myślałem, że instalacja LAMPa przeleci bezproblemowo, jak pod debkiem. A tak na marginesie, to szkoda, że już podczas instalacji systemu nie wybrałeś również opcji "LAMP"

Polecimy więc inaczej. Odinstaluj jeszcze raz wszystko:

sudo apt-get purge apache2 apache2-utils apache2.2-bin apache2-common libapache2-mod-php7.2 php7.2 php7.2-mysql mysql-server
sudo apt-get autoremove
Tak wyglądały polecenia
sebek@ubuntu_server:~$ sudo apt-get purge apache2 apache2-utils apache2.2-bin apache2-common libapache2-mod-php7.2 php7.2 php7.2-mysql mysql-server
[sudo] password for sebek:
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Pakiet "apache2.2-bin" nie jest zainstalowany, więc nie zostanie usunięty
E: Nie udało się odnaleźć pakietu apache2-common
sebek@ubuntu_server:~$ sudo apt-get autoremove
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE:
  dbconfig-common dbconfig-mysql javascript-common libgd3 libjs-jquery
  libjs-sphinxdoc libjs-underscore libwebp6 libzip4 php-bz2 php-curl php-gd
  php-mbstring php-php-gettext php-phpseclib php-tcpdf php-zip php7.2-bz2
  php7.2-curl php7.2-gd php7.2-mbstring php7.2-zip
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 22 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
Po tej operacji zostanie zwolnione 27,3 MB miejsca na dysku.
Kontynuować? [T/n] t
(Odczytywanie bazy danych ... 117242 pliki i katalogi obecnie zainstalowane.)
Usuwanie pakietu dbconfig-mysql (2.0.9) ...
Usuwanie pakietu dbconfig-common (2.0.9) ...
Usuwanie pakietu javascript-common (11) ...
apache2_invoke javascript-common prerm: No action required
Usuwanie pakietu php-gd (1:7.2+60ubuntu1) ...
Usuwanie pakietu php7.2-gd (7.2.15-0ubuntu0.18.04.1) ...
WARNING: Module gd ini file doesn't exist under /etc/php/7.2/mods-available
WARNING: Module gd ini file doesn't exist under /etc/php/7.2/mods-available
Usuwanie pakietu libgd3:amd64 (2.2.5-4ubuntu0.2) ...
Usuwanie pakietu libjs-sphinxdoc (1.6.7-1ubuntu1) ...
Usuwanie pakietu libjs-jquery (3.2.1-1) ...
Usuwanie pakietu libjs-underscore (1.8.3~dfsg-1) ...
Usuwanie pakietu libwebp6:amd64 (0.6.1-2) ...
Usuwanie pakietu php-zip (1:7.2+60ubuntu1) ...
Usuwanie pakietu php7.2-zip (7.2.15-0ubuntu0.18.04.1) ...
WARNING: Module zip ini file doesn't exist under /etc/php/7.2/mods-available
WARNING: Module zip ini file doesn't exist under /etc/php/7.2/mods-available
Usuwanie pakietu libzip4:amd64 (1.1.2-1.1) ...
Usuwanie pakietu php-bz2 (1:7.2+60ubuntu1) ...
Usuwanie pakietu php-curl (1:7.2+60ubuntu1) ...
Usuwanie pakietu php-php-gettext (1.0.12-0.1) ...
Usuwanie pakietu php-mbstring (1:7.2+60ubuntu1) ...
Usuwanie pakietu php-phpseclib (2.0.9-1) ...
Usuwanie pakietu php-tcpdf (6.2.13+dfsg-1ubuntu1) ...
Usuwanie pakietu php7.2-bz2 (7.2.15-0ubuntu0.18.04.1) ...
WARNING: Module bz2 ini file doesn't exist under /etc/php/7.2/mods-available
WARNING: Module bz2 ini file doesn't exist under /etc/php/7.2/mods-available
Usuwanie pakietu php7.2-curl (7.2.15-0ubuntu0.18.04.1) ...
WARNING: Module curl ini file doesn't exist under /etc/php/7.2/mods-available
WARNING: Module curl ini file doesn't exist under /etc/php/7.2/mods-available
Usuwanie pakietu php7.2-mbstring (7.2.15-0ubuntu0.18.04.1) ...
WARNING: Module mbstring ini file doesn't exist under /etc/php/7.2/mods-available
WARNING: Module mbstring ini file doesn't exist under /etc/php/7.2/mods-available
Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu libc-bin (2.27-3ubuntu1)...
Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu man-db (2.8.3-2ubuntu0.1)...
Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu libapache2-mod-php7.2 (7.2.15-0ubuntu0.18.04.1)...
sebek@ubuntu_server:~$

Tu zrobiłem restart serwera

Cytuj
potem

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install tasksel
sudo tasksel install lamp-server

sebek@ubuntu_server:~$ sudo apt-get update
[sudo] password for sebek:
Stary:1 http://archive.ubuntu.com/ubuntu bionic InRelease
Stary:2 http://archive.ubuntu.com/ubuntu bionic-updates InRelease
Stary:3 http://archive.ubuntu.com/ubuntu bionic-backports InRelease
Ign:4 http://download.webmin.com/download/repository sarge InRelease
Stary:5 http://archive.ubuntu.com/ubuntu bionic-security InRelease
Stary:6 http://download.webmin.com/download/repository sarge Release
Czytanie list pakietów... Gotowe
sebek@ubuntu_server:~$ sudo apt-get upgrade
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Obliczanie aktualizacji... Gotowe
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
sebek@ubuntu_server:~$ sudo apt-get install tasksel
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności... 50%
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
tasksel is already the newest version (3.34ubuntu11).
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
sebek@ubuntu_server:~$
sebek@ubuntu_server:~$ sudo tasksel install lamp-server
sebek@ubuntu_server:~$

Cytuj
Edyt.
- jedyne, czego nie wiem przy tej opcji instalacji LAMPa, to jaka baza d. zostanie zainstalowana (MariaDB czy MySQL ?)

root@ubuntu_server:/# mysql
Welcome to the MySQL monitor.  Commands end with ; or \g.
Your MySQL connection id is 10
Server version: 5.7.25-0ubuntu0.18.04.2 (Ubuntu)

Copyright (c) 2000, 2019, Oracle and/or its affiliates. All rights reserved.

Oracle is a registered trademark of Oracle Corporation and/or its
affiliates. Other names may be trademarks of their respective
owners.

Type 'help;' or '\h' for help. Type '\c' to clear the current input statement.

mysql>


Następnie dałem
sebek@ubuntu_server:~$ startx

Command 'startx' not found, but can be installed with:

sudo apt install xinit

sebek@ubuntu_server:~$

instalować "xinit"
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2019, 10:37:51 pm wysłana przez sebekoo »

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1173
Odp: Budowanie NAS
« Odpowiedź #36 dnia: Luty 20, 2019, 10:45:35 pm »
instalować "xinit"

Chmmm.., byłem przekonany, że został automatycznir zainstalowany przy IceWM...

spróbuj wpierw:

sudo apt-get install icewm
a najwyżej potem doinstaluj xinit

Offline sebekoo

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 199
Odp: Budowanie NAS
« Odpowiedź #37 dnia: Luty 20, 2019, 10:58:30 pm »
Pulpit się pojawił po instalacji "xinit"

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1173
Odp: Budowanie NAS
« Odpowiedź #38 dnia: Luty 21, 2019, 08:23:54 am »
OK, to teraz ustal sobie "zakres" adresów IP swojej sieci.

A tak na marginesie, PCty będą łączyć się z serwerem w LANie, czy poprzez wifi ?

Pytam, bo ew. serwer można tak przygotować, że 1-szy client w LANie będzie go "budzić", a wyłączenie ostatniego spowoduje uruchomienie skryptu backupa i na koniec wyłączenie serwera (po co ma chodzić okrągłe 24h/dzień)

Offline sebekoo

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 199
Odp: Budowanie NAS
« Odpowiedź #39 dnia: Luty 21, 2019, 12:30:31 pm »
Cytuj
OK, to teraz ustal sobie "zakres" adresów IP swojej sieci.
Tutaj nie rozumiem. Adresy jakie będzie wykorzystywał serwer?? O jaki zakres chodzi ??

Wykorzystane mam 20 adresów na DHCP i "strzelam"ok 30 stałych urządzeń. czyli z zakresu 254 adresów pozostaje ok 200 do dysppozycji
Adresy aktualnie używanych urządzeń to mam w routerze. Router DHCP ma wyłączone dla stałych urządzeń
Przypadkowe urządzenia mogą łączyć się w zakresie 20 adresów IP po DHCP. Hasło jest ustalone - szyfrowanie WPA2 PSK

To tak na marginesie
Router fizycznie mam na biurku i mam pełny dostęp do niego.

Cytuj
A tak na marginesie, PCty będą łączyć się z serwerem w LANie, czy poprzez wifi ?
LAN i WiFi.
1xPC LAN, 1xPC WiFi, 1xWiFi Laptop, telefony po WiFi, TV - WiFi
Budowa sieci:
Ruter główny zarządza całą siecią.
Drugi ruter połaczony WIFI - mostem (brigde) rozszerzenie sieci wifi - tzw switch
Dwie sieci 2,4GHz i 5GHz - całością zarządza ruter główny

Cytuj
Pytam, bo ew. serwer można tak przygotować, że 1-szy client w LANie będzie go "budzić", a wyłączenie ostatniego spowoduje uruchomienie skryptu backupa i na koniec wyłączenie serwera (po co ma chodzić okrągłe 24h/dzień)
Tutaj muszę użyć slangu młodzieżowego LOL (syn podpowiedział aby tak napisać)
A po naszemu, to nie śniło mi się że aż tak można.
To by była rewelacja z taką konfiguracją.
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2019, 12:56:43 pm wysłana przez sebekoo »

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1173
Odp: Budowanie NAS
« Odpowiedź #40 dnia: Luty 21, 2019, 02:06:56 pm »
Tutaj muszę użyć slangu młodzieżowego LOL (syn podpowiedział aby tak napisać)
A po naszemu, to nie śniło mi się że aż tak można.
To by była rewelacja z taką konfiguracją.

Fakt, nie wyraziłem się zbyt jasno mówiąc o "zakresach IP", ale właściwie, to w pierwszym rzędzie zapytałem tylko, czy brać "automatyczne wyłączanie" w ogóle pod uwagę. Jeśli tak, to właśnie w tym przypadku musimy właściwie sprecyzować ten "zakres". Potrzebne to będzie do skryptu, który będzie sterować tym procesem.

To nic szczególnego, ale powinieneś sobie przemyśleć, które sprzęty/clienci mają/mogą uruchamiać i ew. "gasić" (być tym "ostatnim" clientem) serwer. Nazwijmy te sprzęty "aktywnymi"

Użyję przykładu.
Np. dla sprzętów aktywnych ustalasz sobie "zakres" 192.168.5.10 - 192.168.5.70. Wszystkie sprzęty, którym zostanie przydzielony IP z "zakresu" będą brane pod uwagę przez skrypt.

Gwoli wyjaśnienia, prawdopodobnie istnieją fachowe terminy-określenia w języku polskim, jednak ja branżę IT poznawałem za granicą (od 1989 żyję poza Krajem) i nie znam po prostu tych określeń. Staram się więc opisać to na tzw. "chłopski rozum", ale myślę, że chyba na tyle zrozumiale.

Na pewno nie powinieneś robić "aktywnymi" sprzętów, które albo powinny chodzić 24h/7dni (np. router), albo nie koniecznie potrzebują stałego "towarzystwa" serwera (chyba takin sprzętem może być Twój linuksowy tuner). Podobnie rzecz ma się ze smartfonami itp.

Acha, i jeszcze jedno, serwer może również służyć, jako serwer do drukarki(ek) i ew., jako serwer skanera (jan np. masz jakiegoś z USB).

Przypuszczam, że karta sieciowa LAN nie będzie mieć problemów z funkcją zdalnego "budzenia" (najczęściej wystarczy tylko załączyć ją w BIOSie) serwera.
Jak to wygląda z kartą WIFI, szczerze powiem, sam nie wiem. Takiej konstelacji jeszcze nie przerabiałem.
Ale myślę, że któryś z doświadczonych kolegów na forum podpowie nam czy to w ogóle możliwe.
Teoretycznie tak.

Poza tym, serwer budzony będzie ze środowisk windowsowych, więc musisz postarać się o odpowiednie programy pod windę. Jakie to programy, również nie wiem, ale na pewno takie programy istnieją.
Najczęściej oferują je producenci czipów LAN (WIFI?)

Wieczorem dopasujemy skrypt i "uruchomimy" funkcje "budzenia" i automatycznego poweroff serwera ("nadaję" teraz z biura, więc nie mam pod ręką odpowiedniego skryptu, a nie będę od nowa "wymyślać koła", podrzucę z domu)

Offline sebekoo

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 199
Odp: Budowanie NAS
« Odpowiedź #41 dnia: Luty 21, 2019, 03:05:25 pm »
Cytuj
Fakt, nie wyraziłem się zbyt jasno mówiąc o "zakresach IP", ale właściwie, to w pierwszym rzędzie zapytałem tylko, czy brać "automatyczne wyłączanie" w ogóle pod uwagę. Jeśli tak, to właśnie w tym przypadku musimy właściwie sprecyzować ten "zakres". Potrzebne to będzie do skryptu, który będzie sterować tym procesem
To muszę zrobić remament na ruterze. Zaraz wezmę sie do zrobienia tego.

Zrobiłem:
zakres IP 192.168.1.21 - 192.168.1.50
zakres tak duży gdyż w tej puli są nie wykorzystywane na chwilę obecna wszystkie adresy

Cytuj
Gwoli wyjaśnienia, prawdopodobnie istnieją fachowe terminy-określenia w języku polskim, jednak ja branżę IT poznawałem za granicą (od 1989 żyję poza Krajem) i nie znam po prostu tych określeń. Staram się więc opisać to na tzw. "chłopski rozum", ale myślę, że chyba na tyle zrozumiale.
Bardzo dobrze Ci idzie, w przeciwieństwie do mnie rodowitego polaka

Cytuj
Acha, i jeszcze jedno, serwer może również służyć, jako serwer do drukarki(ek) i ew., jako serwer skanera (jan np. masz jakiegoś z USB).
Mam drukarkę z wifi wiec myślę że nie ma co z tym kombinować. Drukowanie i skaner są po wifi.

Cytuj
Przypuszczam, że karta sieciowa LAN nie będzie mieć problemów z funkcją zdalnego "budzenia" (najczęściej wystarczy tylko załączyć ją w BIOSie) serwera.
Jak to wygląda z kartą WIFI, szczerze powiem, sam nie wiem. Takiej konstelacji jeszcze nie przerabiałem.
Ale myślę, że któryś z doświadczonych kolegów na forum podpowie nam czy to w ogóle możliwe.
Teoretycznie tak.
Też tego praktycznie nie przerabiałem ale słyszałem o tej funkcji i prawdopodobnie moja płyta główna na której jest karta sieciowa zintegrowana obsługuje tą funkcję

Cytuj
Poza tym, serwer budzony będzie ze środowisk windowsowych, więc musisz postarać się o odpowiednie programy pod windę. Jakie to programy, również nie wiem, ale na pewno takie programy istnieją.
Najczęściej oferują je producenci czipów LAN (WIFI?)
A co z urządzeniami na androidzie (telefony, tablety)??
No i oczywiście TV Smart - dostęp do video i zdjęć
Pisząc tutaj o androidzie mam na myśli owncloud.
Do tej pory mam wszystko na swoim serwerze Zyxel - kontakty, kalendarz, itd synchronizują się z owncloud- em  w sieci LAN (w WAN też bo część portów mam przekierowane i otwarte)
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2019, 03:13:11 pm wysłana przez sebekoo »

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1173
Odp: Budowanie NAS
« Odpowiedź #42 dnia: Luty 21, 2019, 04:32:29 pm »
A co z urządzeniami na androidzie (telefony, tablety)??

Prawdopodobnie istnieją takie appsy, WakeOnLAN lub temu podobne...
- przecież android to linuks, ale sam nie używam czegoś takiego (w domu, już po pracy, to służbowego "srajfona" nawet z torby nie wyciągam, do pracy przy PCecie wolę jednak 24"-FullHD)

No i oczywiście TV Smart - dostęp do video i zdjęć

No to już kwestia Twojej wygody i ew. konstelacji, którą sobie obmyślisz.
Nie znam dokładnie sprzętu i jakie ma możliwości (na linka spojrzałem, ale dokładnie nie analizowałem). Możesz go używać, jak dotychczas, ale prawdopodobnie jest też taka możliwość, że ściągasz sobie regularnie rsyncem jego zawartość na serwer, odpowiednio sortujesz, a na samym serwerze robisz serwer-DLNA i wszystkie sprzęty odtwarzające bazują na DLNA.

Plusem takiego rozwiązania jest to, że masz robiony regularny backup swoich danych. Również z TV Smarta

Pisząc tutaj o androidzie mam na myśli owncloud.
Do tej pory mam wszystko na swoim serwerze Zyxel - kontakty, kalendarz, itd synchronizują się z owncloud- em  w sieci LAN (w WAN też bo część portów mam przekierowane i otwarte)

Chmmm, synchronizacja nastąpi w momencie, gdy serwer udostępnia dane, t.j. po jego zdalnym wybudzeniu...

Offline sebekoo

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 199
Odp: Budowanie NAS
« Odpowiedź #43 dnia: Luty 21, 2019, 07:07:48 pm »
Cytuj
Prawdopodobnie istnieją takie appsy, WakeOnLAN lub temu podobne...
aaaa, nie skojarzyłem w pierwszej chwili co chodzi. WOL jest ich pełno.

Cytuj
Plusem takiego rozwiązania jest to, że masz robiony regularny backup swoich danych. Również z TV Smarta
TV Smart nie ma dysku i nie ma pamięci, to urządzenie przeznaczyłem do odtwarzania
Cytuj
Pisząc tutaj o androidzie mam na myśli owncloud.
Do tej pory mam wszystko na swoim serwerze Zyxel - kontakty, kalendarz, itd synchronizują się z owncloud- em  w sieci LAN (w WAN też bo część portów mam przekierowane i otwarte)

Chmmm, synchronizacja nastąpi w momencie, gdy serwer udostępnia dane, t.j. po jego zdalnym wybudzeniu...
Tak, dokładnie tak

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1173
Odp: Budowanie NAS
« Odpowiedź #44 dnia: Luty 21, 2019, 07:28:54 pm »
TV Smart nie ma dysku i nie ma pamięci, to urządzenie przeznaczyłem do odtwarzania

Więc serwer DLNA będzie dobrym rozwiązaniem...
- prawdopodobnie Twój sprzęt to potrafi...

Mam w domu Panasonica-Bluray (nie pamiętam typu, ale to też coś w stylu "Centrala multimedialna"), który również oparty jest na linuksie. Teoretycznie, potrafi "czytać" NFSy (rozwiązanie optymalne), ale w praktyce okazało się, że to niemożliwe. Jedynie z DLNA nie ma żadnego problemu. Podobnie może być z TV Smart.
Nic się nie stanie, jeśli zrobisz sobie również serwer DLNA.

W pierwszym rzędzie przygotujemy serwer do WOLa.
Zainstaluj:

sudo apt-get updatesudo apt-get install ethtool
Sprawdź po instalacji (LAN i WIFI - zakładam, że tak są uszeregowane):

ethtool eth0ethtool eth1
Jeśli wszystko będzie OK, to do /etc/rc.local nanosimy, co następuje:

#!/bin/sh
#---Beim Ladefehler abschalten "-e" (löschen)
#
# rc.local
#
# This script is executed at the end of each multiuser runlevel.
# Make sure that the script will "exit 0" on success or any other
# value on error.
#
# In order to enable or disable this script just change the execution
# bits.
#
# By default this script does nothing.
#
#

#----------START ACPI - WakeOnLAN----
ethtool -s eth0 wol g
#----------START ACPI - WakeOnLAN----

exit 0

I w tym miejscu dwa zdania wyjaśnienia.
Takie rzeczy najłatwiej (i najprędzej) będzie Ci robić, albo za pomocą mc (w konsoli: sudo mc), albo w graficznym IceWM. Startujesz startx, a potem w terminalu np. sudo leafpad.

Praktyczna porada:
- przed każdą zmianą jakiegokolwiej pliku konfiguracyjnego pod /etc w pierwszej kolejności STWóRZ KOPIę ORYGINAŁU, np. otwierasz leafpadem rc.local, to pierwsze, co robisz, to robisz jego kopię np. zapisujesz jako rc.local.ORY.

I jeszcze jedna praktyczna porada dotycząca mc, to wybierz w jego konfiguracji opcję "Użycia własnego edytora". W przeciwnym wypadku podczas próby edycji jakiegoś pliku załaduje ci się edytor vi.
To bardzo dobry edytor, ale trzeba trochę czasu, by go opanować.
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2019, 10:49:52 pm wysłana przez TataPingu »