Jedno krótkie pytanie: UEFI?
Reszty nie chce mi się czytać, a pytanie dotyczy FS na /boot
Tzn? Przyznam szczerze, że nie rozumiem Twojego posta i tego co miałeś na myśli.
Co do UEFI - ustawiłem wszystko na tryb Legacy, robię tablice MBR itd.
Ok mniejsza z tym, poradziłem sobie z tematem w ten sposób, że najpierw odpalam instalację, dzielę dysk na niezaszyfrowane /boot oraz na 3 fizyczne nośniki do szyfrowania, ustawiam hasła i więcej nic. Wyłączam program instalacyjny.
Następnie wchodzę do GParted i ręcznie formatuje ww. partycje do ext2 (boot) i ext4 (/ oraz /home), a swap jako swap.
Dalej znowu uruchamiam instalatora i wskazuję punkty montowania itd. Dalej instalacja idzie normalnie, nie wyskakują żadne komunikaty czy błędy, czyli problem zażegnany

Ale utknąłem znowu w innym miejscu. Po zakończonej instalacji system bootuje jedynie do pewnego momentu. Uruchamia się GRUB, wybieram Ubuntu po czym system nie pyta mnie w ogóle o hasła i zatrzymuje się na etapie initramfs. Czyli domyślam się, że system nie widzi (nie umie znaleźć) roota i skąd ma go odpalić. Pytanie tylko czy chodzi o jakiś prosty błąd, czy też nie ma szans go odpalić bo jest przecież zaszyfrowany i brakuje mi jakichś poleceń które kazałyby pytać o hasło. Nie wiem jak to rozumieć.
Po wpisaniu 'exit' w initramf wypluwa mniej więcej:
gave up waiting for root file system device
check rootdelay
missing modules (cat /proc/modules; ls/dev/)
ALERT! UUID= ................................ does not exist. Dropping to a shell
Szukam w necie jak to obejść, co z tym zrobić. Na razie bez skutku.