Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: laptop się nie wyłącza  (Przeczytany 6619 razy)

Offline mbbartek

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 52
Odp: laptop się nie wyłącza
« Odpowiedź #30 dnia: Listopad 29, 2018, 12:16:05 am »
No i tak skasował,  że nie mogę teraz systemu odpalić,  a w zasadzie to gruba, pokazuje mi unknown system file ;/
Migawki mam zrobione, ale nie mogę się do nich dostać.  Jak to naprawić ??

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1334
Odp: laptop się nie wyłącza
« Odpowiedź #31 dnia: Listopad 29, 2018, 12:32:56 am »
Wklej zawartość z poprzedniego swojego postu przy starcie, bo tam masz ją pełną. Inna sprawa, że miałeś ostatnio nie edytować pliku grub.cfg, a kasowanie przy starcie Grubego jest czasowe (na sesję).

Offline mbbartek

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 52
Odp: laptop się nie wyłącza
« Odpowiedź #32 dnia: Listopad 29, 2018, 08:52:30 am »
nie kasowałęm z pliku, tylko przy starcie edytowałem, ale zamykając system miałem otwarty plik na podglądzie. nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.
plik gruba po starcie się nie ładuje, tylko od razu pokazuje błąd.

czy mając zrobione migawki i ruszając z pendrive i wchodzać w rescue linux, pokazuje mi się konsola i jak tam wpiszę: sudo timeshift --restore , to bedę mógł tym sposobem przywrócić obraz systemu oraz grubego?? czy muszę jakoś inaczej przywracać z migawki??


Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1334
Odp: laptop się nie wyłącza
« Odpowiedź #33 dnia: Listopad 29, 2018, 09:39:22 am »
Z TimeShift - nie wiem. Nie używam.
Znane mi rozwiązanie, to chroot systemu - zdaje się, że tak: https://www.suse.com/support/kb/doc/?id=7018126 doprowadzenie pliku /etc/default/grub do poprzedniej postaci oraz wykonanie grub-update.

Offline mbbartek

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 52
Odp: laptop się nie wyłącza
« Odpowiedź #34 dnia: Listopad 29, 2018, 09:46:28 pm »
no to jestem trochę w ciemnej du.ie.
niestety wpisywanie komend w konsolę nic nie dawało.
skończyło się tym, że zainstalowałem system od nowa, bo wykombinowałem sobie, że zainstaluję, a następnie przywrócę z migawki. suse zainstalował sięz tą różnicą, że wcześniej miałem 3 partycje /, swap i home-  sda5,6,7. teraz partycja sda5 jest jako nieznana, niesformatowana i w ogóle. teraz partycje wygladają tak sda6,7,8- swap, /,home.
czy mogę się jakoś dostać do tej partycji, żeby skopiować sobie migawki i przywrócić system??

i żeby nie było, że nie w temacie, to myślałem, że chociaż wyłączanie się naprawi, ale niestety nic się nie zmieniło i nadal muszę używać przycisku power ;/

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1334
Odp: laptop się nie wyłącza
« Odpowiedź #35 dnia: Listopad 29, 2018, 09:49:28 pm »
Od końca - samo z siebie się nie naprawi, ale opornie nam idzie zdiagnozowanie problemu.

Jeśli chodzi "dostanie się" na partycję, to po prostu ją zamontuj.

TimeShift - nie znam się, ale... w zasadzie do czego Ci to w tym momencie potrzebne, bo nie rozumiem.

Zainstalowało się w taki sposób, albowiem instalacja przebiegła "obok" dotychczasowego systemu, który został wykryty.

Offline mbbartek

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 52
Odp: laptop się nie wyłącza
« Odpowiedź #36 dnia: Listopad 29, 2018, 10:07:22 pm »
no właśnie problem w tym, że nie bardzo mogę zamontować.
wpisuję # mount /dev/sda5 /mnt
i mam tak: mount.nilfs2: Error while mounting /dev/sda5 on /mnt: Invalid argument
co żle wpisuję??


Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1334
Odp: laptop się nie wyłącza
« Odpowiedź #37 dnia: Listopad 29, 2018, 10:16:24 pm »
Ups, prosżę o więcej własnej inicjatywy, bo takich rzeczy w necie jest rozwiązanych od groma.
1. Utwórz jakiś katalog w tym /mnt
2. Pokaż dla świętego spokoju wynik: fdisk -l3. Czy partycja sda5 jest szyfrowana?

Offline mbbartek

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 52
Odp: laptop się nie wyłącza
« Odpowiedź #38 dnia: Listopad 29, 2018, 10:19:27 pm »
fdisk -l
Dysk /dev/sda: 465,8 GiB, bajtów: 500107862016, sektorów: 976773168
Jednostki: sektorów, czyli 1 * 512 = 512 bajtów
Rozmiar sektora (logiczny/fizyczny) w bajtach: 512 / 512
Rozmiar we/wy (minimalny/optymalny) w bajtach: 512 / 512
Typ etykiety dysku: dos
Identyfikator dysku: 0xd29ef451

Urządzenie Rozruch  Początek    Koniec   Sektory Rozmiar Id Typ
/dev/sda1               2048  27265023  27262976     13G 27 Ukryta HPFS WinRE
/dev/sda2  *        27265024  27469823    204800    100M  7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3           27469824 606543871 579074048  276,1G  5 Rozszerzona
/dev/sda4          606543872 976773119 370229248  176,6G  7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda5           27471872 132329471 104857600     50G 83 Linux
/dev/sda6          132331520 153303039  20971520     10G 82 Linux swap / Solaris
/dev/sda7          153305088 237191167  83886080     40G 83 Linux
/dev/sda8          237193216 606543871 369350656  176,1G 83 Linux

Wpisy w tablicy partycji nie są w tej kolejności, co na dysku.

nie, nie jest szyfrowana.

a to jest info z gparta:
Nie można wykryć systemu plików. Możliwe przyczyny:
- System plików jest uszkodzony
- System plików jest nieznany programowi GParted
- Brak dostępnego systemu plików (niesformatowany)
- Brak wpisu urządzenia /dev/sda5
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2018, 11:13:55 pm wysłana przez lami07 »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1334
Odp: laptop się nie wyłącza
« Odpowiedź #39 dnia: Listopad 29, 2018, 10:56:03 pm »
To jest dual-boot z Windows?
Co to są partycje: sda5, sda7 i sda8?
Czy jesteś w stanie zamontować (nawet z pendrive, czasami prościej) tę partycję, na której poprzednio miałeś katalog /etc/ i podać nam plik /etc/default/grub oraz /boot/grub/grub.cfg
Rozumiem, że to UEFI, a nie tradycyjny BIOS.

Offline mbbartek

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 52
Odp: laptop się nie wyłącza
« Odpowiedź #40 dnia: Listopad 29, 2018, 11:19:58 pm »
No i znów pisze z tableta, bo właśnie uwalilem po raz kolejny system. Albo mam wyjątkowy dar, ale trafiłem na totalne gówno.  Świeżo zainstalowany system i po próbie zamontowania partycji według wpisów na stronie.
A teraz system zaczyna się ładować i w pewnym momencie zatrzymuje się i pojawia sie: proszę podać hasło roota w celu naprawy (lub nacisnąć control d, aby kontynuowac) kontynuacja nic nie zmienia a po haśle pokazuje się konsola i chce żeby coś wpisywać.  To jakiś koszmar po prostu. A chciałem tylko żeby nie trzeba  ylo power używać ;/
Da się z tym bagnet jeszcze coś zrobić ?  Jak się dostać na partycje z migawki,  czyli sda5.

Nie wiem czy to dual, ale na dysku jest jeszcze partycja windows recovery,
Sda5, tam był poprzednio /, a teraz jest nierozpoznawalna. Sda7 obecnie /, sda8 nowoutworzona teraz przy instalacji przez system i jest to teraz home.

Czy jestem w stanie zamontować ?? Myślałem,  że jak zrobię tak jak podają na stronach, to będzie działać,  a jak nie to chociaż nie uwale systemu, ale byłem w błędzie.
Mogę spróbować przez livecd, tylko jeśli to nie problem musiałbyś mi napisać co po kolei, bo samo hasło zamontować,  jak widać chyba jest dla mnie za skomplikowane ;/

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1334
Odp: laptop się nie wyłącza
« Odpowiedź #41 dnia: Listopad 29, 2018, 11:41:04 pm »
Z livecd; wspominałeś gdzieś, że to KDE, zatem zakładam, że masz nośnik z tym DE. Uruchom, gdy DE wstanie, powinno spróbować samo wykryć dyski - wówczas spróbuj je w DE zamontować.
Jeśli tak się nie uda:
mkdir -p /mnt/dysk
mount /dev/sdXY /mnt/dysk
Litery XY odpowiadać będą partycji, którą teraz widzisz jako sda5; zobaczysz ją po wpisaniu:
lsblk
Pokaż pliki związane z GRUBym, o które prosiłem także te obecne, z obecnego systemu. Po podaniu hasła roota będziesz mieć do nich dostęp.

Nie wiem co poszło nie tak, skoro wcześniej się włączało, a teraz nie, ale wygląda to tak, jakby nie podnosiło obecnie DM. Dlaczego? Bladego pojęcia nie mam. Należałoby zdiagnozować różne rzeczy, a dostęp utrudniony.

Co masz istotnego na obecnej partycji /dev/sda5?

Offline mbbartek

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 52
Odp: laptop się nie wyłącza
« Odpowiedź #42 dnia: Listopad 29, 2018, 11:47:34 pm »
udało mi się jakoś odpalić susa i probowałem zamontować według tej porady:
Wejdź na prawach roota do katalogu /mnt. Utwórz sobie tam katalog np. Dane. Potem otwórz plik /etc/fstab na prawach root’a edytorem tekstu i dopisz na końcu:

/dev/sdb1 /mnt/Dane ext4 defaults 0 1
Potem jeszcze z konsoli:

chown -R nazwa_usera.nazwa_usera /mnt/Dane

no i skutki tego juz opisywałem.

w lapku mam bios, to raczej uefi nie jest.

a to wpisy z obecnych plikow czyli z sda7:


# If you change this file, run 'grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg' afterwards to update
# /boot/grub2/grub.cfg.

# Uncomment to set your own custom distributor. If you leave it unset or empty, the default
# policy is to determine the value from /etc/os-release
GRUB_DISTRIBUTOR=
GRUB_DEFAULT=saved
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=8
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="apm=off acpi=off mce=off barrier=off ide=nodma idewait=50 i8042.nomux psmouse.proto=bare irqpoll pci=nommconf resume=/dev/disk/by-uuid/e6710aa3-e596-49c5-b2ef-98c0f2fb4e1f splash=silent quiet showopts"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""

# Uncomment to automatically save last booted menu entry in GRUB2 environment

# variable `saved_entry'
# GRUB_SAVEDEFAULT="true"
#Uncomment to enable BadRAM filtering, modify to suit your needs

# This works with Linux (no patch required) and with any kernel that obtains
# the memory map information from GRUB (GNU Mach, kernel of FreeBSD ...)
# GRUB_BADRAM="0x01234567,0xfefefefe,0x89abcdef,0xefefefef"
#Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only)

GRUB_TERMINAL="gfxterm"
# The resolution used on graphical terminal
#note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE

# you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
GRUB_GFXMODE="auto"
# Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux
# GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true
#Uncomment to disable generation of recovery mode menu entries

# GRUB_DISABLE_LINUX_RECOVERY="true"
#Uncomment to get a beep at grub start

# GRUB_INIT_TUNE="480 440 1"
GRUB_BACKGROUND=
GRUB_THEME=/boot/grub2/themes/openSUSE/theme.txt
SUSE_BTRFS_SNAPSHOT_BOOTING="true"
GRUB_DISABLE_OS_PROBER="false"
GRUB_ENABLE_CRYPTODISK="n"


a to z sda7 boot/grub2/grub.cfg

#
# DO NOT EDIT THIS FILE
#
# It is automatically generated by grub2-mkconfig using templates
# from /etc/grub.d and settings from /etc/default/grub
#

### BEGIN /etc/grub.d/00_header ###
set btrfs_relative_path="y"
export btrfs_relative_path
if [ -f ${config_directory}/grubenv ]; then
  load_env -f ${config_directory}/grubenv
elif [ -s $prefix/grubenv ]; then
  load_env
fi

if [ "${env_block}" ] ; then
  load_env -f "${env_block}"
fi

if [ "${next_entry}" ] ; then
   set default="${next_entry}"
   set next_entry=
   save_env next_entry
   if [ "${env_block}" ] ; then
     save_env -f "${env_block}" next_entry
   fi
   set boot_once=true
else
   set default="${saved_entry}"
fi

if [ x"${feature_menuentry_id}" = xy ]; then
  menuentry_id_option="--id"
else
  menuentry_id_option=""
fi

export menuentry_id_option

if [ "${prev_saved_entry}" ]; then
  set saved_entry="${prev_saved_entry}"
  save_env saved_entry
  set prev_saved_entry=
  save_env prev_saved_entry
  set boot_once=true
fi

function savedefault {
  if [ -z "${boot_once}" ]; then
    saved_entry="${chosen}"
    save_env saved_entry
    if [ "${env_block}" ] ; then
      save_env -f "${env_block}" saved_entry
    fi

  fi
}

function load_video {
  if [ x$feature_all_video_module = xy ]; then
    insmod all_video
  else
    insmod efi_gop
    insmod efi_uga
    insmod ieee1275_fb
    insmod vbe
    insmod vga
    insmod video_bochs
    insmod video_cirrus
  fi
}

if [ x$feature_default_font_path = xy ] ; then
   font=unicode
else
insmod part_msdos
insmod btrfs
set root='hd0,msdos7'
if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
  search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,msdos7 --hint-efi=hd0,msdos7 --hint-baremetal=ahci0,msdos7 --hint='hd0,msdos7'  89fff79e-fdbd-448c-987a-aa1aae7b727e
else
  search --no-floppy --fs-uuid --set=root 89fff79e-fdbd-448c-987a-aa1aae7b727e
fi
    font="/usr/share/grub2/unicode.pf2"
fi

if loadfont $font ; then
  set gfxmode=auto
  load_video
  insmod gfxterm
fi
terminal_output gfxterm
insmod part_msdos
insmod btrfs
set root='hd0,msdos7'
if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
  search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,msdos7 --hint-efi=hd0,msdos7 --hint-baremetal=ahci0,msdos7 --hint='hd0,msdos7'  89fff79e-fdbd-448c-987a-aa1aae7b727e
else
  search --no-floppy --fs-uuid --set=root 89fff79e-fdbd-448c-987a-aa1aae7b727e
fi
insmod gfxmenu
loadfont ($root)/boot/grub2/themes/openSUSE/DejaVuSans-Bold14.pf2
loadfont ($root)/boot/grub2/themes/openSUSE/DejaVuSans10.pf2
loadfont ($root)/boot/grub2/themes/openSUSE/DejaVuSans12.pf2
loadfont ($root)/boot/grub2/themes/openSUSE/ascii.pf2
insmod png
set theme=($root)/boot/grub2/themes/openSUSE/theme.txt
export theme
if [ x${boot_once} = xtrue ]; then
  set timeout=0
elif [ x$feature_timeout_style = xy ] ; then
  set timeout_style=menu
  set timeout=8
# Fallback normal timeout code in case the timeout_style feature is
# unavailable.
else
  set timeout=8
fi
if [ -n "$extra_cmdline" ]; then
  submenu "Bootable snapshot #$snapshot_num" {
    menuentry "If OK, run 'snapper rollback' and reboot." { true; }
  }
fi
### END /etc/grub.d/00_header ###

### BEGIN /etc/grub.d/00_tuned ###
set tuned_params=""
set tuned_initrd=""
### END /etc/grub.d/00_tuned ###

### BEGIN /etc/grub.d/10_linux ###
menuentry 'openSUSE Leap 15.0'  --class opensuse --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'gnulinux-simple-89fff79e-fdbd-448c-987a-aa1aae7b727e' {
load_video
set gfxpayload=keep
insmod gzio
insmod part_msdos
insmod btrfs
set root='hd0,msdos7'
if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
  search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,msdos7 --hint-efi=hd0,msdos7 --hint-baremetal=ahci0,msdos7 --hint='hd0,msdos7'  89fff79e-fdbd-448c-987a-aa1aae7b727e
else
  search --no-floppy --fs-uuid --set=root 89fff79e-fdbd-448c-987a-aa1aae7b727e
fi
echo 'Loading Linux 4.12.14-lp150.12.25-default ...'
linux /boot/vmlinuz-4.12.14-lp150.12.25-default root=UUID=89fff79e-fdbd-448c-987a-aa1aae7b727e  ${extra_cmdline} apm=off acpi=off mce=off barrier=off ide=nodma idewait=50 i8042.nomux psmouse.proto=bare irqpoll pci=nommconf resume=/dev/disk/by-uuid/e6710aa3-e596-49c5-b2ef-98c0f2fb4e1f splash=silent quiet showopts
echo 'Loading initial ramdisk ...'
initrd /boot/initrd-4.12.14-lp150.12.25-default
}
submenu 'Advanced options for openSUSE Leap 15.0' --hotkey=1 $menuentry_id_option 'gnulinux-advanced-89fff79e-fdbd-448c-987a-aa1aae7b727e' {
menuentry 'openSUSE Leap 15.0, with Linux 4.12.14-lp150.12.25-default' --hotkey=2 --class opensuse --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'gnulinux-4.12.14-lp150.12.25-default-advanced-89fff79e-fdbd-448c-987a-aa1aae7b727e' {
load_video
set gfxpayload=keep
insmod gzio
insmod part_msdos
insmod btrfs
set root='hd0,msdos7'
if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
  search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,msdos7 --hint-efi=hd0,msdos7 --hint-baremetal=ahci0,msdos7 --hint='hd0,msdos7'  89fff79e-fdbd-448c-987a-aa1aae7b727e
else
  search --no-floppy --fs-uuid --set=root 89fff79e-fdbd-448c-987a-aa1aae7b727e
fi
echo 'Loading Linux 4.12.14-lp150.12.25-default ...'
linux /boot/vmlinuz-4.12.14-lp150.12.25-default root=UUID=89fff79e-fdbd-448c-987a-aa1aae7b727e  ${extra_cmdline} apm=off acpi=off mce=off barrier=off ide=nodma idewait=50 i8042.nomux psmouse.proto=bare irqpoll pci=nommconf resume=/dev/disk/by-uuid/e6710aa3-e596-49c5-b2ef-98c0f2fb4e1f splash=silent quiet showopts
echo 'Loading initial ramdisk ...'
initrd /boot/initrd-4.12.14-lp150.12.25-default
}
menuentry 'openSUSE Leap 15.0, with Linux 4.12.14-lp150.12.25-default (recovery mode)' --hotkey=3 --class opensuse --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'gnulinux-4.12.14-lp150.12.25-default-recovery-89fff79e-fdbd-448c-987a-aa1aae7b727e' {
load_video
set gfxpayload=keep
insmod gzio
insmod part_msdos
insmod btrfs
set root='hd0,msdos7'
if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
  search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,msdos7 --hint-efi=hd0,msdos7 --hint-baremetal=ahci0,msdos7 --hint='hd0,msdos7'  89fff79e-fdbd-448c-987a-aa1aae7b727e
else
  search --no-floppy --fs-uuid --set=root 89fff79e-fdbd-448c-987a-aa1aae7b727e
fi
echo 'Loading Linux 4.12.14-lp150.12.25-default ...'
linux /boot/vmlinuz-4.12.14-lp150.12.25-default root=UUID=89fff79e-fdbd-448c-987a-aa1aae7b727e  ${extra_cmdline}
echo 'Loading initial ramdisk ...'
initrd /boot/initrd-4.12.14-lp150.12.25-default
}
}

### END /etc/grub.d/10_linux ###

### BEGIN /etc/grub.d/20_linux_xen ###

### END /etc/grub.d/20_linux_xen ###

### BEGIN /etc/grub.d/20_memtest86+ ###
### END /etc/grub.d/20_memtest86+ ###

### BEGIN /etc/grub.d/30_os-prober ###
menuentry 'Windows Recovery Environment (on /dev/sda1)' --class windows --class os $menuentry_id_option 'osprober-chain-DABCCFE8BCCFBD6F' {
insmod part_msdos
insmod ntfs
set root='hd0,msdos1'
if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
  search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,msdos1 --hint-efi=hd0,msdos1 --hint-baremetal=ahci0,msdos1 --hint='hd0,msdos1'  DABCCFE8BCCFBD6F
else
  search --no-floppy --fs-uuid --set=root DABCCFE8BCCFBD6F
fi
parttool ${root} hidden-
drivemap -s (hd0) ${root}
chainloader +1
}
menuentry 'Windows 7 (on /dev/sda2)' --class windows --class os $menuentry_id_option 'osprober-chain-6E90D14E90D11D81' {
insmod part_msdos
insmod ntfs
set root='hd0,msdos2'
if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
  search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,msdos2 --hint-efi=hd0,msdos2 --hint-baremetal=ahci0,msdos2 --hint='hd0,msdos2'  6E90D14E90D11D81
else
  search --no-floppy --fs-uuid --set=root 6E90D14E90D11D81
fi
parttool ${root} hidden-
chainloader +1
}
### END /etc/grub.d/30_os-prober ###

### BEGIN /etc/grub.d/40_custom ###
# This file provides an easy way to add custom menu entries.  Simply type the
# menu entries you want to add after this comment.  Be careful not to change
# the 'exec tail' line above.
### END /etc/grub.d/40_custom ###

### BEGIN /etc/grub.d/41_custom ###
if [ -f  ${config_directory}/custom.cfg ]; then
  source ${config_directory}/custom.cfg
elif [ -z "${config_directory}" -a -f  $prefix/custom.cfg ]; then
  source $prefix/custom.cfg;
fi
### END /etc/grub.d/41_custom ###

### BEGIN /etc/grub.d/80_suse_btrfs_snapshot ###
btrfs-mount-subvol ($root) /.snapshots @/.snapshots
if [ -f "/.snapshots/grub-snapshot.cfg" ]; then
  source "/.snapshots/grub-snapshot.cfg"
fi
### END /etc/grub.d/80_suse_btrfs_snapshot ###

### BEGIN /etc/grub.d/90_persistent ###
### END /etc/grub.d/90_persistent ###

### BEGIN /etc/grub.d/95_textmode ###
### END /etc/grub.d/95_textmode ###

jeśli jesteś jeszcze w stanie wykrzesać z siebie odrobinę cierpliwości i napisać mi jak mam zamontować sda5, czyli poprzednie /, to sprobuję wejsć przez np boot repair disk i to zrobic.

a po co chce sie tam dostać, bo mam na nim migawki i może uda mi sie przywrócić to wszystko co już miałem poinstalowane i poustawiane

« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2018, 10:32:36 am wysłana przez lami07 »

Offline mbbartek

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 52
Odp: laptop się nie wyłącza
« Odpowiedź #43 dnia: Listopad 29, 2018, 11:50:36 pm »
co to jest DE i DM??

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1334
Odp: laptop się nie wyłącza
« Odpowiedź #44 dnia: Listopad 30, 2018, 12:02:42 am »
Dlaczego:
/dev/sdb1 /mnt/Dane ext4 defaults 0 ??? Ty masz tam przecież btrfs!!! Winno wystarczyć jak poprzednio podałem; linux sam winien rozpoznać, że to btrfs.

DE = Desktop Environment - środowisko graficzne, KDE, to był kiedyś skrót od K(ool)D(esktop)E(nvironment)
DM = Display Manager - menedżer logowania (czyli obecnie dla KDE winno to być SDDM)

GRUBy na sda7 wydaje się być prawidłowy. Pytanie jednak z którego próbuje się uruchomić, jak to ustawiłeś instalując ponownie Zuśkę?

PS. Cierpliwości u mnie raczej pod dostatkiem :) Niekiedy się jedynie wkurzam, ale to nieistotne.