Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Jak zbudować iso Arch-a?  (Przeczytany 358 razy)

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 959
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Jak zbudować iso Arch-a?
« dnia: Listopad 20, 2018, 12:06:03 pm »
Witam
Mam takie pytanko, w jaki sposób można zbudować iso Arch-a razem z ulubionymi programami oraz ustawieniami?
Tzn. w jaki sposób można sklonować system i wrzucić to do iso?
Jedyne co wiem to trzeba doinstalować pakiet archiso, oczywiście czytałem Archwiki na ten temat, ale jest dla mnie mało zrozumiałe.
Czy mógłby mi ktoś krok po kroku wyjaśnić jakie kroki poczynić w utworzeniu własnego iso.
Anarchy Xfce - 64Bit Linux User #621110PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / Nvidia GeForce 7600 GT / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 513
Odp: Jak zbudować iso Arch-a?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 20, 2018, 01:40:00 pm »
Tak, aby nie błądzić w tym wątku - chcesz:
1. sklonować obecnie zainstalowany system, tak by mieć jego livecd,
2. stworzyć remaster oryginalnego livecd Archa,
3. stworzyć własne livecd bazujące na paczkach i rozwiązaniach Archa?

TIP: Podstawowe pytanie - czemu to ma służyć, jak ma zostać wykorzystane?

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 959
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Jak zbudować iso Arch-a?
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 20, 2018, 01:47:32 pm »
Tak chcę go sklonować, i mieć livecd.
A potrzebuje to do tego że nie daj Boże wysypie mi się system, to chciałbym mieć gotowca ze wszystkimi obecnie zainstalowanymi programami oraz ustawieniami.
Anarchy Xfce - 64Bit Linux User #621110PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / Nvidia GeForce 7600 GT / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 513
Odp: Jak zbudować iso Arch-a?
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 20, 2018, 01:59:28 pm »
Rozwiązania ad. 2 i 3 zatem są jak strzelanie z armaty do wróbla.
Rozwiązania ad. 1
a. clonezilla lub któraś z alternatyw: https://alternativeto.net/software/clonezilla/?platform=linux
b. timeshift (lub jakaś alternatywa)
c. zaprzyjaźnić się z arch-chroot,
d. zaprzyjaźnić się z uruchamianiem systemu w trybie awaryjnym.
Osobiście preferuję obie ostatnie opcje, albowiem "wysypanie się" systemu nie powoduje żadnej potrzeby ingerencji w zainstalowane aplikacje oraz ich ustawienia. Te ostatnie są dla użytkownika w $USER i żadna aktualizacja ani nic takiego w Archu nie ma prawa ich dotknąć. Zawsze warto mieć również jakiegoś użytkownika testowego, bo wówczas wiadomo, czy samemu coś spieprzyłem w ustawieniach (właśnie w $USER), czy to coś głębiej. Aplikacje również nie są naruszane (mogą otrzymać nowszą wersję.
Wszystko do ogarnięcia w chwilę z poziomu arch-chroot lub uruchomienia systemu w trybie awaryjnym.

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 668
Odp: Jak zbudować iso Arch-a?
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 20, 2018, 01:59:47 pm »
@Robert75

Do takiego celu najlepiej się nadaje live iso PartedMagic.
Startujesz z livea, startujesz Qt4-FsArchiver, robisz zwierciadlaną kopię dowolnej partycji (również systemowej) i  zapisujesz na dowolnym nośniku.

"W razie czego", startujesz znowu PartedMagic z livea, podłączasz nośnik na którym zapisałeś kopię i wgrywasz skopiowany system spowrotem...
-wszystko

Zależnie od powera PCta operacja trwa 10-20 min

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 959
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Jak zbudować iso Arch-a?
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 20, 2018, 02:35:14 pm »
a. clonezilla lub któraś z alternatyw
b. timeshift (lub jakaś alternatywa)
c. zaprzyjaźnić się z arch-chroot,
d. zaprzyjaźnić się z uruchamianiem systemu w trybie awaryjnym.
Osobiście preferuję obie ostatnie opcje, albowiem "wysypanie się" systemu nie powoduje żadnej potrzeby ingerencji w zainstalowane aplikacje oraz ich ustawienia. Te ostatnie są dla użytkownika w $USER i żadna aktualizacja ani nic takiego w Archu nie ma prawa ich dotknąć. Zawsze warto mieć również jakiegoś użytkownika testowego, bo wówczas wiadomo, czy samemu coś spieprzyłem w ustawieniach (właśnie w $USER), czy to coś głębiej. Aplikacje również nie są naruszane (mogą otrzymać nowszą wersję.
Wszystko do ogarnięcia w chwilę z poziomu arch-chroot lub uruchomienia systemu w trybie awaryjnym.
Nie o to mi chodzi.
Chodzi głownie o iso z instalatorem i zachowanymi na nim moimi ustawieniami oraz programami przeze mnie zainstalowanymi. Najlepiej jak to by było Anarchy w wersji CLI lub GUI, obojętnie.
Po prostu zainspirowała mnie ta strona:
https://manjaro.pl/manjaro-tools-zbuduj-swoje-wlasne-iso-wideo/
Jeżeli kmioty z Manjaro to potrafią...
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2018, 02:45:52 pm wysłana przez Robert75 »
Anarchy Xfce - 64Bit Linux User #621110PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / Nvidia GeForce 7600 GT / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 513
Odp: Jak zbudować iso Arch-a?
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 20, 2018, 02:43:28 pm »
Jak powiedziałem: strzelasz z armaty do wróbla.
Jeśli chcesz sobie zrobić remaster Anarchy - masz tutaj źródła: https://github.com/deadhead420/anarchy-linux możesz to odpowiednio do siebie dostosować.
Tyle, że... kupa z tym roboty, a to co chcesz osiągnąć jest dostępne takimi np. narzędziami o jakich napisał @TataPingu lub ja w ciągu kilku chwil. Oczywiście to Twój czas (nad przerobieniem takiego Anarchy będziesz pewnie pracować kilka, czy kilkanaście godzin, a rozwiązani proponowane to pewnie maksymalnie do 30 minut; a w przypadku TimeShifta w ogóle Cię nie interesują, bo całość dzieje się automatycznie, w tle).

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 959
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Jak zbudować iso Arch-a?
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 20, 2018, 03:20:34 pm »
Dobra, dziękuje @pavbaranov oraz @TataPingu za uwagi dotyczące tego wątku, ale na razie sobie odpuszczę, z braku czasu.
Anarchy Xfce - 64Bit Linux User #621110PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / Nvidia GeForce 7600 GT / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Offline gom1

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 596
  • RLU #281182
Odp: Jak zbudować iso Arch-a?
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 20, 2018, 03:24:18 pm »
Również polecę Timeshifta. A co do czasu.. uruchamiasz i zapominasz. Zajmie Ci to najwyżej 10 minut.
Wszędzie dobrze, ale w /home najlepiej

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 959
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Jak zbudować iso Arch-a?
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 20, 2018, 03:46:54 pm »
Również polecę Timeshifta. A co do czasu.. uruchamiasz i zapominasz. Zajmie Ci to najwyżej 10 minut.
@gom1 Ale mnie nie chodzi o backup systemu, tylko o iso systemu.
Anarchy Xfce - 64Bit Linux User #621110PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / Nvidia GeForce 7600 GT / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1356
Odp: Jak zbudować iso Arch-a?
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 20, 2018, 03:52:11 pm »
A nie starczy jakiś Arco Linux albo inny SwagArch i ew. arch-chroot do ratowania systemu? Backup wtedy z podanymi narzędziami.
Mam nadzieję, że przejdzie ta ustawa, że Linuxa będą mogli używać tylko ludzie z co najmniej dwuletnim doświadczeniem...

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 513
Odp: Jak zbudować iso Arch-a?
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 20, 2018, 03:59:19 pm »
Robert - dlatego pytałem - czemu to ma służyć. LiveISO ma sens jedynie wówczas, gdybyś przez siebie zrobiony system chciał instalować na kilku maszynach (choć i do tego są prostsze rozwiązania) lub po prostu udostępnić taką instalkę. Zwróć przy tym uwagę, że obecny Twój system nie tyle wówczas zostanie "sklonowany", ale Twoje ustawienia muszą zostać "przepisane" do skel, które taka instalka wykorzysta. Roboty przy tym w pierniki, a i tak się o czymś zapomni. Ogólna metoda: https://wiki.archlinux.org/index.php/Remastering_the_Install_ISO choć w githubie widziałem jakieś "ułatwiacze" do tego. Aplikacji typu remastersys, która dostępna była dla bodaj *buntu - nie znam.
Dla tego celu, który wskazałeś kilka postów wyżej zdecydowanie prościej używać innych, gotowych zresztą, opcji.

@PomPom - Dla tego co piszesz wystarczy mieć 2 kernele (jakby jeden fiknął kozła) oraz umieć uruchomić system w trybie recovery (jednym z 2-3 możliwych). Arch-chroot na poważne awarie można sobie zostawić. Mi przydarzyła się taka bodaj jedna, a i tak jak się okazało później wystarczyło wystartować system zmieniając jedno ustawienie w GRUB, o którym zapomniałem, że miałem dodane.

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 959
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Jak zbudować iso Arch-a?
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 20, 2018, 04:01:15 pm »
A nie starczy jakiś Arco Linux albo inny SwagArch i ew. arch-chroot do ratowania systemu? Backup wtedy z podanymi narzędziami.
@PomPom Wybacz, ale takie Arco Linux to jest tylko namiastka Arch-a, (podobnie jak Manjaro).
A MNIE GŁÓWNIE CHODZI O ISO ANARCHY LINUXA, WRAZ Z USTAWIENIAMI ORAZ PROGRAMAMI PRZEZE MNIE ZAINSTALOWANYMI !!!
Anarchy Xfce - 64Bit Linux User #621110PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / Nvidia GeForce 7600 GT / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Offline gom1

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 596
  • RLU #281182
Odp: Jak zbudować iso Arch-a?
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 20, 2018, 04:04:39 pm »
Ale chcesz mieć ISO do reinstalacji czy live do uruchomienia systemu z pendrive?
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2018, 04:13:22 pm wysłana przez gom1 »
Wszędzie dobrze, ale w /home najlepiej

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 513
Odp: Jak zbudować iso Arch-a?
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 20, 2018, 04:15:05 pm »
@gom1 - Pytanie raczej brzmi, czy Robert chce ze swego, zainstalowanego systemu, stworzyć forka Anarchy? Wszystko inne jest do osiągnięcia innymi sposobami.
A na system pracujący z usb Arch z zainstalowanym DE itd., bez dokonania kilku zmian, również średnio się nadaje. Klon systemu w postaci liveISO do takich zastosowań również odpada.