Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Połączenie sieciowe  (Przeczytany 5087 razy)

Offline ugo21

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
Odp: Połączenie sieciowe
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 18, 2018, 09:43:16 pm »
Wynik na zdjęciu:

https://zapodaj.net/0e78aede8f71d.png.html

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1342
Odp: Połączenie sieciowe
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 18, 2018, 09:57:25 pm »
Chmmmm..., sama sieć, teoretycznie jest OK, spróbuj jeszcze wystartować sieć na nowo (przy nastawieniu DHCP-AUTO):

sudo /etc/init.d/networking restart

- można i 2-3x

Offline ugo21

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
Odp: Połączenie sieciowe
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 18, 2018, 10:09:59 pm »
Nic to nie dało  :)

Temat chwilowo wstrzymuję.
Przeinstaluję system od nowa, w sumie mam tam parę rzeczy tylko ( czas realizacji tego to weekend ).
Wówczas dam znać czy to coś zmieni.

Z  góry dziękuję za pomoc @TataPingu @pavbaranov oraz Robert75

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1342
Odp: Połączenie sieciowe
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 18, 2018, 11:02:16 pm »
Aaaa, czy z bramką łączysz się jednocześnie z kabla i wifi ?

Kiedyś już coś takiego miałem, można było albo z wifi, albo z kablem.
- weź pod uwagę, że otrzymujesz różne IP i po prostu OS głupieje...

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1164
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Połączenie sieciowe
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 19, 2018, 12:23:14 am »
@ugo21 Ja bym jeszcze sprawdził czy masz w systemie zainstalowany pakiet wpa_supplicant, jeżeli tak to sprawdż czy jest aktywny.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1429
Odp: Połączenie sieciowe
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 19, 2018, 09:05:05 am »
W ogóle, to - jeśli nowy - to raczej inny OS, bo z Chińczykami ciężko się dogadać.
Niemniej jednak... Kilka pytań i rad ewentualnych.
1. Łączysz się z poziomu zwykłego zużytkownika, czy roota? Jeśli pierwsze - spróbuj nmtui przez root. Nie wiem dlaczego, niekiedy kilka razy trzeba, by "chwyciło".
2. Czy przy łączeniu system wymaga od Ciebie jakichś haseł? Twoich? Roota?
3. Spróbuj otworzyć sobie jakiś menedżer plików, ustaw wyświetlanie również ukrytych. Skonfiguruj sieć i sprawdź, które z plików w ~/.config/TU_COŚ_GDZIE_DEEPIN_ZACHOWUJE_INFORMACJE oraz w /etc/. Będą to ostatnie pliki po zmianach. Zrestartuj system. Czy te same pliki, które ostatnio zostały zmienione (w poprzedniej sesji) znowu są zmienione (bezpośrednio po restarcie), czy nie? Jeśli nie - i znów spróbujesz się połączyć - które pliki ulegają zmianom.

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1342
Odp: Połączenie sieciowe
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 19, 2018, 09:29:27 am »
@pavbaranov

1. Łączysz się z poziomu zwykłego zużytkownika, czy roota? Jeśli pierwsze - spróbuj nmtui przez root. Nie wiem dlaczego, niekiedy kilka razy trzeba, by "chwyciło".

Teoretycznie, powinno wystarczyć jeden raz. Nie w każdym przypadku to funkcjonuje.
Wszystko zależy od dobrze napisanego programu. Fakt, co się tyczy sieci, programy są gruntownie testowane, ale...
Znany nam przypadek Piejanta i Kaffeiny...
- Kolega się zdziwił, że wywalenie konfiguracji kanałów wpłynęło na konfigurację okien...
Nie, chyba to nie były kanały. Prawdopodobnie, to kilka poziomów cache (fizyczne, ale i "międzyzapisy" pod /tmp, /var/... itd). Po prostu, na którymś poziomie cache tkwiły jeszcze stare konfiguracje i dopiero kilkakrotne ponowne uruchomienie programu przepisało te informacje...
- stąd moja sugestia

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1164
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Połączenie sieciowe
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 19, 2018, 12:24:58 pm »
Ja jeszcze bym spróbował się połączyć przez netctl, tutaj masz informacje jak go skonfigurować:
https://wiki.archlinux.org/index.php/netctl
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline ugo21

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
Odp: Połączenie sieciowe
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 11, 2019, 07:55:13 pm »
Pragnę podziękować wszystkim za pomoc.

Reinstalacja systemu od nowa rozwiązała problem, najprawdopodobniej jakieś nie odpowiednie moje czynności przyczyniły się do zaistniałej sytuacji.

Wątek do zamknięcia ::) ::) ::) ::)