Krótko - masz Minta, a to jest "świat" APTa, czyli szukasz zawsze w takiej kolejności:
1. repozytoria (czyli instalacja "systemowa"),
2. jeśli nie ma - możesz dodać np. PPA dla Ubuntu na którym zbudowany jest dany Mint; wersja 18.x to bodaj Ubuntu 16.04,
3. jeśli nie ma - raczej "ogólny" *.deb o ile będzie napisane, że jest to dla Ubuntu 16.04/Mint 18.x; ewentualnie, że np. Debian Jessie i jego forki (bo chyba na tej wersji jest zbudowane Ubuntu 16.04; tu nie mam pewności),
Generalnie *.deb - najwyżej nie zainstaluje się, bądź nie będzie działać poprawnie. Nie forsuj instalacji! Jeśli system się nie zgadza na taki plik to coś mu nie pasuje.
4. Jeśli nie ma - poszukaj paczek AppImage, ewentualnie flatpak, czy snap - nie wiem co tam Mint 18 wspiera. AppImage na pewno.
DuckDuckGo to wyłącznie internetowa "szukajka" - jedna z kilku, które mam wbudowane w przeglądarkę. Alternatywna dla Google, ale nie szpieguje. Mam jeszcze np. StartPage (też wbudowana) i to jest jakby Google bez szpiegowania.
Mam nadzieję, że teraz już będzie pracować. Epson daje raczej dobre wsparcie dla linuksa.