Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: instalacja karty ati  (Przeczytany 572 razy)

Offline mbbartek

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 52
instalacja karty ati
« dnia: Listopad 11, 2018, 10:34:15 pm »
Kontynuacja wątku z działu Sabayon:https://linuxiarze.pl/forum/index.php/topic,3149.0.html

no i skorzystałem z porady. teraz mam opensuse leap 15.
Jak mam sprawdzić co z tymi moimi kartami jest??
gdzie wejść i w co zerknąć??
próbowałem wpisać polecenie : glxinfo|egrep "OpenGL vendor|OpenGL renderer", ale nie działa.

znalazłem w yast informację o urządzeniach i mam takie wpisy:

27: PCI 100.0: 0300 VGA compatible controller (VGA)
  [Created at pci.378]
  Unique ID: VCu0.FC8_c5YcPO6
  Parent ID: vSkL._sGEE+JFvn7
  SysFS ID: /devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.0
  SysFS BusID: 0000:01:00.0
  Hardware Class: graphics card
  Model: "Acer Incorporated [ALI] Mobility Radeon HD 5650"
  Vendor: pci 0x1002 "ATI Technologies Inc"
  Device: pci 0x68c1 "Madison [Mobility Radeon HD 5650/5750 / 6530M/6550M]"
  SubVendor: pci 0x1025 "Acer Incorporated [ALI]"
  SubDevice: pci 0x035d "Mobility Radeon HD 5650"
  Memory Range: 0xd0000000-0xd7ffffff (ro,non-prefetchable)
  Memory Range: 0xdc400000-0xdc41ffff (rw,non-prefetchable)
  I/O Ports: 0x3000-0x3fff (rw)
  Memory Range: 0xdc440000-0xdc45ffff (ro,non-prefetchable,disabled)
  IRQ: 7 (no events)
  Module Alias: "pci:v00001002d000068C1sv00001025sd0000035Dbc03sc00i00"
  Driver Info #0:
    Driver Status: radeon is active
    Driver Activation Cmd: "modprobe radeon"
  Config Status: cfg=no, avail=yes, need=no, active=unknown
  Attached to: #23 (PCI bridge)


natomiast bezpośrednio w informacjach o grafice w opcji opengl, przy grafice 3d w sterowniku, producentem jest vmware inc. ;/
czyli chyba tak jak mowiłeś procek robi za grafike ;/
czy w opensuse idzie to jakoś zmienić, na ati??
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2018, 12:02:41 am wysłana przez lami07 »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 522
Odp: instalacja karty ati
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 12, 2018, 09:19:02 am »
Obawiam się, że z tym LLVM dałem się wpuścić w maliny, bo może to nie mieć nic wspólnego ze sterownikiem, jaki jest używany. Sprawdźmy jeszcze tak:
lspci -vvPrzy czym możesz ograniczyć wynik tylko do układu grafiki.
Możesz też użyć inxi (pewnie trzeba będzie zainstalować):
inxi -GxxMożemy jeszcze sprawdzić, czy moduł kernela jest podniesiony (ale to i tak z pierwszego będzie wynikać):
lsmod | grep radeon(radeon prawdopodobnie, jeśli nie, to w jego miejsce amd lub ati).
Rozumiem, że problem masz z postrzeganą przez Ciebie wydajnością tej karty. Czy dotyczy to wyłącznie gier windowsowych przez WINE? FPS chyba najprościej sprawdzić przez glxgears z konsoli. Znów - u mnie (Arch) to program, który dostarcza paczka mesa-demos. Te gry wymagają akceleracji 3D?

Offline CoyaDeBrojara

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
Odp: instalacja karty ati
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 12, 2018, 08:42:47 pm »
Może pomogą Ci te linki:
Mesa:https://software.opensuse.org/package/Mesa
Radeon: https://en.opensuse.org/SDB:Radeon

Offline mbbartek

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 52
Odp: instalacja karty ati
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 12, 2018, 09:58:07 pm »
jeśli chodzi o brak wydajności, bo tak to należy potraktować, to znam tylko gry windowsowe i do takich się mogę odwołać
oczywiście te gry odpalałem przez wine.
nie moge zainstalować inxi, bo jak zaczyna mi wgrywac po pobraniu, to za chwilke znów pokazuje wgraj ?? ;/
czy mam coś żle ustawione w odkrywcy?? czy wszystko powinno być zaznaczone w ustawieniach?? czy raczej odznaczone??

zrobiłem taki test, tylko czy to miało sens??
glmark2
=======================================================
    glmark2 2017.07
=======================================================
    OpenGL Information
    GL_VENDOR:     Intel Open Source Technology Center
    GL_RENDERER:   Mesa DRI Intel(R) Ironlake Mobile
    GL_VERSION:    2.1 Mesa 18.0.2
=======================================================
[build] use-vbo=false: FPS: 342 FrameTime: 2.924 ms
[build] use-vbo=true: FPS: 363 FrameTime: 2.755 ms
[texture] texture-filter=nearest: FPS: 369 FrameTime: 2.710 ms
[texture] texture-filter=linear: FPS: 364 FrameTime: 2.747 ms
[texture] texture-filter=mipmap: FPS: 363 FrameTime: 2.755 ms
[shading] shading=gouraud: FPS: 326 FrameTime: 3.067 ms
[shading] shading=blinn-phong-inf: FPS: 279 FrameTime: 3.584 ms
[shading] shading=phong: FPS: 238 FrameTime: 4.202 ms
[shading] shading=cel: FPS: 263 FrameTime: 3.802 ms
[bump] bump-render=high-poly: FPS: 161 FrameTime: 6.211 ms
[bump] bump-render=normals: FPS: 385 FrameTime: 2.597 ms
[bump] bump-render=height: FPS: 358 FrameTime: 2.793 ms
[effect2d] kernel=0,1,0;1,-4,1;0,1,0;: FPS: 227 FrameTime: 4.405 ms
[effect2d] kernel=1,1,1,1,1;1,1,1,1,1;1,1,1,1,1;: FPS: 95 FrameTime: 10.526 ms
[pulsar] light=false:quads=5:texture=false: FPS: 336 FrameTime: 2.976 ms
[desktop] blur-radius=5:effect=blur:passes=1:separable=true:windows=4: FPS: 95 FrameTime: 10.526 ms
[desktop] effect=shadow:windows=4: FPS: 253 FrameTime: 3.953 ms
[buffer] columns=200:interleave=false:update-dispersion=0.9:update-fraction=0.5:update-method=map: FPS: 197 FrameTime: 5.076 ms
[buffer] columns=200:interleave=false:update-dispersion=0.9:update-fraction=0.5:update-method=subdata: FPS: 175 FrameTime: 5.714 ms
[buffer] columns=200:interleave=true:update-dispersion=0.9:update-fraction=0.5:update-method=map: FPS: 206 FrameTime: 4.854 ms
[ideas] speed=duration: FPS: 285 FrameTime: 3.509 ms
[jellyfish] <default>: FPS: 212 FrameTime: 4.717 ms
[terrain] <default>: FPS: 15 FrameTime: 66.667 ms
[shadow] <default>: FPS: 200 FrameTime: 5.000 ms
[refract] <default>: FPS: 35 FrameTime: 28.571 ms
[conditionals] fragment-steps=0:vertex-steps=0: FPS: 407 FrameTime: 2.457 ms
[conditionals] fragment-steps=5:vertex-steps=0: FPS: 359 FrameTime: 2.786 ms
[conditionals] fragment-steps=0:vertex-steps=5: FPS: 395 FrameTime: 2.532 ms
[function] fragment-complexity=low:fragment-steps=5: FPS: 376 FrameTime: 2.660 ms
[function] fragment-complexity=medium:fragment-steps=5: FPS: 347 FrameTime: 2.882 ms
[loop] fragment-loop=false:fragment-steps=5:vertex-steps=5: FPS: 378 FrameTime: 2.646 ms
[loop] fragment-steps=5:fragment-uniform=false:vertex-steps=5: FPS: 362 FrameTime: 2.762 ms
[loop] fragment-steps=5:fragment-uniform=true:vertex-steps=5: FPS: 343 FrameTime: 2.915 ms
=======================================================
                                  glmark2 Score: 276
=======================================================

i jeszcze to:
lsmod | grep radeon
radeon               1675264  0
i2c_algo_bit           16384  2 radeon,i915
drm_kms_helper        200704  2 radeon,i915
ttm                   114688  1 radeon
drm                   438272  15 radeon,i915,ttm,drm_kms_helper

« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2018, 07:49:27 am wysłana przez lami07 »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 522
Odp: instalacja karty ati
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 12, 2018, 10:37:08 pm »
Masz KDE/Plasma? Do instalacji programów w Zuśce używaj YaST (graficzny) lub coś tam w konsoli. Discover - cóż...

Wygląda na to, że... to chodzi na karcie Intela.

Niestety nie wiem jak się ustawia w OpenSUSE tzw. PRIME (tj. układ hybrydowy). Link do wiki Archa podałem Ci i generalnie analogicznie będzie w każdym linuksie chyba, że dana dystrybucja ma jakiegoś ułatwiacza - wówczas łatwiej.

Pewne ustawienia w zakresie GPU możesz uzyskać też programem driconf lub adriconf. Któryś w repozytorium winien być.

Niestety też - w zakresie programów Windows, także przez WINE niewiele Ci podpowiem, bo ostatni taki widziałem gdzieś w okolicach 2005/6 :)

Przy okazji - w KDE jest taki program jak kinfocenter - tu też się możesz dowiedzieć o tym jakie sterowniki są w użyciu itd.
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2018, 10:59:23 pm wysłana przez pavbaranov »

Offline mbbartek

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 52
Odp: instalacja karty ati
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 13, 2018, 12:03:59 am »
tak mam kde.
a tu wyniki (chyba to te), o które prosiłęś wcześniej:

01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Madison [Mobility
Radeon HD 5650/5750 / 6530M/6550M] (prog-if 00 [VGA controller])
       Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Mobility Radeon HD 5650
       Control: I/O+ Mem+ BusMaster- SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR-
FastB2B- DisINTx-
       Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >S
ERR- <PERR- INTx-
       Interrupt: pin A routed to IRQ 7
       Region 0: Memory at d0000000 (64-bit, prefetchable) [size=128M]
       Region 2: Memory at dc400000 (64-bit, non-prefetchable) [size=128K]
       Region 4: I/O ports at 3000 [size=256]
       Expansion ROM at dc440000 [disabled] [size=128K]
       Capabilities: [50] Power Management version 3
               Flags: PMEClk- DSI- D1+ D2+ AuxCurrent=0mA PME(D0-,D1-,D2-,D3hot-,D3cold-)
               Status: D0 NoSoftRst- PME-Enable- DSel=0 DScale=0 PME-
       Capabilities: [58] Express (v2) Legacy Endpoint, MSI 00
               DevCap: MaxPayload 256 bytes, PhantFunc 0, Latency L0s <4us, L1 unlimited
                       ExtTag+ AttnBtn- AttnInd- PwrInd- RBE+ FLReset-
               DevCtl: Report errors: Correctable- Non-Fatal- Fatal- Unsupported-
                       RlxdOrd+ ExtTag+ PhantFunc- AuxPwr- NoSnoop+
                       MaxPayload 128 bytes, MaxReadReq 512 bytes
               DevSta: CorrErr- UncorrErr- FatalErr- UnsuppReq- AuxPwr- TransPend-
               LnkCap: Port #0, Speed 2.5GT/s, Width x16, ASPM L0s L1, Exit Latency L0s <6
4ns, L1 <1us
                       ClockPM- Surprise- LLActRep- BwNot- ASPMOptComp-
               LnkCtl: ASPM L0s L1 Enabled; RCB 64 bytes Disabled- CommClk+
                       ExtSynch- ClockPM- AutWidDis- BWInt- AutBWInt-
               LnkSta: Speed 2.5GT/s, Width x16, TrErr- Train- SlotClk+ DLActive- BWMgmt-
ABWMgmt-
               DevCap2: Completion Timeout: Not Supported, TimeoutDis-, LTR-, OBFF Not Sup
ported
                        AtomicOpsCap: 32bit- 64bit- 128bitCAS-
               DevCtl2: Completion Timeout: 50us to 50ms, TimeoutDis-, LTR-, OBFF Disabled
                        AtomicOpsCtl: ReqEn-
               LnkCtl2: Target Link Speed: 2.5GT/s, EnterCompliance- SpeedDis-
                        Transmit Margin: Normal Operating Range, EnterModifiedCompliance-
ComplianceSOS-
                        Compliance De-emphasis: -6dB
               LnkSta2: Current De-emphasis Level: -6dB, EqualizationComplete-, Equalizati
onPhase1-
                        EqualizationPhase2-, EqualizationPhase3-, LinkEqualizationRequest-
       Capabilities: [a0] MSI: Enable- Count=1/1 Maskable- 64bit+
               Address: 0000000000000000  Data: 0000
       Kernel modules: radeon
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2018, 07:50:40 am wysłana przez lami07 »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 522
Odp: instalacja karty ati
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 15, 2018, 09:33:25 am »
Nazbyt przycięta ta ostatnia informacja, ale możesz jeszcze pokazać - wg wiki OpenSUSE to najbardziej prawidłowe:
sudo lspci -nnk | grep -A3 VGAZob. też: https://en.opensuse.org/SDB:Configuring_graphics_cards

Offline mbbartek

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 52
Odp: instalacja karty ati
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 15, 2018, 08:42:59 pm »
00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller [8086:0046] (rev 18)
        Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Device [1025:035d]
        Kernel driver in use: i915
        Kernel modules: i915
--
01:00.0 VGA compatible controller [0300]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Madison [Mobility Radeon HD 5650/5750 / 6530M/6550M] [1002:68c1]
        Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Mobility Radeon HD 5650 [1025:035d]
        Kernel modules: radeon
01:00.1 Audio device [0403]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Redwood HDMI Audio [Radeon HD 5000 Series] [1002:aa60]


z tymi zmianami chętnie popróbuje, tylko najpierw mi powiedz co zrobić, jak np będę miał czarny ekran, czyli jak powrócić do poprzednich ustawień ??
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2018, 08:45:51 pm wysłana przez mbbartek »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 522
Odp: instalacja karty ati
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 15, 2018, 09:19:48 pm »
Ogólne zasady (wprawdzie to z Archa, ale praktycznie wszędzie będzie ok):
https://linux-pavbaranov.blogspot.com/2017/03/zrob-sobie-koo-ratunkowe.html
https://linux-pavbaranov.blogspot.com/2017/05/ostatnia-deska-ratunku-uruchomienie.html

A generalnie, to mniej więcej tak:
1. Po pierwsze - zapisuj co robisz i w jakich plikach, bo potem będziesz miał ściągę jak to odwrócić.
2. Po drugie - jeśli ingerujesz w jakiś plik - dobrze zrobić jego kopię np. z rozszerzeniem bak, orig, jak tam chcesz; w konsoli po prostu:
cp nazwa nazwa.bakPamiętaj, że wszędzie, gdzie nie jesteś "u siebie" będziesz musiał to zrobić z uprawnieniami roota (TIP: np. poprzedzić polecenie przez sudo).
3. Po trzecie - warto przy wszelkich testach usunąć z GRUBa wpisy quiet, splash itp; możesz to robić przy każdoczesnym uruchamianiu - wówczas nie potrzebujesz ingerować w config GRUBego. Wówczas widzisz po prostu co się dzieje, co jest podłączane, startuje i z jakim skutkiem
4. Jeśli system ruszy, ale "zwiśnie" w tym sensie, że nie uruchomi się w trybie graficznym, to do konsoli przejdziesz przez Alt+Ctrl+Fx (gdzie x jest cyfrą 1...8 - musisz sprawdzić, bo nie wiem na której Zuśka domyślnie uruchamia DE). Po przejściu i zalogowaniu możesz spokojnie "odwrócić" sytuację sprzed dokonanych zmian.
5. Warto do GRUBa dodać pozycję "rescue" (zdaje się, że opisałem w podanych linkach, jeśli nie - to daj znać). W przypadku jakichkolwiek problemów, po wyborze z GRUBego tej pozycji i wpisaniu hasła roota uruchamia Ci się linux w konsoli - możesz zrobić co chcesz, ale pamiętaj o tym, że możesz zrobić wszystko - jesteś wszak na prawach roota.
6. Jeśli nie zrobiłeś pozycji root, to i tak możesz wejść do systemu z ominięciem uruchamiania się trybu graficznego poprzez dopisanie przy starcie do GRUBego:
systemd.unit=rescue.targetwówczas przejdziesz do "gołego" trybu na prawach root (analogicznie jak z rescue), albo
systemd.unit==multi-user.targetwówczas przejdziesz do sesji swojego użytkownika, ale bez podniesienia Xów/DE.

W każdym z przypadków 4-6 jesteś w stanie uzyskać konsolę systemu i poprawić go z tego poziomu.

Pamiętaj o utworzeniu konta root (dawniej YaST przy instalacji na pewno tego wymagał, ale jak jest obecnie nie wiem)

Offline mbbartek

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 52
Odp: instalacja karty ati
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 15, 2018, 09:47:00 pm »
ok. dziękuję bardzo za podpowiedzi. na pewno zapoznam się z nimi, choć pewnie dopiero w przyszłym tygodniu tak konkretniej.

a z tych ostatnich wstawek z grafiki coś wynika??

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 522
Odp: instalacja karty ati
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 15, 2018, 10:23:55 pm »
Wygląda tak, jakby obie karty były w stanie działać. Istnieje możliwość, że w BIOS możesz wyłączyć w ogóle jedną z kart (najczęściej tę "dodatkową" - u Ciebie to AMD). Jeśli tak, to wyłącz na próbę i zobacz, czy się podniesie. Jeśli tak - Intel działa i być może również działa AMD. Jeśli nie - tzn. że normalnie u Ciebie działa AMD.
Jeśli się to uda - to jest prosto i skutecznie przynajmniej z rozwiązaniem jednej kwestii.

Offline mbbartek

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 52
Odp: instalacja karty ati
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 15, 2018, 11:10:25 pm »
już wcześniej zrobiłem taki numer jeszcze na windows i jak tylko zrestartowałem kompa, to nastała ciemność. musiałem na czyja przywracać przełączanie kart na enabled ;)
pytanie tylko, czy linux miałby to ogarnąć i nie będzie ciemności??
a jeśli działa amd, a obecnie pełni obowiązku cpu, to znaczy, że po instalacji i konfiguracji sterowników grafika powinna chodzić jak trzeba??

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 522
Odp: instalacja karty ati
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 15, 2018, 11:16:30 pm »
Nie przenoś doświadczeń z Windows na linux. To dwa kompletnie różne systemy.
Masz inxi - może z niego się dowiemy coś nt. zainstalowanego tu BIOS/UEFI i wówczas coś się da zobaczyć. Polecenie:
inxi -MxxNiestety nie wiem jak zdiagnozować GPU. Może ktoś inny Ci podrzuci jakieś rozwiązanie.

Offline mbbartek

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 52
Odp: instalacja karty ati
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 15, 2018, 11:23:29 pm »
# inxi -Mxx
Resuming in non X mode: glxinfo not found. For package install advice run: inxi --recommends
Machine:   Device: laptop System: Acer product: Aspire 5820TG v: V1.13 serial: LXPTN022230211A5332500
           Mobo: Acer model: ZR7B serial: 021QZOMBQTF007BF BIOS: INSYDE v: V1.13 date: 05/14/2010