Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Problem z TV na Kaffeine  (Przeczytany 841 razy)

Offline Piejanto

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 208
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 08, 2018, 08:03:09 pm »
TataPingu
Wpisałem mu [adduser imię] zresztą... Proszsz
[root@piejanto jan]# adduser tom
bash: adduser: nie znaleziono polecenia

No, to mu wpisałem [useradd] i dodał nowego użytkownika. Teraz szukam GDZIE? jest ten cholerny nowy użytkownik. A jest napewno bo:
[root@piejanto jan]# useradd tom
useradd: user 'tom' already exists

pavbaranov
wykonam wszystko jak każesz, ale dziś już padłem. Dobrej nocy.


Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 629
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 08, 2018, 11:13:55 pm »
@Piejanto
Po kolei,
- w nawiązaniu do konfiguracyjnego pliku Kaffeiny, to powinien znajdować się pod:

/home/twójaccount/.kde/share/apps/kaffeine

lub

/home/twójaccount/.kde4/share/apps/kaffeine

Co do testowego usera tom, to problemem może być, że podczas tworzenia nowego usera nie przyporządkowałeś go do żadnej grupy.

Najlepiej gdybyś to zrobił jakimś graficznym GUI i wciągnął usera tom do tych samych grup w których Ty jesteś.

W terminalu można to tak osiągnąć (wciągasz toma do grupy users):

sudo adduser tom users

Na pewno musiałbyś go jeszcze wciągnąć do grupy video i innych.
Najlepiej zerknij do pliku /etc/group w jakich Ty jesteś grupach i toma również tam wciągnij

sudo adduser tom video

itd.

Po wszystkim najlepiej wystartuj ponownie PCta

Online pavbaranov

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 372
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 09, 2018, 08:13:09 am »
@TataPingu - plik konfiguracyjny kaffeine jest w ~/.config/kaffeinerc. Plik ten nie posiada żadnych ustawień dotyczących wyświetlania okien tej aplikacji (jak zresztą żaden plik, żadnej aplikacji KDE, albowiem aplikacje to oddają to menedżerom okien).

@Piejanto - prawdopodobnie nie musisz tworzyć nawet żadnego użytkownika, bo jeśli w Antergosie sesja gościa nie została usunięta, to LightDM, którego używasz oferuje ją domyślnie. Sprawdź, czy w Ekranie logowania nie masz oprócz Twojego użytkownika sesji "Gość/Guest".

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 629
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 09, 2018, 09:13:08 am »
@pavbaranov
- może tam również, tam nie zaglądałem.
Pofatygowałem się wczoraj i spojrzałem na znajomym PC-cie (zdalnie, t.j. remote), na którym ten program jest używany, gdzie znajdują się te pliki. Właśnie tam je znalazłem.
Czym "sterują" i jakiej wersji kaffeine dotyczą, tego nie analizowałem. Na pewno był tam też plik z naniesionymi kanałami.

@Piejanto
Osobiścieie, podobnie, jak Ty, TV oglądam (jeśli w ogóle oglądam!) na swojej stacjonarce. Używam do tego celu programu MythTV. Ma to określone powody, mam zainstalowaną Sat-TV z 2 satelitami (2 x LNB), więc nie każdy program nadaje się do odbioru. Program jest jednak bardzo skomplikowany w początkowej fazie konfiguracji, więc nie polecam.
Zanim jednak do tego doszedłem, potestowałem kilka programów, które umożliwiają odbiór TV pod linuksem.
Piszesz w którymś momencie, że znalazłeś konfiguracyjny plik "tvtime". Program jest bardzo dobry, ale przeznaczony jest do odbioru analogowej TV.
W tym miejscu dochodzę do sedna, jaki masz odbiornik TV, w postaci karty, USB, analogowy (w niektórych regionach jeszcze możliwy taki dbór TV - po kablu), czy już cyfrowy ?
Wychodzę z założenia, że raczej już cyfrowy i jest to USB do odbioru DVB-C, lub DVB-T.

Jeśli tylko oglądasz TV, to również dobrym (i bardzo prostym) programem jest "me-tv" (Me-TV). Wiem, kaffeine jest bardzo fajnym programem, ale niekiedy sprawia kłopoty.
Właściwie to TV można odbierać nawet VLC, czy SMPlayerem (MPlayer), jedynie za pomocą w-scan (w terminalu man w-scan) trzeba przygotować im listę kanałów.
Dobrym rozwiązaniem może być też kodi, który posiada również interfejs TV.

Online pavbaranov

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 372
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 09, 2018, 11:03:50 am »
@TataPingu - @Piejanto ma Antergosa (czyli Archa w zasadzie). Kaffeine jest tu w wersji opartej o KF5 od długiego czasu. Lokalizacje, które podajesz pewnie w istocie zawierają listę stacji, niemniej jednak taka jak ~/.kde w Archu w ogóle nie istnieje, a w ~/.kde4/ zasadniczo są trzymane tylko "pliki zgodności" z aplikacjami, które mają jeszcze coś wspólnego z KDE4 lub są tu pliki pozostawione po starszych wersjach programów.
Podstawowy plik, w którym kaffeine (2.0.15, a taką wersję winien @Piejanto mieć) trzyma swoje ustawienia w pliku ~/.config/kaffeinerc. Listy stacji TV nie wygeneruję dla niego, ale prawdopodobnie szukać jej można w ~/.local/share/coś. Przynajmniej tak winno być. Jeśli nie, to w istocie jest w ~/.kde4/apps/.
Zasadniczy jednak problem @Piejanto polega na tym, że jedno z okien dialogowych Kaffeine nie mieści się u @Piejanto na wyświetlanym pulpicie w Xfce.

Sam plik kaffeinerc ma mniej więcej taką zawartość (komentarze moje po #):
[DVB] # To sekcja dot. DVB i nie wiem, czy te AAAAitd. w każdym przypadku wyglądają tak samo oraz co znaczą
ChannelViewState=AAAA/wAAAAAAAAABAAAAAQAAAAABAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAMgAAAACAQEAAQAAAAAAAAAAAAAAAGT/////AAAAgQAAAAAAAAACAAAAZAAAAAEAAAAAAAAAZAAAAAEAAAAAAAAD6AAAAABk
LastChannel=
TabSplitterState=AAAA/wAAAAEAAAACAAAAkgAAAAAB/////wEAAAABAA==

[KFileDialog Settings] # Tu jest wyłącznie lista ostatnio otwieranych plików bądź lokalizacji
Recent Files[$e]=
Recent URLs[$e]=

[MainWindow] # Dotyczy wyglądu okna głównego programu
DisplayMode=0
StartupDisplayMode=0

[MediaObject] # Dotyczy sposobu odtwarzania o ile wiem
AutoResizeFactor=0
Deinterlace=0
LongSkipDuration=60
ShortSkipDuration=15
Volume=96

[libVlc] # Ustawienia dla biblioteki libvlc
Arguments=--no-video-title-show

Nic więcej tu nie ma i nie znalazłem też precyzyjnego opisu co jeszcze mogłoby by być. Niemniej jednak na pewno nie ma tu miejsca na ustawienia wielkości okien dialogowych, którego to ustawienia zresztą Xfce i tak by nie zinterpretował.

MeTV @Piejanto już próbował, ale niestety u niego z jakichś powodów to nie działa. Być może to kwestia jakichś bibliotek, które w Archu są po prostu zbyt nowe (wszak to program, który w tej wersji, która dostępna jest w AUR pochodzi z 2014 r, a ostatni commit, jaki nakłada jest ze stycznia 2016 i nie tylko on jest mało istotny, albowiem większość commitów od wersji 1.4.0 dotyczy jakichś usprawnień w zakresie tłumaczeń; samo MeTV opiera się natomiast na libvlc, które w Archu również jest w wersji z VLC 3.x, podczas, gdy MeTV było opracowywane z uwzględnieniem wersji 2.x tej biblioteki; wprawdzie widzę, że jakieś zmiany do PKGBUILDu są wprowadzane, ale z komentarzy wynika, że w Archu ta aplikacja działa raczej po macoszemu). Tematu jednak nie drążyliśmy.
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2018, 11:12:15 am wysłana przez pavbaranov »

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 629
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 09, 2018, 12:41:56 pm »
@pavbaranov
No właśnie, m. in. z takich powodów doradzam użytkownikom pokroju @Piejanto (w niczym mu nie ujmując) coś, może i nie tak aktualnego, ale bardziej stabilnego i pewnego.

Prawdopodobnie na jakimś "lts"-ie nie miałby tych kłopotów...

Oczywiście, teraz jestem świadom, jak wygląda jego sytuacja i chyba lepiej będzie "uratować", albo "wyprostować" mu OSa, niż wgrywać na czysto jakiegoś LTSa

Tylko na jak długo?

Online pavbaranov

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 372
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 09, 2018, 01:11:42 pm »
@TataPingu - A LTS na jak długo? 3-5 lat? A potem? W przypadku oprogramowania, które jest tu istotne (Kaffeine, KF5, Qt5) dodatkowym bonusem używania LTS jest brak jakiegokolwiek wsparcia od kogokolwiek w przypadku problemów z wersjami tego oprogramowania zainstalowanymi na takim LTS.

Arch/Antergos jest doprawdy w miarę bezproblemowy, ale pod warunkiem, że go się właściwie skonfiguruje. Skupmy się na tym. Zakładając, że kaffeine jest prawidłowo napisane (a nie mam prawa sądzić inaczej), to nie ma na stałe "wbitej" wielkości okien dialogowych. Niestety nie wiem czy są one z KDE, czy z Xfce (może jakiś zrzut ekranu mógłby coś podpowiedzieć, zwłaszcza okna "Otwórz" bo w obu przypadkach diametralnie się różni); nie bardzo też wiem jak to sprawdzić.
Problem zatem leży najprawdopodobniej albo w braku jakiejś paczki (np. kdialog), albo w braku odpowiedniego "silnika" dla wyświetlania aplikacji Qt5/KF5 w środowisku Gtk, albo na niewłaściwym skonfigurowaniu tych aplikacji w Xfce.

Zdaje się, że w Xfce jest jeszcze dostępne takie ustawienie: Programy -> Ustawienia -> Ustawienia Qt5. Może coś tutaj można jeszcze pokombinować.

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 629
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 09, 2018, 01:28:39 pm »
@pavbaranov
Te 5 lat można używać, a potem....
- i tu już czysto teoretyzuję (ale na podstawie moich doświadczeń!), najczęściej sprzęt jest na tyle "przestarzały", że większość użytkowników i tak decyduje się na nowy...

Online pavbaranov

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 372
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 09, 2018, 02:05:09 pm »
@TataPingu - I tak bym się nie zgodził na bez żadnego wsparcia: program (kaffeine) oraz dwie podstawowe biblioteki, na których jest oparty: KF5 (wsparcie wynosi w zasadzie miesiąc), Qt5 (najdłuższe bodaj 18 miesięcy dla wersji LTS). Komu zgłosisz problem (nie mówię o jakiejś kwestii związanej z bezpieczeństwem), gdy coś się zawali? Debianowi? (K)Ubuntu? Mint? Sorry, ale oni się po prostu na tym nie znają, nie prowadzą tych źródeł, a i w Qt i w KDE odpowiedzią będzie: zainstaluj współczesne oprogramowanie, albowiem to, w którym zgłaszasz błąd nie jest wspierane (i to jest słuszne stwierdzenie). Jestem również prawie pewny, że nie otrzymasz nigdzie wsparcia na żadnym forum takiego LTSa.
Zresztą @Piejanto wybrał sobie już system. Spróbujmy go naprawić.
I sorry za OT.

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 629
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 09, 2018, 03:23:11 pm »
@pavbaranov
We wszystkim się z Tobą Kolego zgadzam, tylko...
- tak wygląda to z "naszej" strony...

Nie wiem na ile miałeś doświadczeń z "użytkownikami" PC-tów, ale ja takowe mam już prawie 30 lat.
I to nie tylko linuks...
- DOS-WIN, OS2, Win95, 2000 i późniejsze.
O takich rzeczach, jak różnego typu serwery nie wspominam.

Większość z nich cechowało: "jak najmniej obsługi, ale wszystko ma chodzić!"

Zresztą, to nie ja wpadłem na "pomysł" LTSów, to "praktyka" użytkowników "wymusiła" tworzenie czegoś takiego. Zwykłych Kowalskich nie interesują "wsparcia, bezpieczeństwo" itp., sprzęt ma funkcjonować i koniec.

Szczerze powiedziawszy, to wiem, że większość z tych, którym kiedyś tam przygotowałem PCty nie pofatyguje się nawet do aktualizacji systemu, a co dopiero mówić o jakichś upgradach, czy zmianie OSa na aktualny.
Ba, znam takich, którzy do dzisiaj "siedzą" jeszcze na SuSE 10.2 !
- "peryferie działają, programy chodzą to po co mam zmieniać?", to ich "motto"...
Nie "uszczęśliwiam", więc nikogo na siłę (jak M$ i sółka)...
Jedyne co, to informuję o zagrożeniu, ale decyzja należy do użytkownika...

Przy takim postępowaniu użytkowników, raz skonfigurowany system działa bez problemu...

I o dziwo, wszystkie historie o potencjalnych "zagrożeniach" nie znalazły jakoś miejsca...
- już od dłuższego czasu rozmyślam postawić jakiś "przestarzały" system i trochę go potestować pod kątem tych "zagrożeń"...

Offline Piejanto

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 208
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 09, 2018, 06:17:37 pm »
TataPingu.

Mam dwa odbiorniki (modemy) Overmax OV-TN-01A i OV-TN-01B. Oba chodzą na tym samym firmwsare. Obecne wersje Antergosa zawierają już firmware do tych obu modemów, więc po zainstalowaniu Antergosa nie miewam już problemu z wklepaniem obsługi. Kaffeine znajduje je oba natychmiast i bez problemów. Muszę tylko zmienić pole przeszukiwania na "Automatyczny" i "naziemny" sam się ustawia. Następnie trzeba iść do okna "Kanały" i owo właśnie okno jest felerne, ale - jakem to już przez przypadek ustalił - wystarczy po "dodaniu wybranych" przyklepać je "Enterem".
Niestety maszynka której najczęściej używam, ma tylko 2GB operacyjnej i KDE ładuje mi się tydzień. Ponadto, jak już mówiłem, KDE, to nie jest pulpit dla furiatów i nie mam do niego cierpliwości. Dlatego wróciłem do XFCE. 
Wielkość ekranu netbooka, wcale mi nie przeszkadza, gdyż tv leci mi zazwyczaj w tle, a gdy trzeba oglądać, (popularnonaukowe) wtedy i tak muszę oglądać z odległości cca 50 cm, bo przyu większej odległości tracę ostrość widzenia.
Odbieram naziemną w Łodzi z użyciem firmowej antenki, gdyż nadajnik mam o kilometr na kominie elektrowni, a  gdy pojadę pod Jarocin, tam mam regularną antenę i też pięknie.
Kiedyś też używałem HP do oglądania TV, ale - jak już opowiadałem - zasięg komórkowy dla Aero2 (na wyjeździe) mam tylko w kuchni od strony północnej, zaś antenę i zasięg televizyjny mam w pokoju od strony południowej. W tej sytuacji, pracuję i korzystam z internetu w kuchni, a gdy słyszę. że leci coś ciekawego w TV, idę do pokoju, więc HP nie wymaga koniecznie odbioru televizyjnego, choć przyznam, że nie przeszkadzałoby mi, gdyby miał.  No, ale to już dążenie do luxusu.
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2018, 06:19:35 pm wysłana przez Piejanto »

Online pavbaranov

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 372
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 09, 2018, 06:45:05 pm »
@Piejanto - Janek, skoro się już objawiłeś, to:
1. inxi - po prostu zainstaluj, jest w repozytorium i podaj te wyniki, o które prosiłem.
2. Zrób też to: https://linuxiarze.pl/forum/index.php/topic,3140.msg16496.html#msg16496 - pkt. 4 i 5.
3. Pokaż wynik: lspci -vnnn | perl -lne 'print if /^\d+\:.+(\[\S+\:\S+\])/' | grep VGA4. Masz aktualnie zainstalowane qt5ct?
5. Motyw Xfce.

Offline Piejanto

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 208
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 09, 2018, 07:08:50 pm »
pavbaranov

qt5ct zainstalowałem, jak kazałeś.
Teraz to o co prosiłeś. Longiem:
[root@piejanto jan]# env
XDG_MENU_PREFIX=xfce-
LANG=pl_PL.UTF-8
DISPLAY=:0.0
QT_STYLE_OVERRIDE=gtk
EDITOR=/usr/bin/nano
COLORTERM=truecolor
MOZ_PLUGIN_PATH=/usr/lib/mozilla/plugins
XDG_VTNR=7
SSH_AUTH_SOCK=/tmp/ssh-uGRmn2th2sOv/agent.785
HG=/usr/bin/hg
GLADE_CATALOG_PATH=:
XDG_SESSION_ID=1
XDG_GREETER_DATA_DIR=/var/lib/lightdm-data/jan
USER=jan
GLADE_MODULE_PATH=:
DESKTOP_SESSION=xfce
LC_COLLATE=pl_PL.UTF-8
PWD=/home/jan
HOME=/root
BROWSER=/usr/bin/chromium
SSH_AGENT_PID=790
XDG_SESSION_TYPE=x11
XDG_DATA_DIRS=/usr/local/share:/usr/share
XDG_SESSION_DESKTOP=xfce
GLADE_PIXMAP_PATH=:
GTK_MODULES=canberra-gtk-module:canberra-gtk-module
MAIL=/var/spool/mail/jan
VTE_VERSION=5402
SHELL=/bin/bash
TERM=xterm-256color
XDG_SEAT_PATH=/org/freedesktop/DisplayManager/Seat0
XDG_CURRENT_DESKTOP=XFCE
SHLVL=3
XDG_SEAT=seat0
WINDOWID=39845891
GDMSESSION=xfce
LOGNAME=jan
DBUS_SESSION_BUS_ADDRESS=unix:path=/run/user/1000/bus
XDG_RUNTIME_DIR=/run/user/1000
XAUTHORITY=/home/jan/.Xauthority
XDG_SESSION_PATH=/org/freedesktop/DisplayManager/Session0
XDG_CONFIG_DIRS=/etc/xdg
PATH=/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/bin:/usr/bin/site_perl:/usr/bin/vendor_perl:/usr/bin/core_perl
SESSION_MANAGER=local/piejanto:@/tmp/.ICE-unix/726,unix/piejanto:/tmp/.ICE-unix/726
_=/usr/bin/env
[root@piejanto jan]#
**********************************
[jan@piejanto ~]$ cat ~/.config/Trolltech.conf
[Qt%20Plugin%20Cache%204.8.false]
usr\lib\qt4\plugins\inputmethods\libqimsw-multi.so=40807, 0, x86_64 linux g++-4 full-config, 2017-11-14T08:42:06
usr\lib\qt4\plugins\iconengines\libqsvgicon.so=40807, 0, x86_64 linux g++-4 full-config, 2017-11-14T08:42:06
usr\lib\qt4\plugins\imageformats\libqgif.so=40807, 0, x86_64 linux g++-4 full-config, 2017-11-14T08:42:06
usr\lib\qt4\plugins\imageformats\libqico.so=40807, 0, x86_64 linux g++-4 full-config, 2017-11-14T08:42:06
usr\lib\qt4\plugins\imageformats\libqjpeg.so=40807, 0, x86_64 linux g++-4 full-config, 2017-11-14T08:42:07
usr\lib\qt4\plugins\imageformats\libqmng.so=40807, 0, x86_64 linux g++-4 full-config, 2017-11-14T08:42:06
usr\lib\qt4\plugins\imageformats\libqsvg.so=40807, 0, x86_64 linux g++-4 full-config, 2017-11-14T08:42:06
usr\lib\qt4\plugins\imageformats\libqtiff.so=40807, 0, x86_64 linux g++-4 full-config, 2017-11-14T08:42:06

[Qt%20Factory%20Cache%204.8]
com.trolltech.Qt.QInputContextFactoryInterface%3A\usr\lib\qt4\plugins\inputmethods\libqimsw-multi.so=2017-11-14T08:42:06, imsw-multi
com.trolltech.Qt.QIconEngineFactoryInterfaceV2%3A\usr\lib\qt4\plugins\iconengines\libqsvgicon.so=2017-11-14T08:42:06, svg, svgz, svg.gz
com.trolltech.Qt.QIconEngineFactoryInterface%3A\usr\lib\qt4\plugins\iconengines\libqsvgicon.so=2017-11-14T08:42:06
com.trolltech.Qt.QImageIOHandlerFactoryInterface%3A\usr\lib\qt4\plugins\imageformats\libqgif.so=2017-11-14T08:42:06, gif
com.trolltech.Qt.QImageIOHandlerFactoryInterface%3A\usr\lib\qt4\plugins\imageformats\libqico.so=2017-11-14T08:42:06, ico
com.trolltech.Qt.QImageIOHandlerFactoryInterface%3A\usr\lib\qt4\plugins\imageformats\libqjpeg.so=2017-11-14T08:42:07, jpeg, jpg
com.trolltech.Qt.QImageIOHandlerFactoryInterface%3A\usr\lib\qt4\plugins\imageformats\libqmng.so=2017-11-14T08:42:06, mng
com.trolltech.Qt.QImageIOHandlerFactoryInterface%3A\usr\lib\qt4\plugins\imageformats\libqsvg.so=2017-11-14T08:42:06, svg, svgz
com.trolltech.Qt.QImageIOHandlerFactoryInterface%3A\usr\lib\qt4\plugins\imageformats\libqtiff.so=2017-11-14T08:42:06, tiff, tif
[jan@piejanto ~]$
**********************************
[jan@piejanto ~]$ cat ~/etc/environment
cat: /home/jan/etc/environment: Nie ma takiego pliku ani katalogu
[jan@piejanto ~]$
[root@piejanto jan]# inxi -Fxx
System:
  Host: piejanto Kernel: 4.18.16-arch1-1-ARCH x86_64 bits: 64 compiler: gcc
  v: 8.2.1 Desktop: Xfce 4.12.4 tk: Gtk 2.24.32 wm: xfwm4 dm: LightDM
  Distro: Antergos Linux 16.9-ISO-Rolling
Machine:
  Type: Laptop System: Hewlett-Packard product: HP 15 Notebook PC
  v: 0974120000405F00000620180 serial: CND5111B6G Chassis: type: 10
  serial: N/A
  Mobo: Hewlett-Packard model: 2214 v: 57.54 serial: PEPYPC51T8FVU3
  UEFI: Insyde v: F.39 date: 05/26/2015
Battery:
  ID-1: BAT1 charge: 32.9 Wh condition: 32.9/41.4 Wh (79%) volts: 16.9/14.8
  model: COMPAL PABAS0241231 serial: 0000 status: Full
CPU:
  Topology: Quad Core model: Intel Pentium N3540 bits: 64 type: MCP
  arch: Silvermont rev: 8 L2 cache: 1024 KiB
  flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 17332
  Speed: 527 MHz min/max: 500/2666 MHz Core speeds (MHz): 1: 500 2: 500
  3: 823 4: 705
Graphics:
  Device-1: Intel Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series Graphics & Display
  driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:0f31
  Device-2: NVIDIA GF117M [GeForce 610M/710M/810M/820M / GT
  620M/625M/630M/720M]
  driver: nouveau v: kernel bus ID: 01:00.0 chip ID: 10de:1140
  Display: x11 server: X.Org 1.20.3 driver: intel,nouveau
  unloaded: fbdev,modesetting,vesa alternate: nv resolution: 1366x768~60Hz
  Message: Unable to show advanced data. Required tool glxinfo missing.
Audio:
  Device-1: Intel Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series High Definition Audio
  driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1b.0 chip ID: 8086:0f04
  Sound Server: ALSA v: k4.18.16-arch1-1-ARCH
Network:
  Device-1: Realtek RTL8723BE PCIe Wireless Network Adapter
  driver: rtl8723be v: kernel port: 2000 bus ID: 02:00.0 chip ID: 10ec:b723
  IF: wlp2s0 state: up mac: 34:68:95:81:aa:2f
  Device-2: Realtek RTL810xE PCI Express Fast Ethernet driver: r8169
  v: 2.3LK-NAPI port: 1000 bus ID: 04:00.0 chip ID: 10ec:8136
  IF: enp4s0 state: down mac: 5c:b9:01:b5:3c:38
Drives:
  Local Storage: total: 713.12 GiB used: 94.93 GiB (13.3%)
  ID-1: /dev/mmcblk0 model: SA16G size: 14.48 GiB serial: 0x42314d5a
  ID-2: /dev/sda vendor: HGST (Hitachi) model: HTS541075A9E680
  size: 698.64 GiB speed: 3.0 Gb/s serial: JD120A1W1GYS5K
Partition:
  ID-1: / size: 682.54 GiB used: 94.83 GiB (13.9%) fs: ext4 dev: /dev/sda3
  ID-2: /boot size: 239.9 MiB used: 96.5 MiB (40.2%) fs: ext4 dev: /dev/sda2
  ID-3: swap-1 size: 3.75 GiB used: 0 KiB (0.0%) fs: swap dev: /dev/sda4
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 39.0 C mobo: 38.0 C
  Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
  Processes: 172 Uptime: 2h 54m Memory: 3.74 GiB used: 1.80 GiB (48.1%)
  Init: systemd v: 239 Compilers: gcc: 8.2.1 Shell: bash v: 4.4.23
  running in: xfce4-terminal inxi: 3.0.26
[root@piejanto jan]#

Offline Piejanto

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 208
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 09, 2018, 07:19:29 pm »
Jeśli chodzi o:
"PS: Jeśli chodzi o Qt4, to sprawdź sobie to co widzi jako "wymagany przez" czy dalej z tego korzystasz/potrzebujesz. To na inny wątek."

NIe wiem, co to jest i do czego służy :   libqzeitgeist ;  phonon-qt4 ; pyqt4-common

[root@piejanto jan]# pacman -Qi qt4
Nazwa                 : qt4
Wersja                : 4.8.7-26
Opis                  : A cross-platform application and UI framework
Architektura          : x86_64
Adres url             : http://www.qt.io
Licencje              : GPL3  LGPL  FDL  custom
Grupy                 : Brak
Dostarcza             : Brak
Zależy od             : sqlite  ca-certificates  fontconfig  libgl  libxrandr
                        libxv  libxi  alsa-lib  xdg-utils  hicolor-icon-theme
                        desktop-file-utils  libmng  dbus
Opcjonalne zależności : postgresql-libs: PostgreSQL driver
                        libmariadbclient: MariaDB driver
                        unixodbc: ODBC driver
                        libfbclient: Firebird/iBase driver [zainstalowano]
                        libxinerama: Xinerama support [zainstalowano]
                        libxcursor: Xcursor support [zainstalowano]
                        libxfixes: Xfixes support [zainstalowano]
                        icu: Unicode support [zainstalowano]
                        sni-qt: StatusNotifierItem (AppIndicators) support
Wymagany przez        : libqzeitgeist  phonon-qt4  pyqt4-common
Opcjonalny dla        : avahi  suil
Komfliktuje z         : qt
Zastępuje             : qt<=4.8.4
Rozmiar po instalacji : 86,11 MiB
Autor pakietu         : Felix Yan <felixonmars@archlinux.org>
Data zbudowania       : pon, 22 paź 2018, 23:10:59
Data zainstalowania   : wto, 30 paź 2018, 00:17:04
Powód zainstalowania  : Zależność innego pakietu
Skrypt instalacyjny   : Nie
Potwierdzone przez    : Podpis

Nie wiem, co to jest i do czego służy :   libqzeitgeist ;  phonon-qt4 ; pyqt4-common

Offline Piejanto

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 208
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 09, 2018, 07:24:11 pm »
TataPingu

"~/.local/share/coś. Przynajmniej tak winno być."

Jest:

  ~/.local/share/kaffeine/     a tam:
config.dvb
epgdata.dvb
playlistK4
scanfile.dvb
sqlite.db     (jest na czerwono i nie wiem co to znaczy)

Spróbuję wszystkie szare pozycje wywalić i zostawię tylko ostatnią, czerwoną.
Zobaczymy, co się stanie.