Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Problem z TV na Kaffeine  (Przeczytany 843 razy)

Offline Piejanto

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 208
Problem z TV na Kaffeine
« dnia: Listopad 06, 2018, 10:01:17 pm »
Od jakiegoś miesiąca, lub dwu, po aktualizacj Antergosa, nie mogę podnieść w Kaffeine okna
skanującego kanały televizyjne.
 Po przeinstalowaniu systemu na jednym z kompów, w ogóle nie daje się ustalić kanałów do przełączania.
Znaczy jest tak, że nie daje się sięgnąć buttonów "dodaj wybrane" oraz "zastosuj".
Tylko to jedno okno tak ma.
Tzn. dół tego okna niknie pod panelem tak głęboko, że nie da się tam sięgnąć. Obniżenie górnej krawędzi nie jest możliwe aby później paskiem podciągnąć całość. Dotyczy to tylko okna umożliwiającego skanowanie kanałów  i  dodawanie kanałów do wybranych. O ile button "dodaj wybrane" wystaje odrobinę ponad panel w XFCE (w KDE już go nie widać), o tyle button "zastosuj" (przy najwyżej podciągniętej górnej krawędzi tego okna, niknie pod dolną krawędzią ekranu.
Laptop, na którym system nie był przeinstalowany, ma w pamięci stare kanały, ale sygnalizuje tylko napisami, że kanał jest odtwarzany, jednak ekran pozostaje czarny.
Po zeskanowaniu kanałów działanie kończy się na przerzuceniu "znalezionych" do okna "wybranych",
ale nie można tego zatwierdzić buttonem "zastosuj", bo jest on pod dolnym poziomem ekranu.
Co robić?

Online pavbaranov

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 372
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 06, 2018, 10:10:44 pm »
Co zrobić? Więcej konkretów. Masz 3 komputery, jakaś sytuacja "po aktualizacji", jakiś komputer z KDE, jakiś z Xfce... Ze względu na to, że problem masz z rysowaniem okna, którego rozmiar przekracza rozmiar roboczy (widoczny na ekranie), to każda z tych sytuacji jest inna. Zatem - wpierw zdecyduj się, którą z nich chcesz w tym wątku rozwiązać, popraw tytuł wątku (bo nie dotyczy on TV w Kaffeine, a wyświetlania okna dialogowego). Drugi wątek możesz założyć dla innego środowiska.

Opisując przydadzą się pewne informacje, ale będą one znów zależne od tego, w jakim środowisku ów wygląd będziesz chciał poprawić.

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 629
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 07, 2018, 08:52:15 am »
@Piejanto
Kolega Povbaranov ma rację, w pierwszym rzędzie to problemy grafiki, a dokładnie menadżera okien...
- sprubój na którymś z systemów zainstalować inne środowisko, najlepiej Mate (stosunkowo dobrze dopracowany menadżer okien - Marco)
Po wystartowaniu Mate wybierz "Marco bez graficznych efektów" (czy coś w tym rodzaju).
Jeśli nadal wystąpią podobne problemy, wówczas musisz przeinstalować sterowniki grafiki

Online pavbaranov

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 372
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 07, 2018, 11:50:46 am »
@TataPingu - Dajmy spokój z instalowaniem jeszcze innego DE przez @Piejanto. On już ma 2 DE i na obu jest źle. Problem może w ogóle nie leżeć po stronie menedżera okien. Ze względu na sposób pisania aplikacji w Qt może to być również wadliwie napisana aplikacja (np. taką jest hybrid-encoder). Stawiam jednak na wadliwą konfigurację. Spróbujmy rozwiązać problem na którymś DE, które @piejanto w tym wątku wybierze (powiedzmy xfce), a dla drugiego (KDE) niech założy oddzielny bo inaczej będzie otrzymywać sprzeczne informacje przydatne dla każdego z tych DE i jednocześnie najprawdopodobniej nieadekwatne w drugim i mogące w nim wywołać problem.

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 629
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 07, 2018, 12:04:28 pm »
@povbaranov i @Piejanto
- fakt, to mogą być dziesiątki przyczyn.
W pierwszym rzędzie sugeruję, by stworzyć jakiegoś testowego usera, zameldować się na tym accouncie i spróbować wystartować tam "wadliwy" program.
Jeśli wszystko będzie OK, to mamy znak, że konfiguracja pod poprzednim userem była wadliwa i wystarczy ją tylko wywalić.
Jeśli zjawisko się powtórzy, to mamy znak, że coś "zgrzyta" w systemie...

Online pavbaranov

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 372
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 07, 2018, 12:27:19 pm »
A ja bym jeszcze poprosił o wynik polecenia inxi -Fxx (jeśli nie masz - doinstaluj). Najłatwiej Ci będzie zrobić to tak:
inxi -Fxx > wynik.txti umieścić tu zawartość pliku wynik.txt bądź go wstawić na jakiś pastebin.

Offline Piejanto

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 208
Odp: Problem z TV na Kaffeine prawie ROZWIĄZANY
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 07, 2018, 08:52:28 pm »
PROBLEM prawie ROZWIĄZANY

Jest tak:
Po raz kolejny przeinstalowałem Antergosa na netbooku. Wróciłem do pulpitu XFCE. uruchomiłem Kaffeine. Okno przeszukiwania kanałów w dalszym ciągu nie dawało się ustawić a button zmniejszania w prawym górnym rogu (kwadracik) nie działa.
Zeskanowałem kanały i ustawiłem panel w pionie, gdyż zasłaniał pole "dodaj wybrany".
Zaznaczyłem wybrane kanały i kliknąłem myszą w button "dodaj wybrany" ale pole zatwierdzające było poniżej dolnej krawędzi ekranu. Wtedy kliknąłem "ENTER"
Wszystkie kanały zagnieździły się w oknie do odtwarzania.

Czasem najgłupszy problem moe powstać w wyniku rutyny klikania myszą.
Dziękuję wszystkim, którzy chcioeli mi pomóc, a w szczególności Pawłowi.
Dziękuję i przepraszam.

Jeśli chodzi o HP, to w dalszym ciągu jest problem, gdyż okno w ogóle nie chce skanować kanałów, ale najbardziej zależało mi na odbiorze na netbooku.

Co do inxi, próbowałem z czystej ciekawości na HP. Wynik:
[root@piejanto jan]# inxi -Fxx
bash: inxi: nie znaleziono polecenia
[root@piejanto jan]#
[root@piejanto jan]# inxi -Fxx > wynik.txt
bash: inxi: nie znaleziono polecenia
[root@piejanto jan]# pacman inxi -Fxx > wynik.txt
błąd:  nie określono opcji (użyj -h, aby uzyskać pomoc)
[root@piejanto jan]#

Natomiast jeśli chodzi o HP. Odinstalowałem Kaffeine, zresetowałem komputer, a następne znów zainstalowałem Kaffeine. Niestety, ustawienia pozostają gdzieś w pamięci i po reinstalacji Kaffeine ma poprzednio zapamiętane ustawienia i zapamiętane kanały. Niczego się z tym chyba nie da zrobić, chyba, że reinstalować system, ale - jak to już mówiłem - najbardziej zależało mi na odbiorze TV na netbooku.

Dzięki Panowie
Dzięki Pawle
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2018, 09:38:33 pm wysłana przez Piejanto »

Online pavbaranov

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 372
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 07, 2018, 09:30:42 pm »
Ok, fajnie, że się udało, ale...
Na Twoim miejscu i tak zdiagnozowałbym przyczynę, albowiem to co zrobiłeś - aczkolwiek skuteczne - jest mało ergonomiczne :) Może się też zdarzyć, że coś innego będzie się źle wyświetlać, a problem prawdopodobnie tkwi w ustawieniach.
Zróbmy może tak - zajmijmy się tym HP tu obecnie.
Na czym polega problem już wiemy, ale do rozwiązania mamy zbyt mało informacji. Zatem:
1. Zrób to co pisał @TataPingu - zaloguj się na innym użytkowniku. Masz w Antergosie LightDM a on powinien oferować tzw. sesję Gościa - może być. Jeśli nie - to musisz założyć nowego użytkownika np. test. Sprawdź.
Jeśli będzie ok - problem leży w ustawieniach, jakie masz w swoim ~/.config/ - napisz i pomożemy.
Jeśli nie, to przejdź do poniższych punktów.
2. Podaj dane z:
inxi -FxxByć może inxi będziesz musiał doinstalować.
3. Podaj dane z:
env4. Podaj zawartość pliku:
cat ~/.config/Trolltech.conf5. Podaj zawartość pliku:
cat ~/etc/environment
To na początek.
W każdym przypadku - podaj nam jakie DE (KDE/Xfce) masz na tym HP (choć po powyższych danych powinniśmy już wiedzieć).

Offline Piejanto

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 208
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 08, 2018, 10:47:18 am »
pavbaranov.
Dzięki za zaangażowanie. Jeśli chodzi o netbook, to aktualnie mam wszystko z najnowszej edycji. Czyli Antergos 18.11
Jeśli chodzi o polecenia:
[root@piejanto jan]# inxi -Fxx
System:
  Host: piejanto Kernel: 4.18.16-arch1-1-ARCH x86_64 bits: 64 compiler: gcc
  v: 8.2.1 Desktop: Xfce 4.12.4 tk: Gtk 2.24.32 wm: xfwm4 dm: LightDM
  Distro: Antergos Linux 16.9-ISO-Rolling
Machine:
  Type: Laptop System: Hewlett-Packard product: HP 15 Notebook PC
  v: 0974120000405F00000620180 serial: CND5111B6G Chassis: type: 10
  serial: N/A
  Mobo: Hewlett-Packard model: 2214 v: 57.54 serial: PEPYPC51T8FVU3
  UEFI: Insyde v: F.39 date: 05/26/2015
Battery:
  ID-1: BAT1 charge: 32.8 Wh condition: 32.8/41.4 Wh (79%) volts: 17.0/14.8
  model: COMPAL PABAS0241231 serial: 0000 status: Full
CPU:
  Topology: Quad Core model: Intel Pentium N3540 bits: 64 type: MCP
  arch: Silvermont rev: 8 L2 cache: 1024 KiB
  flags: lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 17332
  Speed: 500 MHz min/max: 500/2666 MHz Core speeds (MHz): 1: 810 2: 588
  3: 577 4: 533
Graphics:
  Device-1: Intel Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series Graphics & Display
  driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:0f31
  Device-2: NVIDIA GF117M [GeForce 610M/710M/810M/820M / GT
  620M/625M/630M/720M]
  driver: nouveau v: kernel bus ID: 01:00.0 chip ID: 10de:1140
  Display: x11 server: X.Org 1.20.3 driver: intel,nouveau
  unloaded: fbdev,modesetting,vesa alternate: nv resolution: 1366x768~60Hz
  Message: Unable to show advanced data. Required tool glxinfo missing.
Audio:
  Device-1: Intel Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series High Definition Audio
  driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 00:1b.0 chip ID: 8086:0f04
  Sound Server: ALSA v: k4.18.16-arch1-1-ARCH
Network:
  Device-1: Realtek RTL8723BE PCIe Wireless Network Adapter
  driver: rtl8723be v: kernel port: 2000 bus ID: 02:00.0 chip ID: 10ec:b723
  IF: wlp2s0 state: up mac: 34:68:95:81:aa:2f
  Device-2: Realtek RTL810xE PCI Express Fast Ethernet driver: r8169
  v: 2.3LK-NAPI port: 1000 bus ID: 04:00.0 chip ID: 10ec:8136
  IF: enp4s0 state: down mac: 5c:b9:01:b5:3c:38
Drives:
  Local Storage: total: 713.12 GiB used: 94.76 GiB (13.3%)
  ID-1: /dev/mmcblk0 model: SA16G size: 14.48 GiB serial: 0x42314d5a
  ID-2: /dev/sda vendor: HGST (Hitachi) model: HTS541075A9E680
  size: 698.64 GiB speed: 3.0 Gb/s serial: JD120A1W1GYS5K
Partition:
  ID-1: / size: 682.54 GiB used: 94.66 GiB (13.9%) fs: ext4 dev: /dev/sda3
  ID-2: /boot size: 239.9 MiB used: 96.5 MiB (40.2%) fs: ext4 dev: /dev/sda2
  ID-3: swap-1 size: 3.75 GiB used: 0 KiB (0.0%) fs: swap dev: /dev/sda4
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 39.0 C mobo: 37.0 C
  Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
  Processes: 169 Uptime: 30m Memory: 3.74 GiB used: 917.8 MiB (24.0%)
  Init: systemd v: 239 Compilers: gcc: 8.2.1 Shell: bash v: 4.4.23
  running in: xfce4-terminal inxi: 3.0.26
[root@piejanto jan]#
[root@piejanto jan]# env
XDG_MENU_PREFIX=xfce-
LANG=pl_PL.UTF-8
DISPLAY=:0.0
QT_STYLE_OVERRIDE=gtk
EDITOR=/usr/bin/nano
COLORTERM=truecolor
MOZ_PLUGIN_PATH=/usr/lib/mozilla/plugins
XDG_VTNR=7
SSH_AUTH_SOCK=/tmp/ssh-90QAarxuVSdv/agent.572
HG=/usr/bin/hg
GLADE_CATALOG_PATH=:
XDG_SESSION_ID=1
XDG_GREETER_DATA_DIR=/var/lib/lightdm-data/jan
USER=jan
GLADE_MODULE_PATH=:
DESKTOP_SESSION=xfce
LC_COLLATE=pl_PL.UTF-8
PWD=/home/jan
HOME=/root
BROWSER=/usr/bin/chromium
SSH_AGENT_PID=573
XDG_SESSION_TYPE=x11
XDG_DATA_DIRS=/usr/local/share:/usr/share
XDG_SESSION_DESKTOP=xfce
GLADE_PIXMAP_PATH=:
GTK_MODULES=canberra-gtk-module:canberra-gtk-module
MAIL=/var/spool/mail/jan
VTE_VERSION=5402
SHELL=/bin/bash
TERM=xterm-256color
XDG_SEAT_PATH=/org/freedesktop/DisplayManager/Seat0
XDG_CURRENT_DESKTOP=XFCE
SHLVL=3
XDG_SEAT=seat0
WINDOWID=50331651
GDMSESSION=xfce
LOGNAME=jan
DBUS_SESSION_BUS_ADDRESS=unix:path=/run/user/1000/bus
XDG_RUNTIME_DIR=/run/user/1000
XAUTHORITY=/home/jan/.Xauthority
XDG_SESSION_PATH=/org/freedesktop/DisplayManager/Session0
XDG_CONFIG_DIRS=/etc/xdg
PATH=/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/bin:/usr/bin/site_perl:/usr/bin/vendor_perl:/usr/bin/core_perl
SESSION_MANAGER=local/piejanto:@/tmp/.ICE-unix/556,unix/piejanto:/tmp/.ICE-unix/556
_=/usr/bin/env

[jan@piejanto ~]$ cat ~/.config/Trolltech.conf
[Qt%20Plugin%20Cache%204.8.false]
usr\lib\qt4\plugins\inputmethods\libqimsw-multi.so=40807, 0, x86_64 linux g++-4 full-config, 2017-11-14T08:42:06
usr\lib\qt4\plugins\iconengines\libqsvgicon.so=40807, 0, x86_64 linux g++-4 full-config, 2017-11-14T08:42:06
usr\lib\qt4\plugins\imageformats\libqgif.so=40807, 0, x86_64 linux g++-4 full-config, 2017-11-14T08:42:06
usr\lib\qt4\plugins\imageformats\libqico.so=40807, 0, x86_64 linux g++-4 full-config, 2017-11-14T08:42:06
usr\lib\qt4\plugins\imageformats\libqjpeg.so=40807, 0, x86_64 linux g++-4 full-config, 2017-11-14T08:42:07
usr\lib\qt4\plugins\imageformats\libqmng.so=40807, 0, x86_64 linux g++-4 full-config, 2017-11-14T08:42:06
usr\lib\qt4\plugins\imageformats\libqsvg.so=40807, 0, x86_64 linux g++-4 full-config, 2017-11-14T08:42:06
usr\lib\qt4\plugins\imageformats\libqtiff.so=40807, 0, x86_64 linux g++-4 full-config, 2017-11-14T08:42:06

[Qt%20Factory%20Cache%204.8]
com.trolltech.Qt.QInputContextFactoryInterface%3A\usr\lib\qt4\plugins\inputmethods\libqimsw-multi.so=2017-11-14T08:42:06, imsw-multi
com.trolltech.Qt.QIconEngineFactoryInterfaceV2%3A\usr\lib\qt4\plugins\iconengines\libqsvgicon.so=2017-11-14T08:42:06, svg, svgz, svg.gz
com.trolltech.Qt.QIconEngineFactoryInterface%3A\usr\lib\qt4\plugins\iconengines\libqsvgicon.so=2017-11-14T08:42:06
com.trolltech.Qt.QImageIOHandlerFactoryInterface%3A\usr\lib\qt4\plugins\imageformats\libqgif.so=2017-11-14T08:42:06, gif
com.trolltech.Qt.QImageIOHandlerFactoryInterface%3A\usr\lib\qt4\plugins\imageformats\libqico.so=2017-11-14T08:42:06, ico
com.trolltech.Qt.QImageIOHandlerFactoryInterface%3A\usr\lib\qt4\plugins\imageformats\libqjpeg.so=2017-11-14T08:42:07, jpeg, jpg
com.trolltech.Qt.QImageIOHandlerFactoryInterface%3A\usr\lib\qt4\plugins\imageformats\libqmng.so=2017-11-14T08:42:06, mng
com.trolltech.Qt.QImageIOHandlerFactoryInterface%3A\usr\lib\qt4\plugins\imageformats\libqsvg.so=2017-11-14T08:42:06, svg, svgz
com.trolltech.Qt.QImageIOHandlerFactoryInterface%3A\usr\lib\qt4\plugins\imageformats\libqtiff.so=2017-11-14T08:42:06, tiff, tif
[jan@piejanto ~]$

cat: /home/jan/etc/environment: Nie ma takiego pliku ani katalogu
[jan@piejanto ~]$

Teraz muszę lecieć do roboty, ale po powrocie przypomnę sobie, jak się sprawdza wersje pulpitu. Narazie.
« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2018, 01:05:42 pm wysłana przez lami07 »

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 629
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 08, 2018, 11:11:52 am »
@Piejanto
A sprawdziłeś w pierwszej kolejności pod innym userem (użytkownikiem), czy wadliwy (u Ciebie) program dobże funkcjonuje ?
- od tego powinieneś zacząć, bo może być tak, że tylko pod Twoim accountem "skićkana" jest konfiguracja "Kaffeiny"

A plik(i) konfiguracyjne powinien być pod:

/home/twójaccount/.config/kaffeine

ewentualnie w:

/home/twójaccount/.kaffeine

Nie wiem dokładnie gdzie, bo akurat nie mam tego programu w użyciu, jednak o ile sobie dobrze przypominam, jest to program pod KDE, więc pliki konfiguracyjne mogą (ale nie muszą) znajdować się ew. pod którymś z:

/home/twójaccount/.kde/.... itd

lub:

/home/twójaccount/.kde4/.... itd

Offline Albedo 0.64

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 676
Odp: Problem z TV na Kaffeine prawie ROZWIĄZANY
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 08, 2018, 12:57:01 pm »
PROBLEM prawie ROZWIĄZANY

Natomiast jeśli chodzi o HP. Odinstalowałem Kaffeine, zresetowałem komputer, a następne znów zainstalowałem Kaffeine. Niestety, ustawienia pozostają gdzieś w pamięci i po reinstalacji Kaffeine ma poprzednio zapamiętane ustawienia i zapamiętane kanały. Niczego się z tym chyba nie da zrobić, chyba, że reinstalować system, ale - jak to już mówiłem - najbardziej zależało mi na odbiorze TV na netbooku.


Prawie czyni wielką różnicę. Reinstalacja programu nie usuwa plików konfiguracyjnych z katalogu użytkownika dlatego nic ci to nie dało. Znajdź ukryte katalogi i pliki Kaffeine (te z kropką z przodu) w swoim katalogu domowym i je wykasuj. Po uruchomieniu programu Kaffeine utworzy sobie nowe z konfiguracją domyślną.
Linux Mint
Linux registered user 556565

Online pavbaranov

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 372
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 08, 2018, 01:49:14 pm »
1. Pliki konfigurujące Plasmę są w ~/.config/. W tym przypadku to ~/.config/kaffeinerc. Zawartość tego pliku nic nam jednak nie powie, albowiem on kompletnie nie odpowiada za ustawienia dotyczące menedżera okien.
@Piejanto
2. DE już mamy - nie trudź się.
3. Jaki motyw używasz w Xfce?
4. Sprawdź, czy masz zainstalowane kde-gtk-config - jeśli nie spróbuj zainstalować i zobacz, czy coś to zmienia. Podobnie paczka breeze-gtk. Jeśli nic nie zmieniło - usuń.
5. Istnieje prawdopodobieństwo, że kaffeine chce użyć KDialog, którego nie znajduje i w jego miejsce używa (lepiej, lub gorzej) jakiegoś okna dialogowego generowanego przez Gtk. Znów - spróbuj zainstalować kdialog i sprawdź.
6. Masz hybrydową grafikę w tym komputerze i nie mogę się dopatrzeć której karty obecnie używasz, ale to jest prawdopodobnie Intel na xf86-video-intel (to ostatnie na pewno).
7. Pokaż mi jeszcze proszę jakie paczki z grup: plasma, kf5, kf5-aids, qt masz zainstalowane - ogólne polecenie:
pacman -Qg grupagdzie "grupa" jw.
Jeśli te proste zabiegi nie pomogą, to będziemy ustawiać nieco inaczej.

PS: Robimy lekki porządek w systemie. Czy na pewno jest Ci potrzebne jeszcze Qt4?
pacman -Qi qt4

Offline Piejanto

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 208
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 08, 2018, 03:55:14 pm »
Dla mnie nie ulega wątpliwości, że okno do skanownia kanałów tv w Kaffeine jest felerne. Ważne aby wiedzieć, że w końcowym etapie nie należy szukać buttonu "OK" czy "zastosuj" aby weń kliknąć myszą, lecz po prostu należy wówczas kliknąć "enter".
Problem raczej nie dotyczy wielu osób, gdyż zdecydowana większość ogląda tv na televizjonach. Ja się uparłem, że nie będę dokładał do oglądania cudzych reklam i televizjona nie nabyłem. No, ale lubię sobie czasem obejrzeć coś popularnonaukowego na "Fokusie" lub innym programie na tyle ambitnym aby puszczać jedynie programy w stylu "powiedz większą liczbę".

Natomiast - w wyniku naszej tutaj walki o panowanie nad systemem - pomyślałem sobie, jak pozbyć się katalogów, w które uparcie trafia Kaffeine po przeinstalowaniu.
Ciekawi mnie też DLACZEGO, po "wielkiej aktualizacji" nagle okno przestało reagować na polecenie skanowania kanałów. DLACZEGO pokazuje, że kanał jest odtwarzany, a ekran pozostaje czarny?
Jak już rzekłem, teraz to już nie jest "palący problem" ale zwukła ciekawość.

Na HP mam w repozytorium Kaffeine 2.0.15-1 Ale po reinstalacji włązi w "stare buty", być może z tego samego wydania.
Sprawdziłem na netbooku po wczorajszej reinstalacji systemu, i jest Kaffeine w tej samej wersji. Wróciłem do pulpitu XFCE, gdyż KDE jest dla mnie zbyt uporządkowany i - jako furiat - nie mam do niego po prostu cierpliwości.
 
Na HP wersja Antergosa
[root@piejanto jan]# uname -a
Linux piejanto 4.18.16-arch1-1-ARCH #1 SMP PREEMPT Sat Oct 20 22:06:45 UTC 2018 x86_64 GNU/Linux
[root@piejanto jan]# cat /etc/issue
Antergos Linux \r (\l)
[root@piejanto jan]# pacman -Qi qt4
Nazwa                 : qt4
Wersja                : 4.8.7-26
Opis                  : A cross-platform application and UI framework
Architektura          : x86_64
Adres url             : http://www.qt.io
Licencje              : GPL3  LGPL  FDL  custom
Grupy                 : Brak
Dostarcza             : Brak
Zależy od             : sqlite  ca-certificates  fontconfig  libgl  libxrandr
                        libxv  libxi  alsa-lib  xdg-utils  hicolor-icon-theme
                        desktop-file-utils  libmng  dbus
Opcjonalne zależności : postgresql-libs: PostgreSQL driver
                        libmariadbclient: MariaDB driver
                        unixodbc: ODBC driver
                        libfbclient: Firebird/iBase driver [zainstalowano]
                        libxinerama: Xinerama support [zainstalowano]
                        libxcursor: Xcursor support [zainstalowano]
                        libxfixes: Xfixes support [zainstalowano]
                        icu: Unicode support [zainstalowano]
                        sni-qt: StatusNotifierItem (AppIndicators) support
Wymagany przez        : libqzeitgeist  phonon-qt4  pyqt4-common
Opcjonalny dla        : avahi  suil
Komfliktuje z         : qt
Zastępuje             : qt<=4.8.4
Rozmiar po instalacji : 86,11 MiB
Autor pakietu         : Felix Yan <felixonmars@archlinux.org>
Data zbudowania       : pon, 22 paź 2018, 23:10:59
Data zainstalowania   : wto, 30 paź 2018, 00:17:04
Powód zainstalowania  : Zależność innego pakietu
Skrypt instalacyjny   : Nie
Potwierdzone przez    : Podpis

[root@piejanto jan]#
[root@piejanto jan]# pacman -Qg plasma
plasma libksysguard
[root@piejanto jan]# pacman -Qg kf5
kf5 attica
kf5 kactivities
kf5 karchive
kf5 kauth
kf5 kbookmarks
kf5 kcmutils
kf5 kcodecs
kf5 kcompletion
kf5 kconfig
kf5 kconfigwidgets
kf5 kcoreaddons
kf5 kcrash
kf5 kdbusaddons
kf5 kdeclarative
kf5 kglobalaccel
kf5 kguiaddons
kf5 ki18n
kf5 kiconthemes
kf5 kio
kf5 kitemviews
kf5 kjobwidgets
kf5 knewstuff
kf5 knotifications
kf5 knotifyconfig
kf5 kpackage
kf5 kparts
kf5 kpty
kf5 kservice
kf5 ktextwidgets
kf5 kwallet
kf5 kwidgetsaddons
kf5 kwindowsystem
kf5 kxmlgui
kf5 purpose
kf5 solid
kf5 sonnet
kf5 threadweaver
[root@piejanto jan]#
[root@piejanto jan]# pacman -Qg kf5-aids
kf5-aids kjs

[root@piejanto jan]# pacman -Qg qt
qt qt5-base
qt qt5-declarative
qt qt5-location
qt qt5-multimedia
qt qt5-script
qt qt5-sensors
qt qt5-serialport
qt qt5-speech
qt qt5-svg
qt qt5-webchannel
qt qt5-webengine
qt qt5-webkit
qt qt5-x11extras
qt qt5-xmlpatterns
[root@piejanto jan]#
Teraz spróbuję sposobu z dodatkowym userem
« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2018, 06:38:42 pm wysłana przez lami07 »

Offline Piejanto

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 208
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 08, 2018, 04:22:45 pm »
Albedo
Sprawdziłęm "katalogi z kropką na początku" w moim katalogu. Znalazłem pozostałości po programie Tvtime (/.tvtime ), który kiedyś próbowałem wrzucić jako alternatywę Kaffeine. Oczywiście wywaliłem. Sprawdziłem też pliki z kropką na początku i też nie ma niczego co by wyglądało w swojej szarości jak [.kaffeine]
Niestety nie widzę niczego, co by wyglądało jak /.kaffeine albo jak .kaffeine albo coś w tym rodzaju. To się może zresztą jakoś inaczej nazywać. Znalazłem  ~/.config/vlc ale niczego, co by przypominało Kaffeine.

TataPingu

Nie wpadłem na to. Faktycznie. Nowemu użytkownikowi Kaffeine powinno pozwolić przeskanować programy. Spróbuję. 
Choćby dla zasady. Muszę tylko trochę ogarnąć, gdzie, co i jak.

Jak już wspominałem - na dwu wcześniej omawianych maszynkach (ACER-y netbook i laptop) TV na Kaffeine już działa. Zatem obecna robota jest pracą ze wszech miar poznawczą, choć niekoniecznie dla mnie nieodzowną.

Spróbuję teraz z tym nowym userem.

Online pavbaranov

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 372
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 08, 2018, 04:27:09 pm »
Poproszę o resztę z tego o co pytałem.

PS: Jeśli chodzi o Qt4, to sprawdź sobie to co widzi jako "wymagany przez" czy dalej z tego korzystasz/potrzebujesz. To na inny wątek.