Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: ROZWIĄZANY (na str.3) Problem z TV na Kaffeine  (Przeczytany 3163 razy)

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1116
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #30 dnia: Listopad 09, 2018, 07:40:41 pm »
Ok, poprawka:
cat /etc/environment
Spróbuj zainstalować kdialog - może to coś da.

Jeśli chodzi o paczki z qt4, to możesz prawdopodobnie wszystko wywalić. Qt4, python-qt4, pyqt4-common raczej do niczego Ci nie jest potrzebne podobnie libqzeitgeist (to w ogóle jakaś staroć chyba). Oczywiście trzeba być ostrożnym. W razie czego - osobny wątek, choć temat sam wywołałem.

@TataPingu - wiem, że to próba jakiegoś obejścia, ale i tak nie zmieni to wielkości okna.
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2018, 07:46:16 pm wysłana przez pavbaranov »

Offline Piejanto

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 217
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #31 dnia: Listopad 09, 2018, 07:51:56 pm »
TataPingu

  Spróbowałem, ale okno głupiało
Wywaliłem też ten czerwony

sqlite.db

I wtedy stał się cud
 Kaffeine zachowało się tak jakby dopiero co było zainstalowane. Nie widziało "utrządzenia" wszedłem w "ustawienia televizji" i wrzuciłem mu "automatyczne przeszukiwanie"
Następnie przeszedłem do "kanały" i kazałem przeskanować
Przeskanował i "dodałem wybrane"
Uwaga:
To okno widać w całości i działa poprawnie. Widać dolne buttony [cancel] oraz [OK]
kliknąłem myszą [OK]
wszystko zagnieździło się na swoich miejscach
po kliknięciu w kanał z listy programów odtwarza bezproblemowo.

Offline Piejanto

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 217
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #32 dnia: Listopad 09, 2018, 07:54:09 pm »
pavbaranov

[root@piejanto jan]# cat /etc/environment
#
# This file is parsed by pam_env module
#
# Syntax: simple "KEY=VAL" pairs on separate lines
#
QT_STYLE_OVERRIDE=gtk
# >>>>BEGIN ADDED BY CNCHI INSTALLER<<<< #
BROWSER=/usr/bin/chromium
EDITOR=/usr/bin/nano
# >>>>>END ADDED BY CNCHI INSTALLER<<<<< #
[root@piejanto jan]#

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1116
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #33 dnia: Listopad 09, 2018, 07:59:02 pm »
@Piejanto - skoro działa, to już obojętne.
@TataPingu - jesteś wielki; nie przyszłoby mi do głowy, że lista stacji może mieć wpływ na wyświetlanie okien w Xfce...

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1229
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #34 dnia: Listopad 09, 2018, 11:05:36 pm »
@Piejanto
- no to się cieszę, że udało się rozwiązać problem.
Poza tym, jeśli piszesz, że z innym OSem miałeś problemy z uruchomieniem sprzętu TV, to faktycznie, powinieneś, tak, jak to sugeruje Kolega @pavbaranov,
pozostać przy archu. Widzę, że w razie czego, jest w stanie udzielić Ci pomocy, czy dorady.

@pavbaranov
- masz rację, teoretycznie to wbrew logice, ale jednak "zadziałało"

Dlatego dobrze jest mieć "testowego" usera w "zapasie", bo trwa to kilka chwil i jesteś w stanie stwierdzić, czy to tylko wadliwa konfiguracja pod userem, ew. pod systemem (w /etc), czy w ogóle, jakiś błąd systemu....
- jak wcześniej wspominałem, w pierwszym rzędzie sprawdzam usera, jeśli błąd występuje nadal, to sprawdzam konfigurację programu pod systemem, tz. wyinstalowywuję całkowicie dany program (z remove) i ponownie go instaluję.

Jeśli błąd nadal się pojawia, to można być pewnym, że to coś w systemie...

Offline Piejanto

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 217
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #35 dnia: Listopad 10, 2018, 09:50:09 am »
pavbaranov
Nieporozumienie z tym oknem.
TataPingu mnie skierował do katalogu ~/home/.local/share/kaffeine
W tym katalogu były pliki:
config.dvb
epgdata.dvb
playlistK4
scanfile.dvb
sqlite.db     (jest na czerwono i nie wiem co to znaczy)

gdy wszystkie usunąłem, program Kaffeine zaczął działać prawidłowo na HP.
Przypomnę, że na HP Kaffeine przestało działać po "wielkiej aktualizacji. (podobnie jak na netbooku).

Natomiast na netbook reinstalowałem cały system trzy razy i feler okna (tylko tego jednego okna) w Kaffeine nie zniknął. Został jedynie ominięty. Jeśli ktoś nie wpadnie na pomysł aby przyklepać kanły "enterem", to w dalszym ciągu nie dostanie się myszą do buttonu "OK".

TataPingu
Z testowego usera nie skorzystałem, gdyż nie mogłem go znaleźć.
Wpisałem w konsoli [ #useradd tom ] i katalog został założony, natomiast za Chiny Ludowe nie mogłem go znaleźć. Dlatego od razu poszedłem do ~/home/.local/share/kaffeine i stamtąd wyrzuciłem zawartość.
Po tej czynności program Kaffeine wrócił do normalności. Dzięki.

No, ale ja mam już problem z głowy.
Hłe, hłe...
Miałbym.. Bo laptop ACER znów nie chce aktualizować, mimo, że był aktualizowany prawie codziennie za pomocą [pacman -Syu]. 
Spróbuję sam rozwiązać problem, zaglądając do pacman.confu
Znajomość z Wami to przyjemność.
Pozdrowienia.

PS
dziś znów spróbowałem aktualizować ACERA (laptopa). Po wklepaniu [pacman -Syu]
pokazał mnóstwo pozycji do aktualizowania a w pewnym momencie pokazał BŁĄD czerwonymi na białej planszy. po kliknięciu w podobny sposób pokazała się informacja :

"program xfconfd nie jest uruchomiony (problem z konfiguracją D-Bus)
zmienna środowiska $XDG_CONFIG_DIRS jest nieprawidłowa (musi zawierać "/etc") lub program xfce4-session nie został prawidłowo zainstalowany"

Po tym komunikacie powtórnie uruchomiłem [pacman -Syu] i... aktualizacja ruszyła !
plików do aktualizacji było o połowę mniej i wszystko się zakończyło pomyślnie. ZDUMIENIE.
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2018, 11:04:10 am wysłana przez Piejanto »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1116
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #36 dnia: Listopad 10, 2018, 10:52:10 am »
Tak, jak powtarzam od początku - zbyt wiele komputerów, zbyt wielki misz-masz w tym wszystkim, stąd nieporozumienia.

Rozwiązanie doraźne dla netbooka (przynajmniej z Kaffeine będziesz mógł korzystać) - przekopiuj z HP listę stacji do netbooka.

Testowy user. Raz jeszcze: w przypadku LightDM (a tego używasz jako menedżera logowania), domyślnie istnieje udostępniona sesja gościa (guest), która jest dostępna z ekranu logowania właśnie. Jeśli w Anergosie niczego nie zmienili w tym zakresie, to masz ją dostępną. Jeśli nie, to bardzo prosto ją udostępnić. Nie musisz tworzyć żadnego nowego, testowego użytkownika nawet. Różnica będzie taka, że sesja ta nie jest zapisywana, ale zobaczyć jak działa to nieszczęsne okno w Kaffeine bez problemów zobaczysz.
Sprawdź. Jeśli nie masz udostępnionej sesji gościa - daj znać, to ją dodamy.

Offline Piejanto

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 217
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #37 dnia: Listopad 10, 2018, 11:12:40 am »
pavbaranov

no, założyłem gdzieś tego "nowego usera" ale przy logowaniu się nie pojawia i nie mogłem go znaleźć.

jest tak:

[root@piejanto jan]# useradd tom
useradd: user 'tom' already exists
[root@piejanto jan]#

Znaczy, że jest. Ale, prawdę mówiąc, chyba nie będzie mi potrzebny. Jestem chyba za cienki aby umieć go wykorzystać. To nieszczęsne okno,  tylko na netbooku się wygłupia. Może to kwestia jego starości?

Ale skoro chcesz mnie jeszcze czegoś nauczyć, chętnie skorzystam. Opowiedz mi zatem, jak uruchomić tego "nowego usera imieniem "tom".

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1116
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #38 dnia: Listopad 10, 2018, 11:40:29 am »
@Piejanto - W ekranie logowania powinieneś mieć "Gość/Guest". Nie chodzi o nowego usera nawet. Jeśli go nie masz, to interesuje Cię plik /etc/lightdm/lightdm.conf odszukaj sekcję [SeatDefaults], pośród ustawień powinieneś zobaczyć:
allow-guest=cośW miejscu "coś" masz wpisać "true", czyli:
allow-guest=truePrawdopodobnie można to też zrobić narzędziem dm-tool - sprawdź sobie:
dm-tool --helpOd tej chwili powinna Ci się pojawić możliwość logowania się na sesję gościa. Mam nadzieję, że w lightDM nie ma ustawienia ograniczającego ilość możliwych użytkowników do określonego PID. Nie mam obecnie lightDM, może ktoś inny tu ma większą wiedzę.

Offline Piejanto

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 217
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #39 dnia: Listopad 10, 2018, 12:02:55 pm »
Znalazłem.
U mnie jest to sekcja [Seat:*]

mam wpisane [ allow-guest=true ]

ale nie mam ekranu logowania.
pokazuje się tylko na początku przez moment plansza Antergosa, a później już ładowanie systemu pokazuje plymouth
i od razu mam mój pulpit XFCE

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1116
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #40 dnia: Listopad 10, 2018, 12:22:47 pm »
Bo masz autologin prawdopodobnie. Wyloguj się ze swojej sesji, powinien Ci się ukazać ekran logowania i tam dostępny winien być zarówno Jan, jak i Gość/Guest (ten drugi nie powinien potrzebować hasła, a jeśli, to pewnie guest).

Offline Piejanto

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 217
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #41 dnia: Listopad 10, 2018, 02:08:09 pm »
No, faktycznie. Jakbyś przy tym był.

Teraz problem jest jeszcze ciekawszy, bo ten ON "tom" chce żeby podać hasło do logowania, a ja nie ustaliłem hasła dla niego, no, i on rżnie głupa i nie chce się dać zalogować.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1116
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #42 dnia: Listopad 10, 2018, 02:19:03 pm »
Bo w istocie - tak jak to zrobiłeś - nie da się (tj. nie tak się "ustawia" brak hasła do logowania).
Masz sesję gościa - sprawdź na niej.
Nie masz, to dla "tom" ustaw dowolne hasło i spróbuj.

Offline Piejanto

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 217
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #43 dnia: Listopad 10, 2018, 02:27:50 pm »
No, ba. Tylko jak to dowolne hasło ustawić? Pokazuje mi się plakietka do wyboru "jan" lub "tom" i dalej "hasło" do "jana" znam, a do "tom" nie mam jak wejść, bo mi gada, "uf, och. to się nie da zrobić". może mu po prostu wpisze na konsoli [ #userdel tom ] i po zawodach?  Hmmm...  u-SERDEL. Tes pieknie.
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2018, 02:34:00 pm wysłana przez Piejanto »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1116
Odp: Problem z TV na Kaffeine
« Odpowiedź #44 dnia: Listopad 10, 2018, 03:05:19 pm »
# passwd tomAle z sesją "gościa" to jesteś uparty :)