Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Problem z grą Kozacy  (Przeczytany 409 razy)

Offline Antarktyczny

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 338
Problem z grą Kozacy
« dnia: Październik 06, 2018, 02:42:30 am »
Witam. Mam problem z grą Kozacy. Otóż chciałem odświeżyć dla sentymentu ten tytuł, lecz po instalacji (totalnie bezproblemowej) odpala mi się gra i kursor myszy nie rusza się. Odpaliłem w trybie zgodności z XP, nadal nic. Proszę o pomoc, tym bardziej, że nie jestem jedyną osobą, która szuka tego rozwiązania (na necie trochę osób porusza ten wątek, lecz bez rezultatu).
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2018, 11:08:09 am wysłana przez Antarktyczny »
Rinasce piu gloriosa.

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1262
  • dawniej Dziadek Starowinek
Odp: Problem z grą Kozacy
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 06, 2018, 10:06:39 am »
Na start wgraj najnowsze wine z winehq. Skąd gra?
( ಥ益ಥ)Arch Linux Plasma & MATE Chrome OS

Offline Antarktyczny

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 338
Odp: Problem z grą Kozacy
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 06, 2018, 11:07:47 am »
Mam najnowsze,sam pamiętasz jak instalowałem. Instalka skopiowana z wiekowej już płytki.
Rinasce piu gloriosa.

Offline pavbaranov

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 171
Odp: Problem z grą Kozacy
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 06, 2018, 11:38:29 am »
Niekiedy okazuje się lepsze wine-staging lub wine-staging-nine (jeśli dostępne w Twojej dystrybucji). Spróbuj też play-on-linux, bo niekiedy okazuje się, że pod samym wine nie do rozwiązania problemy z tym udaje się ogarnąć.

Offline Antarktyczny

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 338
Odp: Problem z grą Kozacy
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 06, 2018, 11:43:45 am »
Moment Panowie. Doceniam chęć pomocy,ale problem leży gdzie indziej i jestem tego niezbicie pewny. Ludzie na win 8 i 10 (wiem, bo jak instalowałem na win10  kiedyś to też miałem ten problem) również mają ten sam błąd. Myślałem,że ktoś coś wie.
Rinasce piu gloriosa.

Offline pavbaranov

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 171
Odp: Problem z grą Kozacy
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 06, 2018, 12:03:50 pm »
A tu ci on :) Cóż... prawdopodobnie zatem jakiś problem z kompatybilnością dziada z nowszymi wersjami bibliotek Win.
Jeśli to jest ta gra: http://kozacy.org/cossacks/informacje-o-grze
to zwróć uwagę, że są jakieś patche na "nowsze karty graficzne" i dla Win7: http://kozacy.org/cossacks/jak-zaczac-gre-multiplayer, może to coś pomoże.

Offline Antarktyczny

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 338
Odp: Problem z grą Kozacy
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 06, 2018, 12:11:59 pm »
Patche, do których linki wygasły,kiedy wierzyłem w polską służbę zdrowia   8)
Problemem jest bezruch kursora po odpaleniu gry. Szukałem rozwiązania w anglojęzycznych stronach, ale nie znając dobrze języka jest to równe szukaniu po ciemku włącznika światła w nie swoim kiblu :-\
Rinasce piu gloriosa.

Offline pavbaranov

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 171
Odp: Problem z grą Kozacy
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 06, 2018, 12:16:46 pm »
Tak, jakby kursor nie był przechwytywany przez okno wine? Masz jakąś inną grę/aplikację, którą mógłbyś odpalić (najlepiej z podobnych lat, co Kozacy)? Też to występuje?
Patche - jeśli tu problem - to można by spróbować znaleźć, jeśli miałbyś info o tym jak się nazywają. Tu jednak uwaga - jak pamiętam z zamierzchłej przeszłości - niestety pomysłowość osób robiących różne łatki na Windę jest przeogromna, mnóstwo w takich patchach trojanów i innego świństwa.

Offline Antarktyczny

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 338
Odp: Problem z grą Kozacy
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 06, 2018, 12:21:43 pm »
Kursor jest,jako taki, i jeżdząc muszą słyszę dzwięk najeżdzanych elementów (Kozacy mieli taki specyficzny dżingiel). Jednak na ekranie nic. Gra z tego roku? Gothic, moja miłość. Ten sam rok. Działa jak marzenie. Czytałem, że biblioteka ddraw miała coś załatwić,ale wątpię. Próbowałem, chyba,że coś źle zrobiłem.
Rinasce piu gloriosa.

Offline pavbaranov

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 171
Odp: Problem z grą Kozacy
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 06, 2018, 12:39:41 pm »
Mimo wszystko - wypróbuj POL.

Offline Antarktyczny

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 338
Odp: Problem z grą Kozacy
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 06, 2018, 12:40:35 pm »
Próbowałem teraz-nic.
Rinasce piu gloriosa.

Offline pavbaranov

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 171
Odp: Problem z grą Kozacy
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 06, 2018, 12:51:33 pm »
Zerknij na: https://steamcommunity.com/app/4880/discussions/0/864958088398368956/#c864960353985152644

Offline Antarktyczny

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 338
Odp: Problem z grą Kozacy
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 06, 2018, 12:57:59 pm »
Niezbyt rozumiem, co on chce osiągnąć
Rinasce piu gloriosa.

Offline pavbaranov

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 171
Odp: Problem z grą Kozacy
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 06, 2018, 01:09:36 pm »
Nałożyć patcha. Potem Ci wyjaśnię.

Offline Antarktyczny

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 338
Odp: Problem z grą Kozacy
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 07, 2018, 02:41:44 pm »
Próbowałem różnych rzeczy, dodawania biblioteki ddraw.dll, grzebania w ustawieniach... I nic. Jeśli ktoś skojarzy, to może pomoże fakt,że moja siostra zainstalowała tą grę na Win 7. Nie odpalała się, dopóki młoda nie włączyła w trybie zgodności z XP (też próbowałem) oraz jako administrator. Ma ktoś pomysł?

PS. Pożyczyłem nawet na chwilę od sąsiada myszkę, po podłączeniu kursor w grze nadal nieruchomy.
Rinasce piu gloriosa.