Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Przeniesienie Sparky na nowy dysk - da się?  (Przeczytany 1237 razy)

Offline atom

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 50
Przeniesienie Sparky na nowy dysk - da się?
« dnia: Wrzesień 24, 2018, 09:22:39 pm »
Dysk mi zaczął głośno chodzić, obawiam się, że niebawem padnie - raz już tak miałem i wszystko straciłem.
Czy da się przenieść cały Sparky na nowy dysk ze wszystkimi obecnymi ustawieniami, aktualizacjami, plikami, kartami i hasłami w Firefox, Chrome, pocztą Thunderbird...

Offline gom1

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 596
  • RLU #281182
Odp: Przeniesienie Sparky na nowy dysk - da się?
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 24, 2018, 10:13:09 pm »
Oczywiście, że się da.

Najprościej wykorzystać polecenie dd - czyli sklonować dysk.

Ja skorzystałem z tego poradnika:
https://www.howtoforge.com/tutorial/linux-dd-command-clone-disk-practical-example/
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2018, 10:15:03 pm wysłana przez gom1 »
Wszędzie dobrze, ale w /home najlepiej

Offline atom

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 50
Odp: Przeniesienie Sparky na nowy dysk - da się?
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 24, 2018, 10:45:13 pm »
A znasz może poradnik w naszym języku? Google Chrome nieco nie dokładnie tłumaczy.

Offline lesio

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 576
Odp: Przeniesienie Sparky na nowy dysk - da się?
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 25, 2018, 07:52:45 pm »
Przy założeniu, że po wystartowaniu komputera z jakiegoś LiveCD mamy dysk źródłowy (do skopiowania) jako /dev/sda, a dysk docelowy (na który kopiujemy) jako /dev/sdb, wydajemy polecenie w terminalu (z linii komend) jako root:
# dd if=/dev/sda of=/dev/sdb
i czekamy aż skończy ...
Istotne jest to, że nie możemy kopiować dysku, z którego wystartowaliśmy system (dlatego startujemy z LiveCD - żeby umożliwić skopiowanie /dev/sda)

Offline gom1

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 596
  • RLU #281182
Odp: Przeniesienie Sparky na nowy dysk - da się?
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 25, 2018, 07:58:48 pm »
.. i w trakcie klonowania okazuje się, że dysk źródłowy jest większy niż docelowy (co jest bardzo prawdopodobne przy przesiadce z HDD na SSD). Dlatego warto wcześniej przygotować się na taką ewentualność, zmniejszając partycję źródłową.
Wszędzie dobrze, ale w /home najlepiej

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1065
Odp: Przeniesienie Sparky na nowy dysk - da się?
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 25, 2018, 10:10:38 pm »
@lesio, @gom1
- Panowie, do takich właśnie celów, istnieją lepsze narzędzia, niż dd

To fsarchiver (w terminalu), lub GUI na fsarchiver Qt4- lub Qt5-fsarchiver (zależnie od wersji linuksa)

Archiverem można kopiować dowolnej wielkości dyski/partycje i docelowo przenosić na takie same, ale również różne  pojemności nośników...

Offline atom

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 50
Odp: Przeniesienie Sparky na nowy dysk - da się?
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 26, 2018, 08:37:13 am »
a dla Sparky to która wersja graficzna programu będzie?

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1065
Odp: Przeniesienie Sparky na nowy dysk - da się?
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 26, 2018, 10:04:03 am »
Na Sparkyiego nie wiem, ale ściągnij sobie starszą wersję:

https://sourceforge.net/projects/qt4-fsarchiver/

to będziesz mieć pewność.

Acha, zapomniałem wcześniej dodać, że partycje kopiować można bezpożrednio z wystartowanego systemu!

Ewentualnie możesz sobie ściągnąć botowalne ISO archivera:

https://sourceforge.net/projects/qt4-fsarchiver/files/qt5-fsarchiver/Live-DVD/

W Twoim przypadku może to będzie nawet lepsze rozwiązanie

Offline lesio

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 576
Odp: Przeniesienie Sparky na nowy dysk - da się?
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 26, 2018, 11:20:39 am »
@gom1, @TataPingu
W kwestii formalnej : fsarchiver nie jest lepszym narzędziem do klonowania dysków, jest innym narzędziem, a lepszym to jest może do kopiowania i archiwizowania, ale nie do klonowania. Polecenie dd wykonuje faktyczną kopię bajt po bajcie tego, co zdefiniujemy jako plik wejściowy na to, co zdefiniujemy jako plik wyjściowy. Fsarchiver przeprowadza analizę struktury i nie kopiuje tego, czego "nie rozumie", chociażby tego co wyraźnie wymieniono tutaj:
http://www.fsarchiver.org

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1065
Odp: Przeniesienie Sparky na nowy dysk - da się?
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 26, 2018, 11:29:11 am »
lesio
- oczywiście, jeśli chodzi o klonowanie to masz rację.
Określenie "lepszy" jest relatywne i w tym przypadku (PRZENIESIENIE, a nie sklonowanie) wydaje mi się prawidłowe.

Atomowi chodzi przecież o przeniesienie funkcjonującego dalej OSa, a w takim przypadku posłużenie się fsarchiverem będzie o wiele wygodniejsze.

Offline atom

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 50
Odp: Przeniesienie Sparky na nowy dysk - da się?
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 01, 2018, 08:56:09 pm »
Czy istnieje qt4-fsarchiver Live-DVD w języku pl?
wypaliłem obraz i nie potrafię się tam odnaleźć.

Co do tego:
https://sourceforge.net/projects/qt4-fsarchiver/
to po rozpakowaniu widzę, że jest nasz język, lecz nie potrafię tego zainstalować.

Offline atom

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 50
Odp: Przeniesienie Sparky na nowy dysk - da się?
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 02, 2019, 08:48:52 pm »
Miałem przenieść Sparky na nowy dysk. Jednak chciałbym przenieść go na 2 dyski. To znaczy zainstalować na jednym, a na drugim mieć katalog /Home

Zainstalowałem więc na nowy dysk, a Home ustawiłem na drugim dysku.
Z obecnego dysku chciałem skopiować Home ale wywala błąd że nie mam uprawnień.

Zainstalowałem fsarchiver ale nie wiem jak go otworzyć, na LiveCD mam
fsarchiver i gdy go odpalam jest możliwość zarchiwizować foldery tylko z tego LiveCD.

Offline hobbysta

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 145
Odp: Przeniesienie Sparky na nowy dysk - da się?
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 03, 2019, 12:08:34 pm »
Do przenoszenia partycji używałem programu Cloneziila. Kopiuje całe partycje. Jeśli  potrzeba to powiększa docelową partycję. Może działac albo przez sieć albo przez kopiowanie partycji na nośnik. W przypadku kopiowania na nośnik patycja jest kopiowana w postaci dzielonego pliku na mniejesze i w razie potrzeby każdy z osobna jest kompresowany.  W taki sposób można na przykład zrobić kopię zapasową partycji. Clonezilla uruchamiana jest jako system Live - z nośnika CD, DVD, USB. Jeśli przenosi się partycję przez sieć to na obu komputerach trzeba uruchomić Clonezille - na żródłowym i docelowym - jest to naszybsze i w zasadzie jedyne rozwiązanie dla bardzo dużych partycji. Jeśli nie ma sieci to można tak: trzeba kupić  przewód ethernetowy - overtwisted - skrzyżowany - taki  przewód umożliwia bezpośrednie połączenie dwóch komputerów poprzez łącza ethernet. Jedna końcówka do jednego komputera druga do drugiego. Po konfiguracji sieci komputery już mogą komunikowć sie ze sobą. Korzystając z takiej ad hoc utworzonej sieci i clonezilli już bez problemu można skopiować - czy -  przenieść tą partycje. Można również użyć wifi. Urządzenia z wifi są często w domach jako urządzenia dostępu do internetu. Jasne, że komputer docelowy już musi być spartycjonowany, czyli na przykład przenieść /dev/sda3 ze źródłowego na /dev/sda1  na docelowym. Jak pisałem rozmiar docelowej /dev/sda1 musi być co najmniej taki jak /dev/sda3.

A propos sieci lepiej wydać skromne pieniądze na tzw. switcha. Mając tylko switcha juz można utworzyć lokalną sieć ethernet z czterech pięciu komputerów. Kabel ethernet może mieć maksymalną długość 10m - co w warunkach domowych zupełnie wystarcza. Taki switch do domowego użytku oczywiście. Ja za mojego z wyprzedaży zapłaciłem 50 zet. Jak taki switch działa? Mhm, wtyk zasilacza podłacza sie gniazdka, urzadzenie do zasilacza - ehm i to wszystko.