Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Narzędzie konfiguracji Qt5 - błąd!  (Przeczytany 635 razy)

Offline Oczkins92

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 362
  • OS: Xubuntu 18.04 64 bit
Narzędzie konfiguracji Qt5 - błąd!
« dnia: Sierpień 18, 2018, 12:16:54 pm »
Witam.Nie mogę uruchomić qt5ct bo wyskakuje mi błąd:

 
https://imgur.com/iNi6n8ql.png
Wszystko dobrze jak nie wnerwia ciebie nic

Offline lami07

  • Global Moderator
  • Full Member
  • *****
  • Wiadomości: 153
Odp: Narzędzie konfiguracji Qt5 - błąd!
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 18, 2018, 05:48:45 pm »
Zmień wartość tej zmiennej na qt5ct

Offline Oczkins92

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 362
  • OS: Xubuntu 18.04 64 bit
Odp: Narzędzie konfiguracji Qt5 - błąd!
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 18, 2018, 07:23:02 pm »
Właśnie jest problem bo nie wiem gdzie.Próbowałem tak jak w tym wątku
http://rebornos.freeforums.net/thread/176/qt-qpa-platformtheme-environment-variable
Ale bez skutku
Wszystko dobrze jak nie wnerwia ciebie nic

Offline lami07

  • Global Moderator
  • Full Member
  • *****
  • Wiadomości: 153
Odp: Narzędzie konfiguracji Qt5 - błąd!
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 18, 2018, 07:36:02 pm »
Jakiego środowiska graficznego używasz?

Offline Oczkins92

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 362
  • OS: Xubuntu 18.04 64 bit
Odp: Narzędzie konfiguracji Qt5 - błąd!
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 18, 2018, 11:04:31 pm »
Mate.Nawet mam w opisie ;)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 18, 2018, 11:07:24 pm wysłana przez Oczkins92 »
Wszystko dobrze jak nie wnerwia ciebie nic

Offline lami07

  • Global Moderator
  • Full Member
  • *****
  • Wiadomości: 153
Odp: Narzędzie konfiguracji Qt5 - błąd!
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 19, 2018, 08:16:07 am »
https://wiki.archlinux.org/index.php/QtDaj znać czy znalazłeś tam rozwiązanie.

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 909
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Narzędzie konfiguracji Qt5 - błąd!
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 19, 2018, 12:30:20 pm »
A spróbuj utworzyć dokument o nazwie qt5ct.conf i wklej zawartość poniżej, następnie przenieś ten dokument do katalogu .qt5ct.
[Appearance]
color_scheme_path=/usr/share/qt5ct/colors/airy.conf
custom_palette=false
icon_theme=OSDark-green
standard_dialogs=gtk2
style=gtk2

[Fonts]
fixed=@Variant(\0\0\0@\0\0\0\f\0R\0o\0\x62\0o\0t\0o@\"\0\0\0\0\0\0\xff\xff\xff\xff\x5\x1\0W\x10)
general=@Variant(\0\0\0@\0\0\0\f\0R\0o\0\x62\0o\0t\0o@\"\0\0\0\0\0\0\xff\xff\xff\xff\x5\x1\0W\x10)

[Interface]
activate_item_on_single_click=1
buttonbox_layout=0
cursor_flash_time=1000
dialog_buttons_have_icons=2
double_click_interval=400
gui_effects=General, AnimateMenu, AnimateCombo, AnimateTooltip, AnimateToolBox
menus_have_icons=true
stylesheets=@Invalid()
toolbutton_style=4
underline_shortcut=1
wheel_scroll_lines=3

[SettingsWindow]
geometry=@ByteArray(\x1\xd9\xd0\xcb\0\x2\0\0\0\0\0\xa7\0\0\0\0\0\0\x2\xef\0\0\x2\x8e\0\0\0\xad\0\0\0+\0\0\x2\xe9\0\0\x2\x88\0\0\0\0\0\0\0\0\x4\0)

To jest config z działającego u mnie qt5.
Anarchy Xfce - 64Bit Linux User #621110PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / Nvidia GeForce 7600 GT / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Offline Oczkins92

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 362
  • OS: Xubuntu 18.04 64 bit
Odp: Narzędzie konfiguracji Qt5 - błąd!
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 19, 2018, 03:22:31 pm »
export QT_QPA_PLATFORMTHEME=qt5ct && qt5ct to polecenia pomaga uruchomic ale wraz nie wiem jak ustawić tą zmienną na stałe

Wszystko dobrze jak nie wnerwia ciebie nic

Offline gom1

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 590
  • RLU #281182
Odp: Narzędzie konfiguracji Qt5 - błąd!
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 19, 2018, 03:46:08 pm »
Zapisz te polecienia do pliku, nadaj mu prawo do uruchamiania i odpalaj aplikację z niego.
Wszędzie dobrze, ale w /home najlepiej

Offline Oczkins92

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 362
  • OS: Xubuntu 18.04 64 bit
Odp: Narzędzie konfiguracji Qt5 - błąd!
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 19, 2018, 05:23:53 pm »
Problem sam się rozwiazał.Wróciłem do XFCe zamiast Mate.Może i nawet to lepiej bo się wygodnie pracuje na XFCE 8)
Wszystko dobrze jak nie wnerwia ciebie nic