Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: GRUB  (Przeczytany 1502 razy)

Offline Dziadek Starowinek

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1188
Odp: GRUB
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 06, 2018, 11:40:17 pm »
Stary, znaj granicę, bo sobie problemów narobisz.
TataPingu chyba myli userów.
(sam jednej przy końcówce piątego)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2018, 11:44:58 am wysłana przez Dziadek Starowinek »

Offline Pio24

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 21
Odp: GRUB
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 07, 2018, 01:40:09 pm »
Masz racje Dziadku.Tata żle wkleił swój tekst.
Przepraszam.
Zrobiłem tak.
Zainstalowałem Lubuntu następnie Antergos i teraz mam wybór podczas startu systemu.

Offline TataPingu

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 468
Odp: GRUB
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 07, 2018, 11:24:55 pm »
@Dziadek....
- Dziadku, chyba wyraźnie napisałem:

"@ Piejanto
Phi, dopiero teraz przypatrzyłem się dobrze na Twoje partycje..."

więc gdzie tu pomyłka ?

To, że w międzyczasie ktoś inny "wtrącił swoje 2 Grosze" ("Pio24") nie znaczy, że już nie można odpowiedzieć temu, kto wątek założył...

Offline Dziadek Starowinek

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1188
Odp: GRUB
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 08, 2018, 11:44:34 am »
Teraz nie wiem, jak zobaczyłem, że nie temu chłopu odpowiedziałeś. Nawet spojrzałem, czy aby edycji jakiejś nie było i nie wpadłem na poprzednią wersję, ale nie. Zwracam honor.

Offline Piejanto

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 118
Odp: GRUB
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 08, 2018, 05:24:06 pm »
TataPingu i Dziadek Starowinek
Nie wiem o co chodzi, ale nie chce instalować. Powiedziało mi
"Antergos Installer - Error. Nie można utworzyć listy pakietów (metalinków). Proszę uwzględnić ten numer przy zgłaszaniu błędu 1101561"
Albo coś zrobiłem nie tak.
Kazałem sformatować  formatem  ext4 wszystkie dyski z oznaczeniami (ntfs). Punkt montowania ustawiłem na /sda3 
Rozumiem, że tam gdzie jest informacja (żaden) to chyba partycja windowsowa (?), więc nie grzebałem

Offline Pio24

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 21
Odp: GRUB
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 08, 2018, 11:09:57 pm »
Piejanto podłącz dysk do innego komputera i będzie jasne co gdzie masz.

Offline TataPingu

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 468
Odp: GRUB
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 09, 2018, 08:27:46 am »
@Piejanto
- jeśli sformatowałeś wszystkie "NTFSy", to już nie masz żadnego OSa.

Jedyne co jest, to winda "recovery" (sda1). Jeśli umiesz "toto" uruchomić jakimś klawiszem (tak często przygotowane są lapki z widami OEM), to możesz zacząć "od początku", t.j. wgrać spowrotem windę, a potem ew. jakiegoś linuxa.
Przedtem jednak skopiuj sobie wszystkie dane

Offline Piejanto

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 118
Odp: GRUB
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 09, 2018, 11:15:54 am »
Jak na razie niczego nie sformatowałem.  Usiłuję zrobić instalacje Antergosa od początku ale  za każdym razem wyskakuje mi error. Jako punkt montowania zaznaczam /sda3 i format ext4 następnie pokazuje się okno do wpisania informacji o maszynie i użytkowniku, a na to pokazuje się error. Jedyna opcja, to zamknij

Offline TataPingu

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 468
Odp: GRUB
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 09, 2018, 11:40:42 am »
@Piejanto
- to spróbuj z innym linuxem...

Offline Pio24

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 21
Odp: GRUB
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 09, 2018, 04:15:17 pm »
Odpal lubuntu live powinien pokazać co masz na dysku na której partycji.
Mi podczas instalacji pokazuje wszyskie linuksy.

Offline Piejanto

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 118
Odp: GRUB
« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 11, 2018, 12:05:57 pm »
TataPingu. Przyzwyczaiłem się do Antergosa. Poprzednio miałem Mandrake (Mandriva), Ubuntu, Mint (ubuntowski), i wreszcie dotarłem do Antergosa, który mi spasował. To, że przez moją nieuwagę wysypał mi się GRUB a może i system, to nie jest powód aby szukać innego systemu. Muszę tylko znów sobie poprzypominać, to co zgubiłem w czasie. Ponadto na innych maszynkach (laptop HP i netbook ACER) mam też Antergosa i już prawie wiem, gdzie czego szukać.  Jeszcze walczę. Chciałem sobie zrobić tego bootowalnego GRUB-a ale jak wszedłem na podaną
przez Dziadka Starowinka stronę ( https://wiki.archlinux.org/index.php/GRUB ) , to zgłupiałem i nie wiem, którą wersję wybrać do ściągnięcia *.iso
Chyba sformatuję cały dyski i na całości zainstaluję  Antergosa.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2018, 12:10:02 pm wysłana przez Piejanto »

Offline Dziadek Starowinek

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1188
Odp: GRUB
« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 11, 2018, 06:55:19 pm »
Ej, o czym ty teraz mówisz? :I Jakie iso? Przy podanym przeze mnie linku instalujesz na nowo grub, wbijasz "grub-install..." i później przepisujesz odpowiednią komendę do konfigu.
To nie jest żaden bootolalny GRUB, a zwykłe przeinstalowanie gruba w systemie. arch-chroot /mnt możesz zrobić choćby z poziomu live Antergosa.
To jest ta rzecz, która składnia do zmiany distra - Antergos to nadal Arch. Forum może być przydatne, ale jak chcesz szybko rozwiązywać problemy, to przydaje się już znajomość Archa i przeszukiwania ArchWiki oraz rozumienia tamtejszej treści.

Offline Piejanto

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 118
Odp: GRUB
« Odpowiedź #27 dnia: Lipiec 16, 2018, 10:59:39 pm »
O, qrdę. DziadkuStarowinku dzięki za ostrzeżenie. Ja myślałem o zewnętrznym GRUBie na pendrive.  To by mogło być rozwiązanie.  Muszę jeszcze raz do problemu podejść od początku.
Racja. Chyba przekombinowałem.
Teraz właściwie jestem na etapie chęci do całkowitego sformatowania i odczepienia się od Windy, ale weszła w grę ambicja.
Spróbuję najpierw doprowadzić do uruchomienia w poprzedniej konfiguracji, według porad.
A później zdecyduję, czy w ogóle jest mi jeszcze Windows potrzebne. Dzięki.
Fakt: z rozumieniem treści bywają problemy, ale i tak jestem entuzjastą Linuxa.
Trochę tak jak Afrykanin, który kocha bobsleje. Nie poradzisz.

« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2018, 11:11:19 pm wysłana przez Piejanto »

Offline Piejanto

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 118
Odp: GRUB
« Odpowiedź #28 dnia: Lipiec 22, 2018, 10:41:14 pm »
Dojrzałem do sformatowania Windows. Niestety, po uruchomieniu Antergosa Live i próbie instalacji, po wklepaniu już wszystkich potrzeb i przejściu do nazwiska, wyskakuje mi okno z informacją, że ERROR. Czy powinienem zrobić nowego bootowalnego pendrive do instalacji? O ile dobrze pamiętam, miałem podobny problem z HP, który mi kiedyś wierzgnął. Czy może lepiej przeprowadzić instalację  bezpośrednio z Internetu ?

Offline Dziadek Starowinek

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1188
Odp: GRUB
« Odpowiedź #29 dnia: Lipiec 23, 2018, 12:37:45 am »
Pobierz nowy obraz i jak się zbootuje, to poczekaj chwilę, jakby się chciało aktualizować. Możesz oczywiście użyć obrazu minimal, jeżeli chodzi tylko o instalację.