Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: problem grub  (Przeczytany 357 razy)

Offline piotrgdy

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
problem grub
« dnia: Czerwiec 25, 2018, 10:25:02 am »
Witam
Mam komputer, który posiada 2 dyski z systemem, które są w mirroringu programowym czyli md.
Dodatkowo są tam dwa dyski już bez żadnego raid, są podmonotwane jeden pod katalog samba, drugi pod samba2. Jest grub.

Chciałem wymienić jeden z dysków dodatkowych i po odłączeniu system nie wstaje, pokazuje, że nie może odczytać dysku. Jak odłączyłem drugi z dodatkowych to nie zgłasza się nawet grub.
Na pewno odłączyłem właściwy dysk, bo to sprawdziłem.
Czy możliwe jest, że ktoś zainstalował gruba na dysku niesystemowym? że jest czytany mbr z tego dysku dodatkowego, niesystemowego?
Czy można zrobić tak, żeby dwa dyski w mirroringu systemowe działały samodzielnie? zakładam, że tak tylko nei wiem jak to zrobić.
Proszę o pomoc!


Offline lesio

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 528
Odp: problem grub
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 25, 2018, 12:52:53 pm »
Zasadniczo można wszystko - wszystko zależy od poświęconego czasu (a więc i zdobytej wiedzy).
Najpierw spróbujemy rozwiązać problem z pierwszym odłączonym dyskiem - możesz zamieścić zawartość pliku /etc/fstab?

Offline piotrgdy

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
Odp: problem grub
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 25, 2018, 05:12:04 pm »
# /etc/fstab: static file system information.
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
# / was on /dev/md3 during installation
UUID=10d8f76f-f9b3-49a9-8642-2ccc16d9111e /               ext4    errors=remount-ro 0       1
# /boot was on /dev/md2 during installation
UUID=9bcff0dd-6253-412d-8b0c-44555bfde0c5 /boot           ext4    defaults        0       2
# /home was on /dev/sdc1 during installation
UUID=6b81212b-3df7-4ee0-a645-af4273e0326c /samba2           ext4    defaults        0       2
# /samba was on /dev/sdd1 during installation
UUID=4a310729-36cd-499d-87a1-a00e7a646a1c /samba          ext4    defaults        0       2
# /var/log was on /dev/md0 during installation
UUID=e0312691-23f2-4c22-b3e0-80687bd8039f /var/log        ext4    defaults        0       2
# swap was on /dev/md1 during installation
UUID=6771d6dd-13aa-4c1b-bae7-d5b0bb2058db none            swap    sw              0       0

Offline lesio

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 528
Odp: problem grub
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 25, 2018, 06:16:51 pm »
Obydwa dodatkowe dyski (sdc i sdd) mają wpisane partycje do /etc/fstab (sdc1 i sdd1), które muszą być bezwarunkowe podmontowane, aby system mógł normalnie wystartować. W związku z tym wyciągnięcie dysku powoduje niemożność podmontowania tych partycji i zawieszenie startu linuxa (ze stosownym komunikatem).
W związku z tym proponuję:
1. Wychaszowanie (wpisanie znaku "#" na początku linii, przed UUID) linii, w których jest zapis "/samba" i "/samba2") w pliku /etc/fstab/. Trzeba to wykonywać jako "root"
2. Zamknięcie systemu, odłączenie pierwszego dysku, start systemu, obserwacje, a jeśli OK, to
3. Zamknięcie systemu, odłączenie drugiego dysku, start systemu, obserwacje ...

Offline piotrgdy

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
Odp: problem grub
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 01, 2018, 01:22:22 pm »
Zahaszowałem ale to nie ma wpływu.
Sprawdziłem i na dyskach gdzie jest rajd jest po kilka partycji ale na żadnej nie widzę gwiazdki w boot. Czy tak może być? Natomiast na jednym z dysków dodatkowych jest gwiazdka w boot. Czy może jest tak, że jak ktoś instalował system to były włożone wszystkie dyski i zaznaczył dysk dodatkowy, zamiast systemowego, żeby tam zainstalował się grub? Czy można przenieść ten boot na dysk systemowy?

Sprawdziłem dzisiaj dokładnie i gdy odłączam jeden z dysków dodatkowych to jest ok ale gdy odłączę drugi z dodatkowych to nie zgłasza się nawet grub, jest tylko znak zachęty.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

Offline lesio

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 528
Odp: problem grub
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 01, 2018, 05:51:17 pm »
Dyskiem bootującym może być dowolny zainstalowany dysk.
Przyznam, że trochę nie rozumiem sytuacji - najpierw piszesz:
"Zachaszowałem ale to nie ma wpływu"
a później:
"Sprawdziłem dzisiaj dokładnie  i gdy odłączam jeden z dysków dodatkowych to jest ok ale ......."
W pierwszym wpisie tego wątku napisałeś, że system albo zatrzymuje się w trakcie staru, albo nie bootuje (w zależności od odłączanych dysków).
To wychodzi, że zachaszowanie coś dało - względem jednego z dysków (tego który nie jest bootującym).
Nie rozumiem ...

Offline piotrgdy

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
Odp: problem grub
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 01, 2018, 10:07:45 pm »
Gdy zahaszowałem te dwa dyski dodatkowe to grub zgłasza się, one tylko nie podmontowują się.
Natomiast obojętnie czy są zahaszowane czy nie to po odłączeniu tego jednego dysku grub nie zgłasza się.
Wg mnie wygląda na to, że dyskiem botującym jest jeden z tych dysków dodatkowych a powinien być systemowy.
Proszę mi napisać jak mogę teraz zrobić aby jeden z dysków systemowych (są dwa w mirroringu) stał się botujący i jak to załatwić w grubie??. Oczywiście przy zachowaniu obecnego systemu.


Offline lesio

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 528
Odp: problem grub
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 02, 2018, 07:00:33 am »
Tutaj jest propozycja, jak to zrobić w przypadku dysków nie będących macierzą:
https://unix.stackexchange.com/questions/309522/how-to-change-default-boot-partition
Nigdy nie używałem softu md (tylko lvm lub btrfs), w związku z czym nie mogę udzielić w tym zakresie porady. Pozostaje zawsze "wygoglanie"  stosownego rozwiązania.
Np. taki post:
https://unix.stackexchange.com/questions/71203/ubuntu-how-do-the-md-devices-get-assembled-at-bootup