Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: wi-fi  (Przeczytany 595 razy)

Offline mario583b

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
wi-fi
« dnia: Czerwiec 24, 2018, 08:56:15 am »
mam pytanie - czy jest możliwość zainstalować sterownik bez neta w mint do TL-WN722N v1.1? Jestem nowy co do tego systemu i zawsze miałem windows. Tej anteny mi nie widzi,a w ubuntu 18.04 jest ok

Offline Dziadek Starowinek

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1032
Odp: wi-fi
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 24, 2018, 10:06:33 am »
Jak Ubuntu 18.04 łapie, to może Mint 19 też. Ew. znajdź paczkę deb z Linux 4.15 (lub wyżej) i ją ręcznie wgraj przez gdebi.

Offline mario583b

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
Odp: wi-fi
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 24, 2018, 10:11:49 am »
a jest już mint 19 ? Ten system jest podobny do win,a do reszty bym się przyzwyczaił.Szukałem sterowników ale są do v2,a ja mam v1.1.Nawet zastanawiałem się jak wgrać wine tam bez neta i instalkę sterów z płyty exe ale sam sobie nie poradzę z tym.

Offline Dziadek Starowinek

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1032
Odp: wi-fi
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 24, 2018, 10:30:11 am »
Sterowniki z exe to zły pomysł. Jeżeli coś działa na nowym Ubuntu, to powinno na nowym Mincie, który teraz jest BETĄ.

http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v4.15/
Możesz sobie w adresie zmienić na coś innego niż 4.15, które jest w Ubuntu 18.04. Może być z niego lżej aktualizować, gdy będziesz chciał obecną instalację podnieść do nowszej wersji, więc myślę, że będzie optymalny.

Offline mario583b

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
Odp: wi-fi
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 24, 2018, 03:10:43 pm »
dzięki. zainstalowałem mint 19 i jest ok .Nie mogę tylko ogarnąć tego wine. zainstalowałem i w konfiguracji dodałem aplikację ale to nie działa. Na ubuntu mi instalowało przez playonlinux ale po wpisaniu danych logowania w aplikacji i chwili ładowania zawieszało się i czekać mogłem cały dzień i nic

Offline TataPingu

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 421
Odp: wi-fi
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 25, 2018, 09:21:11 am »
@mario583b

- użyj do tego celu terminala i wtypuj następujące komendy:

sudo apt-get update (enter)

sudo apt-get install wine

sudo apt-get install winetricks

Jeśli jesteś początkującym linuksiarzem, to napisz w skrócie do jakich celów chcesz używać wine ?

Offline mario583b

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
Odp: wi-fi
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 25, 2018, 08:35:54 pm »
Mi tam nie porzebny chwilowo wine - chcę poznać ten system bo bardzo fajny jest. Uczę się terminala co tam wpisywać.Co do wine to moja się uparła do jakiejś gry na club.pl to jest kasynowe i tam chyba czat jest.Odradzałem jej ale to jak namawianie wulkanu by nie wybuchł. Dlatego chciałem dla świętego spokoju spróbować to zainstalować.Próbuję uczyć się z terminala korzystać ale jeszcze nie ogarniam - jedynie instalowanie alpikacji.Masz może jakieś ciekawe rady  ?

Offline TataPingu

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 421
Odp: wi-fi
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 25, 2018, 08:44:28 pm »
To w takim razie, zainstaluj lepiej virtualbox i postaw wirtualnego windowsa...
- taki wirtualny windows jest bezpieczniejszy, niż wine...

Offline mario583b

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
Odp: wi-fi
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 27, 2018, 07:38:21 pm »
nie mam obrazu iso win 7 x32.pliki do zapisu iso mam tylko nie mogę sobie poradzić z utworzeniem obrazu na dysku bo płyty nie mam wolnej chwilowo.Może jutro kupię jak skończę wcześniej

Offline mario583b

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
Odp: wi-fi
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 27, 2018, 07:49:39 pm »
a podpowiesz jak poprawnie korzystać z plików tar.gz i rpm ? co strona to co innego piszą ,a i tak błędne komendy mam-wiem,że to archiwa do wypakowania ale co dalej po tym wypakowaniu.Na jednej stronie pisali o instalacji na drugiej,że po wypakowaniu przenieść do jakiegoś folderu

Offline lesio

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 528
Odp: wi-fi
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 27, 2018, 09:56:47 pm »
RPM to format pakietów instalacyjnych takich linuksów, jak opensuse, fedora, mandriva, rosa, mageia, pclinux itd. Ogólnie mówiąc, do ich instalacji wykorzystujemy standardowe managery pakietów w tych systemach.
tar.gz to format archiwum (a konkretnie archiwum tar poddane działaniu gzip-a). Czasami wystarczy rozpakować, bo w środku są już skompilowane programy. Czasami trzeba coś skompilować. Czasami trzeba uruchomić tylko instalację. To, co trzeba zrobić, jest często opisane w pliku o nazwie np. README.

Offline TataPingu

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 421
Odp: wi-fi
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 28, 2018, 10:40:44 am »
@mario583b
- a ja dodam do wypowiedzi "lesia", że, gdy, jak sam piszesz, jesteś "nowym", to na razie nie zajmuj się próbami doinstalowywania dodatkowych programów, niż w używanym przez Ciebie dystro.
Oczywiście, oprócz proponowanego oprogramowania przez danego dystrybutora można, przynajmniej teoretycznie, "doinstalować" każdy inny, jednak dla początkującego może to być zbyt skomplikowane.
Cząsto jest tak, że do danego programu, by spełnić tzw. "zależności", muszą być dodatkowo zainstalowane inne programy, biblioteki itd.
Zle, lub nieprawidłowo skompilowany program może "pokiereszować" Ci cały system. Nawet do takiego stopnia, że potrzebna będzie nowa instalacja systemu.

A jeśli czegoś Ci brakuje, to po prostu wybierz inne dystro, które to posiada

Na razie "wsiadłeś do samochodu i zacząłeś jeździć", by RAJDOWAć musisz jeszcze trochę poćwiczyć ;)

Offline mario583b

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
Odp: wi-fi
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 28, 2018, 11:00:01 pm »
Powiedzcie jak utworzyć obraz iso ? mam tylko rozpakowane pliki systemu.Tak bym go utworzył i zainstalował w virtualbox win7 x32. kobieta gra w kasynową grę club ze strony club.pl to mi nie chce pójść w mint i też gra w jakąś grę z farmami na facebook -zbieranie jabłek,plony - nazwę zapomniałem. to chciałem pobrać wtyczkę adobe flash player by to odpaliło i trzeba ją instalować. Na linux jest tylko w tar.gz i rpk.Nie mam pojęcia jak to zainstalować na chromium

Offline lami07

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 96
Odp: wi-fi
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 29, 2018, 12:11:47 am »
Instalacja pepperflashplugin-nonfree powinna wystarczyć do uruchomienia flasha w chromium

Offline mario583b

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
Odp: wi-fi
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 29, 2018, 07:11:33 pm »
tego pepper nie mogę zainstalować. w menedżer oprogramowania po wyszukaniu go jest niedostępne :(