Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Problem z instalacją Ubuntu, CentOS na VirtualBox'ie!!  (Przeczytany 1506 razy)

Offline cezary.tworzewski

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
Problem z instalacją Ubuntu, CentOS na VirtualBox'ie!!
« dnia: Maj 20, 2018, 07:36:34 pm »
Cześć,

Mam poważny problem z zainstalowaniem  CentOS na VirtualBox.
Wyskakuje takie coś:
https://ibb.co/bxMvT8
Chodzi chyba, że nie ma ustawionej VT w BIOS.
Tylko, że u mnie nie ma takiej opcji w BIOS a mam Phoenix.

Parę dni temu natomiast miałem na laptopie Windows 8.1 i VirtualBox. Zadziwiające jest to, że zainstalowałem wcześniej na nim Ubuntu wirtualnie a po reinstalacji pojawił się problem.
Parę razy miałem Windows/Linux na VirtualBox, a tu nagle taki problem. Co mogę zrobić??

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1265
  • dawniej Dziadek Starowinek
Odp: Problem z instalacją Ubuntu, CentOS na VirtualBox'ie!!
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 20, 2018, 07:43:38 pm »
Mamy tutaj na forum taki fajny zepsuty plugin do obrazków i nie wyświetla go. Podrzuć proszę link.
( ಥ益ಥ)Arch Linux Plasma & MATE Chrome OS

Offline lami07

  • Global Moderator
  • Full Member
  • *****
  • Wiadomości: 137
Odp: Problem z instalacją Ubuntu, CentOS na VirtualBox'ie!!
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 20, 2018, 08:14:50 pm »
Jeśli wcześniej korzystałeś z virtualbox na win i działało, to raczej masz aktywną VT. Jeśli mam zgadywać (obrazek nie działa) obstawiam, że nie masz zainstalowanego virtualbox-dkms. Nagłówki do kernela w Ubuntu są zainstalowane domyślnie (chyba ;-) )

Offline cezary.tworzewski

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
Odp: Problem z instalacją Ubuntu, CentOS na VirtualBox'ie!!
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 20, 2018, 08:29:32 pm »
Tutaj jest link: https://ibb.co/bxMvT8

Offline cezary.tworzewski

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
Odp: Problem z instalacją Ubuntu, CentOS na VirtualBox'ie!!
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 20, 2018, 08:35:19 pm »
Jeśli wcześniej korzystałeś z virtualbox na win i działało, to raczej masz aktywną VT. Jeśli mam zgadywać (obrazek nie działa) obstawiam, że nie masz zainstalowanego virtualbox-dkms. Nagłówki do kernela w Ubuntu są zainstalowane domyślnie (chyba ;-) )

Tak. Korzystałem. A później odinstalowałem i zainstalowałem ponownie VIRTUALBOX i był ten problem co w linku poniżej...

Offline gom1

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 573
  • RLU #281182
Odp: Problem z instalacją Ubuntu, CentOS na VirtualBox'ie!!
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 20, 2018, 09:17:43 pm »
Jaką wersję Ubuntu zainstalowałeś? 32- czy 64-bitową?
Wszędzie dobrze, ale w /home najlepiej

Offline cezary.tworzewski

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
Odp: Problem z instalacją Ubuntu, CentOS na VirtualBox'ie!!
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 20, 2018, 10:02:03 pm »
Posiadam wersję Ubuntu 16.04 x86_64.

Chciałbym sobie CentOS zainstalować na wirtual box-ie.

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1265
  • dawniej Dziadek Starowinek
Odp: Problem z instalacją Ubuntu, CentOS na VirtualBox'ie!!
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 20, 2018, 10:10:34 pm »
Spróbuj w terminalu:
VBoxManage modifyvm "CentOS" --longmode off
( ಥ益ಥ)Arch Linux Plasma & MATE Chrome OS

Offline cezary.tworzewski

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
Odp: Problem z instalacją Ubuntu, CentOS na VirtualBox'ie!!
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 20, 2018, 10:13:16 pm »
Spróbuj w terminalu:
VBoxManage modifyvm "CentOS" --longmode off

Tzn.? o co dokładnie chodzi?

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1265
  • dawniej Dziadek Starowinek
Odp: Problem z instalacją Ubuntu, CentOS na VirtualBox'ie!!
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 21, 2018, 08:45:24 am »
Wklej to w terminal.
( ಥ益ಥ)Arch Linux Plasma & MATE Chrome OS

Offline ciekawski

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
Odp: Problem z instalacją Ubuntu, CentOS na VirtualBox'ie!!
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 31, 2018, 06:51:15 pm »
Może przypadkiem wybrałeś 64bit zamiast 32bit lub odwrotnie, innego pomysłu nie mam :)