Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: brak połączenia lan  (Przeczytany 552 razy)

Offline galat

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
brak połączenia lan
« dnia: Marzec 15, 2018, 04:27:56 pm »
Poratujcie albo dobijcie. Nie mam już zielonego pojęcia jak to ogarnąć. Zainstalowałem minta i nie mogę zawiązać połączenia po kablu.
Widzi, że kabel jest wpięty, sterowniki niby są, switch widzi adres MAC karty sieciowej a nie działa.
Ktoś ma pomysł?
poniżej w linku zdjęcie konsoli
https://drive.google.com/file/d/1T7BfyKxUJ6BpJ_583HJWvt3P_18_Kn5p/view?usp=sharing

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 763
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: brak połączenia lan
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 15, 2018, 05:41:57 pm »
To zależy od jakiego producenta masz modem. Tak ogólnie to pod Linuxa najlepsze modemy są od Huawei, które to od razu nawiązują połączenie, bez żadnej konfiguracji.
Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

Offline galat

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
Odp: brak połączenia lan
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 15, 2018, 06:31:25 pm »
d-link dwr-118

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 763
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: brak połączenia lan
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 15, 2018, 06:57:57 pm »
To zajrzyj tutaj.
https://frankowicz.me/backdoor-i-pare-ciekawostek-w-serii-routerow-d-link-dwr/
Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

Offline gom1

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 380
  • RLU #281182
Odp: brak połączenia lan
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 15, 2018, 07:03:48 pm »
Na moje oko to karta sieciowa nie ma włączonej obsługi protokołu IPv4.
Wszędzie dobrze, ale w /home najlepiej

Offline galat

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
Odp: brak połączenia lan
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 15, 2018, 08:14:44 pm »
To zajrzyj tutaj.
https://frankowicz.me/backdoor-i-pare-ciekawostek-w-serii-routerow-d-link-dwr/
No to grubo  ;D
Jak włączyć tą obsługę?

Online Dziadek Starowinek

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 794
  • do ciebie nie przyjdę...
Odp: brak połączenia lan
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 15, 2018, 09:49:59 pm »
Mam, można powiedzieć, że bratni model i działa ot tak po podłączeniu kabelka. gom1 chyba dobrze kombinuje. Problemy w routerze bym nie szukał, tylko dla bezpieczeństwa w nim zaktualizował soft.

Offline galat

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
Odp: brak połączenia lan
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 16, 2018, 08:51:00 am »
Kliknąłem żeby wyszukał nowy soft i stwierdził że nie ma nic nowszego. Był chyba z 2016. Mam podać jego wersje?

Online Dziadek Starowinek

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 794
  • do ciebie nie przyjdę...
Odp: brak połączenia lan
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 16, 2018, 09:43:03 am »
Ten z 2016 powinien być nieźle załatany, ale też tutaj nie chodzi o ten Twój problem, a o coś dodatkowego w kwestii bezpieczeństwa. Zobacz w konfiguracji sieciowej (gdzieś będzie przy prawokliku na ikonce neta), czy gom1 wyżej miał rację. Wtedy protokół włącz.

Offline galat

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
Odp: brak połączenia lan
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 16, 2018, 11:15:16 am »
w zakładce ipv4 ustawiam wszystko ręcznie. Niby się łączy tylko nie wiem z czym :) Pokazuje, że ma połączenie ale dostępu i tak nie mam.
https://drive.google.com/file/d/1t3ytJZff3EUgr4OCgfMuXoudj9oV9bxT/view?usp=sharing

już próbowałem różne kombinacje. Na zdjęciu dns server to serwer t-mobile, brama to adres routera a adress to ten sam co w bramie tylko inna końcówka.
Rozumiem, że mam wszędzie wpisywać adres routera? W router mam wpięte w USB modem z kartą sim i ma inny adres, ale ten raczej nie jest mi potrzebny. Czy się mylę?

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 763
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: brak połączenia lan
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 16, 2018, 01:33:07 pm »
Ja też się łącze przez kabel USB, ale u mnie to wygląda trochę inaczej niż u Ciebie.

https://s20.postimg.org/7rb7azudp/Screenshot_20180316_132203.png
Dodam tylko że w zakładce IPv4 nie mam nic ustawione (po prostu są tam puste pola) a mimo to ja się łącze bez najmniejszych problemów.
Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

Offline galat

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
Odp: brak połączenia lan
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 16, 2018, 04:47:41 pm »
Może trochę źle sformułowałem. Jestem połączony kablem ethernet z routerem w którego jest włożony "paluch" z kartą SIM.

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 763
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: brak połączenia lan
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 16, 2018, 05:16:03 pm »
No to sobie ustaw tak jak jak mam, tzn. połączenie ethernetowe i przewodowe.

EDIT
Chciałbym dodać że gdy ja mam w połączeniach ustawione tylko połączenie przewodowe to również nie mam połączenia z netem, musi być także dodane połączenie ethernetowe.
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2018, 06:48:50 pm wysłana przez Robert75 »
Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

Offline galat

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
Odp: brak połączenia lan
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 16, 2018, 10:22:59 pm »
Ustawiłem i nie działa :( ręcznie skonfigurowałem ipv4 i też nic nie dało. Nie mam pojęcia co tu może być. Trzeba będzie do windowsa wrócić :'(