Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: mint i programy z windows  (Przeczytany 764 razy)

Offline cjhouse

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
mint i programy z windows
« dnia: Marzec 10, 2018, 07:12:26 pm »
Witam wszystkich

Chcialbym zainstalowac sobie minta kilka lat temu mialem mandrive i bylem zadowolony,a ze lubilem grac to przeniosłem sie na winde,Aktualnie gry mnie nie interesują,a windows czasami mnie denerwuje DO RZECZY

Pobralem i nagralem obraz na plyte odpalilem z plyty(nie instalowalem)pobralem wine,i chce odpalic ten program do podgladu z kamer monitoringu CMS https://archive.org/details/GeneralCMSEngV3.0.1.9.T.20110825
Zainstalowalo go w wine dalem go do aplikacje i zgodnosc z windows 7,i jak go wlaczam to pokazuje sie na pasku uruchamianie i znika,a program milczy,

Moglby ktos sprawdzic u siebie bo moze co ja zle robie,czy pójdzie ten program,i czy jest jakas aplikacja do monitoringu.Czyli nie wszystkie programy z Windows 7 moga sie uruchomic?

Online Dziadek Starowinek

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 962
  • ja to wolę wiedzieć, co mnie się w systemie dzieje
Odp: mint i programy z windows
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 10, 2018, 07:22:52 pm »
Może nowsze wine coś zdziała. Dwa lata swoje robią.
https://wiki.winehq.org/Ubuntu

PS. Nie wszystkie programy z windowsa się uruchomią i nie każdy uruchomiony będzie działał zadowalająco. W miarę możliwości warto szukać alternatyw albo do pewnych rzeczy użyć wirtualnej maszyny z jakimś windowsem lekkim (choćby xp, jeżeli obsłuży dane aplikacje).
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2018, 07:29:44 pm wysłana przez Dziadek Starowinek »
Za moich czasów, to się człowiek cieszył, jak mu nie działało

Offline cjhouse

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
Odp: mint i programy z windows
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 11, 2018, 08:39:56 pm »
Wirtualna maszyna pierwsze slysze,ale ze jest wujek google,to troche juz znalazlem
Czyli pewnie o to chodzi https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads

To na linuxie moglbym odpalic W7?A wejde w partycje windowsowe z wirtualnej maszyny?Czy moze zrobic instalke windows obok ubuntu,bo tez troche tego szukalem ale nie wiem co dobre,,bo nie ukrywam zalezy mi na kilku programach z windy,a wiem ze muzyke czy filmy no i przegladanie internetu to bym juz na linuxie sobie pracowal

Online Dziadek Starowinek

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 962
  • ja to wolę wiedzieć, co mnie się w systemie dzieje
Odp: mint i programy z windows
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 11, 2018, 08:48:15 pm »
W VirtualBoxie będzie każdy Windows działać. To będzie tak, że system będzie zamknięty, ale będzie można dodać jeden folder, który będzie pomostem między Linuxem a wirtualną maszyną z Win. Reszty wirtualna maszyna nie zobaczy.
Dualboot też jest dobrą opcją. Wgrywasz po prostu Windowsa, zostawiając miejsce na Linuxa, po czym instalujesz obok Linuxa. Przy włączaniu komputera powinno wtedy być menu z wyborem systemu. Wtedy oba systemy mają normalny dostęp do dysku.
Za moich czasów, to się człowiek cieszył, jak mu nie działało

Offline cjhouse

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
Odp: mint i programy z windows
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 12, 2018, 09:29:00 am »
Musze jeszcze poszukac co do tej instalacje bo chyba byloby to najlepsze,wczoraj z ciekawosci na windows 8 na VM odpalilem ubuntu ale tak sa lagi ze ciężko bylo w co wejsc,i nie wiem czy temu ze mam kompa ktory juz ma pare lat (4gb ramu ddr2,intel core 2 duo 3.16ghz,grafika radeon seria 4800)wiem wybór  windows 8 to byla pomylka bo chcialem spróbować co to jest ale teraz po miesiacu to tak mi laguje jak cholera,a w windows 7 dużo lepiej wszystko chodzi,ale mialem dawniej linuxa i fajnie sie to spisywało to tyle

A co do dualboota to zrobic jedna partycje na winde,i druga na linuxa,czy w windowsie później podzielę partycje?


Online gom1

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 466
  • RLU #281182
Odp: mint i programy z windows
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 12, 2018, 09:44:24 am »
Podczas instalacji Windows, na czystym dysku, utwórz jedynie partycję dla Windows właśnie. Resztę wolnego miejsca zostaw. Partycje linuksowe utworzysz później, przy instalacji Minta.
Wszędzie dobrze, ale w /home najlepiej

Offline Albedo 0.64

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 656
    • Mój stan Skype
Odp: mint i programy z windows
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 12, 2018, 07:27:27 pm »
@cjhouse: Czy ja czegoś nie rozumiem, czy ty instalowałeś Wine w systemie live? Jaka wersja systemu 32 czy 64? Wine może prawidłowo działać w systemie 32-bitowym zainstalowanym na dysku, w systemie 64-bit Wine wymaga zainstalowanej architektury 32-bit. W przyszłości proszę zamieszczać dokładniejsze informacje na temat sprzętu i wersji systemu. Bez tego mamy zabawę w zgadywankę.
« Ostatnia zmiana: Marzec 12, 2018, 07:29:03 pm wysłana przez Albedo 0.64 »
Linux Mint Debian
Linux registered user 556565

Offline cjhouse

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
Odp: mint i programy z windows
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 12, 2018, 08:00:18 pm »
Mint 32 bity,odpalony z plyty,nie instalowany

Korzystam na windzie z firefoxa,a co z plikiem z zakladkami,tez na linuxie zapisywany jest do html?nie bede mial problemu z importem do linuxowego firefoxa?

A czy jest moze podobny program do sony vegas,którym można przerobić filmy z kamery,bo pewnie tez go nie odpale na wine

Online Dziadek Starowinek

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 962
  • ja to wolę wiedzieć, co mnie się w systemie dzieje
Odp: mint i programy z windows
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 12, 2018, 08:06:39 pm »
Firefox to ciągle Firefox.

Do edycji filmów jest np. kdenlive.
Za moich czasów, to się człowiek cieszył, jak mu nie działało

Offline cjhouse

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
Odp: mint i programy z windows
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 13, 2018, 09:47:15 am »
Ok dzieki,czekam na pendrive i zgrywam to co mi potrzebne,reszte zrobie porządnego formata,i spróbuje na mincie,no i ubuntu se tez pobralem,jak na wirtualnym mi wystarczy to tak zostawie,a jak nie to pokombinuje z tym dualbootem

Dziekuje za pomoc