Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Obrót ekranu  (Przeczytany 1355 razy)

Offline rawo

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
Obrót ekranu
« dnia: Marzec 06, 2018, 01:41:48 pm »
Mam taki kłopot: uruchamiam przeglądarkę Firefox na Slacko Puppy 5.6.0 przez startup w trybie pełnoekranowym i chciałbym, żeby ekran po uruchomieniu był obrócony o 90 st. Wiem, że da się w Firefox-ie obrócić ekran o zadany kąt, ale to wymaga interakcji z klawiatury i myszy. A ja chciałbym, żeby Firefox uruchomił się w takim trybie przez startup. Czy ktoś wie jak to zrobić?
Ewentualnie może da się obrócić system o kąt 90 lub 270 st.?
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam

Offline lesio

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 543
Odp: Obrót ekranu
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 06, 2018, 02:56:30 pm »
Do sterowania monitorem przydatne jest polecenie "xrandr".
Tutaj stosowne linki, istotna jest składnia polecenia "xrandr":
https://blog.coffeebeans.at/archives/1046
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=192355

Offline rawo

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
Odp: Obrót ekranu
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 09, 2018, 09:53:52 pm »
Po wprowadzeniu polecenia
xrandr --output default --rotate left

dosteje komunikat:
xrandr: output default cannot use rotation "left" reflrction "none

Co to oznacza?
Pozdrawiam

Offline rawo

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
Odp: Obrót ekranu
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 09, 2018, 09:56:18 pm »
poprawka:
reflection "none"

Offline lesio

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 543
Odp: Obrót ekranu
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 09, 2018, 10:17:23 pm »
Spróbuj taką wersję polecenia:
xrandr -d ":0" --verbose -o left

Jeśli też nie działa, to trzeba zacząć analizę sytuacji ...
Jaką masz kartę grafiki?
Tu taki link o nvidii:
https://devtalk.nvidia.com/default/topic/999654/linux/randr-rotation-doesn-t-work/


Offline rawo

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
Odp: Obrót ekranu
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 13, 2018, 11:27:34 am »
Nie zadzialalo :( Opis bledu:
Error of failed request: BadMatch (invalid parameter atributes)

Karte mam taka:
VIA Technologies, Inc. CN700/P4M800 Pro/P4M800 CE/VN800 [S3 UniChrome Pro] (rev 01) 
  oem: VIA P4N800 PRO

Terminal taki:
http://www.parkytowers.me.uk/thin/netvoyager/lx1021a/index.shtml

Da sie z tym cos zrobic?

Offline lesio

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 543
Odp: Obrót ekranu
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 13, 2018, 07:12:21 pm »
Będziemy próbować - może się uda :-)
Czy możesz podać wynik komendy "xrandr" bez żadnych opcji, czyli po prosty wynik komendy:
xrandr

Offline rawo

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
Odp: Obrót ekranu
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 14, 2018, 04:53:12 pm »
Oczywi

Offline rawo

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
Odp: Obrót ekranu
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 14, 2018, 05:00:29 pm »
Oczywiscie:
xrandr: Failed to get size of gamma for outputr deafolt
Screen 0: minimim 640 x 480, current 1280 x 960, maximum 1280 x 960
default connected 1280x960+0+0 0mm x 0mm
   1280x960             60.0*
   1024x768             70.0     60.0
   800x600               60.0     56.0
   640x480               60.0

Offline rawo

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 7
Odp: Obrót ekranu
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 14, 2018, 05:02:52 pm »
Oczywiscie mialo byc:
xrandr: Failed to get size of gamma for output default

Offline lesio

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 543
Odp: Obrót ekranu
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 15, 2018, 08:03:54 am »
Niepomyślna wiadomość. Wygląda na to, że w Twoim przypadku prawidłowa postać polecenia xrandr to jednak:
xrandr --output default --rotate left
Ale wydałeś ją już wcześniej, uzyskując odpowiedź:
xrandr: output default cannot use rotation "left" reflrction "none
czyli że obrót ekranu "w lewo" jest nieobsługiwany przez tę komendę na Twoim sprzęcie. Dla pewności można jeszcze spróbować wydać polecenie z opcjami "right", "inverted", "normal" (normal - powrót do normalnego wyświetlania), ale obawiam się, że efektu nie będzie.
Niestety, nie znam innego systemowego rozwiązania poza poleceniem xrandr, więc nie pomogę. Pozostają więc zapewne tylko rozwiązania oparte na funkcjonalności oprogramowania. W przypadku firefox-a oprócz "wyklikania z menu" może wchodzić w grę jakaś wtyczka (rozszerzenie) lub ustawienie w pliku konfiguracyjnym firefoxa.
Tutaj taki filmik, w którym wykorzystywana jest linijka kodu w javie - warto poczytać komentarze :
https://www.youtube.com/watch?v=LF4OhMQm1XA
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2018, 08:11:15 am wysłana przez lesio »