Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: [GRUB] Nie ładuje Windowsa 10 + brak obrazu na Debianie  (Przeczytany 1159 razy)

Offline koleczkowsky

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 10
[GRUB] Nie ładuje Windowsa 10 + brak obrazu na Debianie
« dnia: Marzec 01, 2018, 02:20:54 pm »
Cześć wszystkim!

Otóż wczoraj postanowiłem postawić obok Windowsa 10 Debiana w najnowszej wersji 9.3.0. Pobrałem pakiet instalacyjny DVD, żebym po prostu mógł spokojnie zainstalować cały system wraz ze wszystkimi dodatkami. Posiadam dwa dyski twarde - SSD 128GB na systemy oraz 1TB na dane.
Wszystko szło elegancko - wydzieliłem sobie ok. 15GB pamięci na Linuxa na dysku SSD, zgrałem Rufusem Debiana na pendrive, zrestartowałem komputer.
Etap instalacji też przeszedł jak po maśle - wydzieliłem obszar wymiany na 3GB, resztę przeznaczyłem na system. Proces instalacji raczej był formalnością. Zainstalowałem system poprawnie wraz z GRUBem na tym samym dysku (bo na mbr).

I niestety tutaj zaczęły się schody - gdy zrestartowałem komputer, zmieniłem opcje bootowania najpierw na dysk SSD (wcześniej jako pierwszy był Boot Manager i tylko się Windows odpalał) i uruchomił się rzecz jasna GRUB - zgodnie z planem. Ale dalej już nie jest tak kolorowo. ŻADEN system nie chce się załadować. Gdy wybiorę Windowsa - chwilkę komputer pomyśli, zgaśnie ekran, po czym znowu się ładuje GRUB. Gdy spróbuję załadować Debiana - początek wygląda bardziej obiecująco - jakiś tekst się przewija na ekranie, jakby chciał się system zbootować, po czym... ciemność, widzę ciemność! Z komunikatem "obraz nieobsługiwany" na monitorze.

Czy wiecie może co może być przyczyną tego całego zamieszania? Ręce rozkładam, bo w BIOSie grzebie i nic to nie daje - system Windows 10 udaje mi się uruchomić bez szwanku, gdy ustawię opcję "Windows Boot Manager" jako first boot device. Ale wtedy uruchamia się tylko on bez GRUBa.
Debian jest mi bardzo potrzebny ze względu na terminal, kompilację plików C, C++ oraz ASM, a wirtualna maszyna zbytnio mnie nie urządza.

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję! ;)

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 887
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: [GRUB] Nie ładuje Windowsa 10 + brak obrazu na Debianie
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 01, 2018, 02:47:49 pm »
Prawdopodobnie Debian nie zainstalował tobie pakietu os-prober.
Anarchy Xfce - 64Bit Linux User #621110
PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / Nvidia GeForce 7600 GT / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 887
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: [GRUB] Nie ładuje Windowsa 10 + brak obrazu na Debianie
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 01, 2018, 02:59:25 pm »
Ja bym proponował wejść do Debian-a przez tty (Ctrl+Alt+F2) i zainstalować pakiet poleceniem:
sudo apt get install os-proberA następnie:
sudo update-grub
Anarchy Xfce - 64Bit Linux User #621110
PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / Nvidia GeForce 7600 GT / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Offline koleczkowsky

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 10
Odp: [GRUB] Nie ładuje Windowsa 10 + brak obrazu na Debianie
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 01, 2018, 04:13:23 pm »
A w którym momencie mam wejść do tego trybu tty? Będąc w GRUBIe? Czy jak wybiorę Debiana do załadowania i wtedy użyć tej kombinacji klawiszy?

Offline gom1

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 573
  • RLU #281182
Odp: [GRUB] Nie ładuje Windowsa 10 + brak obrazu na Debianie
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 01, 2018, 04:14:38 pm »
Wtedy, gdy widzisz komunikat o "nieobsługiwanym obrazie".
Wszędzie dobrze, ale w /home najlepiej

Offline koleczkowsky

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 10
Odp: [GRUB] Nie ładuje Windowsa 10 + brak obrazu na Debianie
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 01, 2018, 04:15:32 pm »
Niestety - wypróbowałem to i nic to nie dało, ekran jak był czarny tak i dalej jest.

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 887
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: [GRUB] Nie ładuje Windowsa 10 + brak obrazu na Debianie
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 01, 2018, 04:20:58 pm »
Aby wejść do tty, trzeba jednocześnie wcisnąć klawisze Ctrl+Alt+F2.
Anarchy Xfce - 64Bit Linux User #621110
PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / Nvidia GeForce 7600 GT / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 519
Odp: [GRUB] Nie ładuje Windowsa 10 + brak obrazu na Debianie
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 01, 2018, 04:24:00 pm »
koleczkowsky
- jesteś pewien, że ssd formatowany jest z MBRem ?
- posiadasz partycję UEFI ?
- jak wyglada funkcja "Secure Boot" (lub coś podobnego) w BIOSie ?

Offline koleczkowsky

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 10
Odp: [GRUB] Nie ładuje Windowsa 10 + brak obrazu na Debianie
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 01, 2018, 05:07:08 pm »
1. Raczej dysk SSD jest z rekordem rozruchowym.
2. Tak, posiadam partycję UEFI na SSD.
3. Zdjęcia z zakładki Secure boot w UEFI:

https://images83.fotosik.pl/1006/20a4f7bcd7c027f0gen.jpg


https://images83.fotosik.pl/1006/537839220414cd23.jpg

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 519
Odp: [GRUB] Nie ładuje Windowsa 10 + brak obrazu na Debianie
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 01, 2018, 07:44:32 pm »
Chmmm....
- trzeba by po prostu pewne rzeczy przetestować...
Widzę, że to MSI. Oni często coś tam pichcą swojego i pomimo, że "Secure" wygląda na OK, to cholera go tam wie...

Osobiście sprawdziłbym to w ten sposób, że wgrałbym jeszcze raz debiana. A najlepiej Ubuntu.
Z tym, że partycję systemową sformatowałbym GPT...
- jeśli BIOS jest OK, linux powinien pojawić się, jako system po załączeniu "Secure Boot" na enable.

Offline astasz

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 57
Odp: [GRUB] Nie ładuje Windowsa 10 + brak obrazu na Debianie
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 01, 2018, 08:04:31 pm »
Cze koleczkowsky
Jak zwykle TataPingu swoje a ja swoje.
Po co GPT - to jest system stworzony do obsługi dysków powyżej 2TB a dla małych SSD lepiej pozostac przy MBR i  nic nie ruszać
Ponowną insatalcję debiana faktycznie mozesz spróbować - jak dasz radę to w wersji minimal z podłączonym netem (pomijasz ryzyko błedów obrazu ISO) .
Może coś by pomogło gdybyś najpierw odpalił system z Live CD i wkleił tu skany podziału dysku na partycje (najlepiej chyba z Gparted)
Chociaż z biosem od MSI nie miałem do czynienia to wydaje mi się że tutaj coś może być namieszane. Masz odhaczone botowanie UEFI czy Legacy?
No i wg mnie Secure boot powinno być na disabled (ja tak mam - u mnie na przyład secure boot wymusza bootowanie UEFI - nie wiem jak w tym biosie od MSI)
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2018, 08:13:22 pm wysłana przez astasz »
Debian Stretch MATE
SparkyLinux 4 MATE

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 519
Odp: [GRUB] Nie ładuje Windowsa 10 + brak obrazu na Debianie
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 01, 2018, 08:45:51 pm »
Astasz
- TataPingu wie co mówi...

https://docs.microsoft.com/en-us/windows-server/storage/disk-management/change-a-gpt-disk-into-an-mbr-disk

https://www.techrrival.com/mbr-vs-gpt/

Jeśli jego winda jest na GPT to nie ma szans tego skorygować...

Offline koleczkowsky

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 10
Odp: [GRUB] Nie ładuje Windowsa 10 + brak obrazu na Debianie
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 01, 2018, 09:08:58 pm »
Jeśli chodzi o bootowanie to mam mam załączone Legacy wraz z UEFI. Jeśli wyłączę bootowanie UEFI to po restarcie komputera wchodzi od razu do UEFI (BIOSu) bez względu na ustawioną kolejność bootowania peryferiów.

Obawiam się, że ponowna instalacja Debiana może znów zakończyć się powodzeniem, ponieważ jak już wspomniałem skorzystałem z trzech instalatorów (netinst, CD oraz DVD) i ich instalacja kończyła się tym samym - przy wybraniu Win 10 w GRUBie ponowne załadowanie GRUBa, a przy wyborze Debiana - nieobsługiwany obraz.

Myślicie, że instalacja Ubuntu coś zmieni?

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 519
Odp: [GRUB] Nie ładuje Windowsa 10 + brak obrazu na Debianie
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 01, 2018, 09:21:23 pm »
"a przy wyborze Debiana - nieobsługiwany obraz"
- no chyba, że coś ze sterownikiem karty graficznej...

W takim przypadku Ubuntu już przy instalacji ma więcej sterowników do "wyboru"...

Ew., tak, jak powiedziałem, sformatuj partycję przeznaczoną na linuxa na GPT. W tym przypadku Ubuntu jest również zalecany, gdyż ujęto go, jako "oficjalnie dpopuszczoną" wersję linuxa do wszystkich firmware producentów płyt...
Wówczas jest szansa, że "pojawi" się w BootManagerze

Offline astasz

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 57
Odp: [GRUB] Nie ładuje Windowsa 10 + brak obrazu na Debianie
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 01, 2018, 09:36:05 pm »
możesz spróbować zainstalować bez trybu graficznego. Jak się uda odpalić w trybie tekstowym to xorgi, displaymanagery itp mozesz sobie doinstalowac póżniej.
tryb tekstowy powinien działać bez sterów do grafiki
po prost na końcu instalacji minimal pozostawiesz nie zaznaczoną żadną z mozliwych opcji
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2018, 09:39:08 pm wysłana przez astasz »
Debian Stretch MATE
SparkyLinux 4 MATE